Jump to content

Mazda 323 Cam Düğmesi Bağlama Hakkında Yardım


emrahuzun84
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Merhaba arkadaşlar. 97 model 323 aracımın sağ ön cam düğmesi sürekli arızalanıyordu.birkaç bakımdan sonra tamamen dagıldı :) orjinal düğme alayım desem tedarik edecek yerler kısıtlı ve en az 50 tl civarında.bende sanayiden opel düğmesi aldım 15tl .

boyut ebat olarak aynı ,yuvaya oturuyor.asıl problem hangi bacağı nereye takacağım.eski düğmemin switch i iptal edilmiş ve kablolar direk düğmeye bağlanmıştı. eski düğmede 5 bacak yeni düğmede 6 bacak var.

kabloları kontrol ettim. 2 tanesi cam motoruna 2 tanesi şaseye 1 taneside sürücü tarafındaki 4lü cam düğmesine geliyor. yeni düğmenin resminde bacaklar numaralı.hangi kabloyu nereye takacağımı tam olarak bulamadım.

motordan gelen 2 kabloyu 3 ve 6 ya takıyorum onlar doğru diye düşünüyorum.şaseden gelen 2 kabloyu 1 ve 5 e takıyorum cam kendiliğinden açılıyor 1 ve 5 in yerini değiştirince bu sefer kendiliğinden kapanıyor.

4lü düğmeden gelen kabloyu boş yerlerden hangisine takarsam bir fayda etmiyor. elektrikten pek anlamadığım için çözüm bulamadım. bu konuyla ilgili bilgisi olan yada daha önce aynı işlemi yapan arkadaşlar varsa yardımlarınızı bekliyorum  :hi:

post-7282-141695301171_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İlk olarak; elinizde "buzzer" skalası olan bir avometre olması gerekiyor. Kontakların hangisinin common, hangisinin kapalı, hangisinin açık olduğunu belirlemelisiniz. Bunları güzelce not edin.

Daha sonra orjinal düğmenizle karşılaştırın, orjinalinde kablo hangi kontağa bağlanmış, yeni aldığınızda da o kontağa gelecek bacağa bağlayın.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

problemde orda elektrikle ilgili bir bilgim olmadığı için elimde avometre olsa bile ölçemem sanırım :) yeni aldığım düğmenin şemasınıda bulamadım hiç bir yerde. bir forumda aynı düğmeyle uğraşan biri bacaklar için şunları yazmış.

3 ve 6 + uç

2 ve 4 - uç

1 ve 5 motor sinyalleri

ben kabloların direk nereden geldiğine bakarak bişeyler yapmaya çalıştım. bacak sayıları aynı olmadığı için düğmelerin çalışma prensibi aynı olmayabilir belkide. yeni düğmede bir bacağı iptal etmek olmaz sanırım ama düğmeye geln kabloyu çoğaltmak işe yarayabilir mi ki? mesela 4lü düğmeden gelen kabloyu çoğaltıp hem 2 ye hem 4 e takmak gibi.. bilgisizlik çok kötü ya sadece deneme yanılma yöntemi deneyerek başka birşeylere zarar vermekte istemiyorum :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Deneme yanılma yöntemi bu işler için ciddiyetsiz bir uygulama olur. Tavsiyem; orjinal düğmeyi kabloları nasıl söktüyseniz o şekilde bağlamanız. Yok illa Opel düğmesi bağlayacağım diyorsanız da götürüp bir elektrikçiye veya elektronikçiye bağlatmanız.

