Jump to content

Arabamı köpek ısırdı :)


inshroud
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Evet, komik başlık ama gerçek...

Tekrar merhabalar. "Tekrar" diyorum çünkü 5 gün önce ilk ve son mesajımı attıktan sonra gidip 2006 model 100.000'de 1.6 Dynamic MT  aracıma kavuştum ve 5 gündür tadını çıkartıyorum.

Sakıncası olmazsa sadece kaporta-boya değil, diğer sorularımı da bu başlık altında sormak istiyorum.

Öncelikle başlıktaki konu... Aracımı alırken eski sahibi sol ön çamurlukta yukarıdan aşağıya doğru 10-15 tane anahtar çiziği olduğunu ve kendisinin yaptıracağını söyledi. Gittim, baktım, anahtar çiziğine benzetemedim, köpek dişi izine benziyodu, yaptırmasını istemedim ve ben daha sonra yaptırmaya karar verdim. Kaportacım da aynı şekilde köpek işi olduğunu söyledi, kediler kaçıp arabanın motoruna, tekerlek üstüne saklandığında onu çıkarmak için bu şekilde uğraşırlarmış, babayiğit bir köpekmiş ki hafif göçükle beraber astarı da çizerek baya bi iz bırakmış, hatta kaput-çamurluk köşesiyle de uğraşmış. İnsan yapmış olsaydı kızardım ama köpek yapınca sevimli bile geliyor. Şimdi bu kısmın tamiri lokal olarak olmaz, komple boyatmak lazım ve bunu yapmak istemiyorum. İtirazınız olmazsa rötuş boyasıyla kapatmayı düşünüyorum. Fotoğraf upload edip linklerini bir sonraki mesajımda vereceğim.

Aracımı deneme süresinde bu 5 günde 1000 km kadar yol yaptım. Maksimum sürat derdinde değilim ama rodajını kontrol etmek için bir gece saat 03:00 sularında Ankara Çevre Yolu'na çıkarak 200-205 km aralığını ibrede, 193km/sa hızı da GPS üzerinden gördüm. Motorun sesi, gücü, sarsıntısı vs her şeyi çok iyi durumda.

80-90 km/sa hızlarda giderken ibre 5-8 km kadar hızlı gösteriyor (GPS verisi). Üzerindeki 205-55-R16 lastiklere bağladım bunu. Bu arada Godd Year'ın 2013 üretimi Efficient Performance lastiklerinden sipariş verdim, bugün gelecek, 4 tane 205-55-R16 lastik 770 TL'ye geldi, yol tutuş a sınıfı, yakıt tasarrufu b sınıfı, desibel değeri de şimdiye kadar üretilmiş en düşük lastik olarak görünüyor (67 db), tecrübe ettikten sonra paylaşırım.

Şimdi;

1) Sinyal kolu döndükten sonra toplarken geri atmıyor. (Çok sert dönüşlerde atıyor ama nadiren). Servise sordum, direksiyonun bu tırnaklı parçasının değişeceğini söylediler ve 160-170 lira arası fiyat verdiler, can sıkıcı bir durum değil aslında böyle kullanırım ama değişim için fiyatı fazla geldi. Şimdilik gerek yok diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

2) Yakıtı da deneme fırsatım oldu fakat yol bilgisayarının verileri fazla geldi. Kalan mesafe 20 km gösterirken tam 21 litre benzin aldım, ortalama yakıt verisini sıfırladım, tekrar 20km range kaldığında tam olarak 300 km yapmıştım (yani 100km'de 7 litre) fakat yol bilgisayarında ortalamayı 8,3 litre gösteriyordu. Aynı şeyi iki kere denedim, ikisinde de aynı. Bir de yokuş aşağı salınmış vaziyette 5. vitese attığımda anlık yakıt tüketimi sıfırı göstermesi gerekirken 1,3- 1,4 gibi değerleri gösteriyor. Bir arıza var sanırım, bunun için benim yapabileceğim bir şey var mı? Serviste bu ayarı yapmak kaça patlar?

