Jump to content

Noter Dönemi Kapandı, Bütün Satışlar Trafikten


Murat b
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Satış ve devirlerde yeni dönem

Araç alım-satım ve devir işlemleri bundan böyle noterden değil trafik tescil şube veya büroları tarafından yapılacak. Bu yerlerden yapılmayan her çeşit satış ve devir geçersiz sayılacak. Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri trafik tescil şube veya bürolarındaki ilgili memurlarca siciline işlenmek suretiyle yapılacak.

Hürriyet............

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

noter işi zordu zaten artık araba devretmek veya almak daha zor olacak desenize, hayırlısı olsun. her zaman derler; "emniyetle uğraşılmaz."

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest uyumsuzelement

Trafik tescilde "abi" leri olanlar için muhteşem bir durum.

evet abisi olmayan çok debelenecek işini görmek için herhangi bir notere girip devir yapma rahatlıgı bitti uygulama iyi lakin şubelerdeki sırayı düşününce epey yorucu olacak
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Biraz önce arkadaşımın arabasının satışını yapmak için uğraşıyorduk ama alıcının hesabına para geç düşünce notere yetişip satışı yapamadık, parayı almadan da arabayı vermedik tabii. Pazartesi sabahı satışı yapıp arabayı teslim edeceğiz ama noterde yapmayacak mıyız biz şimdi?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

arkadaslar arac alım satımlarında artık noter satısı yokmus..yenı uygulama nasıl ve ne sekılde olacak ve ne kadar ucret talep edılecek...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 3 hafta sonra ...

Yeni kanun düzenlemesi ikinci el araçların nakil ve devir işlemlerinde noter zorunluluğunu kaldırıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'un 18. maddesi, ikinci el araçların nakil ve devir işlemlerinde noter zorunluluğunu kaldırıyor. 1 Ağustos 2008'de yürürlüğe girmesi öngörülen madde, Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddesini yeniden düzenliyor.

"Araçların tescil işlemleri ile yetki ve sorumluluk" başlığını taşıyan bu düzenlemeyle, "Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, satış ve devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığının tespit edilmesi halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak, trafik tescil şube veya bürolarındaki ilgili memurlar tarafından siciline işlenmek suretiyle yapılır. Trafik tescil şube veya büroları tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir" hükmü getiriliyor.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle, ikinci el araç satın alacak vatandaşlar, daha önce noterde yaptıkları nakil ve devir işlemlerini Emniyetin Trafik Tescil Bürolarında yaptıracak.

-EMNİYET "OLUMLU" BULUYOR-

"Uygulamanın polisin iş yükünü artıracağını" belirten emniyet yetkilileri, buna rağmen yeni düzenlemenin "olumlu olacağını" söyledi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki vatandaşların notere para vermemek için resmi nakil ve devir işlemleri yerine "el senedi" düzenleyerek araçlarını 3. kişilere verdiklerini belirten yetkililer, herhangi bir sorun çıkması durumunda aracın son sahibinin tespit edilmesinin hukuki olarak zaman aldığını kaydettiler. Noterlerin devreden çıkarılmasının satış işlemlerinde vatandaşın maddi yükünü azaltacağını belirten yetkililer, bu sayede işlemlerin kayıt altına alınmasının sağlanacağını belirtti.

Yetkililer, "Geçen yıl noter aracılığıyla 1 milyon 600 bin aracın nakil ve devir işleminin yapıldığını, uygulamanın hayata geçirilmesi ile bu sayının en az 3 kat artacağını" söyledi. Kanunun yürürlüğe girmesinden önce konunun muhatabı bakanlıkların koordinesinde gerekli düzenlemelerin yapılacağını ve olası sorunların ortadan kaldırılmasını sağlayacak yeni tedbirlerin alınacağını dile getiren yetkililer, işlemlerin tamamının bilgisayar ortamında gerçekleştirileceğini kaydetti. Nakil ve devir işlemlerinde satıcı-aracı ile alıcının emniyetin trafik tescil bölümüne giderek, polis huzurunda alım-satım işlemlerini yapacağını anlatan yetkililer, vatandaşların önceden olduğu gibi sadece ruhsat masraflarını ödeyeceğini, bunun dışında şimdilik herhangi bir ücret talep edilmeyeceğini belirtti. Yetkililer, uygulamanın, satış işlemlerinin her aşamasını kontrol etme imkanı da vereceğini ifade ettiler.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ya zaten gıcık oluyodum noterlik mevzulara git sıra bekle 30 tane mühür bassın 10 tane imza at bi de üstüne para ver harcadığın vakit cabası :(

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Modifiyeli araçları polis memurlar ile birlikte satmak güzel olacak.Derler mi acaba sök cam filmlerini satamazsın böyle.. ;D

Hallleeederiiiizzzz...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 2 hafta sonra ...

benim duyduğum kadarıyla tescil,egzost emilsiyon muayne merkezleri ni falan sıralı şekilde yan yana imarlayıp,araç bi başkasının üstünde bi giricek sırayla işlemlere.en son çıkışta ruhsatı yenilenmiş,devir işlemi yapılmış,muaynesi bitmiş olarak çıkıcakmış.

ama dediğiniz gibi amca,dayı,abi,enişte vs uygulaması Türkiyemde bol olduğu için ne kadar sürer bilemiyorum :)

ben geçen sene aldım kuşu,nisanın sonunda üzerime aldım valla bayıldık 200 lira notere!o da Allahtan aldığım arkadaşı yanımda getirdiğimden,getirmesem vekalet işleriyle falan hallettirsem daha pahalıymış!

para tuzakları ya...

yurt dışında karşılıklı kişiler anlaştıktan sonra bir form doldurup(artık ismi neyse bizdeki tescil olsa gerek) formu ruhsatla postalıyorlamış,ruhsat yeni sahibinin olacak şekilde düzenlenmiş hazır olarak tekrar posta yoluyla geliyomuş!rahatlığa bak!

batının abuk subuk kültürsüzlüğünü almaktansa böyle uygulamalarını almak zor oluyo heralde başımızdakilerin!

çok sinirlendim yine bak!

:)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...