Jump to content

İleri derecede kış tedbirleri


Mücahit
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

  • Yanıt 64
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

  • Burak

    7

  • Mücahit

    6

  • mazdamx-5

    6

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

benim bagajdada her bişey var kışla ilgili artı biraz bira şişeleri var.Polis bişi der mi? :D

Polisten önce laf söyleyecek çok kişi var  burada :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

benim bagajdada her bişey var kışla ilgili artı biraz bira şişeleri var.Polis bişi der mi? :D

Açmamışsan bişi olmaz.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest mustafa_g

şişeler doluysa elbette bişeyler diyebiliriz. mesela neden halen dolu? denilebilir.

lütfen alkollü araba kullanmayınız, sarhoş arabayla uğraşmak çok zahmetli oluyor :D (kötümüydü? kötüydü di mi? :))

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 2 ay sonra ...
  • 5 ay sonra ...

kistedbirleri336x280iy5.th.jpgthpix.gif

Karlı ve buzlu havalarda istenmeyen kazaların ve sorunların yaşanabileceğini ifade eden uzmanlar, zincirsiz yola çıkılmamasına özen gösterilmesini istiyor. Uzmanlar, karlı ve buzlu havalarda yola çıkılması halinde şu önerilerde bulunuyor: "Radyatör suyuna mutlaka antifriz koydurun ya da var olan antifrizin değerini ölçtürüp ilave yaptırın. Meteorolojiden alınan hava tahmin raporlarını kış aylarında daha çok dikkate alın. Don tehlikesi veya kar yağma ihtimali varsa silecek suyuna donmayı önleyici kimyasal maddelerden ilave edin.

Böylece silecek suyu depolandığı yerin dışında borularda da donmaz. Silecekleri yukarı kaldırarak cama yapışmasını önleyin. Mümkünse aracınızı kapalı garaja alın. Yoğun kar yağışı veya don ihtimali varsa patinaj zincirini bir an önce alın, yoksa zinciri karaborsadan almak zorunda kalırsınız. GSM telefonunuzun araç şarj cihazını yanınıza almayı ihmal etmeyin. Ya da yedek bataryanız varsa yanınıza alın.

Mecbur kalmadıkça aracınızla bu tür hava şartlarında yola çıkmayın. Siz ne kadar tedbir alırsanız alın, sizden başka sürücüler aynı duyarlılığı göstermeyebilir. Eğer aracınızla çıkmanız şartsa, geceden uygun bir yere park edin.

Park ettiğiniz yer bir rampanın bitimi olmasın, sabah rampa buz tutmuş olabilir ve zorlanabilirsiniz. Aracınızın camlarını ve dış dikiz aynalarını mutlaka kardan ve buzdan arındırın. Kar ve buz görüşünüzü engelleyeceği gibi özellikle ön camda sileceğin hareketlerini engeller ve dikkatinizin dağılmasına neden olur. Motoru çalıştırdıktan sonra tam olarak ısınmasını bekleyin. Kış şartlarında soğuk motor problem oluşturabilir.

Aracın kaloriferini açarak iç mekanın ısınmasını sağlayın. Aracın iç ısısı uygun sıcaklığa gelince aracınızı hareket ettirin. Yeterli sıcaklık sağlanmadan yola çıktığınızda mont, manto benzeri kalın giysilerinizi çıkartmak istemeyebilirsiniz. Kalın kıyafetler manevra kabiliyetinizi azaltacağından, tehlikeye yolaçabilir. Camları da kalorifer yardımı ile ısıtarak buğu yapmasını engelleyin.

Camdaki buzlanmayı temizlemek için bir buz kazıma aleti veya spreyi bulundurun. Tırnaklarınızı ve havalandırma sistemini kullanabilirsiniz, ama çok yorucu olur ve uzun sürer.

Yolda kalma ihtimaline karşı aracınızda kalın kıyafet veya bir battaniye bulundurun.

İlk yardım çantası, reflektörlü üçgen kışın da daha işinize yarayabilir.

Issız bir yolda yolculuk yapacaksanız cep telefonunuzun tam şarjlı olmasına veya araba yedek pil veya şarj cihazı olmasına dikkat edin

Fener işinize yarayabilir, yedek pil bulundurun. Pahalı olmayan reflektörlü yelekler, görüşün bozuk olduğu zamanlarda etkili olabilir.

Çok yer tutmayacak yüksek enerjili bir yiyecek ve içecek bulundurun.

Tehlikeli bir havada muhakkak yola çıkmanız gerekiyorsa, içinde sıcak bir içecek bulunan bir termos, bir kürek ve çeki halatı yanınızda bulunsun.

Aracınızda eski bir paspas bulundurun. Kara saplanmanız durumunda, bu amaç için yapılmış kaymaya dayanıklı paspaslar kadar işe yarar.

