Jump to content

Aracınız Kışa Hazır mı ?


Efebey
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

HER yıl ilk kar yağışı birçok sürücüyü hazırlıksız yakalar. Oysa kışın hava ve yol koşulları hızlı ve beklenmedik bir şekilde değişebilir.

Yollar görünürde kuru durumdan birkaç dakika içinde buzlu ve kaygan hale dönüşebilir. Beklenmedik kar yağışı saatler sürecek trafik sıkışıklığına ve saatlerce arabaları bağlı bırakacak tıkalı yollara neden olabilir. Bu yüzden biran önce aracınızın kışa hazır olup olmadığını kontrol edin.

KIŞ süresince güvenli sürüş için aracınızın sert hava koşullarına önceden hazır olması büyük önem taşır. Bu sebeple aracınızın sağlam durumda olduğundan, doğru lastiklerin takılı olduğundan ve özel kış zorlukları ile mücadele etmek için yardımcı olacak malzemeleri aracınızda bulundurduğunuzdan emin olunuz.

Arabanızı kışa hazırlamak için en doğru zamanın sonbaharın sonu olduğunu hatırlatan Goodyear Türkiye, İsrail, Kafkasya Pazarlama Direktörü Alper Yüksel, "Kış sürüşü son derece zorlayıcı olabilir. Kış koşullarında araba kullanan sürücülerin, tüm dikkatlerini yola vermesi son derece önemlidir. Ancak, doğru kış ekipmanı ve bazı önemli hazırlıklarla sürücülerin endişe etmesine gerek kalmaz" diyerek sürücüleri hem kendilerinin hem de sevdiklerinin yol güvenliği için uyarıyor.

Aracınız nasıl hazırlarsınız ?

Sürücülerin kış için yapması gereken en önemli hazırlıklardan biri arçalar için bir kış sağlık check-up’ı yaptırmaktır. Bu kontrolü kendisi yapmayı tercih eden deneyimli ve teknik eğitimli sürücü için aşağıdaki öğelerin ayrıntılı bir şekilde kontrol edilmesi öneriliyor:

* Yedek lastik dahil olmak üzere tüm lastikleri kontrol edin. Günümüzde modern lastikler binlerce kilometreye dayanacak şekilde geliştirilmektedir. Ancak kaldırım taşları, kenarlar ve yol üzerindeki keskin maddeler lastiğe zarar verebilir.

* Tüm lastik yanaklarını ve dişlerini, yırtık ve çatlak gibi zararların olup olmadığını anlamak için görsel olarak denetleyin. Lastiğin dişleri arasına saplanabilecek keskin maddelerin olup olmadığını kontrol edin. Lastik dişlerinin eşit olmayan bir şekilde yıpranıp yıpranmadığını kontrol edin. Eğer böyle bir yıpranma varsa bu arabanın şasi süspansiyon ayarının bozuk olduğunun bir göstergesi olabilir.  Bu durumda araba servisinize danışın.

* Lastikler yıprandıkça performansları değişir ve bu aracın fren mesafesini etkileyebilir; bu nedenle lastiklerin diş derinliğini düzenli olarak kontrol edin. Karlı kış yollarında yeteri kadar kavrama sağladığından emin olmak için kış lastikleri en az 4 mm. diş derinliğine sahip olmalıdır. Aracın lastik basıncını kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca, tüm lastiklerde valf kapakları olup olmadığını kontrol edin. Bunlar, lastiği kir ve neme karşı koruyacaktır.

Antifriz düzeyine bakın

* Aracın cam sileceği ve motor soğutma sistemindeki antifriz düzeyini kontrol edin. Suyun donmamasını sağlamak için özel kış cam suyu ilave edin. En önemlisi, motor arızalarını önlemek için arabanın radyatör sistemindeki antifriz düzeyinin yeterli olduğundan emin olun.

Akünün durumu

* Eğer akü birkaç yıllıksa ve çıkartılabilir kapağa sahipse, elektrolit sıvısının düzeyini kontrol edin ve gerekliyse damıtılmış su ile doldurun.

Farlarınızı kontrol ettirin

* Birçok otomobil servisi ve otomobil şirketi, aracın farlarının diğer sürücüleri rahatsız etmediğinden emin olmak için sonbaharda ücretsiz far kontrolleri ve ayarı yapmaktadır.

Cam sileceklerini kontrol edin

* Yıpranmış cam silecekleri ön cam üzerinde kir bırakır ve en çok ihtiyacınız olduğu yağmur ve kar yağışı sırasında görüşü kısıtlar. Bu sebeple özellikle silecek lastiklerinin kontrol edilmesi çok önemlidir.

