Jump to content

Otomatik vites tekniği


ckaya59
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Selam Arkadaşlar :

* Bu konu tanışma bölümünde de vardı. Buraya taşıdım...

Bir kaç günlük aradan sonra yeni bir mazda kullanıcısı olarak meraklı ve farklı  bir soru ile karşınızdayım. Kusura bakmayın hem araç olarak mazda markasını ( mazda 2  - 1,5  Go AT ) hem de otomatik şanzımanı ilk kez tanımaktayız.İlk günler sizlere danışacağız...

Deneme yanılmalarla otomatik viteste seçenek ve modları öğrenmekteyiz.

Gelelim yine otomatik vites ile ilgili soruma.. Denmişti ki;

Tam otomatik vitesli araç dik olmayan (15 - 20 dereceden az ) rampada geri kaymaz ..tabii makül gaz verme süresinde..Merak ettiğim ve araçta gözlediğim acaba doğal mı?

Ayni rampada ve yükte ; araç durunca ilk 2 - 3 sn de frende durmayı takiben gaza geçince aracımız geri kaymaz iken, bekleme - frende kalma süresi süresi 10 sn yi geçince freni brakınca bir miktar kaymakta ?acaba şanzımanın fonksiyonel görevi beklenen ve relanti süresi ile mi ilgili..Bu doğal mı?Ancak bu geri kayma sıkıntı vermemekte..

Deneme ile de L seçeneği + Hold ile daha dikey rampada fazlaca kayma olmamakta !

Birde duyduğum ama tam anlayamadığım bir konu var.

Fren tutmaz yada acil bir durum gelişirse, motor frenini devreye sokmak varmış ? Sonra aracı L ye alıp araç kontrolde tutuluyormuş. Nedir bu motor freni?

Hepinize esenlikler,sağlıklı ve kazasız günler .. Kaya

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazda 2 kulanmadığım için o konu hakkında bir şey yazmak istemiyorum, yanlış bilgi vermiyelim.

Motor freni denilen şey aslında sürüş esnasına vitesi düşürmek. 100KM/h da 4 vitesten örnek 2ye atdınızda, aracınızın deviri yükselir, sesler cıkar :) ve arac yavaslar. Size vermiş olduğum bu bilgi teorik bilgi.

İsterseniz düz boş bir yolda deneyin bunu, aracın nasıl tepki göstereceğini görürsünüz. Tritonik 5 veya 6 ilerimi bilmiyorum mazda ama en yüksekten vitesten 1 indirin. 4den direk 2ye motora zarar verebilir gibime geliyor.

Umarım bu bilgi yardımcı olmuştur

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazdalarda otomatikler 4ileri diye biliorm ama bende yanlıs bilgi vermiyeyim forumda mazda 1.5 go at kullanıcı var bilgi vericektir ;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim arabam 93 model olmasına rağmen cevap vereceğim. Nede olsa o da otomatik.

Çünkü halk arasında "motor fireni" denen şey, vitesi L yada S konumunda Hold ile kullanmaktır. (Çünkü bu ikisinde etkili oluyor. D de pek bi işe yaramıyor)

İnişlerde yada yavaş ilerleyen konvoylarda, vitesin zırt-pırt atmasını ve "kovalama" tabir edilen, istenmeyen vites büyümelerini engeller.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

mazda 3 için 4 ileri vites var 2 yi bilmiyorum ama motor freni olayı tüm araçlarda aynı. sürüş esnasında D (Drive) modundan M (manuel) moda geçip vitesi makul süreler bekleyerek birer birer düşürdüğünüzde her küçültmede motor devrinin arttığını aracın biraz daha yavaşladığını görürsünüz. Otomatik viteste denemedim ama M modunda peşpeşe hızıca vitesi düşürmenize sanzımanı korumak adına izin verirmi bilmiyorum.

Motor frenini özellikle düz vitesli araçlarda dikkatli kullanmak gerekiyor. Yüksek hızda ve viteste, vitesi birkaç atlayıp bilmeden küçültürseniz ör 5 ten 4 yerine 2 ye çekerseniz şanzımanı dağıttınız demektir. Zaten yeni nesil düz vitesli araçlarda da seyir sırasında 5 vitesten 2 ye ya da 1 e geçemiyorsunuz önceki aracım peugeotta böyleydi vites kolunu ne kadar zorlasanızda uygun hıza düşmeden yerine girmiyordu . Diğer araçlarda da farkedeceğini sanmam.

