Jump to content

2. Nesil Mazda 3 Direksiyonda Titreme


Mehmet Taş
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Merhaba;

2009 Model Mazda 3, Otomatik Vites aracımla ilgili bir sorunum var;

Son günlerde, düz sürüşte de oluyor ama özellikle geri vitesteyken, sağa sola dönüşlerde direksiyonda bir titreme oluyor. Sanki direksiyonun içinde bilyeler var da, dağılmış gibi bir titreme.

4 gün önce yetkili serviste 100 bin bakımını yaptırdım, Serviste test sürüşü de yaptılar ama sanırım onlar da fark etmedi.

Isparta'da yaşıyorum, bulunduğum yerde yetkili ve özel servis de yok. Sorun ne olabilir, yardımcı olur musunuz rica etsem.

İyi günler.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yaklaşık 2 ay önce kış lastiklerini değiştirirken yaptırmıştım. Pek sağlıklı çalışan bir yer değildi, başka bir yerde kontrol ettiririm. İnşallah sadece rot balans sorunudur. Ben kavrama arızası olabilir mi diye biraz tedirginim.

Teşekkür ederim ilginize.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu sorun sadece direksiyonda mı titreme yapıyor ? 
Bende de şöyle bir sorun var ve senin bahsettiğin gibi geri giderken çok daha bariz belli oluyor. Araç lastiği tamamen inmiş şekilde gittiğini düşün araç hafif yalpalar. Direksiyon kırılı iken bu tip bir durum oluyor bazen. Serviste bakıldı bir sorun bulunamadı. Rot ayarı yaptırdım düzelme oldu fakat tam olarak değil. Lastiklerimin değişim zamanı geldi ve bayağı deforme olmuş, belki sorun lastik kaynaklı da olabilir denildi. Değiştirdiğimde öğreneceğim. 

Bir de dönüşlerde demişsin. Direksiyonu sonuna kadar dayayıp kullanıyor musun ? Bu aslında yapmamamız gereken bir şey. Tamamen sonuna kadar dayamak değil de biraz mesafe bırakmak gerekir. Belki bundan kaynaklı bir sorun oluşmuş olabilir. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aynen dediğiniz gibi, direksiyon kırılı iken ortaya çıkıyor. Lastikler 5 aylık, lastik kaynaklı olduğunu sanmıyorum.

Aracı hem ben, hem eşim kullanıyoruz; maalesef direksiyonu sonuna kadar dayadığımız zamanlar oluyor. Bu sorundan dolayı daha dikkat eder olduk ama sanırım geç kaldık.

Peki direksiyonu sonuna kadar dayayıp kullanmadan dolayı hangi aksamda sorun çıkar, hangi parçaya baktırmam lazım?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Elektirkli motor olduğu için zorlanır ve arıza çıkarma olasılığı var. 

Bir de şunu kontrol edin. Direksiyonu tam sağa çevirin kaç tam tur dönüyor, aynı işlemi sola çevirin kaç tam tur dönüyor bakın. Ben de mesela sağa daha fazla dönerken sola daha az dönüyordu. ( ya da tam tersiydi :) Eğer farklılık var ise rot ayarı yaptırırken özellikle bunu belirtin ona göre ayar yapsın. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Rotla ilgili tavsiyeniz için teşekkür ederim. Ama "Elektrikli motor olduğu için zorlanır ve arıza çıkarma olasılığı var" cümleniz ile motorda arıza olabileceğini mi kastettiniz:)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Gerçekten mekanikten anlamıyorum. Bulunduğum Şehirde iyi bir usta olmadığı/bilmediğim için, en azından sizlerden sorunun tahminen de olsa, ne olduğu öğrenebilirsem,  bilmeyen bir ustanın yanlış bir uygulamasıyla karşı karşıya kalmamış olurum.

Özetle; direksiyonu sonuna kadar çevirmekten dolayı hangi aksamda sorun olmuş olabilir arkadaşlar?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Rot-balans, yeni dahi olsa lastiklerde içte tel kopma sorunu, jant, Z rot kasıntısı, vb. herşey den olabilir, ama aracınız sanki lastiklerle ilgili bir sorun varmış gibi duruyor (hasarlı lastikler makinaya takılmış balans ayarlarında görünmez) veya ön alt takımda bir kasıntı var gibi.

  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Lastikleri 2017 Mayısında aldım, hankook marka, 2017 üretimi. Kasım'da kışlıkları taktım, Nisan ayında da yeniden yazlıkları taktım. Yani toplamda 1 yıl dahi kullanılmadı ama olur mu olur, bir kontrol ettirmekte fayda var. Teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bugün lastikleri ve rotları kontrol ettirdim, ikisinde de sorun yokmuş.

Direksiyondaki titreme hareket halindeyken çok az, ama dururken direksiyonu sağa-sola çevirince ve özellikle geri viteste park ederken çok fazla hissediliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhabalar, tam olarak sizinki gibi değildi ama belki kafanızda bir fikir oluşur diye yazayım.

Normal 80'le falan düz giderken gazı bıraktığımda tekrar gaza basana kadar bir yalpalama vardı ama her defasında yapmıyordu. Ustaya anlattım denedik bir kaç kez yapmayınca bir şey yok dedi yolladı beni. Sonra başka bir ustaya anlattım, bindi arabaya tam tur sola dönerken sağ ön tekerden tıkır tıkır sesler geldiyordu. Aks kafası arıza yapmış meğer. Yani siz de tam tur çevirip sesleri dinleyin. Eğer sorun aks kafası ise parçacıları siz de arayın. Ustalar bazen aradık yok deyip kendi çözümlerini uyguluyorlar.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...