Jump to content

Yurtdışından verilen siparişlere kontrol


Burak
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, internet yoluyla yurt dışından yoğun bir şekilde gıda takviyeleri, sporcu gıdaları ve kozmetik ürünlerinin getirilerek 150 Avro vergi muafiyetinin suistimal edildiğini belirlediklerini bildirdi. Bakan Yazıcı, bunun üzerine yaptıkları düzenlemeyle kargo ve posta yoluyla yurt dışından getirilen eşyalarda vergi muafiyeti hükümlerinden artık sadece gerçek kişilerin yararlanacağını söyledi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yaptığı açıklamada, elektronik ticaretin gittikçe artan şekilde kullanılmasının, gümrük mevzuatında yer alan posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyaya yönelik muafiyetlerin de çok yoğun şekilde tercih edilmesi sonucunu getirdiğini, buna bağlı olarak da söz konusu muafiyetlerin suistimalinden kaynaklı şikayetlerin arttığını söyledi.

İnternet üzerinden insan ve çevre sağlığına uygun olmayan ürünlerin satışa sunulduğu, yapılan satışların ticari nitelik arz ettiği ve devletin bundan vergi kaybına uğradığına ilişkin şikayetlerin gelmesi üzerine, Gümrük Müsteşarlığına talimat vererek bir çalışma yapılmasını istediğini anlatan Bakan Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığının da sektörel bir inceleme başlattığını belirtti.

Bu inceleme sonucunda, gıda takviyeleri, sporcu gıdaları ve kozmetik ürünlerinin posta ve hızlı kargo yoluyla yoğun şekilde getirilerek 150 Avro vergi muafiyetinin suistimal edildiği, ayrıca sağlığa aykırı ürünlerin bu yolla ülkeye girdiğinin tespit edildiğini ifade eden Yazıcı, bunun sonucunda e-ticaretin elektronik altyapısının ve ilgili mevzuatının hazırlanması yönünde çalışmalarının yapıldığını kaydetti.

Bu kapsamda öncelikle, e-ticaretin kontrol altına alınması, takip edilebilir ve izlenebilir olması için teknik altyapı hazırlandığını anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

“E-ticarete konu eşyanın gümrük işlemlerinin elektronik ortamda yapılabilmesi, eşya ve sahiplerinin izlenebilmesi, muafiyet amacı dışında ticari amaçla yapılan ithalatların takip edilebilir olması açısından oluşturulan Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) programı hazırlanarak 7 Mart 2011 tarihinden itibaren fiilen kullanılmaya başlanmıştır. Bu program ile suistimali önleyecek ve gerekli denetim ve risk analizlerinin yapılmasına imkan verecek yeni bir uygulamaya geçilmiş oldu. Bu uygulama ile ön beyan ve risk analizi kapsamında yapılacak gümrük kontrolleri daha etkin olacak, gelen ve giden gönderinin miktarı, mali boyutu ve türleri konusunda istatistik üretilebilecek. Diğer taraftan, konunun hukuki altyapısının hazırlanması çalışmaları da tamamlandı.”

Buna göre, kargo ve posta yoluyla yurt dışından getirilen eşyalarda vergi muafiyeti hükümlerinden artık sadece gerçek kişilerin yararlanacağını anlatan Yazıcı, böylece, 150 avro muafiyetinin ticari amaçla kullanılmasının önlenmesine yönelik bir tedbir aldıklarını kaydetti. Bakan Yazıcı, söz konusu muafiyetten, sürekli aynı kişinin yararlandığının tespit edilmesi halinde, muafiyetin kullanımına da sınırlama getirildiğini bildirdi.

MUAFİYETİN KULLANIMINA YÖNELİK TEDBİRLER

Muafiyetin suistimalinin önlenmesi amacıyla bazı tedbirler alındığını, bu tedbirleri bir genelge ile duyurduklarını belirten Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:

“Kozmetik ürünleri ile tedavi amaçlı olmayan gıda takviyeleri ve sporcu gıdalarının muafen posta ve hızlı kargo yoluyla getirilmesi tamamen yasaklanmıştır. Bunun dışındaki eşya için muafiyet hakkının kullanımına, 2 ayda en fazla 1, yılda en fazla 5 şeklinde bir sınırlama getirilmiştir.

