Jump to content

Mazda Fiyatları Ucuzlayacak Mı ?


Mümin
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Avrupa Birliği ABD Başkanı Trump’ın çelik ve alüminyumdan sonra AB üretimi otomobillere getirmeyi planladığı yüzde 25’lik ek vergilere karşı misillime olarak Japonya ile serbest ticaret anlaşmasını imzalayıp, 2019 yılından itibaren gümrük vergilerini ortadan kaldıracak olması otomotiv sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Çünkü imzalanan anlaşmayla Japonya’dan AB’ye ve Türkiye’ye ithal edilen otomobillerde yüzde 10, otomotiv parçalarında yüzde 3 oranında uygulanan gümrük vergisi kademeli olarak kaldırılacak. Bu da Avrupa’da ve Türkiye’de Japon marka otomobillerin yüzde 10 ucuzlayacağı beklentisini yarattı. Ancak, Japon üreticiler Avrupa’da sattıkları modellerin büyük kısmını Avrupa’daki ve Türkiye’deki tesislerde ürettiği için bu beklenti boşa çıktı.

Merak edilen sorunun yanıtı belli oldu! Dev anlaÅma otomotiv fiyatlarını etkileyecek mi?

Avrupa Otomotiv Üreticileri Birliği’nin (ACEA) son verilerine göre bugün AB pazarında Japon üreticilerden Toyota Grubu’nun yüzde 4.7, Nissan’ın yüzde 3.3 ve Honda’nın yüzde 0.9 pazar payı bulunuyor. Pazarın yerel devleri Volkswagen, PSA (Peugeot, Citroen, Opel) ve Renault Grubu’nun (Renault, Dacia) üstünlüğündeki dağılım, gümrük vergisi indirimiyle Japon üreticilerden yana pek değişmeyecek. AB’nin ithal ettiği Japon markalı otomobil oranı yüzde 20 civarında bulunuyor.

Türkiye’ye bakıldığında ise Japon markalar 2017 yılında 118 bin 378 adetlik satış gerçekleştirdi. Yani toplam pazar payları yüzde 12.3. En yüksek pazar payına sahip Toyota ve Honda’nın satışlarının yüzde 73’ü Türkiye’de sahip oldukları fabrikalarda ürettikleri yerli modellerden oluşunca, Japon markaların toplam satışlarındaki yerlilik oranı yüzde 45’e yaklaşıyor. Türkiye’de satılan Japon marka otomobillerin geri kalan yüzde 45’lik kısmı da Avrupa’da üretilen otomobillerden oluşuyor. Durum böyle olunca Türkiye’de satılan Japon otomobillerin sadece yüzde 10’u, yüzde 10’luk gümrük vergisi avantajından yararlanacak. 

* Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 2017 yılında sattıkları 45 bin 209 adet araçın yüzde 72-73’ünün Sakarya’da üretilen yerli modellerden oluştuğunu belirterek, “Ağırlıklı olarak Türkiye’de üretilen Corolla ve C-HR modellerini satıyoruz. Geri kalanın (Auris, Yaris) çoğu da Avrupa’da üretiliyor. Japonya’dan çok az geliyor. Toyota’nın bir tek RAV4 modelini ithal ediyoruz. Bir de Lexus modelleri Japonya’dan geliyor” dedi. 
* Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök ise, bu durumdan bir tek X-Trail modellerinin yararlanacağını belirterek, “Bizim en çok sattığımız Qashqai ve Juke İngiltere’de üretiliyor” açıklamasını yaptı. 
* Suzuki Türkiye Genel Müdürü Ümit Karaarslan da ağırlıklı Avrupa üretimi modelleri Türkiye’de sattıklarını belirterek, “Japonya’dan ithalat çok düşük adette. Biz en çok sattığımız Swift ve Vitara’yı Macaristan’dan ithal ediyoruz” dedi.
* Türkiye’de bir tek Mazda tüm modellerini Japonya’dan ithal ediyor. Geçen yıl 1412 adet otomobil satan Mazda’nın Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul, erken sevinmemek gerektiğini belirterek, Meksika örneğini verdi. Yurdakul, “Meksika ile AB arasında da serbest ticaret anlaşması var. Ama Türkiye, Meksika’ya yönelik yüzde 10 ek vergi koydu “dedi.
* Honda’nın da Türkiye’de sattığı 26 bin 421 adet otomobilin yüzde 73’ü Gebze’de üretilen Civic Sedan’dan oluşuyor. Honda’nın diğer güçlü modeli C-RV ise İngiltere’den ithal ediliyor.

