Jump to content

Mazda3 Logolu, Işıklı Kapı Eşiği ( Resimli Montajı )


honuuu
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Montajını yapalı baya oldu, sadece kapı eşiklerine elektiriğin çekileceği yerleri fotoğraflayabilmiştim telefonumun şarjı bittiği için. Diğer noktalar için zaten çok da fotoğrafa gerek yok diye düşünüyorum ama bi gün canım sıkılırsa onlarında tekrar fotoğrafını çekerim.

Herşeyden önce aküden negatif kutbu sökerek guzuyu ve kendimizi emniyete alıyoruz.

1. Öncelikle kapı eşiklerini ön arka sağ sol olarak ayırın ve jackları takın çünkü birazdan ledlerin çalışıp çalışmadığını kontrol edeceğiz. Ön arka ayrımı zaten sıkıntı olmaz sağ sol ayrımında da sağ tarafa gelecek kapı eşiğine daha uzun kablo gerekeceğini değerlendirerek ayırt edebilirsiniz.

2. Kıyabilirseniz guzunuzu sökmeye geldi sıra; fakat sökmeden önce kapı eşiklerinin yerini tam denk gelmesi için plastik kapı eşiklerinin bittiği yerlere bant yapıştırıyoruz ki metal kapı eşiklerimizi yapıştırırken referans olsun.

İlk önce kapının iç tarafında ki büyük olan plastik parçaları sonra kapı lastiklerini sonra da iğrenççç, çirkiiiinnnn plastik kapı eşiklerimizi söküyoruz. Sökmek için parçaları uzun kenarından tutup kısa kenarı doğrultusunda çekin klipsler buna uygun, korkmayın elinizde kalmaz. Kapı lastikleri zaten çıkması çok kolay çekince geliyor.

İçtem dışa doğru sökeceğimiz parçalar; İç korumalık, kapı lastiği, plastik kapı eşiği (resimde led li olan var idare edin :D )

fotoraf0001cd.th.jpg

3- Elektiriği çekeceğimiz yer şöför tarafı sol ayak hizasında; bu bölgeyi açmak sökmek içinde öncelikle, sol alttaki parçanın içtarafında çek/bastır sistemli bir vida var. Vidanın içindeki kısmı tırnağınızla veya ince uçlu bir tornavida vasıtasıyla dışa doğru çekiyorsunuz ve vida boşalıyor sonra da vidayı çıkarıyorsunuz (çevirmenize gerek yok). Vidaları ayrı bir yerde toplamınızı tavsiye ederim sonra aranmayın :D VBu plastik vidayı çıkardıktan bu parçayıda sökmek için sol kolon hizasında klipsin olduğu yerden biraz kendinize çekmeniz gerekiyor, klipsten kurtulduktan sonra parça zaten hemen yerinden çıkıyor. Parça çıkınca arabanın bağırsaklarının bi kısmı gözükmeye başlıyor panik yok :D

Sökülecek parça;

fotoraf0003l.th.jpg

(Tüp göstergesinin deliği hala duruyor ora tıkayacak bişeyler bulamadım hala :D )

Çek/bastır vida;

fotoraf0004p.th.jpg

4- Daha sonra direksiyonun alt tarafını kaplayan büyük kapağın sadece sol tarafını sökmek için alt tarafta onu tutan vidayı bir tornavida vasıtasıyla çıkarıyoruz ve kibar kibar asılarak sol tarafı kliplerinden kurtarıyoruz, panik yok kırılmıyor :D Buraya kadar ki işlemleri tamamladığımızda guzu şöyle görünüyor olacak;

fotoraf1729.th.jpg

Rahat çalışabilmeniz için bu parçayı biraz daha açmanız lazım onun içinde park sensörü ve yanındaki diğer teranelerin bağlantı kablolarını sökerseniz plastik parça iyice açılır.

