Jump to content

Mazda RX-8'in Pek Bilinmeyen Parçası "ESS" ve Önemi


Revivo73
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

RX-8'de belki ismini dahi duymadığınız fakat oldukça önemli bir parça var: ESS --> Eccentric Shaft Sensor.

Benim araç son aylarda soğuk çalıştırmalarda oldukça zorlanıyor ve ilk 20-30 saniye düzensiz çalışıyordu. Bu sorunu gidermek için neler yapmadım ki

buji kabloları eskimiştir dedim, yeniledim,

akü yetmiyordur dedim, yeniledim.

Yağ mı vıcıklaştı dedim, yeniledim.

ECU reseti mi gerekiyordur dedim, ECU'ya 2 reset attım.

Hiçbiri fayda etmedi, arabayı bir 24 saat bıraktıktan sonra ilk çalıştırmada hep o tuhaf zorlanmayı yapıyordu.

Ancak en sonunda asıl kaynağı bulduk: Eksantrik Şaft Sensörü motorun en altında bir parça. Arabanın altına girip o parçayı söktüm. içinde bobin olan manyetik bir parça ve üstüne yapışan en ufak metal parçalar dahi çalışmasını bozabiliyormuş, Amerikada RX'lerden çok iyi anlayan bir kişi söyledi. Ki onu söyleyene kadar bayağı kafa yorup düşündü. Çünkü sorunun nereden kaynaklandığı tam belli değildi. Parçayı söktükten sonra üstündeki ufacık metal parça görünüyor. Ayrıca resimde görünmeyen çok daha ufak birkaç daha metal parça yapışıktı üstüne. Onları temizleyip takınca sorun en sonunda düzeldi!

v3s1c.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aynen. Aslında olayın tüm sebebinin o ufacık metal parçası olduğunun ortaya çıkması sonrası benim de yüzümde hafiften bir gülümseme oldu.Mazda RX-8 'in bakımını iyi yapamayıp illallah diyen kişilerin 'kıl' araç olarak düşünmesi ile bu ufacık  parçanın da tam bir kıl büyüklüğnde olması gibi :) Yeni bir video düzenledim; ESS'nin temizlenmeden önce ve temizledikten sonra motorun soğuk çalışması karşılaştıran.

0:31'de duyduğunuz kısa bir titreşim sesi motordan veya yürüyen aksamdan gelen bir ses değil, aracın sunroof düğmelerini söktüm ve tellerin bağlandığı plakasını tavandaki araya koydum, en ufak titreşimde öyle ses çıkarıyor, ondan.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Vermiş olduğun bilgiler için teşekkürler, video üzerindeki tarihler yanlış olmuş, önceki tarih 3 aralık sonraki tarih 2 aralık...

Birde sunroof için neden öyle bir uygulama yaptın?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Off 3. Aralık , 3.Eylül olacaktı evet yanlış yazmışım.

Sunroof'un önünde kabin içi ışıkları ve onların düğmeleri var. O düğmelerden yolcu için olanı bozulmuş onun için söktüm. Çıt-çıt düğmelerden basit birşey ama onun orjinal yedeğini bulamadım o yüzden birkaç aydır öylece duruyor. Aksesuar parçası old için çok üstüne gitmedim. Videoda görüldüğü gibi motordaki o sorun daha öncelikliydi, kıldan tüyden sorunlar valla :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...