Jump to content

Motor Yıkama


clashasan
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

          Kesinlikle elektronik ve enjeksiyonlu motorlara su vurmayınız, hiç yıkamayın daha iyi, yıkayacaksanız, bunu uçucu kimyasallarla veya benzinle yapın, pek çok problem yaşamış arkadaş oldu bu yıkama işinden hatta başka bir konuda epey tartışmıştık bu mevzuyu, bence getirisi riski kadar değil, hiç zarar vermese pas yapıyor, ne gerek var.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Gürhan abi haklı bu konuda. Su ile yıkatmayın. 50-75 TL arası fiyatlara hiç bir sıkıntı çıkarmadan sadece uçucu kimyasallar kullanılarak temizlik yapan araç bakım merkezleri var.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sizlere katılıyorum arkadaşlar ben de yıkatmıycam. Çok güzel temizlediklerini iddia eden yıkamacılar var da merak etmiştim. Burası bizim ortak forumumuz olduğu için fikirlerinizi almak istemiştim. Şimdi fikrim yıkatmama konusunda tam olarak netleşmiş oldu.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

        Ben bir ara benzinle yıkamıştım, yıkama tüpüne benzin doldurup kompresörle yıkadım ama çok tehlikeli bir işlem, basınç olunca benzin buharı oluşuyor, püskürtme esnasında, aracın aküsünü çıkarmıştım önlem olsun diye ve bir daha bu riski göze alamadım, kesinlikle güvenli şekilde Sn. camealone arkadaşımızın dediği gibi profesyonel temizlik malzemeleriyle işinin ehlinde yaptırmak gerek, sonuçta yılda bir kes temizce altını üstünü yıkatınca , yağını kirini akıtınca, bir yıl boyunca gerek kalmıyor, sadece temiz bezle ulaşılabilen bölümleri silmek yeterli oluyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

O resimdeki sprey ise, silikonlu gresden başka bişi değil. Yağ sıkıyorsunuz, sıkıldığı bölgeyi koyu tonlu gösteriyor, o kadar.

Peki bu sprey i kullanmanın zararı var mıdır sence? (servis bunu kullandı ve bütün aksamlara sıktı)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bülent abi o sprey wd-40 ın muadili yani pas sökücü ve yağlayıcı bir sprey. Bir zararı olmaz ama tek kötü yanı yüzeyde yağ bıraktığı için çok çabuk toz topluyor tozlar yağın üstüne yapışıp kalıyor onun dışında bi zararı yok yani...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

    Sprey muhabeti bir işe yaramaz vursan bile tekrar kiri pisi akıtmak için su vurmak gerekir onun dışında sadece parlaklık veriyor temizleme yapmıyor, elle silinebilecek yerler silinir lakin el değmeyen yerler için bişey değişmez.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

    Sprey muhabeti bir işe yaramaz vursan bile tekrar kiri pisi akıtmak için su vurmak gerekir onun dışında sadece parlaklık veriyor temizleme yapmıyor, elle silinebilecek yerler silinir lakin el değmeyen yerler için bişey değişmez.

Yapacak bir şey yok ki o kadarla yetineceğiz işte. Biraz parlaklık biraz temizlik idare ediyor  :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 4 ay sonra ...

araç motoru yıkatmak gerçekten çok sakıncalı çok dikkat edilmesi gereken bir konu elektrik kısa devre olaylarından tutun birçok probleme yol açabilir o yüzden en güzel yöntem nemli bir bezle ve tavsiye edilen spreylerle silmeniz daha sağlıklı,

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Başlıkta bile insanı tedirgin eden bir şey var: Motor Yıkama!

Aracın rutin bakımını yetkili servisinde yaptırdıktan sonra, Mazda binlerce araç arasından Porsche 911'den sonra en az sorun çıkaran araç seçilmedi mi, yanlış bilmiyorsam. Ne gerek var bu işlere o halde?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

      Motor dediğimiz kısım arabada her daim yıkanacak bir yer değildir, 6 ayda bir komple yıkanır , yıkanır derken, su ile değil tabii, diğer zamanlarda da çok çok bezle ulaşılabilen yerler silinir veya silinmez öle kalır, bu hafif tozlanmanında hiçbir zararı yoktur.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ya tabikide bende size katılıyorum ama şuda çok önemli bir konuki aracınızı nerede ve ne koşullarda kullanıyosunuz. yani arazi şartları bile motorun pislenmesini etkiler.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar bazi ustalar gaz yagi ile yikama yapiyor sonra hava ile kurutuyor on numara görüntü oluyor ama bir zarari olur mu bilemem..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Servise gittiğimde temizlediler motoru, tam olarak ne olduğunu bilmiyorum ama bir yağ sökücü tarzı bişeydi sanırım tekrar gittiğimde sorarım, püskürterek ve silerek temizlediler, yoğun kir olan yerlere biraz fazla sıkınca akıp gidiyor zaten.