5- Burada birsürü soket ve birsürü kablo var bu soketlerden; şunu;

fotoraf1731.th.jpg

üzerinde ki mandala bastırmak suretiyle dışarı doğru çekerek yerinden söküyoruz; biraz zor çıkıyor mandala iyi bastırın,

Soketteki iki sıra kablo var; bu iki sıradan birisinde sadece üç kablo bulunuyor bağlantıyı yapacağımız kablolar bunlar;

fotoraf1734.th.jpg

6- Bu 3 kablodan bizim işimize yarayacak olanlar yeşil ve eflatun olan; eflatun kabloya kapı eşiklerimizin kırmızı kablosunu, yeşil kabloya da kapı eşiklerimizin siyah kablosunu bağlamamız gerekiyor. Kapı eşiklerinin çalışıp çalışmadığını bi kontrol etmek ve vay arkadaş ne güzel yanıyorlar bitince çok güzel olacak diyerek kendimizi gazlamak için kabloları bağlıyoruz.

Bu bağlantıyı yapmak için elektrikçilerde satılan klipsler mevcut. İki yuvası olan mandal gibi birşey, yuvalardan birine eşiklerden gelen kabloyu diğerine de soketteki kabloyu getirip klipsi kapattığınız zaman kabloların üzerine basan konnektörler dışındaki plasitiği yarıp bakır tele temas ediyor ve iki kabloyu bağlamış oluyorsunuz, isterseniz bunlardan alıp kabloları birbirine bağlayabilirsiniz. Ya da benim yaptığım gibi sıcak havya ile soketteki eflatun ve yeşil kablonun dışındaki plastiği eritmek suretiyle bakır kısmını açığa çıkartıp plakalardan gelen kabloyu lehimlersiniz. Ben klipsin bakır tele zarar vererek araba hareket edip sallandıkça deforme olarak temas etmemesine veya kopmasına sebep olabileceğini düşünerek lehimleme yöntemini seçtim, tercih sizin.

7- Kabloları bi şekilde bağlayıp kapı eşiklerimizin ledlerinin çalıştığını görüp gazımızı aldıktan sonra, montaja devam edebilriz. Eski kapı eşiklerimizin çıktı yerleri iyice temizliyoruz. Bu temizlik için yeni kapı eşiklerinin kutusunun içinden çıkan alkollü mendili kullandım.

Kapı eşiğinden gelen kablonun kapı lastiğinin altında ezilip kırılmaması için kanal şeklinde parçalarda çıkıyor kutudan ama ben bunları kullanmak yerine kaportada ki delilerden içeri geçirmeyi tercih ettim. Kapı eşiğinden gelen kabloyu içeride ki parçanın oturduğu deliklerden birinden çıkardım. (Sert bi telin ucunu kanca yaparsanız bu işi halletmenize yardımcı olur). Kapı eşiklerinin altındaki çift taraflı bantları açmadan önce kağı eşiğini yerine yerleştirip iyice ayarlayın kablosunu düzenleyin ve eğer tam oturmayan yerler varsa biraz esneterek tam kaportaya uymasını sağlayın. Bu sayede hem tam oturarak güzel görünecek hemde daha sonra ayağınızın veya herhangi başka birşeyin takılması sonucu sökülmemesini sağlamış olacaksınız.

8-Kapı eşiklerimizi tam oturacak şekilde, kablolarınıda kaportadaki deliklerden geçirecek şekilde çift taraflı bantlarıyla yapıştırdıktan sonra kabloları bağlamaya geçebiliriz. (Çift taraflı bantın yeterli olmadığı veya yıkamacılarda kapı eşiklerinin altına su kaçtığı için silikonla yapıştıran arkadaşlarda vardı ama ben silikon kullanmadım şimdilik bir sıkıntım yok, ilk başlarda yıkamacılara söylüyordum suyu kapı altlarına fazla tutmayın diye ama artık onu da söylemiyorum bile, tazyikli suyu oraya kadar sokmayı başaran yıkamacı çıkmadı henüz) (inşallah çıkmazda) (ya da inşallah demek istemiyorsanız kapı eşiklerini yapıştırmadan önce siilikonlayın ama slikon denen lanet şey sağa sola bulaştığı veya taştığı zaman çok kötü gürünecektir ona göre karar verin)

Neyse kabloları uygun şekilde bağlamadan önce zemin döşemelerinin içinden veya uygun gördüğünüz yerlerden geçirin.

