Jump to content
  • Mümin
    Mümin

    Uygun Fiyatlı Elektrikli Otomobil Tesla Model 3 Tanıtıldı

    Arkadaşlar günaydın, 

    Güne güzel bir haber mi ? değişik bir haber mi ? yoksa üzücü bir haber mi olarak değerlendiremediğim bir haberle başlayalım istedim.

    Biraz araştırma yaptım ve gerçekten bu araç Amerika'da 35.000 $ gibi bir paraya satılırsa ülkemizde de %10 gümrük, %3 veya %7 (85 KW üstü veya altına göre değişiyor) ÖTV, %18 KDV ve artı %20 firma karı ile beraber 58.000 Usd civarında alınabilecek. Bu hesabı yaparken Model X fiyatının Amerika ve Türkiye fiyatlarıyla da kıyaslama yaptım. Pil kirası can sıkıcı olacaktır fakat alınabilirlik açısından şahane olacağını düşünüyorum. 

    Güzel bir haber çünkü fosil yakıttan kurtulmak çok daha yakın geldi bana bir an için. 

    Değişik bir haber çünkü 100.000 Usd nin üzerinde fiyata araç satan bir firma, ben 35.000 usd lik halk aracı yapacağım diyor. Bu zamana kadar gecikmeli de olsa iddialarının hepsini gerçekleştirmiş bir adam var ortada. Elon Musk !

    Üzücü bir haber, biz neden yapamıyoruz, yapmamıza izin verilmiyor dedirtiyor. Ayrıca 5 yıl 10 yıl sonra iPhone gibi pazar tekelini elinde bulunduran bir firma olmasını istemiyorum. Ama kalite albenisi, algısı o şekilde yönetiliyor.

     

    Elektrikli otomobilleri daha büyük bir kitleyle buluşturması beklenen Tesla'nın Model 3 otomobili nihayet tanıtıldı. Tesla, bu yeni modelin tanıtımı için ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bir etkinlik düzenledi. Tesla CEO'su Elon Musk, 35 bin dolarlık ABD başlangıç satış fiyatına sahip olan bu otomobilin en az 346 kilometre menzil yapabildiğinin altını çiziyor. Bu iddialı ve Tesla'nın başarması gereken önemli bir tahmin olarak nitelendiriliyor.

    tes222

     

    Musk, ön siparişleri alınmaya başlanan otomobilin teslimatlarının vaat edilen 2017 sonunda yapılacağından oldukça emin görünüyor; 35 bin dolara bundan daha iyi bir otomobil satın alınamayacağını, opsiyonsuz bir otomobil olsa da bu gerçeğin değişmeyeceğini söylüyor. Ayrıca Tesla 3, Musk'ın deyimiyle dünyanın en güvenli otomobillerinden bir tanesi.

    tes444

    Tesla, daha şimdiden 130 binden fazla ön siparişin geçildiğine dikkat çekiyor. Ön siparişte bulunanların 1000 dolarlık, kaparo niyetine ödeme yapması gerekiyor. Bu ön sipariş rakamının çok daha yükseklere çıkması bekleniyor.

    tes555

    Temel model 0-100 km/h hızlanmayı 6 saniyenin altında bir sürede gerçekleştiriyor, daha üst versiyonlar ise bu hızlanmayı daha kısa sürede yapıyor. Menzil en az 346 kilometre olarak veriliyor, ancak Tesla yollara çıkacak olan final otomobillerde bu rakamları geçmeyi hedefliyor. Tüm Model 3 otomobilleri Tesla'nın yüksek hızlı Supercharging ağını destekleyecek. 2017 sonu itibarıyla Model 3 yollara çıktığında, Tesla'nın toplam 7 bin 200 Supercharge şarj istasyonu bulunacak, böylelikle sayı bugünkünün iki katına çıkmış olacak.

     

    tes666

    Model S gibi Model 3 de arkadan çekişli ve dört çekerli versiyonlarla gelecek. Otomobilin içinde 15 inç'lik yatay yönde duran dokunmatik ekran bulunacak. Model S ve Model X'te ise düşey yönde yerleştirilmiş 17 inç dokunmatik ekran bulunuyordu. Otomatik pilot donanımı standart olarak yer alırken tüm güvenlik özellikleri otomatik olarak aktifleştiriliyor. Beş yetişkinin otomobile rahatlıkla sığabileceğine Musk tarafından dikkat çekiliyor.

    Önden arkaya tavan camının bulunduğu otomobilin önünde ve arkasında depolama amaçlı bagajlar bulunuyor. Musk, benzinli otomobile göre, onunla aynı boyutlarda daha fazla eşya depolama kapasitesine sahip olduğunun altını çiziyor. Yaklaşık 2 metrelik sörf tahtasını otomobilin içine rahatlıkla yerleştirmek mümkün oluyor.

     

    tes777

    İki mevcut Tesla modeli, Model S ve Model X yüksek fiyatlarıyla biliniyor. Vergi teşviklerine rağmen bu otomobillerin ABD satış fiyatları 100 bin doların üstüne rahatlıkla çıkıyor. Tesla, şimdi sattığından on kat daha fazla otomobil satmak için daha ucuz bir otomobil üretmeliydi, işte o model de Model 3 oluyor.

    Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Model 3'ün üretimine 2017 sonlarına doğru, yaklaşık bir buçuk yıl sonra başlanacak. ABD'de 1000 dolar ön ödemeyle siparişler alınmaya başladı. Tesla, gelecek yılın sonuna kadar satış ve servis ağını iki katına çıkarmayı, böylelikle daha çok otomobil için satış ve bakım hizmeti sunmayı hedefliyor.

