Jump to content

Ara Hızlanmalar ve Tork Aldatmacası!


chaos
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

benimde merak ettiğim bir konu var

mazda 3 2007 145 nm tork 105 hp 1290 kg (boş), ford mondeo 2.0 tdci 340 nm tork 140 hp 1580(boş) ikiside otomatik bildiğiniz gibi mazda 4 ileri mondeo 6 ileri kalkışta kim daha iyidir-ara hızlanmalarda kim daha iyidir cevaplarsanız çok sevinirim :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Müthiş bir yazı olmuş, Özkan. Büyük keyifle 2 kere okudum, teşekkür ederim.

Dizellerin ilk kalkış anında düşük devir yüksek torku sebebiyle daha atak olacağı bir gerçek. Ancak benzinli devrini bir kere yakaladı mı, şanzıman en az 6 ileri ise ve oranları iyi ayarlıysa, kullanan da doğru vites değişimleri yapıyorsa, dizelin bütün avantajı elden gider...

Tabi burada diğer birçok parametre var ama iyi örneklem için aynı kasa ve şanzımanla birlikte bir dizel, bir de benzinli atmosferik motor düşünürsek eğer, ilk kalkıştaki avantajdan sonra çok kısa sürede dizelin avantajını yitireceğini söyleyebiliriz. Zaten daha ağır yapısı sebebiyle bu tork avantajının bir kısmını daha başta kendi kendine yitiriyor. Ayrıca burun ağır yapıya büründüğü için araç, virajlarda da dinamizm ve denge avantajını yitiriyor. Zaten bu sebeple dizel gerçek bir spor araç bulunmuyor...

Dizel motorun ve yakıtın yapısı gereği düşük devirlerde yüksek döndürme momentumu elde edilir ancak yine aynı sebeplerden dolayı yüksek devirler çevrilemediği için, beygir gücü her zaman eşit hacimli benzinli motorlardan düşük olur. Örneğin daha önce kullandığım 3 litre atmosferik BMW 231 bg iken, 3.0 lt turbo dizel BMW 218 bg idi. Şimdiki atmosferik 2.0 lt BMW motoru ile, 2.0 turbo dizel motor aynı güçte. 2.0 dizelde turbo ile BMW'nin şu an alabildiği maksimum güç 214 bg. 2.0 litre turbo benzinli de ise 245 bg. Bu tamamen devir çevirebilmenin avantajı. Bu sebeple yüksek devirleri kullanmayı bilen ve devri optimumda tutmayı bilen bir kullanıcı, ilk kalkış haricinde sıkıntı değil, avantaj yaşar dizellere karşı.

Eğer BMW ile 2.000 devirde ara hızlanma deneseydiniz hiç şansın olmazdı. Ancak sen tork eksikliğini, beygir gücü ile dengelemek adına 5-6.000 devirde ara hızlanmayı o BMW ile 50 kere yapsan 1 kere bile geçilmezsin. Sonuçta her türlü avantaj senin yanında. Daha güçlü bir motorun var. Daha hafif bir aracın var. Oranları harika ayarlanmış, direk iletimli düz şanzımanın var.

Bir şey daha; eğer debriyajının ömründen yemeyi göze alır ve yarı debriyaj ile devri 5-6.000 de tutarak kalkış yaparsan, hafiflik avantajın ile ilk kalkışta da geçersin... Ama ben kıyamam doğrusu...

Tekrar teşekkür ederim. Olaya bir de güç aktarımı mühendislik teoremi olarak bakmamızı da sağladığın için. Gerçekten çok keyifle okudum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar.

Ben Mazda 3'ün hem manuel hem otomatik şanzımanını kullandım. Kağıt üzerinde sınıfının en kötü değerleri var sanırım:) (105bg, 145nm tork), ama yolda herşey değişiyor işte. 1.6 tdi dsg Jetta ile 60 km/s ile hızlandığımda 150'ye kadar aynı gittik, sonra nefesi tükendi Mazda 3'ün. Ama kağıt üzerinde bakarsak 250nm tork ile Jetta'nın alıp yürümesi gerekiyordu. İşte gücü yere aktarmadaki başarı da orada ortaya çıkıyor. Ayrıca dizel motorlu versiyona benzinli gibi düşük oranlı şanzıman koyduğunuzda o akislerin, diferansiyelin yüksek torka uygun seçilmesi gerekiyor ki o da bir ayrı maliyet.

Sonuçta benim bir dizel düşmanlığım yok, alırsın bir dizel ekonomisiyle paşa paşa gezersin.  Benim asıl anlamadığım insanların artık ekonominin yanında uçar kaçar mantığıyla da dizele yönelmesi. Misal 3,20i yi 3,20d'nin yanında 20-30 bin lira ucuza verdiler yine satamadılar ve artık aracı getirmiyolar. Amaç ekonomi olsaydı zaten alırken kazanacağın 20 bin lira benzinini falan düşündürmemesi lazımdı.

Mustafa abi, 2,000 devirde hiç şansımız yok zaten de olmasın, alt devirleri kuvvetli olacak diye dizele benzeyen TSI olmasın motorlarımız:) Gerçekten 1,4 122 lik TSI'ı ilk kullandığımda çok şaşırmıştım, gerek turbo boşluğu gerekse 5000 devirden sonra aracın dizel gibi ölmesi bumuymuş 100lerce ödüllü TSI motor demiştim.

Bu arada 5,000 devir civarı bende kalkış yapamam abi, mümkün değil. 6,4 saniyede 100'e çıkmanın başka yolu yoktur muhtemelen ama o ömür debriyajın yanında benden de gider :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

6 ileri vitesli dizel ford ların 115 hp olduğunu biliyorum. bizim mazda 3 dizellerle aynı motor var. 5 vitesli dizel fordlarda 109 hp, yine bizim mazda 3 lerin 2010 modelleri ile aynı

90 bg 6 ileri de yeni kasalarda var. 20 bin km dir kullanıyorum :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 2 hafta sonra ...

RX-8'de torkun düşük olmasının teknik bir sebebi var: Rotorun her 1 turunda krank mili 3 tur dönüyor. Pistonlularda ise pistonun her 1 turunda krank 1 tur dönüyor. O yüzden aynı beygirdeki pistonluya göre tork düşük çıkıyor.

Ancak RX-8 düz yol arabası değil. Asıl özelliği virajlı yollarda ve yüksek hızda şerit değiştirirkenki yol tutuşunda.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 4 yıl sonra ...

Hort 8)

Çok faydalı bilimsel ve bi o kadarda keyif aldım okurken...Rx8 alma planları olan biri için fazlasıyla gaza getirir bu yazı ;D 

Şaka bi yana gün geçtikçe bu makinaya dahada aşık oluyorum...Teşekkürler paylaşım için keyifle okudum O0

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...