Jump to content

Sızdırmazlık Raporu


hezar
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Arkadaşlar!Muayenelerde artık sızdırmazlık raporu istenmiyormuş.Doğru mu?Bugünlerde muayeneye gideceğim de.

LPG'de büyük değişiklik!

LPG’li araçlardan muayene sırasında istenen gaz sızdırmazlık raporu yılbaşından itibaren zorunlu evrak listesinden çıkarıldı.

Bu durumun tehlikenin yanı sıra merdivenaltı imalatın yolunu da açacağı belirtiliyor

Ulaştırma Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelge ile özellikle muayene sırasında istenen ve TMMOB tarafından verilen LPG’li araçlara yönelik periyodik gaz sızdırmazlık raporunu yılbaşından itibaren zorunlu evraklar listesinden çıkardı. TÜV Türk, bundan böyle LPG’li araçlarda sızdırmazlığı hafif kusur olarak değerlendirecek.

LPG’li araçlarda denetim 1999 yılından itibaren makina mühendisleri odalarına verilmiş, bu araçlar için de sızdırmazlık raporu alma zorunluluğu getirilmişti.

‘Her parça inceleniyor’

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Arslan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı AİTM Yönetmeliği uyarınca, araçların muayene istasyonlarında fenni periyodik muayeneleri öncesinde istenmesi gereken LPG Gaz Sızdırmazlık Raporu düzenleme çalışması 1999 yılından beri; TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından başarıyla yürütülmekteydi” hatırlatmasını yaptı. Arslan, açıklamasına şöyle devam etti:

“Makina Mühendisleri Odası’na bağlı Makina ve Uçak Mühendisleri tarafından yapılan sızdırmazlık kontrollerinde, LPG tankından gaz borularına kadar her parçanın titizlikle ve en son teknoloji kullanılarak incelenmekte, standartlara uygun olmayan dönüşümlerin düzeltilmesi sağlanmakta ve kayıt altına alınmaktadır. Ulaştırma Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile LPG’li araçlara yönelik periyodik gaz sızdırmazlık raporunun yılbaşından itibaren zorunlu evraklar listesinden çıkarılması ve araç muayene istasyonlarında hafif kusur olarak nitelendirilmesi, büyük bir tehlikeye ve karmaşaya neden olacağı gibi, bu genelge ile birlikte ‘merdiven altı’ imalatın yolu açılacak, birçok araç patlamaya hazır bomba gibi karayolunda dolaşacaktır.”

Bu arada, TÜKTURK bundan sonra sızdırmazlığın hafif kusur olarak sayılacağını, mevcut kontrollerin TÜVTURK tarafından da yapıldığını belirtti.

KAYNAK:mynet/finans

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Evet istenmiyor, doğrudur. Geçen gün değinmiştim bu konuya. Ben de cuma günü sızdırmazlık raporu almadan muayeneye gideceğim..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Müşteri hizmetlerini aradım.Sızdırmazlık raporu olmayan araçlar hafif kusurlu olarak geçiyormuş.Yani almamakta bir sıkıntı yok.Bilginize...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu nasıl bir düşüncedir.Bir hafta öncesine kadar xenon far' ları ağır kusur kabul eden TÜV Türk

bugunde sızdırmazlık raporunun hafif kusur olduğunu söylüyo.Daha neler görücez bakalım...

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, LPG sızdırmazlık raporu olmayan araçların trafikte büyük tehlike saçtığını vurguladı.

LPG sızdırmazlık raporu olmayan araçların hafif kusurlu sayılarak trafiğe çıkarıldığını ancak bu durumun birçok kazayı beraberinde getireceğini belirtti.

Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nin sorumluluk alanında son iki yıl içerisinde 150 bin aracın sızdırmazlık raporu aldığını, 50 bin yeni aracın da LPG taktırdığını vurgulayan Atıcı, 2000-2005 yılları arasında kontrolsüz ve raporsuz trafiğe çıkan araçların birçok kazaya neden olduğunu ve onlarca insanın yanarak öldüğünü hatırlattı. Muayeneye gidecek araçlarda yeniden eski yıllara dönülmesinin yanlışlığına işaret eden Atıcı, yetkilileri ve vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.

Sızdırmazlık raporunun zorunlu tutulmamasına karşın vatandaşların kendi can ve mal güvenlikleri için Makine Mühendisleri Odası’na ait denetim istasyonlarına başvurabileceğini ve araçlarıyla ilgili tereddütlerini mühendislere iletebileceğini kaydeden Atıcı, "Bu konuda vatandaşlarımıza hizmet vermeye hazırız. Mühendisliğin doğasında verimlilik ve insanın yaşamını kolaylaştırmak yatar" dedi.

Trafikte seyreden tanklarda da tehlikeli sürece girildiğini belirten Atıcı, “Şehiriçi ve şehirler arası yakıt taşıyan 10 yıllık tanklarda denetimler gerçekleştirilmeli. Maalesef, bomba etkisi yapan söz konusu bu tanklarda da gerekli denetimler yapılmıyor” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu gerçekten ciddi bir tehlike oluşturacak ama burada amaç bazı yerlerde okuduğum kadarı ile bu kontrolleri de TÜV Türk'e bırakmak. Tabii bu altyapı hazırlanmadan bu şartı kaldırmak ciddi sıkıntı doğurabilir. Özellikle LPG ile 10 yılı doldurmuş araçların tanklarının değişmesi ciddi bir konu ve kontrolü önemli.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 1 yıl sonra ...

Belki hala merak eden vardır diye bugün bana geln maili iletiyorum.

Sayın,

Bizimle paylaştığınız e-mail için teşekkür ederiz.

Gaz Sızdırmazlık belgesi 15 Mart 2012 tarihi itibariyle zorunlu evraklar içerisinden çıkartılıp, kusurlar tablosuna hafif kusur olarak alınmıştır.Ancak istasyonumuza giderken aşağıdaki hususlara dikkat etmenizi rica ederiz.

Muayeneye gelirken LPG/CNG Tankının üzerinde yer alan bilgi etiketindeki bilgilerinin okunur şekilde gelmesi gerekmektedir.

Muayeneye girdikten sonra muayene raporunuzda  LPG/CNG'li aracın, "Sıvı Gaz Sistemi onaysız" kusuru varsa Muayene Tekrarına veya yeni bir Muayeneye gelirken yeniden düzenlenmiş Montaj  Tespit Raporu ve sızdırmazlık raporu getirilmesi zorunludur (İlk muayenesinde getirilen rapor geçerliliğini yitirmiştir).

İlk muayenelerinde LPG/CNG sistemi ile ilgili olarak "Sıvı Gaz Sistemi Onaysız" kusuru dışında LPG/CNG sistemine ait başka bir Ağır Kusur almaları durumunda, muayene tekrarına veya bir sonraki muayenesine gelirken YENİ TARİHLİ GAZ SIZDIRMAZLIK RAPORU getirmek zorundadırlar. Bu evrakı olmayan araçlara hizmet verilemez.

Saygılarımızla,

TÜVTÜRK A.Ş.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

benden de istenmemişti önceki mazdam da ama bence sızdırmazlık gerrçekten öenmli .istenmesi gerekiyor. gaz sızması yüzünden yanan araçlar gördüm. onun için ben arada sırada lpgcime kontrol ettiriyodum

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

benden de istenmemişti önceki mazdam da ama bence sızdırmazlık gerrçekten öenmli .istenmesi gerekiyor. gaz sızması yüzünden yanan araçlar gördüm. onun için ben arada sırada lpgcime kontrol ettiriyodum

Muayene esnasında cihazla kontrol yapıyorlar zaten... Sızdırma olduğu tespit edilirse muayeneden geçmiyor...

;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...