Jump to content

Kaza Raporu Tutarken Dikkat Edilecekler ve Kaza Raporu Örneği


berkobal
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Günde ortalama 1800 maddi hasarlı trafik kazası gerçekleşiyor. Büyükşehirlerde trafik sıkışıklığını ortadan kaldırmak için 1 Nisan’dan itibaren yepyeni bir dönem başladı.

Maddi hasarlı kazalarda taraflar doldurup imzaladıkları tutanak sayesinde trafik polisini beklemeden olay yerinden ayrılabiliyor. Tutanaklar ve fotoğraflar sigorta şirketlerine veriliyor, taraflar hasarlarını sigorta şirketlerinden alıyor. Taraflar arasında anlaşmazlık olursa eski uygulamada olduğu gibi polis çağırılıyor.

• Tutanak formları nereden alınacak ?

Artık kaza tespit tutanakları sigorta şirketlerinden dağıtılıyor. Tutanak formunu bizim sitemizden aşağıdaki linkten de indirilebilirsiniz.

Formlar fotokopiyle çoğaltılabiliyor.

Önemli Hususlar !

• Ehliyet ve sigorta şart

Trafik kazası yaptığınızda karşı tarafla anlaşıp aracınızı çekmeden mutlaka ehliyet ve trafik sigortası kontrolü yapın. Kazaya karışan araçların kesinlikle zorunlu trafik sigortası poliçelerinin olması gerekiyor.

• Tutanağa kusur oranı yazılmayacak

Tutanağa yalnızca kazanın oluş şeklini yazın, kusur oranı yazmayın. Kroki çizmeyi ve kazanın nasıl olduğunu anlatan görüşleri yazmayı unutmayın.

• Fotoğraf çekmek en önemli madde

Arabanızda bir fotoğraf makinesi bulundurun. Kaza yaptığınızda aracınızı boş alana çekmeden farklı açılardan fotoğraflarını çekin.

• Aracınızı emniyet şeridine çekin

Kaza yaptığınız kişiyle anlaştıktan sonra aracınızı bir an önce emniyet şeridi veya boş alana çekin. Tutanakları uygun bir alanda doldurabilirsiniz.

• Ne kadar çok kayıt o kadar hızlı çözüm

Tutanaklarda yer alan görgü tanığı bölümünü kazayı gören kişilerin ifadeleri doğrultusunda doldurun. Tutanakta yer alan fazla bilgi, işlemlerinizin hızlı yürümesini sağlayacaktır.

• İlk başvuru sigorta şirketlerine

Kaza yapan taraflar, kazanın oluş şeklini birlikte tutanağa yazıp mutlaka imzalayacak. Tutanak hazırlandıktan sonra çekilen fotoğrafla birlikte karşı tarafın trafik sigortası veya kasko sigortası şirketine başvuru yapılacak.

• Süre ne kadar?

Tutanağın taraflarca sigorta şirketlerine ulaştırılmasında zaman açısından bir kısıtlama bulunmuyor ancak tutanak ne kadar hızlı ulaştırılırsa o kadar çabuk sonuçlanır.

Yüzde 0,50 100 hata payı

İlk başvuruyu alan sigorta şirketleri, en geç 1 gün içinde tutanağı elektronik ortamda Trafik Sigortaları Bilgi Merkezine (TRAMER) iletecek.

Sigorta şirketleri, TRAMER vasıtasıyla 3 iş günü içinde kaza krokilerini de dikkate alarak, tutanak çerçevesinde yüzde sıfır, 50, 100 oranlarına göre kaza sorumluluk değerlendirmesi yapacak.

• Tutanaklar zamanında gönderilmeli

Kaza sorumluluk değerlendirmesi TRAMER sisteminden yapılacak. Tutanağı zamanında TRAMER’e iletmeyen sigorta şirketi, tutanağı gönderen şirketin belirlediği oranları kabul etmiş olacak.

• Hata payları farklı belirlenirse

Sigorta şirketlerinin kaza sorumluluk değerlendirmesinde farklı sonuçlara ulaşılırsa, kaza tutanağı TRAMER bünyesindeki Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na sunulacak. Komisyon, 3 gün içinde tutanak ve fotoğrafları inceleyerek hata paylarını kesin olarak belirleyecek.

• Tazminatları 8 günde ödenecek

Sigorta şirketi, belgeler tamamlandıktan sonra 8 iş günü içinde tazminatı ödeyecek.

Tutanak incelemeleri internetten izlenebilecek

TRAMER, tazminat kazanan hak sahiplerinin tutanak incelemesinin hangi aşamada olduğunu internet üzerinden öğrenmelerini sağlayacak alt yapı kurdu.

• Tek taraflı kazaları kapsamıyor

Tutanak, en az 2 aracın karıştığı kazalarda tutulabilecek. Uygulama, tek taraflı kazaları kapsamıyor.

