Jump to content

Mazda 323 (89-94) 1.6- Karbüratörlü, Düz Ve Oto Vites Önemli Bilgiler


NoooFearrrr
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Arkadaşlar Makalame öncelikle genel konularla  ilgili öneriler ile başlayacam.
1-Hava filtresi temiz olmalıdır. 10.000 de bir yağ değişiminde değişilmelidir.
2-Benzin filtresi 10.000 de bir değişilmelidir.
3-Motor Yağı 10.000 de bir değişilmelidir. 9.0 lık sıkıştırma oranına sahip olan araca en uygun yağ Türkiye şartlarına göre 10-40 yarı sentetik yağdır, diğer viskosite yağlar lifter problemine vede sesine sebebiyet vermektedir. Bizzat yaşamışlığımda dolayı sölüyorum.
Yağ Performans Özellikleri - API - SD,SE,SF veya SG olabilir. 3,4 litre yağ alır.
4-Aracın soğutma suyu TR şartları için %50 antfiriz %50 su olmalıdır. Manuel 5 ltr , oto vites 6 ltr soğutma suyu alır.
5-Fren hidroliği Dot 3 tür.
6-Şanzıman yağı oto vites için ATF M-III Dextron II vede 6,3 litre yağ alır, Manuel için API GL-4 veya GL-5 (SAE 75W 90) 2,68 ltr yağ alır.
7-Hidrolik Direksiyon yağı ATF M-III Dextron II'dir
8-Benzin deposu 55 ltrdir.
9-Buji olarak NGK BKR5E, BKR6E veya DENSO K16PRU, K20PRU  kullanılabilir. ikiside japon malıdır. Vede bujiler sıkı olmalı piston başları hava almamalıdır.
10-Buji kabolaları vede tevzi makarası distribütör kapağının orjinal olması önerilir.
11-Buji kablo uçlarının, Distribütör tırnaklarının vede tavzi makarasının çapak , pas vede kirden temizlenmiş olması gerekir vede kontak spreyi sıkılabilir.
12-Motorun teriger kayışının orjinal olması önerilir 107 diş olmalıdır, vede çok hassas şekilde değiştirilmelidir.
13-Motor sübap ayarları, sıcak motora 30 filer geçecek şekilde olmalıdır ve  8 emme 8 egzoz hepsi ayarlanmalıdır.
14-Karbüratör vede boğaz kelebeği belli dönemlerde boğaz kelebek ve karbüratör temizleyici ile temizlenmelidir. karbüratörün emme manifoltu bağlantıları vede contalarının sağlam olması vede hava almaması gerekir. Karbüratör üzerindeki vakumlayıcılar tek tek çıkarılarak çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir, ilgili hortumlar yanlış takılmamalıdır.
15-Araç çalıştığında otomatik cikle devreye girer bu durumda ilk anda rölanti yüksek gibi gelebilir ama bu halde bırakılmalı gaza dokunmadan( dokunulursa oto cikle devredışı olur)  hararet göstergesinin alttki kalın çizginin üstündeki ince çizgiye ulaşması beklenilmeli ve öle hareket edilmelidir.
16-LPg li 323 lerde LPg beyni sisteme en çabuk ısınacak şekilde bağlanmalıdır.
17-Karbüratörün üstüne oturan lpg kimserinin ağız çapı 3cm olmalı oturturken sıvı conta ile hava alması engellenmelidir, istenirse mikser çift boğaz yapılabilir. Aynı şekilde hava filtreside mikserin üstüne sıvı conta ile oturtulmalıdır. Ayrıca hava filtresiyle karbüratör arasına lpg mikseri girdiğinden hava filtresinin ön kısmı motor bloğuna oturmayacak vede hava filtresi öne doğru kasılacaktır , buda hava almasına sebebiyet verir, engellmek için hava filtresinin motor bloğuna otuduğu yere uzun bir saplama bulup araya yeteri kadar takoz destekleyip monte etmeliyiz,bölece öne doğru kasılmayı engelemeliyiz.

18-Hava filtresinin ön kısmındaki manifolt sıcak hava girişi yandan bir vida ile sabitlenmeli ve hava girişi engellenmelidir, vida takılsa bile azda olsa hava aldığından araya yanmaz hortom bağlayıp hafif kaçan sıcak havayı karbüratöre yönlendirebiliriz , tabii bu mecburi değil benim uygulamamdır. Hava filtresinin sağındaki uzantının bağlantıları kelepçeyle sıkılmalı vede oralardan hava alması önlenmelidir.

