Aracınıza lpg montajı yaptırdıktan sonra ruhsata işletilmesi aşamaları şu şekilde gerçekleşiyor;
Öncelikle Makine Mühendisleri Odası'ndan sızdırmazlık raporu alınması gerekiyor. Bu raporu almaya giderken montaj projesi, fatura v.s. evrakların eksiksiz yanınızda olması gerekiyor.
Sızdırmazlık raporunu aldıktan sonra Şoförler Odası veya herhangi bir Trafik Müşaviri'nde doldurtulacak olan EK-1 belgesini alıyorsunuz. Eğer Şoförler Odası'nda doldurtacak olursanız mutlaka ama mutlaka yazdıkları tüm alanları iyice kontrol edin. Ben 2 hatalarını bulup düzelttirmeme rağmen arabamın motor hacmi kısmını 1840cc yerine 18540cc olarak yazmışlar ve benim de gözümden kaçtı bu hataları.
Muayene istasyonuna giderken tüm bu evrakları yanınıza alıp öyle gidin ve standart muayene işlemleri haricinde ilave olarak ön ve arka camlara LPG stickerini yapıştırmayı ihmal etmeyin (isteğe göre sonradan sökersiniz, ben öyle yaptım

)
TüvTürk'den muayene evrağı haricinde size verilen makbuzu sakın atmayın çünkü trafik tescil şubesinden o makbuzu da istiyorlar.
Montajın başlangıcından itibaren topladığınız tüm evrakları ve montaj projesi+faturası+mevcut ruhsat fotokopilerinizi çektirerek "PLAKANIZIN KAYITLI OLDUĞU TRAFİK TESCİL ŞUBE'YE gidiyorsunuz. Buradaki ilgili memura evraklarınızı teslim ettiğinizde yeni tip ruhsat yaprakları için 70 lira isteyecektir. (Google aracılığı ile ileride konuya ulaşanlar için bu konuyu 2009 yılının Nisan ayında yazdığımı ayrıca belirtmek isterim. Sonra demeyin ne 70 lirası 170 lira oldu haberin yok diye

)
Evraklarınızı teslim edip para işini de hallettikten sonra o şubenin yoğunluğuna göre 1-2 gün içinde yeni ruhsatınızı teslim alabilirsiniz.
Bu konudaki en önemli hususu da açıklığa kavuşturalım:
Projede yazılı olan tarihten itibaren 1 ay içinde hem muayene hem de ruhsat yenileme işlemi yapılacak. Aksi durumda cezai işlem uygulanır. Cezalar da şu şekilde;
ceza maddesi 32: araçta tadilat yapıldıktan sonra 1 ay içinde ruhsata işletmemenin cezası 60 lira. peşin ödendiğinde 46 lira.
ceza maddesi 34: yukarıdaki maddeye ilave olarak muayene süresini de 1 ay geçirilirse 60 lira da bunun için alıyorlar. peşin ödemede 46 lira da bu.
Haydi hayırlı olsun
