Jump to content
  • MazdaClubTR
    MazdaClubTR

    Unutulmayacak Zaferin 25. Yılı

    Yarış tutkunları 2016 24 Hours of Le Mans için Cumartesi’yi iple çekerken birçoğu 25 yıl önce tarihe geçen bir sonucu hatırlayacak. 23 Haziran 1991 tarihinde saat 16:00 civarında, damalı bayrağı o yılki etkinliğin kazananı olan gösterişli turuncu ve yeşil dış görünüşü ve dört rotorlu motorun kusursuz sesiyle 55 numaralı araç dalgalandırdı. Yarıştaki yaklaşık 21 saatin ardından, avantajlı Mercedes-Benz’ler ve Jaguar’lar ile uzun bir mücadelenin ardından, Mazda 787B ilk kez öne geçti. Bu, kazanma olasılığı az olan yarışmacının bırakamayacağı bir pozisyondu: Üç saat sonra, tüm beklentilerin aksine, Johnny Herbert 250.000 seyirci önünde bitiş çizgisinden Mazda’sıyla birinci olarak geçti.

    Le_Mans_1991_6.jpg

    Mazda, son zamanlarda başlatılan "MX-5 Dostları" programı gibi girişimlerin yanı sıra Avrupa'da seçili MX-5 yarış serilerini destekleyerek bugün hala motor sporlarının içinde yer almaktadır. Mazda, markanın özellikle söz konusu ikonik roadster’ı olduğunda sahip olduğu sürüş eğlencesi ve tutkusunu paylaşmak için yarış tutkunlarını ağırlıyor. MX-5 Dostları, özel avantajlar ve deneyimlerin yanı sıra, bu yıl Laguna Seca, Kaliforniya’da gerçekleştirilecek olan Mazda Global MX-5 Kupası'nda tam-özellikli 2016 Mazda MX-5 Cup racer aracında pilotluk yapmak gibi insanın karşısına hayatta bir kez çıkabilecek bir fırsat da sunuyor. Şanslı sürücüler; ulusal yarışçılar, iRacing platformunda gerçekleştirilen online MX-5 yarışması ve Mazda etkinliklerde simülatör yarışını kazananlar arasından seçilecek. Dünyanın en çok-yarışan üretim aracı olarak, 1991 yılında MX-5 787B’ninki gibi başarılar ile somutlaşan otomobil üreticisinin kendine özgü motor sporları tarihinin ruhunu taşıyan MX-5 gerçekten benzersizdir.

    Le Mans’daki Mazda zaferi ilk idi ve dünyanın en eski aktif dayanıklılık yarışı (ilki 1923 yılında düzenlenen) olan ve genelde en zorlu yarış olarak kabul edilen yarışta bir Asya otomobil üreticisinin bugüne kadarki tek büyük zaferidir. Aynı zamanda pistonlu motor olmadan kazanan tek otomobildir. 787B’nin R26B rotatif özelliklerinden - 9,000 dev/dak’da 522kW/710PS R26B güç üreten rotor başına periferik port enjeksiyonu ve üç buji – daha da etkileyici olan ne kadar güvenilir olduğunun kanıtlaması ve İngiliz vatandaşı Herbert, Alman Volker Weidler ve Lüksemburg doğumlu Bertrand Gachot’tan oluşan pilot ekibinin ellerinde ne kadar hızlı virajı aldığı olmuştur.

    Yarışa katılan yeni 787B’den iki ve önceki yıldan bir 787 olmak üzere üç Mazda genel sıralamada birinci, altıncı ve sekizinci olarak yarışı tamamladı. Yarışmaya hak kazanan 38 otomobilden sadece dokuzu resmen yarışı bitirebildi. Gerçekten de yarış sonrası incelenmek üzere parçalarına ayrılan motora bakan Mazda mühendisleri söylentilere göre R26B’nın başka 24 saat maratonda çalışabilecek kadar iyi durumda olduğunu söylemiştir. Kusursuz şekilde çalışmayla, 787B damalı bayrağı birinci sırada geçmek için yarışı 127.62mph ortalama hızda 362 turda (3065 mil)  tamamladı.

    55 numaralı otomobile gelince, 1992 yılında yürürlüğe giren ve motor hacimleri alanında rotary motorların 24 Hours of Le Mans’a katılımını yasaklayan kural değişiklikleri sonrası ertesi yıl Hiroşima’daki Mazda Müzesi’ndeki yerine kaldırılmak üzere emekli oldu.