16-LPG ayar vanası fazla kısılı olmamalıdır, fazla kısılı olduğunda araç geç çalışabilir vede dur kalklarda bayılacağından daha fazla yakıtı çiğ atacaktır, ayrıca az tork üreteceğinden oto viteslerde vites değişimi gecikecektir yani iyi bir ayara ihtiyaç vardır.
17-LPG de aynı şekilde motor belli ısıya gelmeden vede lpg beyni soğukken hareket etmek vede yüksek devir daha fazla yakıt sarfiyatına vede motor aşınmasına sebep olacaktır.
18-Oto viteslerde durduğumuzda vede ışıklarda hemen vitesimizi N alıp öle beklemeliyiz motora boşuna yük bindirmemeliyiz.
19-Oto viteste stop ederken önce vitesi N ye alıp el frenini çekerek aracın yükünü frene bindirmeli vede sonra P alıp stop etmeliyiz.
20-LPG beyni olarak zaten karbüratörlü olduğundan kara düzen beyin kullanırız ben mimgaz kullanıyorum ama Lavatoyuda beraber öneriyorum diğer aracımızda kullanmaktayız.
21- Oto viteslerde 3. vites zaten 3000 devirde 80 km ye anca ulaşır elimizden geldiğince uzun yolda 3000-3500 devir aralığında kullanmalıyız araç hayli ekonomik olacaktır. 3500 üstüne çıkıldığında yakıt sarfiyatı artar.
22- LPG de iken aracın karbüratörün bir kısmı  yani benzin  ekipmanları çalışmaz vede zamanla kurum bağlar bu durumu engellemek için arada bir 20-30 km benzinde gidilebilir bu durum sistemi temizleyecektir, benzin çok iyi bir temizleyicidir. Fakat hava girişi lpg mikserinden dolayı dar olduğundan benzini fazla tüketir bu normaldir.
23-Aracımızda çeyrek depo benzin bulunmalıdır.
24-Aracımızın orjinal ebat lastiği 175-70-13 tür, farklı ve büyük ebatlar yakıtı artıracak vede performansı düşürcektir. kitapçığa göre en fazla 14 olabilir yani 175-65-14 lakin bana göre 175-60-15 lastik ile 15 jantta olabilir.Bu durumda azda olsa konfordan ödün vermiş oluruz lakin taban değişmediği için sürtünme az olacak ve araca aşırı yük binmeyecektir. Sadece jant lastik ağırlığı biraz artar alaşım jant kullanılırsa bu da sorun olmayacaktır.

25-Bu ebatların lastik basınç değerleri  HB model için ,tam yük durumunda, ön-33 arka- 30 , araçta sadece 3 kişi varsa ön-30 arka -27 olmalıdır.
Sedan Model İçin elimde lastik hava bilgisi mevcut değildir, yazmış olduğum basınç ayarları HB kullanım kitapçığından alıntıdır aynı şekilde araçların kapı aralarında  basınç bilgileri mevcuttur.

    Motor konusundaki bilgiler sedan model ile aynıdır zaten aynı motor kullanılmaktadır.
    Son olarak sölemek istediğim kullandığımız araçlar tam bir mekanik teknoloji harikasıdır,  yağını suyunu koyup vede bakımını yaptığımız ve  mazda dan anlamayan kişiler tarafından kurcalanmadıkları sürece ,sorun çıkracaklarını sanmam , herkese selamlar , saygılar.
Gürhan DUK

  • Beğen 4
  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Rica ederim sayın domestos bu mevzuları böle tek bir konuda toplamak gerekiyodu farklı farklı konularda herpsine cevap yazmak gerekemez artık 89-94 323 kullanan herkes için gerekli tüm öneriler vede uygulamalar mevcut,  sadece link yazarız artık. :D;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Naçizane ekleme yapayım;

Karbüratörlü araçlar lpg sistemi ile kullanılıyorsa; özellikle kış aylarında mutlaka stop etmeden önce benzine geçmeli ve sabah ilk çalıştırmayı benzinde yapmalı...

;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Naçizane ekleme yapayım;

Karbüratörlü araçlar lpg sistemi ile kullanılıyorsa; özellikle kış aylarında mutlaka stop etmeden önce benzine geçmeli ve sabah ilk çalıştırmayı benzinde yapmalı...