Tüm kapı lastiklerini yağlayın

* Donmalarını önlemek için tüm kapıların lastiklerini  kış gelmeden yağlayın.

* Buharlanmış ön camı kurutmak ve arabada rahat etmek için iyi bir ısıtma sistemine ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca arka cam buz çözücüyü kontrol edin.

Arabanıza gerekli malzemeleri koyun

* İlk yardım takımları, buz kazıyıcı, arabanın karını temizlemek için bir fırça, akü dolum kablosu, yoğun karlı bölgelere gitmeyi planlıyorsanız kar zinciri, acil durumda kullanılmak üzere bir fener ve ideal olarak bir flaş ışığını arabanızda bulundurun.

* Ayrıca, aracın kapılarının açılmaması durumunda garajda  da bir buz çözücünün bulundurulması önerilmektedir.

Yakıtınızı ihmal etmeyin

* Trafik tıkanıklığında yolda kalmamak için yakıt depoları sürekli dolu  tutmaya özen gösterin.

Yaz lastiklerinizi doğru depolayın

Kış lastiklerine geçiş yapmak, yaz lastiklerinin bir sonraki bahara kadar güvenli bir şekilde depolanması gerektiği anlamına gelir. Birçok lastik bayisi satış sonrası hizmetlerinin bir parçası olarak lastik depolama hizmeti sunar.

Goodyear Türkiye, İsrail, Kafkasya Pazarlama Direktörü Alper Yüksel, “Lastiklerini anlaşmalı Goodyear bayilerinden alan tüketiciler, çıkardıkları lastikleri, gerekli koşullarda bayilerimizin depolarında saklayabilir ve değişim zamanı geldiğinde Goodyear bayisine giderek lastiklerini kolayca değiştirebilirler" açıklamasını yapıyor.

Neden kış lastiği ?

Standart lastiklerden farklı olarak tasarlanmış kış lastikleri, karlı ve buzlu yollarda direksiyon hakimiyetini artırıp, durma mesafesini kısaltması nedeniyle son yıllarda daha fazla tercih ediliyor.

Sıcaklık 7 derecenin altına düştüğünde mutlaka kış lastiğine geçilmesi gerektiği ve kış aylarında meydana gelen trafik kazalarında lastik durumu ile doğru lastik seçiminin büyük önem taşıdığı göz önüne alındığında bu unsurun hayati önem taşıdığı ortaya çıkıyor.

Kış lastikleri, yalnızca karlı ve buzlu yollarda değil, özellikle Kasım ve Nisan ayları arasında değişken hava ve yol koşullarında aracın dengeli ve güvenli hareket etmesini sağlar.

Kış lastikleri, özel olarak geliştirilmiş tasarımı ve hamuru ile en düşük hava sıcaklıklarında bile yumuşaklıklarını ve dayanıklılıklarını koruyan ve sıcaklık düşüşlerinde performanslarını  kaybetmeyen lastiklerdir.

Sürücülerin en çok zorlandıkları ıslak, çamurlu, kaygan, karlı, erimiş karlı ve buzlu zeminlerde yol tutuş, güçlü çekiş, güvenli frenleme, dengeli ve konforlu sürüş sağlar. Özel sırt desen tasarımı sayesinde suyu en hızlı şekilde tahliye ederek suda kızaklama (aquaplanning) riskini en aza indirir.

Ayrıca kış lastikleri yumuşaklığını koruyabildiği için kuru zeminlerde de standart lastiklere göre kış mevsiminde yüksek performans gösterebilir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Teşekkürler bilgi için. Lastiklerimi Kasım ayında değiştiririm hep, bakımını da yaptırmıştım ama zinciri indirmeyi unuttum , bu vesile ile onu da hatırlamış oldum. :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

kış şartlarının çetin gectiği kayseride aracımız mecburen kışa hazır yağı 10w40 filtresi değişti antifreeze konuldu -40 derece hava filtresi  bujiler ve kablosu değişti akü yeni lastikler yeni kalorifer bakımı yapıldı camlara buğu önleyici sıkıldı zincir de bagajda yapılabilecek  başkada bişeyde kalmadı  zaten

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Cam suyu için ne marka iyidir?

abi sürekli kullanıyorum ama markasına dikkat etmiyorum hep farklı alıyorum hepside aynı işi görüyo
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İş görürken iyi ama aşırı soğuklarda farkı olacak marka var mı diye sordum. Bende marketlerden 2-3 liraya bir sürü alıyorum, markaya dikkat etmeden.

Millet suyu basıyor, birşey olmuyor ama kör şeytan biz yapmayınca olur illa bir şey.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...