Jump to content

Far Ampülü Önerileri ve Yorumları


Heraklit
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Arkadaşlar, benim araç merceksiz, benden önceki eleman xenon takmış, tam hatırlamıyorum ama faturası araçtaydı, 5000k modacar marka idi, aydınlatması çok zayıf , önümü göremiyorum
biraz araştırmalarım neticesinde osram nightbreaker önerildiğini görüyorum, ancak onların da şansa göre kimisi 1 sene dayanıyormuş kimisinde de 2 ayda patlıyormuş, bir de yağmurlu ve sisli havalarda performansı kötü diyorlar, uzunları da çok başarılı değil galiba
yine bu %130 artırımlı xtreme vision plus var, onun hakkındaki yorumları bilmiyorum, ancak performans ampülleri kısa ömürlüdür, bu bir gerçek
onun dışında bosch xenon silver hakkındaki yorumlar bayağı iyiydi
bosch un yine plus 90 serisi de iyi gibi
phillps ten power2night ampüllerine iyi diyorlar

benim için beyaz renk olması ilk öncelik değil (olsa iy olur ama şart değil)
performansı iyi olmalı, yağmurlu, sisli puslu havalarda iyi aydınlatmalı
ve kısa ömürlü olmasın

bu kapsamda siizn kullandığınız ve bu alınır dediğiniz ampül önerilerinizi bekliyorum

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Kışın night breaker plus yazın ise cool blue kullanıyorum ama işin içine yağmur girince şahsen ben iki ampullede önümü göremiyorum. Kuru zeminde ise night breaker bir adım önde ama görüntü olarak cool blue benim çok sevdiğim bir ampul.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu night breakerların yağmurda da iyi performansı olduğunu düşünüyorum. 2 ayda bozulma gibi bir durumu yok. Şimdiye kadar 1 defa değişim yaptım, 9 ay dayandı. Şu an üzerinde bulunan night breaker 14 ayı geçti.

Cool blue hangi markanın? Daha önce denemedim, alıp onu da bir denemek isterim.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4300K koito mercek koito xenon (orj. japon) kullanıyorum. kuru havada 50-70 metre rahat görmeme rağmen  yağmurda sıfır. 

yağmurlu havalarda  bence halogen ampul daha iyi gösteriyor. özellikle de en yakını gösterecek şekilde far ayarını indirdiğinizde.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Philps extreme vision %100 olan modelini daha yeni aldım ve kullanıyorum, çok çok memnunum kesinlikle tavsiye ederim.

şimdiki versiyonu %130, bu da iyidir galiba, ama

genelde osram yorumları mevcut nette, phillps hakkında az yorum var

 

phillps yeni bir ürün daha çıkarmış white vision diye, ama xenon olmadığı sürece beyazlık derecesi arttıkça yağmurdasıkıntı oluyor galiba

 

bosch xenon silver kullanan da çok yok galiba

bir de phillps power2night gt 150 eski bir ampül galiba hiçbiryerde bulamadım nette

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 2 hafta sonra ...

Geçenlerde aldığımız Mazda 3 2012 imp dizele serviste beyaz ışık seti takılmış; uzun, kısa, park, sis. Expertizde söylemişlerdi ben de serviste yapılmış diye umursamamıştım. Aynı gece ilçeye dönerken (160km) çok rahatsız etti, sonrasında da bir kez yağmurda kullandım (farlar açık mı kapalı mı anlayamadım) ve direk ampül değiştirmeye karar verdim, ancak ilçedeki elektrikçilerde kaliteli ampül bulamadığımdan kaldı üstündekiler (dandik mavi kaplı markasız ampül takmışlar). Ben de ne neymiş araştırmaya başladım, az çok bilgim vardı zaten de yabancı kaynaklar ve gece uçuşu adlı forumu 3-4 gün sağlam taradım.

 

Öncelikle xenon ampülleri eliyoruz, bunlar muayeneden geçemeyen, karşıdaki rahatsız eden, görüş kalitesini düşüren ampüller. Farların mercekli olması falan işe yaramıyor, xenon merceği farklı ve otomatik yükseklik ayarı yok halojenli araçlarda. Bir diğer kriter de far yıkama olması, bu var gerçi :D Ha illa takacağım, küfrümü yerim, muayenede ağlarım diyorsanız ekstra dertleri de şu, balast vs ıvır zıvır ekipman eklemeniz gerekiyor bu ampüller için yani elektrik sistemine müdahale gerekiyor ve yanılmıyorsam biraz düşük amper çektiğinden arıza ışığı yakabiliyorlar. Yorumum şu, kesinlikle uzak durun. Ancak merceklerinizi değiştirir ya da mirai farı falan alırsanız ve uygulamayı becerirseniz gerçekten işlevsel olur. Bu durumda otamatik yükseklik ayarı olmadığından (bazı modellerde far yıkama da yok) yine muayenede kalırsınız ve far yüksekliğinizi insaniyet namına ayarlarsanız küfür yemezsiniz.

