Jump to content

2015 Ocak - Ekim Avrupa Otomobil Satışları Analizi


Mümin
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

2015 yılının ilk on aylık döneminde bir önceki yıla göre yüzde 8 büyüyen Avrupa pazarında 11.92 milyon adet araç satışı gerçekleştirildi.

2014 yılının ilk on aylık döneminde 11 milyon adet aracın satıldığı Avrupa pazarında, bu yılın Ocak Ekim döneminde yüzde 8'lik büyüme ile toplam 11.92 milyon araç satışı gerçekleştirildi. Ekim ayında ise araç satışları 1.14 milyon adet ile bir önceki yılın 1.12 milyonluk satş rakamına göre yüzde 2.4 arttı. Aylık satışlar incelendiğinde 2015 ile 2014 yılları arasındaki en yüksek farklar Mart, Haziran ve Eylül aylarında gerçekleşti. En az değişim ise Mayıs ve Ekim aylarında gerçekleşti. Yılın ilk on aylık döneminde her ay bir önceki yıla göre daha fazla araç satıldı.

Prodeje_aut_EU_2015_rijen_JATO.jpg

 

Ekim ayında, en çok satışların arttığı ülkeler ise Macaristan (+%30), İrlanda, Litvanya, Portekiz, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, İtalya ve Hollanda'da gerçekleşti. İspanya, Almanya ve Fransa gibi Avrupa'nın önde gelen ülkelerinde Ekim ayındaki satışlarda bir önceki yıla göre artış yaşansa da yüzde 2.4 büyüyen pazarın gerisinde kaldı. İngiltere, İsviçre ve Avusturya'da ise düşüş yaşanırken, en büyük kayıp yüzde 20'i aşan bir değer ile komşu ülke Yunanistan'da meydana geldi.

 

Avrupa%20satislari%20EU_2015_JATO.jpg

 

Markalara göre satışlarda ise Dieselgate skandalıyla satışları düşmesine rağmen Volkswagen liderliğini sürdürdü. Volkswagen'i, Ford, Renault, Peugeot ve Opel takip etti. Premium markalarda ise Audi, BMW ve Mercedes olan sıralama değişmedi. Bu üçlüyü Fiat ve Skoda izledi.

 

top%20on%20marka.jpg

 

Ekim ayında model bazında satışlarda ise Volkswagen Golf ve Polo ile zirvede yer aldı. Renault Clio ve Ford Fiesta bu ikiliyi izlerken, Volkswagen'in yeni nesil Passat modeli beşinci olmayı başardı. Listede Peugeot 208 ve 308 modelleri ile Opel ise yeni Corsa ile yer almayı başardı. Skoda'nın kompakt sedanı Octavia'da dokuzuncu olurken, ilk onda tek SUV model olarak Qashqai yer aldı.

 

top%20on%20model.jpg

 

Pazarda diğer başarı gösteren modellerin başında ise, Skda Fabia, Renault Kadjar, Hyundai Tucson, Fiat 500X ve Ford Mondeo yer aldı. Listede diğer göze çarpan modeller ise Mazda CX-3, Mercedes GLC, Mercedes CLA, Jeep Renegade ve Suzuki Vitara oldu.

 

en%20%C3%83%C2%A7ok%20art%C3%84%C2%B1%C3

 

Ekim'de en büyük ivmeyi gösteren markalar ise, Smart, Jaguar, Ssangyong, Jeep, Infiniti, Land Rover ve Mazda oldu. en çok kaybedenler ise Lancia/Chrysler, Seat, Alfa Romeo, Dacia ve DS markaları oldu.

 

en%20%C3%83%C2%A7ok%20art%C3%84%C2%B1%C3

 

Kaynak


Tüm haberi görüntüle

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Haberden çıkarılacak sonuçlar ;

  • Türkiye Avrupa'dan sayılmıyor
  • VW düşkünlüğü sadece bizim ülkemizde yokmuş Avrupa'da da bir hayli düşkünü var ( olacak tabii yoksa o kadar aracı nasıl satıyorlar )
  • Mazda CX-3 4,5 ayda 3993 adet satmış. Bu ayda 887 adet ediyor. Hiç de kötü bir rakam değil , diğer rakiplerinin satışları kaç aylık periyodu kapsıyor acaba ? Tüm sene mi ?
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

41 dakika önce, Burak :

Haberden çıkarılacak sonuçlar ;

diğer rakiplerinin satışları kaç aylık periyodu kapsıyor acaba ? Tüm sene mi ?

Aynı dönemde satılan araç sayıları abi. Yoksa soruyu mu yanlış anladım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

35 dakika önce, cothcu :

Aynı dönemde satılan araç sayıları abi. Yoksa soruyu mu yanlış anladım.

Satış rakamları 10 ayı kapsıyor doğru ama Mazda CX-3 Haziran ortası gibi satılmaya başladığı için diğerlerinden az çıkıyor. Belki yıl sonunda son 6 ay gibi bir rapor çıkarsa tam karşılaştırma yapılabilir ;) 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...