AB Konseyi Başkanı Tusk, küresel ekonomik sistemin sorgulandığı dönemde böyle bir ticari anlaşma yapılmasının korumacı ekonomi politikaları karşıtı net bir mesaj olduğunu vurgulayan Tusk, “Bu, şimdiye kadar yapılan en büyük ikili ticari anlaşma” dedi. Önümüzdeki hafta Washington’a giderek Trump ile görüşecek AB Komisyonu Başkanı Juncker de Japonya ve AB’nin küresel olayları benzer şekilde gördüğüne dikkati çekerek, ticaret anlaşmasının gümrük vergilerinin büyük kısmını ortadan kaldırarak karşılıklı ticareti önemli ölçüde artıracağını söyledi. Anlaşmayla, adil ve serbest ticarette örnek davranış sergilediklerini anlatan Juncker, “Ticaret, gümrük ve bariyerlerle değil değer ve ilkelerle ilgilidir” ifadesini kullandı. 
* İmzalanan ticaret anlaşmasıyla, karşılıklı olarak şirketlerinin ödedikleri gümrük vergilerinin büyük bölümü ortadan kalkacak. 
* Taraflar, birbirlerinin “coğrafi işaretine” sahip ürünlerini koruma altına alacak. 
* Tarım, finansal hizmetler, elektronik ticaret, iletişim ve ulaştırma alanlarındaki şirketlerin karşılıklı olarak pazarlara erişimi genişleyecek. 
* Şirketlerin karşılıklı olarak kamu ihalelerine katılımı sağlanacak. 
* Hassas olarak tabir edilen otomotiv sektöründe piyasalar kademeli bir süreç içerisinde açılacak.

Kaynak

 


View full haber

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

🤣🤣🤣Bize gene armutun sapı desenize...lexsus veya yeni rav4 f3na olmazdı ancak alacak para yok. Yarın sayısal loto veya altılı ganyan yapayım bari. Hayallerimizde fakir olacak değil ya...

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 1 ay sonra ...

Japonya'dan gelen araçların gümrük vergisi yüzde 10... bu vergi serbest ticaret anlaşması ile kaldırılırsa, fiyatlar yüzde 10'dan fazla etkilenecektir. Nasıl mı, şöyle:

diyelim ki araç Japonya'dan 10 bin USD'ye ithal ediliyor. 10 bin usd CIF kıymet üzerinden yüzde 10 gümrük vergisi alındığında, 1000 USD vergi alınıyor. Bu vergi düşerse eğer ÖTV ve KDV matrahlarından da düşecek. Yani 1000 USD gümrük vergisi demek, bu matrah üzerinden ödenen 600 USD ÖTV, ve 1600 USD üzerinden hesaplanan yaklaşık 300 USD KDV'nin de fiyattan düşmesi demek oluyor ki, bu da yaklaşık yüzde 19luk bir fiyat düşüşü anlamına geliyor. Yani 10000 USD kıymet üzerinden vergilendiren araç için ödediğimiz toplam vergi yaklaşık olarak 11 bin USD iken, yani toplam maliyet 22 bin USD iken; gümrük vergisi çıkarıldığı taktirde 10 bin USD üzerinden gümrük vergisiz hesap yapıldığında aracın kıymeti 18.900 USD oluyor. Yani yaklaşık yüzde 14 gibi bir fiyat indirimine tekabül ediyor. Tabi bu varsayımsal hesap aradaki vergi farkının tamamen fiyata yansıtılması halinde oluşacak farktır.  

 

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

12 saat önce, Fotifoti :

artık araç almak hayal. Gelir belli gider belli değil :) 

 Geriye yapacak tek bir sey kalıyor. Altımızdaki düldüle iyi bakalım. Zira uzun süre beraberiz kendisi ile. 🤣🤣🤣

Gerçi yakıt fiyatlarına azıcık daha zam yapmaları lazım. Böylece toplu taşıma araçlarının kullanımını dahs cazip hale getirebiliriz. Çevre ve tasarruf gibi ciddi bir getirisi var yani.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

13 saat önce, vethekim :

 Geriye yapacak tek bir sey kalıyor. Altımızdaki düldüle iyi bakalım. Zira uzun süre beraberiz kendisi ile. 🤣🤣🤣

Gerçi yakıt fiyatlarına azıcık daha zam yapmaları lazım. Böylece toplu taşıma araçlarının kullanımını dahs cazip hale getirebiliriz. Çevre ve tasarruf gibi ciddi bir getirisi var yani.