 

Yeni yeni çin işi led ampüller çıkmakta, bunların da odaklanamama problemi var çünkü tek bir flamandan değil de bir çok noktadan aydınlatma yapıyor ve araçlarımızdaki mercekler buna göre tasarlanmamış. Odaklanmama demek karşıdakini kör etmek demek, önünü görememek demek. Gerçi bir iki yabancı sitede tek nokta ledler gördüm ancak çok yeni sistemler ve güvenilir üreticilerin ürünleri olmadığından hiç bulaşmadım. 

 

Yüksek wattlı (orjinaller 55-60 watt civarı, bunlar 100'lerde dolaşıyor) ampüller var, arıza ışığı yakabilir, elektrik tesisatına yüklenme yapar kablo mablo yakar, fazla ısı far tasını eritir, geçiniz gidiniz.

 

Şimdi gelelim olayımız olan halojen ampüllere. Şu linkte bir özet var, performans ya da beyazlık arttıkça ampüllerin ömürleri düşüyor. Şu linkte güzelce özetlemişler durumu http://www.geceucusu.com/topic/2616-halojen-ampul-secimi-ve-halojen-farlarin-guclendirilmesi/

 

 

Ben yüksek performans olsun, hafiften beyaz olsun (xenon look olarak geçenlerde performans ve ömür düşüyor) ömrü kısa olursa olsun diyerek Bosch Plus 90, Philips X-treme Vision, Osram Nightbreaker'lar ve alternatiflerine yabancı siteler, testler, videolar ve yukarıdaki forumdan 4-5 gün boyunca bakındım, okuyup araştırdım. Diğerlerinde uygun tipte*** ampülü memlekette bulamama, hatta üretimde olmama ve fiyat vs gibi bir kaç kafa karıştıran sıkıntıdan dolayı en çok tercih edilen Osram da karar kıldım.

 

 

*** 2. nesil Mazda 3'lerde Xenon yoksa (Mirai değilse) ampüller şu tipte oluyor:

Uzun: HB3 (9005 olarak da geçer)

Kısa: H11

Sis: HB4, makyajlıda H11. Bayağı 55 watt ampül kullanılıyormuş siste, şaşırdım. Ampül tipi konusunda Osram'ın şöyle güzel bir sayfası var, diğer araçlar ve yazmadığım ampüller için buraya bakabilirsiniz http://am-application.osram.info/en

 

Bir dipnot, bu tip hafiften beyaz ampüllerin yağmurda performansı düşüyor deniliyor ama net bir yanıt bulamadım, deneyip göreceğim. Ayrıca ampülün ömrünü iki faktör önemli ölçüde kısaltıyormuş; voltaj dalgalanması ve titreşim. Titreşimi çözemeyiz ama voltaj dalgalanması için marşa basarken farları kapatın diyorlar. Hatta bazı araçlar marş basarken aracın bütün elektriğini kesiyormuş, bizimkinde yok diye biliyorum ve evde kapalı garaj var, kısaca elveda far sensörü :)

 

 

Osram'da karar alınca başladım nereden ucuza bulunur, gerekirse yurtdışından gelsin de ucuz olsun diye bakındım sağa sola. Yurtdışından çok da ucuza gelmiyordu, bizim tipteki ampüller de alıştığımız sitelerde tane olarak 45-60 lira arasında değişiyordu. Gece uçuşu forumunda gezerken birisi Özen Ticaret diye bir yerden ucuza aldığını yazmış, baktım sitelerine ve uzun kısa 4 ampül 160 a geliyordu (sisler dursun böyle) ve sahte vs. yorumu görmedim hiç derken bir de baktım ki Ankara Şaşmaz'dalarmış :) Tüvtürk sağolsun Connect'in direksiyon hidrolik kapağını kaybettiğinden sanayiye gitmem lazımdı zaten, o bahaneyle de gittim aldım bugün ampülleri. Elden alınca 150 ye indiler direk, pazarlık falan yapmadım yapsam belki daha da kırarlardı. Fotoğrafları ve linkleri ekliyorum, bir iki haftaya babamla araçları değişmeye gideceğim, gittiğimde ampülleri takar, fotoğraf ve yorumlarımı eklerim.  

 

http://www.ozenticaret.com.tr/asp/product/3246/Osram-Night-Brekar-UNLIMITED-HB3-110-Artirimli

http://www.ozenticaret.com.tr/asp/product/3247/Osram-Night-Brekar-UNLIMITED-H11-110-Artirimli

 

Ampüllerin fotosu ekte, H11 ler oem kutuda, ondan dolayı da fiyat bir tık uygun olabilir.