3) Farlarım kronik sorun olarak biraz bulanık. Yenisi 250TL'den satılıyor, far temizliği 50-60 liraya yaptırılıyor ama güvenmiyorum. Ne tavsiye edersiniz? (ampul olarak h7 night breaker almayı düşünüyorum.

4) Kauçuk paspas istiyorum, tavsiyeniz var mı?

5) Bagajı açarken neresinden tutup kaldırıyorsunuz allah aşkına? (Sedan)

6) Sunroof kapanma hızını yükseltebilir miyim? Malum, kapatırken basılı tutmak gerekiyor sonuna kadar, bunun otomatik olması için bir seçeneğim var mı?

7) Cruise control, torpido soğutma gibi ekstra taktırayım mı? (Hayır diyin)

8) Diğer tavsiyeleriniz nelerdir?

Şimdi yüksek müsaadelerinizle ebay- dealextreme- sahibinden vs gezmeye devam edeyim :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Güle güle kullan, göründüğü kadarıyla rötuş en iyisi, komple boya gereksiz olur, yol zımbırtısını boşverin, hiç sıfır göstermez, moralinizi bozar, ayarı falan da yok, saati açın, rahat edin.

Sedanlarda bagaj öyle, çaresi yok, kauçuk paspas servislerde satılıyor, farları da boşverin, takmayın kafanıza, ekstralara da gerek yok... :)

Bakın ne kadar ucuza çıkardım sizi.... :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhaba öncelikle yeni aracınız hayırlı, uğurlu olsun kazasız, belasız güvenli sürüşler dilerim.

1- Sinyal kolu görevini yapıyor ama kendi kendine sonlandırmıyor :) Çok büyük sorun değil bence de, bende olsam bu şekilde kullanırım götürdüğü yere kadar.

2- Bu konuda yetkili servise bir danışın derim. Süreç içerisinde tekrar kontrol edin ama bence, bir şeyleri atlıyor olmayın.

3- Far temizliği konusunda ihtiyacım olsa, hiç düşünmeden yaptırırım. En azından satıncaya kadar bile idaretse kar kardır benim için. Bu konuda profesyonel firmalar ve kimyasallar var artık. Ampul konusunda Osram Night Braker ile ilgili çok kişiden övgü dolu sözler duydum. Ve hatta forumda Konya'dan Mehmet diye bir arkadaşımız var. Kendisi oldukça aktif bir üye arkadaşımızdır. Bu ampulden aldı deneyimlerini yakın zamanda paylaşacaktır. Şu an 2.el olarak almış olduğum araçta Xenon olmasaydı, bu ampulü düşünürdüm. En azından muayenede kafam rahat olurdu.

4- Paspas için 25 Mayıs'tan sonra servis kampanyası başlayacak. Ortalama %15-25 arası indirim oluyor işçilikte ve parçalarda. Bu kampanyadan yararlanarak orjinal kauçuk paspas alabilirsiniz.

5- Benim aracımda güncel kasa sedan. Aynı sorundan bende muzdaribim. Hatta bu problemle ilgili nasıl bir çözüm bulabiliriz diye konu bile açmıştım. Onun bağlantısını paylaşıyorum sizinle.

http://www.mazdaclubtr.com/30270/mazda-3-sedanlarda-kumanda-ile-bagaj-kapagini-kaldirma/msg492678/#msg492678

6- Sunroof kapanma hızına bir çözüm bulabileceğinize ihtimal vermiyorum. Sonuçta onu bir elektrikli motor kapatıyor, onun sabit bir devir hızı vardır. Onun üzerine çıkamaz diye düşünüyorum. Ama otomatik akıllı kitlemeye programlayan arkadaşlar var aramızda. Araçtan indikten sonra tüm camları ve sunroofu anahtardaki kilitlemeye bir kaç saniye basılı tutarak tüm açık olan herşeyi kapatıyor sistem. Kimi Mazda'larda üzerinde bu özellik var, kimileride bir takım elektronik devrelerle bu işi yapmış durumdalar.

