Jump to content

Anahtarı Otoparkçıya Bırakan Sigortada Para Alamaz


Burak
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, sigortacılara tazminat ödememe yollarından birini gösteren mahkeme kararını hatırlattı. Yargıtay'ın onayladığı karara göre, anahtar otoparkçıya bırakıldığında arabanın çalınması hırsızlık kapsamında değerlendirilmiyor. Böylece sigorta şirketleri de müşterilerine para ödemekten kurtuluyor.

Yargıtay'ın verdiği karar, aracını otoparka bırakanlar için ilginç mesajlar içeriyor. Kararda, "Otomobili çalan kişinin otoparkçı bile olsa aracın alınıp götürülmesi emniyeti suistimal suçu olduğundan eylem teminat dışıdır. Bu nedenle sigorta şirketinin ödeme yapmasına gerek yoktur." denilmekte. Hukukçular, söz konusu kararı, hasar ödemekte cimri davranan sigorta şirketlerinin ekmeğine yağ sürmek olarak değerlendiriyor.

Olayda mağdur olan ve hakkını hukuki yollardan arayan vatandaş başından geçen hikayeyi şöyle anlatıyor: "Acil bir durum için hastaneye gittim. Hastanenin otoparkında yer bulamayınca aracı dışarıdaki bir otoparka bırakmak zorunda kaldım. Tekrar döndüğümde aracımın yerinde olmadığını fark ettim. Otomobil çalınmıştı. Hemen tazmin için sigorta şirketine başvurdum." Ancak sigorta şirketi, 'Arabanız çalınmamış, siz dolandırılmışsınız.' diyerek, parayı ödemedi. Anlaşmazlık mahkemeye intikal eder. Durumu değerlendiren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de, sigorta şirketinin ödeme yapmasına gerek olmadığına karar verir. Vatandaşı mağdur durumda bırakan karara göre, araç sahipleri şuna dikkat etmeli: "Aracı otoparka bırakırsanız ve çalınırsa sigortadan tazminat alabilirsiniz. Ancak aracın anahtarını otoparkçıya bırakırsanız ve aracınız çalınırsa bu suç dolandırıcılığa girdiğinden sigortadan para alamazsanız." Hastane dışında aracını kaybeden vatandaşın davası ile ilgili Yargıtay'ın 16 Ocak 2006 tarihli kararında şöyle deniyor: "Davacı (kasko sigortalı aracın sahibi), hastane otoparkında yer bulunmaması nedeniyle dışarıya çıkarak otoparkçı görünüşlü olan bir kişinin kendisine yardım teklif etmesi üzerine aracını teslim etmiştir. Daha sonra otoparkçı tarafından araç alınıp gözden kaybolunmuştur. Bu eylemde aracı götüren, araç sahibini yanıltarak (hulus ve saffetinden yararlanarak ve iradesini fesada uğratarak) aracın rıza ile teslimini sağlamış olup hırsızlık değil dolandırıcılık suçunu işlemiştir." Dolandırıcılık suçunu sigorta teminatı kapsamına dâhil etmeyen Daire, emsal teşkil eden kararına şunları da ekliyor: "Aracı götüren, dolandırıcı değil de gerçek otoparkçı bile olsa onun tarafından da aracın alınıp götürülmesi emniyeti suistimal suçu olduğundan bu eylem de teminat dışıdır. Bu nedenle sigorta şirketinin ödeme yapmasına gerek yoktur."

Bu karar, sigorta şirketlerinin kötü imajını pekiştireceğe benziyor. Özellikle kasko sigortasında fiyat rekabetine giren sigorta şirketleri hasar ödemelerinde cimri davranıyor. Benzer durumları yaşayan ve sigortasının kapsamı konusunda detaylı bilgi sahibi olmayan müşteriler ise hasar tazmini için sigorta şirketinden eli boş dönüyor. Yargı yoluyla haklı olduğunu ispat eden sigorta şirketlerinin, hasar tazmininde daha eli sıkı davranmasının yolu açılmış oluyor. Dairenin verdiği kararın doğru olduğunu belirten Avukat Tamer Akçalı, vatandaşları araçlarını kasko yaptırırken daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Kasko yaptırırken dolandırıcılık suçlarının da sigorta kapsamına dâhil edilmesi çağrısında bulunarak aksi durumda benzer mağduriyetlerin tekrarlanabileceği uyarısında bulunuyor. Bazı hukukçular ise Yargıtay'ın verdiği bu kararın sektör tarafından emsal gösterilerek benzer mağduriyetlerde kullanılacağına dikkat çekiyor. Bunun için de dolandırıcılık ve hırsızlık kavramlarının kanunda açık ve net açıklanmasını, vatandaşların da kasko yaptırırken buna göre işlem yaptırmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1125486&title=anahtar-otoparkciya-

birakilmissa-calinan-arabanin-tazminati-odenmez

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

fiş verseler yine iyi çoğu yerde (izmirde pek çok restoran bar gece kulübü) uyduruk bi numara verip geçiyor, bazıları hiçbirşey vermiyor bile :) ... 