 

*Reklam vs sebebiyle link paylaşımı yasaksa lütfen linkleri ve mağaza ismini kapatın, bu kadar uzun mesajımı çöpe atmayın :)

post-8716-0-89755000-1424821519_thumb.jp

post-8716-0-67180900-1424822015_thumb.jp

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Güzel bir inceleme olmuş. Osram night breaker'ı ben de kullanıyorum. İlk kullandığım 9 ay gibi dayandı, sonra sizin de dediğiniz gibi farları otomatikten çıkarıp, manuel kullanmaya başladım ve şu an 14 - 15. ayındalar bozulma olmadı.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Teşekkürler yorumlarınız için. Evet renk sıcaklığı olarak 4300 K iyidir, 6000 eh, devamı apaçilik :D Eskiden çok daha sarı ampüller kullanılırdı, çocukluğumdan hatırlıyorum, sanırım onlar da yasaklanmış görüntüsü yetersiz diye. (2000-2500 K idi sanırım sıcaklık değeri)

 

Ancak halojen ampüllerde, yani bildiğimiz cam-tel ampüllerde yani 1-2 mm lik uzunluktaki kaynaktan bu sıcaklıklara ulaşmak sıkıntı, filtreden geçirip ulaşılabiliyor ancak bu durumda da lümen değeri (aydınlatma miktarı) düşüyor. Xenon gibi gazlı (florasanın az daha teknolojiği işte) ve ya ledli ampüller de istenilen sıcaklık-lümen değerlerini elde etmek çok kolay olsa da halojen gibi tek nokta (1-2 mm) üzerinden ışık verilemediği için halojen merceklere-far taslarına uygunu tasarlanamıyor.

 

Net hatırlamıyorum, bakmaya da üşendim ancak standart halojen ampüller 3000-3200K gibi sıcaklık değerlerinde, Nightbreaker'lar 3600-3800 bandında geziniyor diye hatırlıyorum. 

 

Bir diğer nokta da 8000K gibi mavileşen hatta piyasada 30000K lara ulaşan (mor falandır) xenon ampüller satılıyor, lümen değeri yüksek olsa da bu renkler görünür değil. Evde kullandığımız tasarruflu ampüllerin renklileri var elimde, aynı watt a sahip beyaz-sarı ampül odayı ışıl ışıl yaparken mavi ve kırmızı ampüllerle anca ambiyans yaratılabiliyor.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

önceki aracımda night breaker kullanan ve şimdiki aracımda da philips kullanan biri olarak philips xtreme vision %100 ü tavsiye ederim, ışık şiddeti ve uzun ömür açısından en performanslı ürün bu gibi düşünüyorum, ayrıca osram dan sanki daha beyaz ve daha şiddetli ışığa sahip gibi geldi bana.  Night breaker ların ömrü bana çok kısa gelmişti umarım sizde uzun dayanır. 

 

Son olarak philips xtreme vision alacak arkadaşlar %100 olan modelini tercih etmelerini tavsiye ederim %130 olan modelin ışık şiddetinden dolayı ömrü bi hayli kısaymış.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir 4 adet de Philips alırız o zaman fatih. Nedir bunların fiyatı, osram'dan pahalı mı?

 

Aracınız ikinci nesil sanırım, kısalar H11, uzunlar HB3 (9005) sisler de HB4. Hiçbiri için Philips X-treme Vision yok, ürtemiyorlar, http://www.philips.co.uk/c-m-li/car-lights/product-selector.html#

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Önceki tecrübelerimden yola çıkarak uzun, kısa, sisler vs. her bölümde Philips Xtreme Vision serisini tavsiye ederim, hem şiddeti hem rengi hem aydınlatması çok iyiydi, 2 yıl kullandım fakat hiç bir bozulma olmadı, gece kullanım sıklığım ile alakalı olabilir.

 

Şu anda sis lambalarında Philips limon sarısı lambalar var, onlardan da çok memnunum, daha önceleri hiç limon sarısı ampül düşünmezdim ancak önceki sahibi Ankara'da karda kullandığı için özellikle taktırmış, sonradan benimde hoşuma gitti sislerin limon sarısı olmasını sevdim, gece yazlığa gidip gelirken dağ yolunda kullanırken yakıyorum yolu ve çevreyi çok güzel aydınlatıyor  8) , sürüşü ve görüşü kolaylaştırıyor.

 

Uzun lambaları içinde yine Philips Xtreme Vision H7 aldım fakat lambaların yeri ters olduğu için değiştiremediğimden öyle kaldı, büyük ihtimal yanlış numaralı lambayı aldım, aldığım yer tanıdık o yüzden  değişim gerekirse diye acele etmiyorum, üstündeki osram'lar bozulunca serviste değiştirticem.

 

Kısa farlarda Philips 6000K Xenon var, geçen hafta bilgisayarlı far ayarı yaptırdım, yola oturuşu, çizgisi, odak noktası vs. çok güzel oldu ama bu kadar iyileştirmeye rağmen Mercedes C ve E serileri'nin aydınlatmasını görünce bunlar Xenon ise bizimkiler ne ? diyorum içimden :) .

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...