7- Kesinlikle ve kesinlikle gerek yok. Heleki torpido soğutma !!. Onun yerine seyyar oto buzdolabı alın bagaja misal. :)

8- Kendinize de aracınıza da iyi bakın. Kalın sağlıcakla. :tey:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aracınız hayırlı olsun öncelikle, far konusu önemli gerekeni yapınız, ampül konusuna gelince eğer orjinalllerde sorun yok ise değişmeyiniz, gereksiz olur, sadece far bakımı yaptırınız, sinyal kolu olmazsa olmaz değil ama, bir araç meraklısı olarak, canınızı sıkıyosa değişin, neden derseniz,  küçük ayrıntılar bazen insanı soğutabiliyor, sunroof vede ilgili ekipmanlara hiç karışma orjinal olsun, sonra problem çıkar ve aracından soğursun, lastik seçiminiz iyi ama lastiği sadece bu kriterlere göre almamak gerek, bizzat görmek daha iyi ,  bazı marka modellerin sesi azaltmak için diş derinliği ve kanallarını farklı olarak ürettiğini duymuştum, yani lastik çok erken aşınıyor, sesin sebebi sürtünmedir ,  H veya V serisi olması bence en iyi kriter ayrıca en düşük yakıt kriteri ile en yüksek arasında 1 krş anca fark oluyor sanırım, yol tutuş kriteri en önemlisi bana sorarsan, paspaslarını servisten al,  beraberinde bagaj havuzuda varsa al,  tabii uygunsa, bagaj açmaya gelince eğer uygun spoileri varsa bu modellerin bir tane mote ettir, ayrıca köpeğin hırpaladığı yeride boyatmanda ne sakınca olabilirki eğer biniciysen yaptır güzelcene bin, kolay gelsin.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Öncelikle aracınızın tetanoz aşısını yaptırmanız gerekli... Geçmiş olsun.

:P

Başka bir yerde Faruk Bey'e lpg konusunda danıştınız diye tahmin ediyorum, o konuda da doğru yerde ve doğru usta üzerindesiniz bunu belirteyim...  ;)

1-Bu konuda İlhan'ın yorumuyla aynı kanaatteyim,

2-Milimetrik hesaplara takılmamanı tavsiye ediyorum sonra sıkıntı oluyor,

3-Youtube'da headlight clean olarak arattığında bir çok seçenek çıkıyor... Benim ilgimi çeken diş macunu ile yapılan far temizliği idi, sirke ile yapanda var... Bence farları değiştirmek yerine temizletmek veya elinden bu tür işler geliyorsa kendin yapman en mantıklısı,

4-Paspasın işlevi iyi fiyatı uygun olsun diyorsan bir kaç ay önce TEKZEN'de çok güzel paspaslar 30 TL'den başlıyordu...  ;)

5-Bu konuda yine İlhan'ı adres göstermek zorundayım...

6- Beşinci maddeyi okuyun

7-Yine bir kez daha beşinci maddeyi okuyun

:)

Allah kaza bela vermesin, sağlıcakla kalın. Haa unutmadan, forumda da tecrübelerinizi paylaşır katılımcı bir üye olursanız bu forum tadından yinmez gari !!

:D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Cevaplar, yardım ve destek için teşekkür ederim. Özetle şunu söylemeliyim. Aslında varolmayan sorunları varmış gibi göstermek mükemmeliyetçi insanlara mahsustur, çok mükemmeliyetçi değilimdir aslında ama o kadar sorunsuz geldi ki o yeni alınan araçla beraber gelen yeni bir şeyler yapma gazı içimde kaldı. Kaşınıyorum kısacası. Bütün bunları bu yüzden sordum sizlere. Yol bilgisayarı konusunu servise uğradığımda ustaya danışırım. Far ampulleri konusunda da önceki aracımdan kalma projektör hissini arıyorum. Kötü değil ama biraz daha beyaz ve biraz daha parlak arayışım var. Diğer konular da söylediğiniz gibi...

