Jump to content

Radyatörden ufak sızıntı var. Nasıl tamir edilir?


Revivo73
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Merhaba

Benim 2006 RX-8'de radyatör çok az su sızdırıyor. Araç 119bin km'de ve bu sorun birkaç aydır var. Fren balataları değişeceği sırada liftte kaldırıldığı sırada aracın önüne alltan bakarken radyatörün sol alt tarafından sızan suyu resmen gördüm, yani sızıntı bölgesi belli.

İlk başta kırmızı radyatör uyarı ışığı yanmıyordu, birgün otobanda 200+ hızla giderken ilk kez yandığını gördüm sonraki aylarda da ara sıra yanıp gittiği oldu.

Radyatör su düzeyine baktığımda (öndeki sarı kap) genelde yarısı dolu kalıyordu ancak son 1-2 aydır yarım lt su eklediğim halde kabın dibine kadar su azalıyordu (ancak dibinden sonra aşağıya devam eden şeffaf kısımda hala su kalıyordu, yani suyun tamamen gitmesi sözkonusu değildi ve hararet göstergesi belli bir düzeyin üstüne hiç çıkmadı, çıkmıyor.

Ancak yaz da yaklaşırken bu sorunu hallettirmem şart.

Tamircim biraz kolaya kaçarak Würth marka kaçak kapayıcı kullanmamış önerdi. Tabi ki onu uygulamam sözkonusu değil.

Radyatörü komple değiştirmek te uygun değil, yeni radyatörün çıkması bile yok, olsa bile fiyatı kimbilir ne kadardır belli değil.

O yüzden uygun şekilde tamir ettirmeyi düşünüyorum. Radyatörün malzemesini dahi bilmiyorum (bakır/aluminyum/vs.) onu en uygun nasıl tamir ettiririm, tavsiyeleri bekliyorum.

Bir de bu konuyla alakalı olarak: radyatör kapağında soğutma sıvısı olarak "FL22" diye birşey yazıyor, aynı şey kullanım kitapçığında da var. O nedir ve Internette satılan yer varsa linkini gönderebilir misiniz?

Ayrıca, radyatöre koyacağımız su şebeke suyu olabilir mi, yoksa artılmış saf su kullanmak şart mıdır?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Başıma geldiği için yazıyorum;

Kesinlikle markası veya içeriği ne olursa olsun, soğutma suyuna kesinlikle tıkayıcı/kapayıcı vs. atmayın... Dışarıdan müdahale şeklinde yapılan onarıcı malzemeler var diye duymuştum. Ancak ve ancak dışarıdan onarmayı deneyin... Ama bu işlemin ne kadar size güven vereceğini bilemem.

Yoksa; radyatörün değişmesi gerekiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

fl22 antifriz sıvısıdır rx8 ler için

Fl22 ye su ilave etmeyin niteliği bozulur

Çok sık değişmesi gerekmez

hn7pp.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sızıntı minimal düzeyde olduğu için suya atılan kapayıcı maddeyi uygulamadan uzun süredir bekledim.

Bence de geçersiz bir çözüm, su içinden kapayıcı madde ile kapamak. Dışardan kapatmak en geçerli çözüm. Ancak sızıntı aluminyum yerden yapıyorsa aluminyum kaynak ne kadar yapılabilir, orası belli değil. Henüz hiç baktırtmadım.

FL22 sıvısına çoktan su ilave ettim, bu durumda niteliği bozulmuş oldu herhalde :( Ancak yarım lt'ten cok fazla eklemedim. FL22'ye Internetten bir bakacağım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Su içinden atılan kimyasallar kesin çözüm oluyor radyatör için ama; bu sefer rölanti sönsörü ve devirdaim pompası işlevini göremiyor... Radyatör kurtarılmış oluyor ama diğer sorunlar sana bonus olarak kalıyor. Kesinlikle tavsiye etmiyorum...

Dışarıdan yapılacak işlem ise sana ne kadar güven verir bilinmez... +200'den bahsediyorsunuz böyle bir hız yaptığınızda radyatörün bu basınca dayanabileceğini o işlem ile garanti edemezsiniz...

;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Radyatörün yenisi eBay Amerika'da $150+$150 kargo = $300

http://www.ebay.com/itm/DUAL-CORE-HI-CAPACITY-RACING-ALUMINUM-RADIATOR-04-08-MAZDA-RX-8-RX8-SE3P-13B-MSP-/190645093504 $65'e de var fakat TR'ye gönderi yok

Türkiye'de fiyat sormadım. Sıfırı pahalıya geliyorsa dışardan kapama ile halletmek mantıklı görünüyor.

FL22 ethylene-glycol tabanlı bir sıvıymış (kaynak) ethylene-glycol old sürece başka marka sıvılar da kullanılabilir.

Bu arada RX8club.com'da motor suyunu kendi kendinize boşaltmak için motorda hangi somunun çıkarılacağını da belirtmişler:

n37j5.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...