Elazığ'da toplu taşıma yok. ev iş 8km. Hani  43 kiloya düşmüş olmasam yürürüm de yolda buharlaşmaktan korkuyorum :D golf 200 olmuş, yorum yok    🤪

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 dakika önce, Mehmet Özdemir :

tirit yemeyi bırakmayacaktın foti

Ömer'de gel diyor da Elazığ size biraz uzak kalkıyor. Mazotta 6.5'a gidiyor. Bakalım ne zaman kısmet olacak. Tirit bırakılmaz 😂

  • Haha 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 4 hafta sonra ...

Yeni ÖTV düzenlemesi yapıldı..Fiyatlar6-10 bin arası düşecek gibi..bayi de el atarsa düşüş 15 bini bulur inşallah

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Vergiler araç fiyatinin o kadar yüksek bir oranina denk geliyor ki, vergilerde yapilan sadece tek basamakli bir indirim (medya destegi ile birlikte) otomobil fiyatlarinda ciddi (!) bir indirim anlamina gelebiliyor.  Yeni düzenlemeden sonraki oranlari henüz bilmiyorum ama 2015 senesi verilerine göre bir otomobilden % 45 ÖTV ve % 18 KDV aliniyor.  Bu oranlar Norveç hariç dünyada bir otomobilden alinan en yüksek vergi oranlari.  Yani otomobil vergilerinde dünya ikincisiyiz.

Ayrica, Bu vergilerle de yetinmiyoruz.  Her sene tam 2 kez ödedigimiz MTV var.  MTV birçok ülkede pek olmayan bir uygulama (örnegin, ABD).  Bizde inatla alinmaya devam ediyor.  Farzedelim pek kullanmadiginiz bir otomobil için her sene iki kez vergi neden ödeyesiniz ki?  Bence adil bile degil.  Zaten kullanirken yakita astronomik bir vergi ödüyorsunuz.  Araci satin alirken de öyle...

 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

araba fiyatları zaten uctu gitti. 5 bindirelim 1 indirelim.... sahşen bu piyasada sıfır araç almak mantıklı değil. erken yapmışlar indirimi ben 2019 öncesi pek bu tarz hareketler beklemiyordum şahsen. demek ki durum ciddi. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 3 hafta sonra ...

Çok uçuk fiyatlar malesef  125.000 tl ye alınan aracın liste fiyatı bir yıl sonra 245.000 olmuş

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Almanya'da 0km Mazda 3 fiyatlarından örnekler. Not: haftada 40 saat mesai üzerinden asgari maaş €1613.

Mazda 3 2.0L CENTER-LINE manuel 0km € 16.280
2vl89ih.jpg


Mazda 3 2.0 Skyactiv-G120 Exclusive-Line Navigasyon otomatik 0km € 19.490
3442tso.jpg

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Biz aşağı kalırmıyız Almanyada çalışanların geliri 1600 ise, bizde de ise asgari ücret 1600 lira (tabi euro-tl olduğunu unutun). Zere Alamanya boşuna bizi kıskanmıyor, çalışanlarına bizimle aynı parayı veriyorlar diye!

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

€1600 vasıfsız işçi maaşı. forklift ehliyeti olan €2200, üretim araçları üzerine kurs görmüş işçide ücret €2750'ye çıkıyor ve bu kişiler haftada 40 saati geçirmiyor. Senede de 20-30gün ücretli izin kullanıyor. Bizde devlet memurlarında bile yok böyle şartlar . almancı komşum inşaatlarda izolasyon malzemesi döşeme işi yapıyor (ikokul mezunu) maaşı €2200

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

O kadar detaylı düşünmeye gerek yok. Oranın asgari ücret bile alamayan devletten geçinme yardımı alan işçisi Türkiye'ye gelebiliyor ve krallar gibi yaşayabiliyor. Burada orta üst ücrette çalışan memur ise orada gezerken kısmak zorunda kalıyor, yeri geliyor otelde kalamıyor. Başka diyeceğim bir şey yok.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş


×
×
  • Yeni Oluştur...