Arada gelen mesaj üzerine ekleme. Evet, Faruk Bey'e danışmıştım ve yeterli ve doyurucu bilgi aldım, bir süre LPG taktırmadan kullandıktan sonra kendisine uğramayı düşünüyorum. Far temizliği konusunda da diş macunu, karbonat-sirke çözümlerini denedim fakat ne yazık ki göründüğü gibi çözüm veren sonuçlar alınmıyor. Islakken bir anda pırıl pırıl parlayan far kuruyunca eski formuna dönüyor. Kimbilir, belki biz becerememişizdir...

Forum aktivitesi ve paylaşım konusunda elimden geldiğince katılımcı olmaya çalışacağım.

Tekrar teşekkür eder, kazasız sürüşler dilerim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Far konusunda polisajla temizlik en mantıklı olanı o zaman... Kesinlikle değiştirme derim. Sonra gereksiz insanlar aracın farı değişmiş diye nağme yapıyorlar...

Faruk Bey'le yüz yüze tanışmış ve işyerini/işlerini görmüş birisi olarak tavsiye ederim, ama sırf bu iş için Ankara'dan İzmit'e gideceksen değmeyebilir derim.

Ankara için Faruk Bey Mocan'ı tavsiye ediyor diye hatırlıyorum.

Takdir ve Tercih senin tabi.

;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar madde madde sıralamışlar tekrar etmeme gerek yok sanırım. Yalnız Osram H7 night breakeri daha önce farklı bir aracımda kullanmıştım. Ampülün yaydığı beyaz ışık görüntü olarak güzel olmasına rağmen ışık akısı daha düşük olduğu için görüşü bir miktar kısıtlıyor. Sarı renkli ampül ile her zaman daha uzak görüş elde edersiniz. Ben taktığım night breakerleri sökmüştüm,tercih sizin tabiki.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Farlarınızı sakın değiştirmeyin hem pahalıya mal olur hem de gereksiz. Çok güzel far temizliği yapan arkadaşlarım var sıfır gibi oluyor merak etmeyin, tampona yapacağınız rotuşu da aradan çıkarırlar. Yol bilgisayarını da kafanıza takmayın

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Farlarınızı sakın değiştirmeyin hem pahalıya mal olur hem de gereksiz. Çok güzel far temizliği yapan arkadaşlarım var sıfır gibi oluyor merak etmeyin, tampona yapacağınız rotuşu da aradan çıkarırlar. Yol bilgisayarını da kafanıza takmayın

Al sana forum dayanışması... ;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Belki benim xenonlarla yaşadığım problemlerdendir, ben night breaker'ları beğendim. Özellikle yağmurda çok iyi performansı var. Tavsiyem; biraz daha fazla verip, plus olanını almanızdır, çok fazla fark yok arada. Ömrü normallerine göre daha fazla.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Xenonlar ne problem yaşattı ?

Belki benimkiler kalitesiz olduğundandır, bazen ikisinden birisi sönüyor, bazen pır pır yapıyordu. Önemli sebeplerden birisi de vize vakti yaklaşıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim farlarda çok bulanık.. Ne zamandır temizletmek istiyorum ancak fırsat bulamıyorum. Yağmurlu havalarda resmen yola dair hiç birşey görmüyorum. Lambaları değiştirmek hiç aklıma gelmemişti. Osram Night Breakerı buradan duyunca biraz araştırdım ve kullananların çok memnun olduğunu gördüm. Fiyatı da oldukça makul. Olmuşken tam olsun bari de temizletmek için gittiğimde osramları da alıp gideyim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...