;)

Ben sürekli lpd çalıştırıyorum ki bizim buralarda kış çetin geçiyor , bir sorun yaşamadım ama uzun süre araç çalışmıyacaksa olabilir yoksa hergün bir karbüratör dolusu benzin boşa gider neden derseniz karbüratördeki benzini bitirmeden lpg ye geçilemiyor, her defasında karbüratörün benzini bitirmesini beklemelisiniz, fakat yapılması gereken ,doğru olan  sizin sölediğinizdir. hem motor ısınır bu arada ,hemde lpg beyni, sadece kış aylarında değil tüm zamanlarda araç ilk olarak benzinde çalışsa daha iyi ama bir gün,  iki gün sıkılıyosun artık,  bide lpg den benzine geçerken karbüratörün benzini bittiğinden,  yeniden depodan çekmesini bekliyosun, marşa basarak,  dolayısıyla belli bir zaman sonra lpg ye devam oluyor. :D

Eline,yüreğine sağlık.Güzel bilğiler ve detaylarla dolu bir anlatım.

Eyvallah usta, Elimden geldiğince gerekeni yazdım, unuttuğum varsada sayın domastos un eklediği gibi diğer arkadaşlarda eklesinler, konu bayğı bir soruna cevap olacak hale gelir. 8)
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Teşekkürler, paylaşım çok güzel olmuş

Rica ederim sayın carpetanmam, sizinde ekleyeceğiniz varsa lütfen ekleyiniz.
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

fakat yapılması gereken ,doğru olan  sizin sölediğinizdir.

Önemli olan buradan doğruları söylemek zaten...

Sıralı sistemlerin ilk etapta benzinle çalışma prensibi bu yüzdendir... Motorun uzun soluklu olmasını istiyorsak hep benzinde çalıştırmak en doğrusu.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Önemli olan buradan doğruları söylemek zaten...

Sıralı sistemlerin ilk etapta benzinle çalışma prensibi bu yüzdendir... Motorun uzun soluklu olmasını istiyorsak hep benzinde çalıştırmak en doğrusu.

  Benzinde çalışma durumu sıralı sisteme özgü değil , aracın enjeksiyonlu olmasına ile alakalı,  sıralı olmayıp düz lpg kullanan enjeksiyonlu araçlarda benzinde çalışıp birkaç saniye sonra lpg ye geçer.
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

sıcak motora 30 filer geçecek şekilde yapılmalıdır sübap ayarı  , sübap ayarı öle kolay kolay bozulmaz arabanın sentesine baktır trigeri takarken sente kaçıklığı olmuş olmasın, unutmadan sölim eğer bu ses daha önce yoktu ise bahsi geçen ses lifterdende olabilir, ne yağ kullanıyosun,  eğer çok ince bir yağ varsa arabada ses yapar , önerim 10-40 yarım sentetik yağ bırak arabaya bir müddet sonra kesecektir sesi , önce bu yağ değişimini dene ondan sonra motoru açtır.

selamünaleyküm bizim arabaların subap ayarı nasıl yapılıyor sıcak soğuk kaç mm biliyormusun abi 1000 km önce yaptırdım hemen bozuldu beceremiyorlar sanırım dizel motor gibi çalışmaya başladı

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest greystone

Teşekkür ederim subap ayarı yapıyorlar yaptıktan sonra ses kesiliyor ancak 1-2 km yol yapınca ses geri geliyor subap vurma sesi gibi değil rölanti 1000 devirdeyken sanki 2000-3000 devirdeymiş gibi ses geliyor

egsozlar baştan sona spiral dahil yeni ateşleme aksamı yeni ve orjinal motor yapılalı 1300 km oldu boğaz kelebeği ile mikser arasında sıvı conta var

ayrıca d konumda el freni çekili halde ışıklarda lpg'de çok titriyor benzinde böyle bir sorun yok. lpgye bilgisayarlı ayar yapıldı daha kötü oldu.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Teşekkür ederim subap ayarı yapıyorlar yaptıktan sonra ses kesiliyor ancak 1-2 km yol yapınca ses geri geliyor subap vurma sesi gibi değil rölanti 1000 devirdeyken sanki 2000-3000 devirdeymiş gibi ses geliyor

egzozlar baştan sona spiral dahil yeni ateşleme aksamı yeni ve orjinal motor yapılalı 1300 km oldu boğaz kelebeği ile mikser arasında sıvı conta var

ayrıca d konumda el freni çekili halde ışıklarda lpg'de çok titriyor benzinde böyle bir sorun yok. lpgye bilgisayarlı ayar yapıldı daha kötü oldu.

