Jump to content

"Kalitede Üretim Temelli Yaklaşım"


andy
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

" Crosby, üretim temelli yaklaşımı "standartlara uygunluk" şeklinde tanımlamaktadır. Buna göre "mühendislik ürün karakteristiklerini belirler ve belirlenen bu karakteristikleri karşılama oranı arttıkça kalite de yükselir".

Bu yaklaşımın önemi Ford'un vites kutusunu, Mazda'nınki ile karşılastırması sonucu ortaya çıkmıştır. Ford'un vites kutularında kullandığı parçalar tolerans limitleri içindeydi fakat problem yaratmaktaydı. Mazda'nın kullandığı parçalar ise çok daha az sapma gösteriyordu ve uzun yıllar problemsiz çalışmaktaydı.

Bu örnek, ürünün sadece spesifikasyonları karşılamasının yeterli olmadığını ortaya koymaktadır. İdeal değerden uzaklaşıldıkça kalite düşecektir. Taguchi, idealden sapmanın yol açtığı bu kayıpları, "Loss Function (Kayıp Değer)" fonksiyonu ile sayısallastırmıştır.

Bu yaklaşım, objektif, ölçülebilir kalite standartları sağlaması ve kalite maliyetlerini azaltması yönünden avantajlara sahiptir. Yaklaşımın dezavantajı ise müşteri tercihlerini dikkate almamasıdır. Standartlara olan uygunluğun müşteri memnuniyetini de beraberinde getireceğini savunur. "

www.kaliteofisi.com dan alıntıdır. ACT' ye eklemiştim, burada da bulunsun istedim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 2 hafta sonra ...

O zaman böyle büyük firmaların ar-ge leri veya hangi bölümleri spesifikasyonları hazırlıyorsa onlar, tolerans aralıklarını düşürecekler, o tolerans değerlerinde üretim yapabilen yan sanayiciler satışını yapacak, yapamayanlar mecburen elenecek, ama tolerans daraltma da yan sanayiciye ve dolayısıylada ana sanayiye yük olarak dönecektir, tabii sade müşteri memnuniyeti bazlı bir yaklaşım sergilenirse(pek rastlanmıyor maalesef :D ) oh ne ala... O0

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest uyumsuzelement

Kalite ve Üretim birbirlerini asla anlayamayacaklar abi, onlar Habil ile Kabil gibi.  O0

habil kabilimi katlettiydi onuda anlatta okuyanlar tam anlasın olayı :D :D
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...