Jump to content

Tesla Dünyanın ilk Elektrikli Kamyonunu Tanıttı


MazdaClubTR
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Bir süredir gördüğümüz teaserları ve Tesla'nın TIR dünyasını kasıp kavuracağına dair söylentileri düşünürsek, büyük bir şeyler olmasını bekliyorduk. Elon Musk Los Angeles'ta Semi'nin performansını anlatırken biraz etkilenmiştik. Fakat bize aracın sıfırdan 100 kilometreye 5 saniyede çıktığını söyleyince gerçekten de aklımız şaştı. Semi bunu arkasında yükü yokken yapıyor. Fakat diğer kamyonları bir kenara koyun, bu bir Alfa Romeo Giulia'dan bile daha hızlı.

Tesla Semi

Bu epey iyi, fakat çekicinin sırtında yükle yüz kilometreye çıkması ne kadar sürüyor? Tesla'nın söylediğine göre TIR arkasında 36 ton yükle yüz kilometreye yaklaşık 20 saniyede çıkabiliyor, böyle bir kütle için bu inanılmaz bir rakam. Daha önemlisi ise, Semi %5 eğimde (dik bir yokuş) 105 kilometre sabit hızla tırmanabiliyor. Dolambaçlı yollarda bir TIR'ın arkasına takılan her insan bu özelliğe saygı duyacaktır.

Dahası da var. Açıklanan rakamlara öre Semi otoyol hızında 800 kilometre menzile sahip. Bu rakam dizel motora sahip bir çekicinin bir depoyla gidebileceğinden çok daha fazla. Çekicinin verimli aerodinamik tasarımının da bu menzile katkısı var. Aracın tabanı düz, ve verimliliği arttırmak için yan taraflarında plakalar var. Bütün bu detaylar bir araya geldiğinde Tesla'nın sürtünme katsayısı bir Bugatti Chiron'dan daha küçük.

Tabi ki en büyük sorun bataryaların tekrar şarj edilme süresi. Fakat Tesla, DC megaşarj istasyonlarında 30 dakikada aracın 650 kilometre menzile yetecek kadar şarj olduğunu söylüyor. TIR parklarına kurulacak şarj istasyonları ağı ile bir anda uzun menzilli bir çekiciye epey yaklaşmış oluyoruz.

Şoför mahalinde ise Tesla Semi merkezi bir sürüş pozisyonuna sahip. Direksiyonun iki tarafında iki büyük ekran mevcut. Aracın her tarafında bulunan kameralar kör noktaları izlemeyi mümkün kılıyor. Aynı zamanda araç büyük ölçüde sürücü güvenlik yardımcılarıyla geliyor. Tesla Semi'lerden oluşturulmuş bir konvoyda ise araç otopilota alınarak en öndeki Semi'yi takip edebiliyor.

Fiyata gelirsek, Tesla masraflardan çok bahsetmiyor fakat 1.6 milyon kilometre sonunda 200,000 dolara varan yakıt masrafından kurtularak kar edilebileceğini söylüyor. Bu mesafe araçlarını günlük olarak süren bizler için çok fazla gelebilir, fakat taşımacılık dünyasında hiç de büyük bir rakamdan bahsetmiyoruz.

Tesla, Semi'nin 2019'da üretimine başlanacağını söylüyor. Marka çoktan 5000 dolar karşılığında ön sipariş alımına başladı. Eğer bu makine gerçekten tanıtıldığı gibiyse, otomobil ve taşımacılık dünyalarının değişiminin eşiğindeyiz diyebiliriz.

Kaynak: Motor1.Com


Tüm haberi görüntüle

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

           Süper bir araç,  en güzel tarafı da şarj süresinin kısalığı , anlaşılan bir yemek molasında araç tam şarj olabiliyor ayrıca günümüz kamyonlarının depoları da anca bu kadar sürede doluyor zaten hele ki bir de kaçak deposu varsa süre başa baş nerdeyse  . :D:D

         Elektrikli araçlarda önemli olan batarya ömrü bence ve gözlemlediğim kadarıyla bu konuya hiç kimse odaklanmıyor, demem oki bir kamyonu aldığınızda batarya kullanım ömrü ne onu bilmek gerekir,  sonuçta bataryalar bir süre sonra şarj tutma özelliklerini yitirirler ve ne kadar pahalı bir teknoloji olduğunu söylemeye gerek olduğunu bile sanmıyorum 1.600.000 km de 200 bin dolar ekonomi sağlıyor lakin batarya ömrü bu km yi yaptıktan sonra ne alemde ??? çok önemli bir nokta bu , 200 bin kar   edip 250 bin dolara yeni batarya alırsanız hiç bir avantajı kalmaz bu çekicinin, sonuçta 1.600.000 km yi belki bir tır 5-6 yılda anca yapar,  ne olur;  belki sıfır emisyondan dolayı vergilerden de avantaj sağlar.