    787B_Mazda-Space.jpg

    O zamandan beri, örneğin efsanevi zaferin 20. yıldönümü için 2011 yılında Le Mans’da ve Goodwood Festival of Speed’de (en son 2015 yılında) olmak üzere arada kendini gösterdi. Bu etkinlikler, bir kez daha ya da ilk kez o eşsiz sesi canlı olarak duymayı özleyenleri kendine çekmiştir. Özellikle dünyadaki rotary motor fanları ve yarış tutkunları arasında neredeyse bir kült gibi olan bu ses halen kulaklarda çınlamaktadır.  

     

    • Beğen 2



    Kullanıcı Yorumları

    Tavsiye Edilen Yorumlar

    Dizel Mazda 6 ile LeMans yarışlarına girmişti Mazda yakın tarihte ve yine yanlış hatırlamıyorsam tek dizeldi ve yarış kazanmıştı

     

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    1 saat önce, cothcu :

    Dizel Mazda 6 ile LeMans yarışlarına girmişti Mazda yakın tarihte ve yine yanlış hatırlamıyorsam tek dizeldi ve yarış kazanmıştı

    Tarihi Le Mans yarışları için değil bu dediğin. Amerikada dizel prototip yarıştırdı ama sonradan benzine döndüler diye de okudum.

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Bende şöyle bir yazı paylaşmıştım. Foruma bir bakayım dedim ve karşıma bu yazı çıktı :)

    Ninja Kaplumbağaları bilmeyeniniz yoktur. Benim en sevdiğim kaplumbağa her zaman Michelangelo olmuştur :) eğlenceli ve şapşal olmasının yanısıra Nunchaku'suyla düşmanlarını savuşturmasını çok iyi bilmiş ancak eğlencesinden, içtenliğinden ve doğallığından asla taviz vermemiştir.

    Otomobil dünyasında bundan tam 25 yıl önce 1991 yılında bir devrim yaşandı. Bir Japon otomobili 24 Hours Le Mans yarışlarında şampiyon olmayı başardı. Üstelik Bu rekor ilk ve tek Japon otomobili olmak üzere halen onun elinde. 700HP'nin üzerinde güç üreten bir otomobil hayal edin. Karbon fiber yapısıyla 830kg ağırlığında olsun (günümüzde standart bir hatchback otomobil ortalama 1.250kg ağırlığındadır) ve bu otomobili 4922.81 km boyunca en üst limitlerde zorladığınızı, tam frenaj, tam gaz, tam devir kullandığınızı hayal edin ama sonunda tek bir sorun dahi yaşamadığınızı...
    işte bu otomobil bana göre otomobil dünyasının Michelangelo'su olan Mazda 787B 'den başkası değildir. Wankel motoruyla çıkardığı muhteşem sesler, sağladığı tork ve fizik üstü yol tutuşuyla eğlencesinden taviz vermezken Porsche, Jaguar, Cougar, Ford Cosword,Lancia, Mercedes-Benz, Spice, ROC 002, Peugeot...vb tüm düşmanlarını savuşturmayı başaran...
    Tebrikler Mazda, teşekkürler Mazda ruhu... Mazda'nın yeri her zaman gönlümde farklı olacak. Neticede mesele Mazda'nın sloganlarında olduğu gibi "Soul of Motion" & "Driving Matters"

    * Videoda 1991 ylında Mazda 787B ile 24 Hours LeMans Şampiyonu olan Johnny Herbert Şampiyonluğundan 20yıl sonra 2011'de tekrar aracının başına geçiyor ve eski günlerini yad ediyor.

    https://www.youtube.com/watch?v=sjYDo5Bj3AY

    Mazda Türkiye マツダ/Mazda Japan Mazda Motorsports Mazda Fitment MazdaClubTR

    ‪#‎mazda‬ ‪#‎mazdaspeed‬ ‪#‎mazdaracewaylagunaseca‬ ‪#‎24hourslemans‬

    tumblr_mkz51azztI1qdh34lo1_1280.jpg

     

    • Beğen 2

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Artık yeni zaferler de bekliyoruz :)

     

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş


×
×
  • Yeni Oluştur...