Sol taraftan sağa kabloyu çekmek için şu iki parçayı sökmeniz lazım;

Şöför tarafı sağ ayak hizasındaki parça;

fotoraf0005i.th.jpg

Yolcu tarafı sol ayak hizasındaki parça;

fotoraf0006lb.th.jpg

Sökmek için sizden taraftaki ucunu biraz kaldırın klipslerinden kurtulsunlar daha sonra kendinize doğru çektiğinizde uç tarafındaki çıkıntı yuvasından çıkarak çok rahat bi şekilde sökülüyor.

9- Bu iki parçayı söktükten sonra soldan elektriği çekmemizi sağlayacak ara kablonun ucunu ucunu sağ tarafa çekmemiz için gerekli boşluğu görebileceksiniz.

Kablo buradan girecek;

fotoraf0008o.th.jpg

Buradan çıkacak;

fotoraf0011d.th.jpg

Hatta kabloyuda biraz çıkardım görün diye :P

Kabloyu bu aradan geçirmek için eşiklerin kablolarını kaportadaki deliklerden geçirmek için kullandığınız ucu kanca şeklindeki teli kullanacaksınız :P

Zemin döşemelerinin altından kapı eşiklerine doğru kabloları çekmeye devam ediyoruz, direksiyon milinin geçtiği noktada zemin döşemesini kaldırmak için milin girdiği noktadaki plasitik parçayı çekerek çıkarın ve döşemeyi kaldırıp kapı eşiklerinin kablolarını çekin.

Direksiyon milinin girdiği yer ve çıkaracağınız plastik parça;

fotoraf0016y.th.jpg

Arka eşiklere de kabloları çektikten sonra jacklarını bağlayın, ve son olarak kapı eşiklerinden gelen ana kabloları sokette daha önce gösterdiğimiz yeşil ve eflatun renkli kablolara lehimledikten sonra işimiz bitmiştir. Söktüğümüz sıranın tersinden tekrar parçaları takmaya başlamadan önce aküyü bağlayıp kap eşiklerinizin çalıştığını görün ve bağlantıları doğru yaptığınızdan emin olun. Parçaları geri takarken dikkat etmeniz gereken noktalardan birini belirteyim; ilk söktüğümüz parça olan iç taraftaki plastik basamakların montajına biraz daha özen göstermelisiniz. Çünkü kapı eşiklerinden gelen kabloları bu parçanın klipsilerinin oturacağı deliklerden çıkarmıştık, şimdi bu parçayı lönk diye takarsak kabloyu kıvırıp kırıp ziyan edebiliriz. Bunun olmaması için bu plastik parçanın klipsine baktığımızda göreceğimiz üzere klips iki parçadan oluşuyor yani tam ortasında bizim kablolarımızın geçmesi için güzel bi boşluk var, takarken dikkat edeceğimiz nokta kabloyu bu araya denk getirmek, başka bi olay yok...

Bundan sonra yapacağınız şey akşam olmasını beklemek, hava kararır kararmaz arabanızın yanına gidip kapılarınızı açıyorsunuz ve aferin bana deyip eve gidip keyif biranızı yudumluyorsunuz.

Anlatımdaki düşük cümleler, imla hataları, ve sınırlı sayıdaki fotoğraflar için kusura bakmayın.

Burada yazanları uygulayıp montaj yapmak tamamen sizin kararınızdır, becerememeniz sonucu oluşabilecek hasarlardan dolayı  hiçbir sorumluluk kabul etmiyorum :D

Çok da zor bişey değil zaten, beceremeyecek kimse olduğunu zannetmiyorum ama herkes için zevk alacağı veya uğraşmak isteyeceği birşey olmadığını düşünüyorum, bunlarla uğraşacağıma gider servise veririm neyse parası diyecek arkadaşlara da hak veriyorum. Umarım benim gibi meraklı arkadaşlar için faydalı olur...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • Yanıt 119
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

  • Burak

    11

  • S.Halilduru

    9

  • honuuu

    25

  • İlhan

    20

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

Gönderilen Fotoğraflar

Bu arada bu montajı kendi kendime gerçekleştirmemdeki katkılarından dolayı savaş abi ve asıl vesile olan insana buradan sevgi saygı ve hürmetlerimi fışkırtıyorum :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Önce tüp, şimdide bu sökme/takma işi.. Yazık ettin güzelim guzuyua Onur.. :D

