Jump to content

Yıkama, Kil, Polisaj, Boya Koruma İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler


GOKHAN06
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Bu işlere ilgi duyan kişileri görünce mutlu oluyorum, para kolay kazanılmıyor o nedenle elimizdekileri korumak lazım. Müsaadenizle özet bir şekilde bilgim yettiğince yazdığım bir yazıyı burada da paylaşmak isterim. Ne kadar özet de olsa biraz uzun

 

YIKAMA
Öncelikle yıkama mevzusundan başlayalım. İlk başta elimizde ki fırça ve süngerleri (sünger fırçaya nazaran aracı daha fazla çizer sebebi ise hem yapısı hemde içine alıp geri bırakamadığı tozlar ve pislikler) çöpe atalım  :) Araç yıkamak için üretilen mikrofiber eldivenlerden veya yün eldivenlerden edinelim ve mutlaka çift kova yöntemi ile işe başlayalım. Bu hususta ikinci önemli konu ise şampuan, bende bu hobiye başlamadan önce aracımı bulaşık deterjanı ile yıkıyordum ama sonradan aracın bulaşık olmadığını fark ettim icon_mrgreen.gif Bu bulaşık deterjanı uzun vadede verniğe ciddi zarar veriyor. O nedenle güvenilir bir firmanın elle yıkama şampuanından muhakkak edinmek gerek. Aracımızı bu şekilde yıkadıktan sonra aracı çizmeyecek mikrofiber bir kurulama bezi ile fazla bastırmadan kurulayacağız. (yazının devamında bu kurulama işine minimum çaba harcamanın yollarını da göreceksiniz) Son olarak benzinliklerde ki otomatik yıkama makinesinden şiddetle uzak durun. Tabi bu yıkama işinin daha sağlıklı yolları var ama biz maliyeti en düşük olanı ile işe başlayalım gerisi sonra maddiyata göre gelebilir.

KİL
Kil uygulamasını ortalama 6 ayda bir yapmak gerekir. Aracınızı yıkadıktan sonra boyaya elinizi sürdüğünüzde elinize pıtır pıtır bir şeyler geliyorsa kil vakti gelmiş demektir. Kil tamda bu kirleticileri temizlemek için kullanılır. Bu tip kirleticiler yıkamayla veya polisajla gitmezler hatta kil uygulaması yapmadan polisaj yaparsanız çizikleri alayım derken boyaya zarar verirsiniz. Kilin fiyatı ortalama 100 gr. 20-30 tl.dir ve 100 gramla 4 sefer iş yapar her seferinde bölünerek 25 gr. harcanır iş bittikten sonra atılır. Tabi atmadan önce jantlara da uygulayabilirsiniz.

POLİSAJ (Çizik giderme)
Aracımızı doğru bir şekilde yıkar ve korursak bu aşındırma işlemine duyacağımız ihtiyaç minimuma iner. Polisaj işlemi ile aracın verniğinde ki dairesel ve kılcal çizikler alınır. Polisaj çeşitli polishlerle (pasta) yapılır ve makine ile yapıldığında çok çok daha iyi sonuçlar alınır. Çoğu kişi bu işlemi yapmaktan çekinir ama inanın aracı bulaşık deterjanı ile yıkarken verdiğimiz zarardan daha güvenli bir işlemdir (Bilen kişiler tarafından uygulanırsa). Boyamız daha doğrusu verniğimiz doğru uygulama ile bize ortalama 20 yıl hizmet eder. Makine ile yapılan uygulamalarda çeşitli pedler kullanılır. Bu polish ve pedlere zamanı geldikçe daha fazla değiniriz zira şimdi konu çok uzar.

BOYA KORUMA
Belki de işin en zevkli kısmı Waxlar, sealantlar ve yeni yeni tanınmaya başlayan nano ürünler. Her yıkama sonrasında kullanacağımız hızlı cila diye tabir edilen ürünleri de bu gruba alabiliriz ve glazeleride tabi ki. Şimdi bunları da dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım.
İlk olarak glazeden başlayalım. Glaze, araca wax veya sealant uygulaması öncesinde uygulanır. Polisajı özenle yapılmış olan araç öncelikle ipa (izopropil alkol) ile güzelce silinerek boya polish kalıntılarından temizlenir, bunun nedeni uygulayacağımız ürünün verniğe tutunmasını sağlamak aksi takdirde uygulayacağımız üründen verim alamayız. İpa 1'e 1 sulandırılarak bir fısfıs şişe yardımıyla her panele 3-4 fıs sıkılır ve silinir hatta işin garanti olması için ben bu işlemi 2 tur yapıyorum, neyse böylelikle ipayıda anlattık konumuza dönelim icon_smile.gif Glaze araca daha derin bir parlaklık kazandırır amacı budur ama açık renk araçlarda pek verim alamazsınız o nedenle koyu renk araçlar için tavsiye edilir.
Bizi daha çok ilgilendiren bölüm ise wax ve sealant. Boyayı korumak için edineceğimiz bu ürünlerden bir tanesini kullanmak kafidir çünkü ikisi de aynı işi görür.
Wax daha doğal yapıdadır daha sıcak bir parlaklık verir ama ömrü kısadır. Lakin bu işlere kendinizi kaptırırsanız zaten en kötü 2 ayda bir uygulama yapacağınız için ömrü pekte umrunuzda olmaz icon_biggrin.gif

