Jump to content

Hız Cezasına "TUZAK" İptali !


Efebey
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

 

İzmir'in Bornova İlçesi'nde özel bir firmaya ait otomobile kesilen hız cezası, itiraz sonucu açılan davayla iptal edildi. Kararda, "Tuzak kurarcasına küçük tabelalarla hız bölgesi sınırının ilanı, çağdaş hukuk devletinin gereklerine aykırı" ifadesi yer aldı.

xkb694lp.jpg

Bornova İlçesi Ankara Caddesi'nde özel bir güvenlik firmasına ait otomobile saatte 96 kilometre hızla seyrederken, geçen 25 Ağustos'ta hız sınırını yüzde 10 ile yüzde 30 oranları arasında aştığı gerekçesiyle 199 lira para cezası uygulandı. 

Bornova'dan Alsancak yönüne gelirken kesilen cezanın ardından firma sahibi, avukatı Efekan Kaptan aracılığıyla cezaya itiraz etti. 

TABELALAR KÜÇÜK, GÖRÜNMÜYOR

Avukat Kaptan, cezanın iptali için 5'inci Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu. İtirazı değerlendiren hakim, başvuruyu haklı bularak cezanın iptal edilmesine karar verdi. Kararda, Ankara Caddesi'ndeki hız bölgesi uyarı levhasının sağ şeritte olup, bu şeritten kamyon gibi araçların geçmesi halinde otomobil ve benzeri araçların sürücülerinin levhayı göremeyeceğini belirti. 

Levhaların yol üzerine yapılacak kemerlerin üzerine monte edilerek görünür hale getirilmesi gerektiği vurguladı. Ayrıca, "Tuzak kurarcasına küçük tabelalarla hız bölgesi sınırının ilanı günümüzdeki teknoloji göz önüne alındığında çağdaş hukuk devletinin gereklerine aykırı olduğundan, itiraz kabul edilmiştir" dedi.

EMSAL TEŞKİL EDİYOR

Kararın benzer şekilde ceza uygulanan herkese emsal teşkil ettiğini belirten avukat Efekan Kaptan, şunları söyledi:

"Müvekkilimizin firmasına ait aracın geçişi sırasında Ankara Caddesi'nde hız cezası uygulanmış. Söz konusu cezanın iptali için dava açtık. Mahkeme cadde üzerine konulan tabelaların yeterli olmadığı, bu nedenle cezanın çağdaş hukuk devleti ilkelerine uymadığı, tabelaların boyutları itibariyle kişileri yeterli düzeyde bilgilendirebilecek kabiliyette bulunmadığı gerekçesiyle cezanın iptaline karar verdi. 

Tabelaların yol üzerine kurulan kemerle yapılabilmesi ve bunu da vatandaşların açıkça görülebilir olması gerekiyor. Bir devletin vatandaşına tuzak kurması düşünülemez. Bu husus hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmaz. 

Özellikle İzmir içinde uyarı levhaların çok yetersiz düzeyde bulunduğu, İzmirliler tarafından da bilinen bir gerçek. Bu noktada, kararın bundan sonra uyarı tabelalarının düzenlenmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum. İsteyen herkes bu kararı emsal olarak kullanabilir, değerli ve önemli bir karar. Özellikle İzmir'deki hız cezaları açısından, levhaların yetersizliği nedeniyle değer arz ediyor."

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İsviçredeyken tuzakla ilgili bir olay anlatmışlardı o geldi aklıma. Sivil trafik polisleri insanları kandırarak, gaza getirip hız sınırını aşması için insanları deniyor. Eğer bu numaraya kanıp tehlikeli şerit değiştirme (makas) ya da hız sınırını aşma olursa tepe lambasını aracının üzerine koyup sizi kenara çekiyor. Ve cezayı kesiyor. Bildiğiniz tuzak kuruyor. Sonra cezayi yiyen ama siz bana böyle böyle yapmasaydınız ben yapmazdımın cevabını polis şöyle veriyor "Kurallar belli, yapmasaydın" . Ama bizde kurallar anlık, kararlar anlık henüz oturmadığından bunu şimdilik söyleyemeyiz. Buna uygun yollar ve şehirleşme de bu uygulamaları etkileyen faktörler tabi..

SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...