Ayrıca basınçlı su sadece elektrik aksamı için zararlı değil, farklı etkileride var.

Araba alma sürecinde gördüğümüz bir mazda 3 vardı, yıkamadan radyatördeki panaller klima paneli filan eğilmiş, buda soğutmada filan sıkıntı oluyormuş, ayrıca basınçla farklı parçalarıda yerinden oynatmak veya çıkarmak zedelemek mümkün.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 1 yıl sonra ...

Otomobil sahipleri araçlarının iç ve dış temizliğine önem verdikleri gibi bazı titiz kişiler de motoru bile yıkatarak içlerini rahatlatırlar. Öyle ki motoru yıkatarak daha rahat ve iyi çalıştığını bile düşünenlerin sayısı hiç de az değildir. Ancak durum düşünülenden biraz daha farklıdır.

İçten yanmalı motorlar tamamen kapalı bir sistem olarak çalışırlar ve dış kısımlarında zamanla biriken toz, çamur, kir, tuz, kum gibi aşındırıcılardan etkilenmezler. Ayrıca motor kaputu içerisinde bulunan her türlü aksam ve parçalar da hava şartlarına dayanıklı olarak üretilmiştir ve izole edilmiştir. Bu nedenle yaz veya kış demeden normal sürüş şartlarında çalışan bir motor ve motor aksamları temizliğe ihtiyaç duymazlar. Ancak çok ağır arazi koşulları, yağ ve çeşitli motor sıvılarının sızması  ve doğal felaketler sonucu motorlar aşırı kirlenebilir ve temizlik ihtiyacı duyulabilir.

Bazı kullanıcılar araçlarının her noktasını temizletme ihtiyacı duydukları için aynen araçlarını içini temizletip dışını yıkattıkları gibi motoru da yıkatıp tertemiz görmek isterler. Bu onlar için temizliğin tam olarak yapıldığı anlamına gelmektedir. Yıkanan bir motorun tüm kirinden arındığını, daha rahat çalıştığını ve yanma sonucu oluşan ısıyı daha rahat attığını düşünen kullanıcıların sayısı hiç de az değildir. Ancak yapılan yıkama işlemi sadece kozmetik bir işlemdir ve göze hitap etmekten ve insanın içini rahatlatmaktan başka bir faydası da yoktur. Bazı kullanıcılar ise motoru açtıklarında tozdan ve kirden dolayı ellerinin kirlenmesini istemedikleri için yıkatma işlemini yapmak istemektedirler.

Günümüz motorları oldukça fazla elektronik parça ve sensör içermektedirler. Bu parçaların her biri bilgisayar mantığı ile çalışmaktadır ve oldukça hassastırlar. Yakıt püskürtmesinden tutun da hava miktarının ölçülmesine ve egzoz gazının basıncının ölçülmesine kadar daha bir çok işlem bu elektronik cihazlar tarafından gerçekleştirilir. Ayrıca modern motorlar genellikle turbo besleme sistemlerine sahiptirler ve turbo sistemi motorun kendisinden çok daha fazla ısınır. Ani bir şekilde soğuması ve içerisine su girmesi büyük sorunlara neden olabilir. Her ne kadar motorlar suya karşı iyi bir şekilde izole edilmiş olsalar da yüksek basınçlı suya göre dizayn edilmemiştir.
 
20-25 yıl öncesinde gelişmiş ülkelerde ömrünü tamamlayan, ülkemizde sıfır olarak satılmasa da hala geniş bir şekilde kullanılan atmosferik ve karbüratörlü motorlar çalışma prensibi nedeniyle mekanik olarak çalışırlar, çalışma sıcaklıkları daha düşüktür ve bu nedenle yıkanmaya da daha müsaittirler.