Kayma olayına gelince ayağını frenden çekip uygun sürede gaza dokunmayınca kaymaya başlıyor bir sorun olduğunu sanmıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Uygun devirde vites küçültürseniz manuelde daha rahat motor freni kullanırsınız.Geçiş hızlarını tam hatırlamıyorum fakat mesela 3 ten 2 ye 105 km/h hız altına düştüğünüzde atabiliyorsunuz zaten uygun değilse yanıp söner.2 den 1 e 50 km/h hız altında olmanız gerekiyor yanlış hatırlamıyorsam.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Kayma olayında ecu uzun süre frende durunca aracın kavramasını engelleyip boşa alıyor aracı yani motordan tekere giden gereksiz gücü kesiyor, ayak zaten frende demekki sürücü arabanın ne geri nede ileri gitmesini istemiyor, öyle ise su gereksiz yakıt tüketimini kısayım şanzumanıda rahatlatayım diyor, tamamen arabanın yazılımı ile ilgili, bmw530 kullandım 1 sene ondada tam stabil hale geçince ayak frende iken kavrama tamamen duruyordu sıfır sarsıntı hali, ve frenden çekince ayağı çok ufak bi kavrama hissediliyordu, pedala gazlayınca vınnnn:) umarım yeterli olmuştur...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest uyumsuzelement

mazdanın otomatiği cidden ilginç, yokuşta 1. viteste kayıyor lakin 2 ye alıp bırakırsanız manuelde geriye kaymıyor :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest edarguner

Bende 2005 Opel Easytronic var.Gerçekten kayma neymiş görmenizi isterim.Düz vites 323 aracımda hiç el freni kullanmıyorum otomatik gibi dimdik yokuşta kaldırıyorum ama Opel'de çift ayak veya el freni.  :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazda2 lerdeki vites eski model Mazda6 ve 626 lardakilerle aynı sanırım. Aşağıdaki konu yardımcı olacaktır.

Hold düğmesi aslında vites üzerinde kontrolünüzü sağlıyor. Herhangi bir viteste kilitleyebiliyor veya anlık bir alt vitese düşürebiliyorsunuz. Böylelikle şanzımanın sürekli en üst vitese çıkartma eğilimini engellemiş oluyorsunuz

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sayın Üye ve Misafirler ,

Mazda dahil  pek çok araç için otomatik vites ( şanzıman ) ile ilgili merak edilen konuyu ve soruları bu sitede bende sizlerle paylaşıp , danıştım.Konuyu Mazda yetkililerine de açmıştım. Gelen mesaj ve önerileri sizlerle paylaşacağım..Doğruluk derecesi yetkililer ile belirlenmiş olup ,  benim kişisel bir yorumum olmamıştır..Bu önlemler güvenli sürüş yanında şanzımanın ömrüne de etki etmekte imiş…Konu için , tüm kullanıcıların dikkatine :

1 - Mazda 2 ( 2010- 1.5 Go ) için vites , Selman beyin belirtiği gibi tiptronik değil tam düz otomatiktir.

2 – P ( Park ) , N ( nötr –boş ) , D ( Drive – sürüş ) , S (2. Vites) , L (Düşük vites ) , Hold ( Tutma ) olarak isimlendirilmiştir ( Mazda otomatik şanzıman kontrolleri - tanımlamaları ).

3 – Marşın basılması ( açma ve kapama ) vites P ve N  konumunda yapılmalıdır.

4 – Her zaman park halinde ,vites kolu P konumunda ve el freni çekili olmalıdır.

5 – Hareket halinde vites kolunu  P , N , R ‘ ye almak şanzımana zarar verir !

6 – Motor rölanti devrinden daha yüksek devirde çalışırken vitesi ileriye veya geriye ( R ) almak şanzımana zarar verebilir ! Rölantiden yüksek devirde N veya P konumundan çıkıp başka vitese geçmeyin..ani & hızlı hareket kaza sebebidir !