         Araştırmam sonucunda tesslanın 8 yıl pil ömrü garantisi verdiği bilgisine ulaştım bu yıla kadarda pilin yaptığı km de % 2,5 oranında kayıp olduğu öngölüyormuş ama bana pek gerçekçi gelmedi açıkçası bataryanın fiyatı çok belirleyici bir nokta sonuç olarar bataya sarj tutma kalitesini kaybettiği anda araç hiç olur.

http://teslaturk.com/tesla-model-s-pil-kapasitesi-verileri/

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Fv paneller gelişiyor. Artık esnek film şeklinde de üretiliyor. 

 

Teslanın pilinin ise 500bin km. Ye geldiğinde kapasitesinin %90 civarında olacağı söyleniyor. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mercedesten pek ses seda cikmiyor. Ağır yuk tasimaciligi icin bir konsepti vardi. Almanlar bu yarista cok geride kaldi. Rekabet iyidir. 

Bu pilin garanti suresi doldugunda değişmesi icin ne kadar para istiyorlar acaba? Bilen var mi?

 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 3 hafta sonra ...

5 yıl önceki üretim mevcut tesla pillerin kapasitesi ortalama kullanımla 5 yılda %85 civarına düşüyormuş.  Seri üretime kadar iyilestirme yapabilirlerse -ki muhtemelen yapmışlardır- 10 yıl rahat götürür piller. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

  • Etiket tabanlı benzer içerikler

    • Burak
      Yazan: Burak
      Elon Musk, Tesla Semi'nin tanıtım etkinliğinde büyük bir sürpriz yaparak yeni Roadster hakkında çeşitli detaylar paylaştı. 2020 yılında yollara tekrar dönmesi beklenen modelin performansı akıl almaz seviyede olacak - en azından Musk'ın açıklamalarına göre.
      Aşağıda detayları veriyoruz, yorumlaması size kalmış:
      0-97 km/h hızlanması 1.9 saniye - kendisi en çevik üretim modeli olur. 0-160 km/h hızlanması 4.2 saniye. Çeyrek mil, yani 400 metre derecesi 8.8 saniye - diğer tüm üretim modellerinden hızlı. 400 km/h'si aşan maksimum sürat. Şehirler arası menzil 997 km.
      Bu arada bu rakamlar sergilenen prototipe ait; yani üretime hazır versiyon çok daha hızlı ve daha uzun menzilli olabilir. Elon Musk'ın söylediklerine göre hız sınırlarına uymak durumunda yeni Roadster ile Los Angeles-San Fransisco arasında gidiş dönüş yolunu tek şarj ile yapabiliyorsunuz.
      Aslında örneği Türkiye'den vermek daha doğru olur. Musk'a göre İstanbul'dan Adana'ya gitmek istediğinizde bir Tesla Roadster alıp ikisi arkada, biri önde üç elektrik motorunu besleyen 250 kWh'lik bataryasını %100 doldurmanız yeterli.
      Tabii her şey o kadar kolay değil çünkü adından da anlaşılacağı üzere tavanı çıkarılabilen ve dört kişiye oturma imkânı sunan (bizce arkadaki ikili pek insan oturağı değil) yeni Roadster'ın giriş fiyatı 200,000 $ (günümüz kuruyla yaklaşık 772 bin 140 TL) olacak. Eğer 1,000 adetlik Founders Series partisinden istiyorsanız hazır etmeniz gereken miktar 250,000 $ (yaklaşık 965 bin 175 TL). Standart pakette ise 50,000 $ (yaklaşık 193 bin 35 TL) rezervasyon ücreti var.
      Kaynak: Motor1.com
×
×
  • Yeni Oluştur...