Sökme takma olayını daha önceden yapmıştım ben tüpü daha sonra taktım :D hatta daha öncesinde bir de xenon ve tüm ışıkları beyazlatma işlemi var. Seviyorum ben bu işleri ama, aslına bakarsan bana ikinci el bi araba lazımmış kurcalamak için :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bişey olmaz hocam ya sende :D sesi bulur oraya da bi ayar çekeriz :D

iki gündür sağ taraftan bi ses geliyo nerden geliyo bu diye uyuzlanıyordum, geçen gün eve dönerken eşime dedim sen geç bakıyım bi direksiyona...

dinledim baktım ses torpidodan geliyor airwickin yedek kartuşu tıkırdıyomuş :D tepiştirdim biraz daha dibe doğru kesildi ses :P

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 3 ay sonra ...

hocam kaça mal oldu eşikler bende takarım uygunsa fiyatı.hatta led tail stopları bulsam alıcam ama hiç bir yerde uygun yok mazdanın verdiği 600 lira maliyetiyle aynı hemen hemen.yapılcak çok şey varda masraflı baya.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 5 ay sonra ...

bir aydır kötü hava koşulları nedeniyle, bağajda beklettiğim ledli kapı eşiklerini nihayet dün takabildim. gerçekten arabaya çok farklı bir hava kattı. montaj konusuna gelecek olursak; o ön konsolda kablo cennetinin bulunduğu yere gelinceye kadar herşey basitti. Yalnız o soketleri yerinden çıkartmayı bir türlü beceremedim, ben de çareyi soket takılıyken kabloya lehimlede buldum.

ledli kapı eşiklerini honuuu nickli arkadaşın verdiği e-bay linkinden satın aldım, malzeme baya kaliteli kromdan yapılma, arabada hiç sırıtmadı. üzerinde gelen kabloların ucundaki connectorleri ileriki zamanlarda oksitlenebilir diye kullanmadım. kabloları birbirine lehimleyerek ve ısı ile daralan boru ile izolasyon yaparak birbirlerine atladım, böylece connectorü nereye saklayayım derdi de kalmadı.

verdiği montoj bilgileri için honuuu'ya çok teşekkürler, fotograflar çok işe yaradı.

imag0218t.th.jpg         

imag0224t.th.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Evet o soket biraz zor cikiyordu, mandala iyice bastirmak biraz ittirdikten sonra cekmek ise yarayabiliyor.

Benden baska kimse montaj yapmayinca kendimi bi garip hissetmistim anlatimin ise yaradigini gorunce sevindim dogrusu :)

Cok guzel olmus gule gule kullanin, yalniz cok dikkat cekiyor goze gelmesin dikkat edin :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Geçtiğimiz hafta yurt dışı internet sitesinden sipariş verdim. Bakalım sağ salim sorunsuz şekilde gelecek mi. Geldikten sonra muhtemelen bu işi servise yada iyi bir oto elektrikçisine yaptırırım. Bu işe ayıracak ne zaman, nede bu işi becerebilecek teknik kapasiteme desem yetenekmi desem bunların hiçbirisi bende mevcut değil. Gelişmeleri ve sonucu paylaşırım sizinle. Bu arada ürünü alibaba.com (Çin'den satın aldım) Posta dahil 63 Usd ye maloldu. Çevremden bir kaç kişi, bunlardan biriside Eşimin kardeşi, bayağı bir sıklıkla alışveriş yaptılar. Satın aldıkları ürünlerde sağ salim geldi ve kullanıyor sıkıntısız. Risk aldım ürün servisten almaya kalksan 450 TL bana 110 TL ye malolunca risk aldım açıkcası. Bakalım hayırlısıyla gelir umarım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 2 hafta sonra ...

Çin'den sipariş ettiğim ürün Türkiye'ye gelmiş gözüküyor. Bakalım bundan sonraki ilerleme ne şekilde ve nasıl olacak. Gelişmeleri paylaşırım. Umarım sağ salim teslim alabilirim. Sonrasında tecrübeli arkadaşlardan montaj için bilgi isteyeceğim. Kendimin montaj yapma ihtimali yok o yüzden nerede yaptırmam konusunda bilgi isteyeceğim. İyi günler diliyorum.

post-6837-141695287291_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhaba arkadaşlar cuma günü Gebze postanesine gelen siparişimi bu gün teslim aldım.

