Jump to content
  1. AKayhan

    AKayhan

  • Etiket tabanlı benzer içerikler

    • MazdaClubTR
      Yazan: MazdaClubTR
      Bir süredir gördüğümüz teaserları ve Tesla'nın TIR dünyasını kasıp kavuracağına dair söylentileri düşünürsek, büyük bir şeyler olmasını bekliyorduk. Elon Musk Los Angeles'ta Semi'nin performansını anlatırken biraz etkilenmiştik. Fakat bize aracın sıfırdan 100 kilometreye 5 saniyede çıktığını söyleyince gerçekten de aklımız şaştı. Semi bunu arkasında yükü yokken yapıyor. Fakat diğer kamyonları bir kenara koyun, bu bir Alfa Romeo Giulia'dan bile daha hızlı.

      Bu epey iyi, fakat çekicinin sırtında yükle yüz kilometreye çıkması ne kadar sürüyor? Tesla'nın söylediğine göre TIR arkasında 36 ton yükle yüz kilometreye yaklaşık 20 saniyede çıkabiliyor, böyle bir kütle için bu inanılmaz bir rakam. Daha önemlisi ise, Semi %5 eğimde (dik bir yokuş) 105 kilometre sabit hızla tırmanabiliyor. Dolambaçlı yollarda bir TIR'ın arkasına takılan her insan bu özelliğe saygı duyacaktır.
      Dahası da var. Açıklanan rakamlara öre Semi otoyol hızında 800 kilometre menzile sahip. Bu rakam dizel motora sahip bir çekicinin bir depoyla gidebileceğinden çok daha fazla. Çekicinin verimli aerodinamik tasarımının da bu menzile katkısı var. Aracın tabanı düz, ve verimliliği arttırmak için yan taraflarında plakalar var. Bütün bu detaylar bir araya geldiğinde Tesla'nın sürtünme katsayısı bir Bugatti Chiron'dan daha küçük.
      Tabi ki en büyük sorun bataryaların tekrar şarj edilme süresi. Fakat Tesla, DC megaşarj istasyonlarında 30 dakikada aracın 650 kilometre menzile yetecek kadar şarj olduğunu söylüyor. TIR parklarına kurulacak şarj istasyonları ağı ile bir anda uzun menzilli bir çekiciye epey yaklaşmış oluyoruz.
      Şoför mahalinde ise Tesla Semi merkezi bir sürüş pozisyonuna sahip. Direksiyonun iki tarafında iki büyük ekran mevcut. Aracın her tarafında bulunan kameralar kör noktaları izlemeyi mümkün kılıyor. Aynı zamanda araç büyük ölçüde sürücü güvenlik yardımcılarıyla geliyor. Tesla Semi'lerden oluşturulmuş bir konvoyda ise araç otopilota alınarak en öndeki Semi'yi takip edebiliyor.
      Fiyata gelirsek, Tesla masraflardan çok bahsetmiyor fakat 1.6 milyon kilometre sonunda 200,000 dolara varan yakıt masrafından kurtularak kar edilebileceğini söylüyor. Bu mesafe araçlarını günlük olarak süren bizler için çok fazla gelebilir, fakat taşımacılık dünyasında hiç de büyük bir rakamdan bahsetmiyoruz.
      Tesla, Semi'nin 2019'da üretimine başlanacağını söylüyor. Marka çoktan 5000 dolar karşılığında ön sipariş alımına başladı. Eğer bu makine gerçekten tanıtıldığı gibiyse, otomobil ve taşımacılık dünyalarının değişiminin eşiğindeyiz diyebiliriz.
      Kaynak: Motor1.Com

      Tüm haberi görüntüle
×
×
  • Yeni Oluştur...