    Kaynak

     

    cothcu tarafından düzenlendi




    Kullanıcı Yorumları

    Tavsiye Edilen Yorumlar

    Teslam Model 3  için rezervasyon sayısı iki haftada 400.000  olmuş. Sene sonu 1 milyonu bulur herhalde.Gerçi ben 500 bin diye tahmin etmiştim ama adamlar iki haftada 400 bine ulaştılar.

    Acaba bu kadar aracı üretip teslim edecek üretim ve montaj hattı kurabilecekler mi?

    http://teslaturk.com/faraday-future-fabrikasinin-temelini-atti/

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Minareyi çalan kılıfını uydurur demişler :) adamların işi mühendislik. Yapamayacak olsalar sipariş almayı keserlerdi. Demek ki üretim icin sorun yaşamıyorlar. Esas problem olarak satış sonrası ağı görüyorlar. Çok büyük bir sıçrama olacak orası kesin :)

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Orada pil kirası diye birşey mi gördüm_? Bir Yahudi işine benziyor bu, herşeyi kiraya bağlamak. Pili kiralıycam ha? Dünyada en cok bulunan madde Lityum'u alıp şekil ver, patent al ve... bu olay 1 litrelik kola şişesini uygun pozisyona yerleştirme calışması gibi görünüyor. Uygun fiyatmış.

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Bizim ulkede pili satin alamiyorsun zaten. Pil satin alinsada mtv odemesi olmayan bu araclarda pil vergisi odemek durumunda kaliniyor. Bundan bir kac yil evvel bir arkadasa reno da sormustuk ve pil isi aylik yakittan daha fazla vergiye denk geliyordu.

    LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Pili satın alamıyor muyum? Pil vergisi mi? Sorunun kaynağına ışık tutmak üzere; birşey de ben ekleyeyim: Bir zamanlar 2008-2013 arasında "E-Sigara" diye birşey çıktı, belki hatırlarsınız... E-Sigara, İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın raporuna göre normal sigaraya göre 96% daha güvenli. Ve içerdiği Nikotin sayesinde aynı keyifte. Nitekim 2010 gibi ülkede bayağı yaygınlaşmaya başlamıştı, kapalı alanlarda insanlar sigara keyfi yaşıyordu etrafı da rahatsız etmiyordu. Bir anda keyif+sağlık+eğlence hepsini bir arada yakalamıştık. Ancak sonra ne oldu, E-Sigara imalat ve ihracatına vergiden daha beter zorluk getiren yasal düzenleme yapıldı. Ülkede Internette bile E-Sigara satan kalmadı...

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Benim bildiğim Elektrikli araçlarda pil temini iki çeşit. 1.si kiralama 2. satış. 

    Yine bildiğim kadarı ile Tesla pil kiralama metodu ile çalışmıyor.Batarya ücrete tabi . Bunun kötü yanı bir süre sonra (8 yıl garantisi var) pil ömrünü tamamlayınca pil takımını değiştirmek gerekecek ve bu baya baya bir ücret tutuyor.

    Türkiye'de pil kiralayıp araç satan Renault var  galiba.Pil bozulsa bile bu sefer ücret ödemeden değişim sahibine sahip oluyorsunuz. 

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    lüzumsuz bir bilgi. tesla buna aslında "model E" diyecekti ama bunun kullanım hakkı ford'da olduğu için "E"ye benzeyen "3" dedi.

    neden mi? bu modelle birlikte tesla model S ve model X'in ortasına konumlandırıp  "S.E.X" yazabilecekti. 

    neden böyle bir şey yaparlarlar bilemem. amaç ne hiç bilemem. 

    • Beğen 1

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Tesla'da pil kiralama yok, 8 yıl (1m km sanırım) garantili pili satıyorlar, Model S'in en büyük kapasiteli pili için de ynaılmıyorsam 20 000 dolar yenileme ücreti vardı.

     

    Renault Fluance Z'nin amacı dizel araç fiyatına elektrikli otomobil satabilmekti. Ayrıca hızlı şarj imkaanı olan bir araç değildi, o yüzden pil değişim istasyonları kurmayı hedefliyorlardı. Bu iki nedenden dolayı Renault pil kiralama işini ortaya attı. Rakamı hatırlamıyorum ama fiyat için km sınırı da vardı ve kiralama ücretini verdikleri km miktarına bölünce dizel tüketiminin yarısına falan denkgeliyordu. İnternette vardır rakamlar, üşendim bulmaya.

     

    Pil satın alabiliyorsun. Pil vergisi diye ekstra bir vergi yok diye biliyorum, ama emin değilim, yoksa da getirirler zaten :D

     

    Model 3 aslında Model E olarak adlandırlacaktı, Ford Model E den dolayı olmadı. Bu doğru ama araçların sınıfını belli eden bir harflendirme sistemini amaçlamışlardı, mersolardaki gibi. E olamayınca 3 oldu, S3X oldu :D SEX yazma fantazisini ilk defa duydum, beklenir Elon Musk gibi tiplerden :D 

     

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Bir daha düşündüm de; Roadster ı nabcaz? Roadster S3X mi oldu falan? Kafamda deli sorular :D

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    10 saat önce, mersinden_ersin :

    Bir daha düşündüm de; Roadster ı nabcaz? Roadster S3X mi oldu falan? Kafamda deli sorular :D

    Roadstar ; Yolda ve yıldızlar altında sex oluyor :D

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş


×
×
  • Yeni Oluştur...