hatta bi anım var örnek olabilicek kısaca paylaşayım; çınarcık ta kio diye bi mekan var bir keresinde oraya gitmiştik arkadaşın bmw 116'yla. çıkışta ben baya güzel olmuştum, ne fiş ne numara hiç bişey yoktu elimde aracın sahibi arkadaş daha gelmeden valeye parayı uzatıp 116 dedim arabayı getirdi bindim aldım, arkamdan çıkan arkadaş kapının önünde arabayı göremeyince başlamış valeye sallamaya nerede araba diye, vale  kıvranmış abi demin çıktı araç sizinmiy di ??:D

yani öyle valeye verdiğiniz araç için verirken iki kere düşünmekte fayda var, hatta yukarıda ki yazıdan sonra 4 kere düşünmekte fayda var, ha ben veriyormuyum valeye evet veriyorum neyapayım başka bi çözüm bulana kadar valeye devam :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Eğer imkanım varsa daha uzağa park ederim, ama sokak arasına ama bir otoparka, valeye vermek yerine veya anahtar bırakmak yerine. Çalınma olayını geçtim, daracık yerlere araba sığdırmaya uğraşıyorlar, sürtmeler oluyor, kapı vurma izleri oluyor. Benim için asıl sıkıntı bunlar :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Rücu: dönmek, geri dönmek..

Buradaki daha doğrusu sigortacılıktaki kullanımı "rücu eder" şeklindedir.. Sigorta şirketi parayı öder ama ödediği miktarı asıl kusurlu taraftan talep eder..

İki veya fazla taraflı kazalarda da aynısı oluyor ama biz farkında olmuyoruz, sigorta şirketleri aralarında hesaplaşıyorlar, böyle bir durumda bütün hasarı aslında kazada kusurlu olanın sigortacısı ödüyor..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Rücu: dönmek, geri dönmek..

Buradaki daha doğrusu sigortacılıktaki kullanımı "rücu eder" şeklindedir.. Sigorta şirketi parayı öder ama ödediği miktarı asıl kusurlu taraftan talep eder..

İki veya fazla taraflı kazalarda da aynısı oluyor ama biz farkında olmuyoruz, sigorta şirketleri aralarında hesaplaşıyorlar, böyle bir durumda bütün hasarı aslında kazada kusurlu olanın sigortacısı ödüyor..

Teşekkürler Selman abi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 4 yıl sonra ...
9 dakika önce, İlhan :

Uzun zamandır hort yapmıyordum. :fiuw:

Bu asma kilidin anahtarını verirsende vermez dimi abi ? :D

Yok bu durum muaf :D Bu düşüncedeki bir adamın parasını sigorta her türlü karşılar :D 

Not : Jantlar güzelmiş :D 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 3 hafta sonra ...

Geçenlerde kardeşim Bursa Korupark AVM altındaki oto kuaföre arabasını bırakmış, üstte gezip sıcak corba içtikten sonra arabayı tertemiz alacak hesapta fakat arabayı almaya gittiğinde  araba bıraktığı yerinden hiç hareket etmemiş, arabanın anahtarını kaybetmişler, arabayı hareket ettiremeyince hortum yetişmediği için araba yıkanmamış! Bir anda olay kayıp anahtar konusu olunca önce güvenlik ve sonra polis çağrılmış tutanak tutulmuş. Oto kuaför sahibi anahtarı aldığını söylediği için kardeşimin anahtarı vermeyi unutması veya anahtarı bulundurup suç atması mümkün değil.

Kardeşim o gece y.anahtarı alıp arabayı öyle getirdi. Sonra bir tel geldi, otokuaför anahtarı bulmuş, adam ceketin cebine koyduğunda yırtık astar arasından ceketin içine girmiş! Sonra kardeşim tekrar gidip anahtarı aldı, olay tatlıya bağlandı.

Ben şahsen tamirci, servis onlara dahi anahtarı vermiyorum. RX-8'i almadan çok önce diğer araçlarımla başıma gelen ceşitli deneyimler var.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...