Motorda lifter (itici) varsa ses buradan kaynaklı olabilir, zayıf bir ihtimal ise avans ayarından olabilir...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest greystone

sıcak motora 30 filer geçecek şekilde yapılmalıdır sübap ayarı  , sübap ayarı öle kolay kolay bozulmaz arabanın sentesine baktır trigeri takarken sente kaçıklığı olmuş olmasın, unutmadan sölim eğer bu ses daha önce yoktu ise bahsi geçen ses lifterdende olabilir, ne yağ kullanıyosun,  eğer çok ince bir yağ varsa arabada ses yapar , önerim 10-40 yarım sentetik yağ bırak arabaya bir müddet sonra kesecektir sesi , önce bu yağ değişimini dene ondan sonra motoru açtır.

2000 km önce 20-50 vardı 200 km önce 15-40 vardı  daha çok ses çıkıyordu şuan 0-40 mobil var sesi azaldı ama hala motorun üstden ses geliyor itici yok sanırım tek egzantirikli 16 valf itici çubuk felan göremedim  1300 km önce motor yapıldı 15-40 da iken hiç çabak atmamış bu yüzden 0-40 koydurdum belki çabak atmadığından ses yapıyor olabilir hala

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Teşekkür ederim subap ayarı yapıyorlar yaptıktan sonra ses kesiliyor ancak 1-2 km yol yapınca ses geri geliyor subap vurma sesi gibi değil rölanti 1000 devirdeyken sanki 2000-3000 devirdeymiş gibi ses geliyor

egzozlar baştan sona spiral dahil yeni ateşleme aksamı yeni ve orjinal motor yapılalı 1300 km oldu boğaz kelebeği ile mikser arasında sıvı conta var

ayrıca d konumda el freni çekili halde ışıklarda lpg'de çok titriyor benzinde böyle bir sorun yok. lpgye bilgisayarlı ayar yapıldı daha kötü oldu.

2000 km önce 20-50 vardı 200 km önce 15-40 vardı  daha çok ses çıkıyordu şuan 0-40 mobil var sesi azaldı ama hala motorun üstden ses geliyor itici yok sanırım tek egzantirikli 16 valf itici çubuk felan göremedim  1300 km önce motor yapıldı 15-40 da iken hiç çabak atmamış bu yüzden 0-40 koydurdum belki çabak atmadığından ses yapıyor olabilir hala

        Öncelikle sölemek istediğim motoru yeni yaptırdığınız için sesin fazla geliyor gibi olması normal ayrıca ışıklarda titremesi benim aracımdada var bunun sebebi bence eskiyen vede özelliğini yitiren sertleşen aynı şekilde motorun titreşimini emmeyen motor kulaklarından kaynaklanıyor ben değiştirmeyi düşünüyorum. 

      Motorda sübap mekanizmasının hareketi esnasında oluşan sese lifter sesi denir bu ses vede bu sistemin çalışmasının yağla çok alakası vardır ilk başta 15-40 bırakmakla zaten hata etmişsiniz motor daha yeni vede aşınma az olduğundan  sürtünme fazladır sıkıştırma oranıda fazladır başta ince viskosite yağ koyup sonra aracın bırakılması gereken yağı olan 10-40 ı bırakmalıydınız veya en baştan 10-40 olmalıydı, unutmadan sölim yağ viskositesi değişik yağ kullanmakta aynı şekilde sübap mekanizması sesine sebep olabilir. Bakınız ben bu kış arabama 5-30 bıraktım 10.000 yapmadan aynı sübap sesini duymaya başlamıştım,  hemen değişip 10-40 bıraktım 1000 km sonra motor normale döndü demem oki hemen yağı değiş ve 10-40 bırak sabırla bekle bu arada motorda hafiften aşınacaktır, normale dönecek vede sesi düzelecektir. Kolay gelsin.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben söleyeceğimi söledim,  kesinlikle 10-40 yarı sentetikte ısrar ediyorum,  siz bilirisiniz artık, diyecek sözüm yok.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 5 ay sonra ...

Ben söleyeceğimi söledim,  kesinlikle 10-40 yarı sentetikte ısrar ediyorum,  siz bilirisiniz artık, diyecek sözüm yok.

Bende 10-40 koydum en son ama tam sentetik aldım. İnternette daha başarılı olduğunu okumuştum.

Siz niye yarı sentetik tavsiye ediyorsunuz bir sebebi var mı? Yoksa fiyat yüzünden mi?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş


×
×
  • Yeni Oluştur...