Kaza yapan araç sayısı ikiden fazlaysa

İkiden fazla aracın karıştığı trafik kazalarında birden fazla -fotokopi ile çoğaltılmış olabilir- form kullanılabilecek. Bu durumda, her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanacak. İmzalar için formun alt tarafındaki boş alan kullanılabilecek. Kazaya karışan tarafların tamamı tarafından imzalanmayan tutanaklar geçerli kabul edilmeyecek.

• Bu tür kazalarda tutanak tutmayın

* Sürücülerin aralarında tutanak düzenleyerek anlaşamayacakları ve trafik ekibi çağırmaları gereken zorunlu durumlar ise şöyle:

* Sürücü ehliyetsiz araç kullanılıyorsa veya yetersiz ehliyetle ile araç kullanılıyorsa

* Sürücünün yaşı küçükse

* Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa

* Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise

* Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse

* Kazada sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelirse

* Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise

* Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa

· Trafik akışını hızlandıracak

Mevcut trafik kazalarında sürücülerin yüzde 20’sinin anlaşıyor ve “Sürücüler anlaşmalarına rağmen önceki uygulamada trafik polisi bekliyorlardı ve bu durum trafik sıkışıklığına neden oluyordu. Yeni uygulamayla birlikte anlaşan sürücüler trafikte beklemiyorlar. Eski uygulama aslında devam ediyor, anlaşamayan sürücüler yine polis çağırıyor.

Sürücülerin yeni uygulamaya alışıncaya kadar çeşitli aksaklıkların yaşanabilecek ve tabiki anlaşan sürücüler arttıkça trafikte ciddi anlamda bir rahatlama yaşanacaktır.

Büyük kentlerde çok fazla trafik kazası gerçekleştiği için insanların beklememek için anlaşma yoluna gideceğini ve bu sayede trafik akışının hızlanacağını dile getiriyoruz.

Sigortalardan sorunsuz şekilde ödemeler gerçekleştikçe de anlaşma oranlarının artmasını ve Sigortasız trafiğe çıkan sürücüler artık araçlarına sigorta yaptırma yoluna gideceğini düşünüyoruz.

Bütün sürücüler artık araçlarında mutlaka tutanak bulundurmalıdır.

Trafik Kaza Tutanak Formu'nu İndir !

· Dosya İçerisindekiler;

· Kaza Tutanak Formu Açıklamalar

· Doldurulmuş Örnek Tutanak

· Kaza Tutanak Formu.xls (excel)

· Kaza Tutanak Formu.jpg (resim formatında çıktı almak için)

http://rapidshare.com/files/147842061/kaza_tutanak_formu.rar.html

Alıntıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

carrefourda trafik kaza seti diye bir şey satılıyor.

içeriğinde çek-at fotoğraf makinası (12 pozlu) ,şerit metre,tebeşir,trafik kaza tutanağı var ve 10 lira.

aslında araçta bulunması gereken bi malzeme

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

carrefourda trafik kaza seti diye bir şey satılıyor.

içeriğinde çek-at fotoğraf makinası (12 pozlu) ,şerit metre,tebeşir,trafik kaza tutanağı var ve 10 lira.

aslında araçta bulunması gereken bi malzeme

güzel düşünmüşler aslında

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 5 yıl sonra ...

Umarım hiç kimsenin ihtiyacı olmaz diyerek konuyu güncelliyorum... :)

Herkeslere kazasız günler.

Amin abi cümlemize inşallah ;)

LG-D802 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Maddi hasarli kaza ise polis cagirsan bile gelmiyor tecrubeye dayali gelmedi

Yoğun yerlerde gelmiyor, yoğun olmayan yerlerde geliyor ve tutanak konusunda bilgilendirme yapıyor... Benim gibi çok insaflı ise tutanağı dolduruyor...

;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yoğun yerlerde gelmiyor, yoğun olmayan yerlerde geliyor ve tutanak konusunda bilgilendirme yapıyor... Benim gibi çok insaflı ise tutanağı dolduruyor...

;)

siz ve sizin gibi bir kaç istisna haricindekiler bırak tutanağı doldurmayı olay yerine bile zorla geliyor..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Harem cikisi sehirler arasi otobus surtmustu soforler muavin arkada bekleyen millet telefon uzerine gelen yezanedekiler ben ise tek adamda hasar yok bemde surucu kapisi camurluk lastik jant adamla anlasamadik rapor tutalim ne biliyorsan yaz dedik bu aefer cizimde sorun cik ben diyorum sen surttun adam diyo sen surttun millet dogal olarak ben tekim cekmiyom araci yoldan ustume geldiler falan %99 olan hakkimi kullandim yaladim yuttu suydu buydu derken zorla tuttuk tutagani polis gelmiyorum diyince o zamana kadar atarliyim tabiki

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Çok ilgisiz gelebilir ama; biz toplum olarak belirli bir medeniyeti yakalayamadan medeni toplumların uygulamalarını bu ülkeye getirsek, senin gibi mağdur insanlar bir kez daha mağdur olur... Hem de devlet eliyle... Maalesef !!

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...