 

Çoğunlukla zararlı olmakla beraber işlemin nasıl yapıldığıyla yakından alakalıdır. Yapılabilecek en yanlış uygulama basınçlı yıkama ile sıcak bir motorun yıkanmasıdır. Oldukça yüksek tazyike sahip su motor içerisine girebileceği tüm noktaları zorlayacaktır. Ayrıca suyun soğukluğu da motorun sıcaklıklığının ani bir şekilde azalmasına neden olacaktır. Bunların sonucunda;

  • Sıcak metal yüzeyler soğuk su ile karşılaştığı için motorda çatlama meydana gelebilir.
  • Su hava filtresinden içeri girebilir ve motor içerisine sızabilir ve paslanmaya neden olabilir.
  • Motorda ve aksamlarında bulunan contalardan içeriye su sızabilir.
  • Kaputun içerisine yapışmış bir çamur parçası veya sıkışmış bir taş parçası sökülerek vantilatör ve triger kayışı arasına girebilir ve çalıştırma anında dönen parçalara zarar verebilir.
  • Motorda bolca bulunan elektronik sensörler su ve yoğun nemden etkilenebilir ve kısa devre yapabilir. Bu sensörün yanmasına neden olabilir ve değişmesi gerekebilir.
  • Alternatör ve bujiler ıslanabilir ve ateşleme düzgün yapılamayabilir, motor vuruntulu çalışır.
  • Eskiyen kablo ve hortumlar yırtılabilir. 

 

Büyük oranda gereksiz ve bazen de zararlı olmasına rağmen kullanıcılar motor yıkama konusunda ısrarcı olabilirler. Üreticilerin hiç biri motorun yıkanması gerektiğini kullanım kılavuzlarında yer vermezler. Her şeye rağmen motor yıkanmak istenirse,

  • Motorun ve turbonun mutlaka soğumuş olması gerekir. 
  • Hava filtresi, motor beyni ve alternatör iki kat naylon torba ile su girmeyecek şekilde izole edilmelidir.
  • Basınçlı hava ile biriken tozlar uzaklaştırılabilir ancak belirli bir noktaya yakın ve uzun bir şekilde hava tutmamak gerekir.
  • Yıkama işleminde basınçlı yıkama değil hortum ile şebeke basıncına sahip su tercih edilmelidir. Suyu yağmurlama şeklinde dağıtan hortum başlıkları en iyi tercihtir.
  • Sızıntıya neden olabileceği için belirli bir noktada uzun süre su tutmamak gereklidir.
  • İnatçı kirler fırça ve şampuan ile yumuşatıldıktan sonra su ile temizlenmelidir.
  • Kir çözücü spreyler ile ulaşılamayan yerlerdeki kirler yumuşatılabilir.
  • Plastik yüzeylerin yapısını bozmayan ve toz çekmeyen parlatıcılar ile cila işlemi yapılabilir. Bu işlemlerde sünger ve bez kullanılabilir. 
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben elektronik motorların sırf görüntü olsun diye yıkanmasına daha doğrusu su ile yıkanmasına karşıyım, neden derseniz emin olunuz faydasından çok zararı olacaktır. Belki motorun içine kapalı bir sistem olmasından dolayı su sızmayabilir ama elektronik sokatler iyicene ıslanabilir. 

Eğerki motorda ağır yağ ve kir tortu yok ise sadece basınçlı hava ile tozunun alınması ve gözle görülür yerlerin bezle silinip parlatılması yeterlidir.

Ağır kir yağ temizliği yapılacaksa önce güzelce gerekli yağ ve kir çözücü kimyasallar uygulandıktan sonra uçucu bir madde kullanılarak yıkanabilir bu madde benzin , mazot veya parça temizleyici olabilir lakin yıkama yapılırken yangın tehlikesine karşı önlem alınmalıdır.

Karbüratörlü araçlarda her ne kadar yıkama yapmak arızaya sebebiyet vermesede paslanma yapması olasıdır, bu tip motorlarda yazdığım yöntemle yıkanabilir.

Ben 6 ayda bir güzelcene motoru yıkarım ve arada da basınçlı hava ile tozunu alırım. Lakin yıkama esnasında basınçlı suyu sadece ağır kir oluşmuş yere doğru tutarım diğer yerlere sadece tozunu alsın diye bi dokundururum. Ateşleme sistemine tutmamaya özen gösteririm.

  

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Konektörlere, bağlantı yerlerine, kısacası su girmesini istemediğiniz yerlere WD40 sıkın, hiçbir şey olmaz.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş


×
×
  • Yeni Oluştur...