7 – R konumuna geçiş aracın tamamen durması sonrası olmalıdır.

8 – N konumunda araç boştadır ve yer çekimine göre önlem alınmaz ise araç kayar. El freni !

9 – Araç hareket halinde ise vitesi N – boşa almayın( şanzımana zarar ! )

Vites tanımlamaları :

D – Sürüş : Normal sürüş konumudur.Mazda 2  için kalkışı takiben , otomatik olarak şanzıman 4 vitese sırayla geçer.Hold - tutma modu olmaz iken bu seçenek ;  1,2,3,4 vitestir.

S ( 2. Vites ) : Yavaş akan trafikte ve orta derece yokuşta oldukça kullanışlı moddur.Tutma modu olmaz iken ; 1,2,3 vitestir.Dik rampadan inişte önerilir..

L ( Düşük vites ) : Ağır yük çekimi , çok dik yokuş çıkarken kullanılır.Tutma modu olmaz iken ; 1,2 vitestir.Dik rampadan inişte önerilir.

Hold – tutma modu :

Vites kolunda ,vites kilit düğme – sistemi altında yer alan ufak düğmenin basılması ile devreye girer ve çıkar.Ekranda ışıklı uyarı çıkacaktır ( HOLD ).Bu mod otomatik değiştirme işlemini ve bu işlemin üç konumunu durdurur.Yani bu modun tekerleri kilitlediği benzeri yorumlar yanlıştır !Geri kaymayı önlemede böyle doğrudan bir rol yok yani..Bu modu , kaygan yüzeylerde kalkış anında , dik yokuş tırmanışlarında ve yokuş aşağı inişlerde kullanmak teknik öneridir.

Tutma modu ile ;

D –konumunda ;  Şanzıman 3. Viteste tutulur.Yavaşlama yada durma esnasında vites otomatik olarak küçülür.Hızlanmada yeniden 3.vitese alınır..Kısaca D = 3 vites ( geçici olarak vites küçülür )

S ( 2.vites ) –konumunda ;  vites 2. Viteste tutulur. 95 km /saat hızı aşmayın ! Kısaca S = 2. Vites ( sabit )

L – konumunda ; Şanzıman 1. Viteste tutulur.45 km / saat hızı aşmayın ! Kısaca  L = 1. Vites ( sabit )

Araç çalıştırma :

• El freni  çekili konumda olacak

• Fren pedalına basılı tutun

• Aracı  P – park konumuna getirin

• Marşı basın ve çalışmayı takiben  15 – 60 sn. kadar rölantide bekleyip sonra kalkınız.

Ve tartışılan son nokta.. Otomatik vitesli araç rampada geri kayarmı ?

Verilen cevap doğrudan evet / hayır değil , uygulamada  önerilen tekniktir !..

      1- Fren pedalına basınız

      2 – Yokuşun dikliğine ve araç yüküne göre D , S veya L konumuna alınız

      3 – Yavaş yavaş gaz verirken , ayağınızı fren pedalından çekiniz..

•   Ağırlığı 1 tonun üzerinde olan yükü ,neden  doğrudan şanzımana vereceksin mentalitesi yatıyor burada !Kısaca  “otomatik viteste sol ayak kullanılmaz”  sözü burada unutuluyor ..

Sağlıcak ve esenlikle .. İlgilenen tüm dostlara teşekkürler.. Dr. Kaya  / Ankara

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bilgiler için teşekkürler. Unutulan çok ufak bir nokta olmuş. D ve HOLD da iken araba 2. vitesten kalkıyor Mazda6 larda. Mazda2 lerde de aynısı olabilir. Kar gibi kaygan zeminlerde yavaş kalkmayı sağlamak için kullanılıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazda 2 kullanıcıları için doyurucu bir anlatım olmuş. Teşekkürler.

“otomatik viteste sol ayak kullanılmaz” kuralını ortadan kaldıran istisnalardan biri de benim BABAM!

senelerdir sol ayağıyla fren yapıyor. Ralliye katılsa madalya alır belki :)

Alışana kadar hepimizin içini dışına çıkardı orası ayrı :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...