Ayrıca, yüksek kıymetli siparişlerin muafiyet kapsamına sokulmak amacıyla bölünerek getirilmesinin önüne geçilmesini teminen, aynı gönderici tarafından Türkiye'deki bir alıcı adına gönderilen ve aynı konşimento muhteviyatı gönderilerin bir bütün sayılması ve tamamının kıymetinin birlikte dikkate alınması uygulaması başlatılmıştır.”

Bu arada düzenleme öncesindeki mevzuata göre kargo ve posta yoluyla yurt dışından getirilen eşyalarda vergi muafiyeti hükümlerinden gerçek kişilerin yanı sıra tüzel kişiler de yararlanıyordu. Artık bu haktan sadece gerçek kişiler yararlanabilecek. Ayrıca 150 avronun altında olan kozmetik ürünleri ile tedavi amaçlı olmayan gıda takviyeleri ve sporcu gıdaları gümrük vergisinden muaf tutuluyordu, yeni düzenlemede bu ürünlere 150 avronun altında olsa bile vergi uygulanacak. Önceki düzenlemede muafiyet hakkının kullanımında süre sınırlaması yokken yeni düzenlemede 2 ay içinde en fazla 1, yılda en fazla 5 şeklinde bu haktan yararlanabilinecek.

Not : Konuyu genele açık olması ve herkesi ilgilendirebileceği için bu bölüme açtım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

son zamanlarda ebay yada benzeri sitelerden alışverişin dozu artmıştı.fiyatı 150 euro üzerindeki parçaları düşük gösterip kargoya yansıtanmı dersin,hediye şeklinde gönderlenler falan derken devlet olayı anladı sanırım.dikkat ettim özellikle kozmetik ürünlerin üzerinde durulmuş.toptan getirip satanların iyice farkına vardılar.uygulama iyimi kötümü zaman gösterir...paylaşım için teşekkürler burak abi :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bizi çok fazla etkilemiyor aslında. İşi ticarete dökenimiz yok. Çoğumuz kendi ihtiyaçlarımızı gideriyoruz ama bilgi sahibi olmakta fayda var ;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sadece yurtdışı değil mesela GG üzerinden yapılan ticaret de çok sıkı takip edilir olmuş, kargo aktarma ambarlarının her gün kontrol edildiğini söylüyorlar, esnaf kan ağlıyor, e-ticaret yapanlar genellikle memnun, büyük bir dönüşüm var, biz ortasında olduğumuz için pek farkında değiliz..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ben bu uygulamanın küçük bir kısmı hariç geri kalan kısmına tamamen karşıyım arkadaş. nedir bu yaaa. sen bu sistemi kötüye kullananı tespit edip cezalandıramıyosun diye herkesi cezalandırıyorsun. kozmetik ürünlerine vergi muhafiyetini kaldır, aylık yıllık kota koy. hayatımızı sömürdünüz arkadaş. ben de devletten maaş alan bir memurum ama bu nedir arkadaş yaaa. zaten günlük hayatta sessiz sessiz insanların kanını emer gibi vergi kesiyorsunuz. arabayı alırken vergi, aldıktan sonra yıllık vergi, ee benzin alıyoruz onda da vergi... hadi vereyim vergiyi diyosun ama onunda ayarı yok ki arkadaş, vicdansızca koymuşlar vergiyi ürünün kendi tutarının kaç katına çıkmış vergiler. bi el atmadığınız internetten gelen iki şişe parfüm kalmıştı alın alın o parfümleri de münasip bi montaj yapın. vergilerin doğru yere gittiğine inansam bu kadar gocunmam ama bu kadar vergi toplanıyor heryer özelleştiriliyor parça parça satılıyor koca devlet ama hizmete gelince bi .ok yok çok afedersiniz. en basitinden bi vatandaşın ihtiyaç duyacağı bir kaç şey mesela; ne yollar yol, ne okullar okul, ne hastaneler hastane.... bunca insanın cebinden çıkan paraları cebine indirenlerin hepsine zehir zıkkım olsun inşallah... çok dolmuşum ya...  :jedi:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 3 ay sonra ...

bir keyfimiz orjinal bilgisayar oyunlarıydı onu da yok edecekler sanırım?...

Onların çoğu zaten 100$ ın altında değil mi ? Ben oğluma belirli aralıklarla PSP oyunları felan getirtiyorum 25-30$ ı geçmiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Enteresan...