Uzun süre bir yerde kalmanız gerekir ve akünüz de biterse, akü şarj kablosu daha sonra çok faydalı olabilir.

Akü

Aküleri kışın oldukça zor bir görev beklemektedir. Soğuk motoru çevirmek için çok daha fazla enerji gerekmektedir. Kışa girmeden önce akünüzü kontrol ettiriniz. Zayıfsa şarj ettiriniz veya eski ise değiştiriniz. Sizin yapabilecekleriniz, kutupları ve kablo başlarını tel fırça ile fırçalamak, tüm yüzeyleri temizlemek, bağlantıları sıkmak olabilir. Eğer kapakları açılıyorsa akünün içerisindeki sıvı seviyesini kontrol edebilir, eksikse saf su ekleyebilirsiniz. (Akü sıvısı asitlidir cildinize ve üzerinize sıçramamasına özen gösterin sıçraması halinde derhal bol su ile yıkayın. Akü yüzeyindeki artıklara dokunmayınız, akü ile çalışırken gözlük ve lastik eldiven giyiniz.

Lastik

Karda zincir veya palet takmak gerekiyor. 7 derecenin altında ise kış lastiği kullanılması sürücülere büyük kolaylık sağlıyor. Kış şartlarında güvenle otomobil kullanmak için öncelikle lastik dişlerinin yeterli derinlikte olması gerekir. Sırt deseni üzerindeki bu oluklar ıslak zeminde suyu boşalttığı gibi, karlı zeminde de kar tabakasına bastırarak tutunma ve çekiş gücü sağlar. Karlı zeminde daha iyi çekiş gücü için genel kanının aksine lastik basınçlarını bir miktar artırmak gerektiğini hatırlatalım.

Antifiriz

Yaz-kış sürekli kullanılması önerilen antifriz, radyatör soğutma suyunun donmasını engeller. Antifiriz miktarını, aracın kullanıldığı bölgenin iklimi belirlemekle birlikte, genel olarak radyatör suyunun yüzde 75rinin antifiriz, yüzde 25rinin de su olması gerekir.

Frenleme

Aracınız arkadan itişli ise ayağınızı frenden uzak tutun. Vitesi boşa alın. Direksiyonu, aracın önünün gitmesini istediğiniz yöne çevirin ve tekerleklerde kayma sona ermeden önce direksiyonu tekrar geriye düzeltin.

Silecekler

Yaz aylarında deforme olan silecek lastikleri ve fıskiyeler mutlaka kontrol edilmeli.

Motor Performansı

Normalde çok iyi çalışmayan bir motor, kötü hava koşullarında çok daha zor çalışır veya hiç çalışmayabilir. Motorun zor ilk hareket, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa iyi bir serviste ayarlattırınız. Hava, yakıt, PCV, ve benzeri filtreleri katalogda belirtilen sürelerde (tozlu koşullarda daha da kısa sürelerde) değiştiriniz.

Yakıt

Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, deponuza ayda bir kez bir şişe buz önleyici katık ekleyin. Yakıt deponuzu yarıdan fazla dolu tutun. Bu durum borulardaki donmayı önleyecektir.

Yağ

Motorun yağını ve yağ filtresini katalogda belirtilen sürelerde (genellikle her 5 bin-10 bin km'de bir) değiştiriniz.

Soğutma Sistemi

Soğutma sistemi 2 yılda bir tamamen boşaltılıp yıkanarak tekrar doldurulmalıdır. Soğutma sıvısının seviyesi, durumu ve konsantrasyonunu kontrol ediniz ve eksilmişse ilave ediniz. (Genellikle 50/50 antifriz/su karışımı önerilmektedir.) Motor tamamen soğumadan radyatör kapağını açmayınız. Termostatın çalışıp çalışmadığını, kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık ve durumlarını kontrol ediniz veya ettiriniz.

Ateşleme Sistemi

İlk harekete geçme zorluklarına karşı ateşleme sisteminizi kontrol ettiriniz.

Cam Silecekleri

Cam sileceklerinizi ve camlarınızı temiz tutunuz. Cam sileceklerinin çalıştığından emin olunuz. Aşınmış, sertleşmiş sileceklerinizi değiştiriniz. Bulabilirseniz, buzlanmaya karşı gelmek için kış silecek lastikleri alınız. Cam sileceği sıvısı deposunu doldurunuz ve sileceklerle far yıkayıcılarınızı kısa bir süre yıkama modunda çalıştırarak tesisatlarının sıvı ile dolmasını sağlayınız. Yeterli miktarda cam silecek suyu stoklayınız. Aracınızda bir de buz kazıyıcı taşıyınız.

