Jump to content

Burada herhangi bir şey yok

  • Etiket tabanlı benzer içerikler

    • stilock
      Yazan: stilock
      Otomobilin 1 gram daha az yakıt tüketmesi için aralıksız çalışan üreticiler, yeni sistemler geliştirirken araç maliyeti ve özellikleri arasında da bir denge kurmak zorunda oldukları için özellikle küçük araçlarda start-stop sistemleri öne çıkıyor.

      Otomobille hareket halindeyken kırmızı ışıkta veya sıkışık trafikte durduğumuzda motorun durmasını ve tekrar çalışmasını sağlayan start-stop sistemleri, bu işlemi çok kısa sürede yaparken azalan yakıt tüketimi de çevreyi daha az kirletiyor.

      Mazda’nın startstop sisteminde bir adım daha ilerleyerek geliştirdiği i-stop sistemiyse “2010 Otomobil Araştırmacıları ve Gazetecileri (RJC) Konferansı’nda Yılın Teknolojisi” ödülünü kazandı.

      Peki Mazda’nın i-stop sistemi nasıl çalışıyor? Otomobilin durmasından birkaç saniye sonra bunu algılayan ECU tarafından motor durduruluyor. Otomobilin ve motorunun durması sırasında aracın tüm elektrik tüketimi ECU tarafından hesaplanır. Sürücünün debriyaj pedalına basmasıyla (veya vereceği hareket tepkisiyle), motor tekrar çalışarak yola devam eder.



      Standart bir start-stop sistemi bu şekilde çalışırken otomobilde yaklaşık yüzde 10 yakıt tüketimi sağlanır. Mazda i-stop sistemindeyse, birinci silindirin pistonun duruş konumu (krank mili açısı) belirlenerek motorun tekrar çalışması için ideal yani optimum konuma gelmesi sağlanır. Motorun tekrar çalışması gerektiğinde, hazır bekleyen hava kütlesi ve birinci silindirin enjektörü yakıtı püskürterek karışımı oluşturur ve yanma odasında sıkışarak buji tarafından ateşlenir, motor da çalışmaya başlar.

      Bu çalışmada silindirlerin düşük devirlenmesi, motorun daha çabuk çalışması sağlanır. Mazda tarafından yapılan testlere göre, i-stop’lu bir aracın çalışması 0.35 saniyede gerçekleşirken, bu zaman standart bir start-stop sisteminin neredeyse yarısı kadar sürüyor.

      Japonya’nın 10-15 modlu test döngüsü sonucunda, bir önceki modele oranla yaklaşık yüzde 15 daha fazla yakıt tasarrufu sağlandığı ortaya çıkıyor. Hem yakıt tasarrufu hem de çevrecilik konularında öne çıkan i-stop sistemli Mazda3, Japonya’nın ekonomik-otomobil teşvik programında bulunmasının yanı sıra hükümetin ekonomik-otomobil vergi indirme programı kapsamındaki yüzde 75 avantaja da sahip. Çevreci otomobiller için devlet teşvikleri artarken Türkiye’nin de bu konulara eğilmesi ve duyarlılığının artması gerekiyor
×
×
  • Yeni Oluştur...