Kısa devre yapacak bir bağlantı, hem yeni aldığınız düğmeye, sigortaya hem de aracınızın tesisatına zarar verebilir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

düğmeyi aldıktan sonra taktırmak için biryere sordum 20 liraya takarız dediler.düğmeyi 15 liraya alıp 20 liraya taktırmak bana biraz saçma geldi o yüzden kendim uğraşayım bari demiştim. oto elektrikçiye girmek şart oldu o zaman.mecbur vericez o parayı :(

ilginiz için teşekkür ederim iyi forumlar

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

        Öncelikle önerim bir profesyonelden yardım almandır ama illa yapmak istiyosan , orijinal düğmeye gelen soketi pilot kablolar ile ile denemelisin yani camı inidirip kaldıran hangileri onları değdirerek bulmalısın, yeni düğmede bacak çok ise çoklaman gerekmez muhakkak fazla bir özellik vardır, boşta kalsın, belki ışık varsa üstünde onundur, deneme yapıp bu uçları bulduktan sonra düğme üzerinde karşılıklı  bağlamalısın.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

camı kapatan yada açan kombinasyonu biliyorum zaten kullanacağım zaman elle kabloları değdirerek açıp kapatıyorum.ama yeni aldığım düğmedeki bacaklara bağlayacağım yerleri bulamadım.denerken bir kere sigorta yaktım birdahaki sefere cam motorunu yakarım diye korkuyorum :) elimde ölçü aleti olmadığı, olsada kullanmayı iyi bilmediğim için ustaya gitmek şart oldu. bu düğmeden daha önce kullanmış olan vardır diyeydi umudum :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

O zaman en ucuzundan bir ölçü aleti alın.switch lerin bacaklarını ölçün.önce orj olanı ölçün illaki kısa devre olan ikitane vardır.onları teşhis edin.sonra + ve - yi tespit edin (genelde - ve şase kısa devredir fakat her araçta her bağlantıda öyle olacak diye bir kaide yok) cam motorunu yakma ihtimaliniz çok düşük,elektrik genel olarak sw üzerinden geçsede güvenlik amaçlı çoğu teknololojik devrede de sadece  elektriğin geçmesi komutunu verir.

Unutmayınki bu sadece basit bir switch ve varsa minicik bir baskı devre karmaşık hiçbiryanı yok.ve şuda varki switch de aşırı basit bir kısa devre elemanı olsada çeşit çeşit yani opel inki sizinkine bir bacak boşta kalacak şekilde  olacak diye bir kaide yok uymayabilir.aldığınız düğme içinde basitde olsa bir devre olsa bile fazla dediğiniz bacak üzerinden herhangi bir bilginin okunması gerekiyorsa bağlayamazsınız.

En kolay çözüm hiçbirşey yapamazsanız i sadece açma kapamasınınyapan uçları zaten biliyorsunuz,aldığınız düğme üzerinde deneyerek yerini tespit edin ve bağlayın 3 yada 4 bacak bağlı oluversin diğer bilgi varsada okunmasın yada çift taraflı komutatör anahtar alın düz mantıkla çalışan inanılmaz basit kolay bir elemandır bağlayın gitsin açma ucunu bitarafa kapama ucunu birtarafa.

Ha yok beni aşar derseniz 20tl batırmaz çıkarmaz allah conta yaktırmasın yatak sardırmasın yani verin gitsin elektrikçi muhtemelen 5-6dk da bağlantıyı yapacaktır unutmayınki 5 dk ya 20 tl fazla diye düşündüğünüz şey işçilik ve tecrübe,bunlarıda sizde yoksa ancak parayla satın alabilirsiniz yani fazla değil

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

problemi en sonunda çözdüm :D

bulunduğum yere yakın bir oto elektrikçi yok.sabredemeyip yeni düğmeyi bozulma pahasınada olsa komple söküp devresini inceleyerek doğru kombinasyonu buldum..

motordan gelen 2 kablo 1-5 e ,

şaseden gelen 2 kablo 2-4 e,

sürücü tarafındaki 4lü düğmeden gelen 1 adet kabloya paralel çekerek onlarıda 3 ve 6 ya bağlayarak çalıştırdım.

Aynı problemle karşılaşabilecek arkadaşlarada yardımcı olur umarım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...