Muafiyet düşmesi, Tayyiban bir perakendecinin canının acıması anlamına geliyor. Satışlar düştü herhalde, canlandırma harekatı.

Bu arada, ben bu işten anlayan birilerine bu aylık ve yıllık kota meselesini sordum, "net bir izleme sistemi yok, belli aralıklar ile kredi kartı harcamalarına bakabilirler" cevabı aldım.

Ben de, devletin dibine kibrit suyu dökecem ya, gittim verdim siparişleri, verdim coşkuyu.

Dört günde 5 paket geldi kapıya.

Bi allahın kulu da bıdı bıdı etmedi.

***

Bu arada, muafiyet düşmesi o kadar önemli değil.

Diyelim ki, 100 Euro tutarında bir sipariş verdiniz. Muafiyet çıkınca, geriye 25 Euro kalıyor. Kabaca 50 lira yani.

9 Lira KDV ödüyorsunuz, alıyorsunuz siparişinizi.  Bir de 2 lira pul bedeli var.

Yine de çok ucuza geliyor.

Ama, sakın UPS, DHL ya da FedEx gibi şirketleri kullanmayın.

Normal posta (PTT) ile gelsin siparişiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest uyumsuzelement

Ama, sakın UPS, DHL ya da FedEx gibi şirketleri kullanmayın.

Normal posta (PTT) ile gelsin siparişiniz.

yoksa minimum 140 TL den başlayan ordino ücreti öder akabinde aldığınız malı gümrüklemeye uğraşırsınız :sopa:
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Kurunun yanında yaş da yanıyor tabi. Yurt dışından basit elektronik malzemeler yada lens alma imkanı böylece suya düştü.

Bir de merak ettiğim bişey var.Şuana kadar limiti aşmadığım için sorun olmamaıştı.Ama şimdi aldığımız ürün 75 euro üstündeyse onu alabilmek için vergiyi nereye ödememiz gerekiyor? Gidip gümrük noktasından mı almam gerekiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Topkapı'da paket merkezi var. Oradan alıyorsun, sana makbuz veriyorlar, vezneye ödüyorsun.

Ama, bu arada bayram var. İstisna olması lazım.

Yılbaşı ve bayramlarda kısıtlamaları rahatlatıyorlar.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Topkapı'da paket merkezi var. Oradan alıyorsun, sana makbuz veriyorlar, vezneye ödüyorsun.

Ama, bu arada bayram var. İstisna olması lazım.

Yılbaşı ve bayramlarda kısıtlamaları rahatlatıyorlar.

Teşekkürler. Uzun işmiş.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 11 ay sonra ...

Vergi limiti 150 Euro diye biliyordum, 75 euro mu ne olmuş, az farkla taktık gümrüğe malzemeyi, şimdi topkapı ya gidip uğraşamayacağım , kendi haline bırakınca malzeme geri dönüyormuş geldiği yere...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Vergi limiti 150 Euro diye biliyordum, 75 euro mu ne olmuş, az farkla taktık gümrüğe malzemeyi, şimdi topkapı ya gidip uğraşamayacağım , kendi haline bırakınca malzeme geri dönüyormuş geldiği yere...

Evet 75'e düşmüştü, kolay gelsin inşallah çok uğraşmazsınız ve gelen malzemeye değer uğraştığınız...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 4 yıl sonra ...

bir darbe daha, 30 avroya düşmüş vergisiz alışveriş. "30 avro ne lan it" diye tepki verilebilir bu işe :)

Alıntı

Yurt dışından 75 avroya kadar yapılan siparişlerin Türkiye'ye gümrüksüz girebildiğini hatırlatan Tüfenkci, bunun haksız rekabete yol açabildiğini iddia etti. Tüfenkci, şöyle devam etti:

"İnceledik. Bizim e-ticaret firmaları yurt dışına mal gönderdiğinde gümrüklerde karşılaştığı oranlarla, bizim yurt dışından e-ticaret yoluyla ithal edilen ürünlere ve siparişlere gümrük muafiyet oranlarımızın çok yüksek olduğunu gördüm. Geçtiğimiz günlerde bunun önerisini Bakanlar Kuruluna götürdük, bunu 30 avroya düşürdük. 

http://www.birgun.net/haber-detay/yurt-disindan-vergisiz-siparislere-30-avro-siniri-getirildi-140495.html

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...