 

Sealant ise sentetik polimer içerir. Dayanıklılığı waxa nazaran daha uzundur. Sonuç olarak kullanacağı malzeme kişinin tercihine kalıyor. İkisi de boyayı korumak amacı ile kullanılıyor. Ayrıca ikiside aşındırıcı içermez yani korkmadan istenilen sıklıkta uygulanabilir.
Boyayı korumaktan kastımız, en başta güneş ışınları, kuş pisliklerinin vernikte uzun süre kalması durumunda oluşturduğu yanıklar kötü hava koşulları ve birazda yıkamadan kaynaklı çizilmeler. Peki başka ne işe yarar derseniz yukarıda bahsettiğim araç yıkama işlemi sırasında suyun kayıp gitmesini sağlar böylelikle kurulama için daha az efor harcar ve kurulama sırasındaki çizilmeleri de minimuma indirmiş oluruz.
Hızlı cilalar ise var olan koruyucu katmanın ömrünü uzatıyor. Araç ıslak haldeyken uygulananlar aracın kurumasını kolaylaştırıyor.

 

Nano ürünler ise waxdan sealantdan hem çizilmelere karşı dayanıklılık hem de ömür olarak çok daha iyilerdir. Uygulaması ise daha zahmetlidir ayrıca tedarik etmekte günümüz de zor ama imkansız değildir (bu yazıyı yazdıktan kısa bir süre sonra tedarik sıkıntısı kalmadı  :) ). Nano ürünler hemen her yer için mevcut, boya, cam, jant, döşeme vs. biz şimdilik boya kısmına değinelim. Kaliteli bir nano üründen süper sonuçlar alınıyor. Resmen verniğin üzerinde bir kat daha vernik oluşturup her türlü dış etkenden aracı koruyor. Yukarıda bahsettiğim kılcal, dairesel çizikler minimuma iniyor ve nanonun üzerinde kalıyor. 2 yıla kadar dayanıklılık öngörülüyor. Nano ürünlerin üzerine sadece 6 ayda bir kendine özel sealantın uygulanması öneriliyor uygulaması hızlı cila gibi kolay oluyor.
Her nano yazan ürüne kanmamak gerekiyor, piyasada adı nano olan bir dünya ürün var ama sadece isimleri nano.

 

Şimdilik burada noktalayayım, bayağı uzun oldu sıkılmayın icon_smile.gif Ama gerek işlem detayları gerek ürün tavsiyeleri için her daim bilgim yettiği kadar yardıma hazırım.

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Gökhan, böyle güzel bilgilerin arada kaynamaması için yeni bir başlık ve konu altına taşıdım. Ana sayfaya da makale olarak koydum. Teşekkürler

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Rica ederim, müsait bir zamanda son yaptığım uygulamayı da paylaşacağım, biraz görsel katmış oluruz.

ASUS_Z002 cihazımdan gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Işıktan mı öyle görünüyor? Eğer Işıktan değil de sizin yaptığınız uygulamadansa gerçekten müthiş iş başarmışsınız.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ışıkta oynama yok[emoji3] yapılan yer resilerin çekildiği yer hep aynı duvardaki fayanslardan anlaşılıyor. bu araba satılmadan önce bayinin, çimento fabrikasının yanındaki otoparkında bi süre beklemiş, bayiye gelincede yanlış yıkama ypmışlar. araç sahibi arkadaşta beni aradı abi napalım dedi, işte böyle

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

makaleyi yazan arkadaşımız ne yapılması gerektiğinin sırasını gerçekten güzel bir şekilde anlatmış buna ek olarak yazabileceğim bir iki ufak şey var onlarda doğru malzeme seçimi, malzemeler arasında geçişlerin süresini iyi hesaplama, sıcaklık, nem,ortamın temizliği, malzemeyi ve uygulama yapılacak aracı tanıma en sonunda da az birazcık tecrübe.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir arkadaş var işçiliğine falan çok güveniyorum. "Gel, illa seramik kaplama yapalım" diyor. Siz ne diyorsunuz bu konuya, yapılır mı, dezavantajları nelerdir?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ömrü nekadar? herhangi bir sıkıntıda yapacak kişi uygulamayı tekralayacakmı?

illa bir kaplama yapmak istiyorsanız nasiol zr53 daha dayanıklı olacaktır.

ama uğraşmayı seviyorsanız hiç birine gerek yok? bol bol cila[emoji4]

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

5 yıl garantili dedi

Carpro diye bir malzeme

Hocam bu ürün için üretici firma 2 yıl korur diyor, tabi bu da aracın nasıl yıkandığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Anladığım kadarı ile ürünün Türkiye distribütörü kafasına göre bunu 5 yıla çıkarmış o nedenle uygulayanlarda buradan aldıkları bilgiyi aktarıyorlar.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...