Isıtıcı

Yolcu konfor ve sürücü görüşünün açık tutulması için, ısıtıcı ve defrosterin iyi durumda olması gerekir. Herhangi bir sorun varsa mutlaka gideriniz.

Lambalar

Tüm lambaları kontrol ediniz ve çalıştıklarından emin olunuz. Lambaların üzerini kaplayan yol kirlerini ıslak bir bezle temizleyiniz. Görüş azaldığında mutlaka farlarınızı yakınız. Çok kötü görüş koşullarında mümkünse bir kenara park ederek, görüşün iyileşmesini bekleyiniz.

Egzos Sistemi

Kaçaklara karşı egzoz sisteminizi kontrol ettirin. Gövde ve döşemede küçük delikler olup olmadığını kontrol ediniz. Aracınızı kapalı garajda çalıştırarak ısıtmayınız. Egzoz dumanı ölümcül olabilir. Soğuk hava sadece aracınızda var olan problemleri daha kötü yapacaktır.

Tekerlekler Ve Lastikler

Lastiklerinizin dişlerinin durumunu kontrol ediniz. Eski lastiklerle kışa girmeyiniz. Aşınmış lastiklerin kışın kullanılması başınıza büyük sorunlar açabilir. Mümkünse kar - kış lastiği kullanınız. Yedek lastiğinizi de kontrol ederek iyi ve hazır durumda olmasını sağlayınız. Lastik basınçlarınızı ayda bir (soğukken) kontrol ediniz.

Fren Sistemi

Frenlerin eşit tuttuğunda emin olunuz. Bir tarafa çekmesi tehlikeli kaymalara sebep olabilir.

Gövde Bakımı

Kışa karşı korunmak için sizin sıcak giysiler giydiğiniz gibi, aracınızın da korunmaya ihtiyacı vardır. Bildiğiniz gibi kışın yollar buzlanmaya karşı tuzlanmaktadır. Yol tuzlarının aracınızın metal kısımlarını çürütmemesi, boyasını bozmaması için mümkünse, aracınızı ayda en az iki defa yıkayınız. İyi bir cilalama da gereklidir. Cila yağışla gelen kirleticilerin araç yüzeyine yapışmasını önlemektedir. Aynı kirleticiler lastiklerinize de zarar vermektedir. Onlar için de koruyucu sıvılar satılmaktadır. Kullanarak ömürlerini uzatabilirsiniz. Kışın aracınızın içini de en az bir kez temizleyiniz.

Yardımcı Araçlar

Kış güvenliği açısından taşıtınızda cep telefonu, battaniyeler, ilk yardım çantası, uyarı araçları (ör. ışıldak, reflektör), marş kabloları, kum veya paspas (çekiş için), çekme halatı, tekerlek zincirleri, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, küçük bir kürek, eldiven, bot ayakkabı; uzun yolculuklar için ayrıca bir paket mum, bir miktar yüksek enerjili kuru gıda, su, ekstra battaniye ve gerekli ilaçları bulundurunuz."

Alıntıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest mustafa_g

ister "kış bakımı" diyin, ister "kışın yapılacaklar" diyin isterseniz de "ileri derece kış tedbirleri" diyin. sonuç olarak hepsi bir arada artık :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Valla benim arabada bile ilaç eşantiyonu ince polar bi battaniye var, hatta bi ara su ve bisküvi de tutuyodum da sonra vazgeçtim. Malum 18" jantın nerde problem yapacağı belli olmuyodu :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 2 ay sonra ...
Guest mustafa_g

185 55 R15 4 adet kış lastiği aldım maxxis MA W1 marka toplam 520 ytl vede taktırdım ama hala kar yok  :-[

olsun, ille de kar yağması gerekmiyor. normal lastikler belli bir dereceden sonra aşırı sertleştiği için yol tutuşu ve fren mesafesini oldukça kötü etkiliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

185 55 R15 4 adet kış lastiği aldım maxxis MA W1 marka toplam 520 ytl vede taktırdım ama hala kar yok  :-[

Ben de Nokian ları aldıktan sonra 2 senen beklemiştim kar yağsın diye :) ama Mustafa'nın da dediği gibi sıcaklık düşmesi bile yeterli sebep lastik değiştirmek için.

Bu arada unutma bu sene bizi kar gezisine sen götüreceksin :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ya dağlarda gram kar yok  :) bende herşeyiyle arabayı zorlu kar koşullarına hazırladım :)

kar yağsın tabiki hep beraber birgün kar gezisine gideceğiz  :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest mustafa_g

kar yağsın tabiki hep beraber birgün kar gezisine gideceğiz  :)

bize geleceksiniz demekki, iyi bari gelmeden önce haber verin de hazırlıksız yakalanmayalım. :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 3 hafta sonra ...
 Paylaş


×
×
  • Yeni Oluştur...