Sağ salim siparişim, elime 23-24 gün gibi sürede ulaştı. Ekte ürünün fotoğrafını paylaşıyorum.

Şimdi asıl sorum montajını benim yapmam mümkün değil. Bu iş için Mazda servisinemi gideyim, yoksa bir oto elektrikçisinemi ? Anadolu yakasında önerebileceğiniz bu işi düzgün yapabilecek bir oto elektrikçisi varmıdır. Yada servis bu işi yaparmı ? sonuçta parçayı onlardan almadım ama montajı onlar yaparlarmı. Yaparlarsa da ortalama ne kadar işçilik ücreti alırlar. Bu konuda  kapı eşiği alıp taktıran yada konuyla ilgili bilgi sahibi arkadaşlardan yardım ve tavsiye bekliyorum. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum.

post-6837-141695287391_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhaba arkadaşlar cuma günü Gebze postanesine gelen siparişimi bu gün teslim aldım.

Sağ salim siparişim, elime 23-24 gün gibi sürede ulaştı. Ekte ürünün fotoğrafını paylaşıyorum.

Şimdi asıl sorum montajını benim yapmam mümkün değil. Bu iş için Mazda servisinemi gideyim, yoksa bir oto elektrikçisinemi ? Anadolu yakasında önerebileceğiniz bu işi düzgün yapabilecek bir oto elektrikçisi varmıdır. Yada servis bu işi yaparmı ? sonuçta parçayı onlardan almadım ama montajı onlar yaparlarmı. Yaparlarsa da ortalama ne kadar işçilik ücreti alırlar. Bu konuda  kapı eşiği alıp taktıran yada konuyla ilgili bilgi sahibi arkadaşlardan yardım ve tavsiye bekliyorum. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum.

Abi öncelikle hayırlı olsun, montaj olayı için bence durumu kendi şartlarına göre değerlendirmelisin (ekonomik mi olsun, güvenilir mi olsun). Bir kere bu montaj işi çok kompleks bir iş değil,  ama o kadar para verdiğin bir ürünün de düzgün takılmasını istersin eminim ki. Dolayısı ile öncelikle bu işi dışarıda düzgün yapacak bir yer bulabilirsen bir oradan fiyat al, sonra birde servise sor oradan fiyat al... (Belki biz yapmayız bu işi bile diyebilirler...) Sonrası sana kalmış güvendiğin veya ekonomik olmasını tercih ettiğin yere götürürsün.

Haa İzmir'de olsan hiç bir yere götürmezdin bi hafta sonu hem buluşurduk hem  tanışırdık hemde  montajını hallederdik.  8)  Kolay gelsin  :hi:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Abi öncelikle hayırlı olsun, montaj olayı için bence durumu kendi şartlarına göre değerlendirmelisin (ekonomik mi olsun, güvenilir mi olsun). Bir kere bu montaj işi çok kompleks bir iş değil,  ama o kadar para verdiğin bir ürünün de düzgün takılmasını istersin eminim ki. Dolayısı ile öncelikle bu işi dışarıda düzgün yapacak bir yer bulabilirsen bir oradan fiyat al, sonra birde servise sor oradan fiyat al... (Belki biz yapmayız bu işi bile diyebilirler...) Sonrası sana kalmış güvendiğin veya ekonomik olmasını tercih ettiğin yere götürürsün.

Haa İzmir'de olsan hiç bir yere götürmezdin bi hafta sonu hem buluşurduk hem  tanışırdık hemde  montajını hallederdik.  8)  Kolay gelsin  :hi:

Teşekkürler kardeşim. Ürünü 47 Usd  aldım alibabaexpress.com'dan 9 Usd posta ücreti ödedim. Ödeyeceğim montaj ücreti elbette önemli benim için ama, montajın doğru yerde yada doğru kişi tarafından muntazam,düzgün ve sorunsuz yapılması dahada önemli.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş


×
×
  • Yeni Oluştur...