Jump to content
  • MazdaClubTR
    MazdaClubTR

    Mazda SKYACTIV 2.5T Turbo Motorun Detayları

    Mazda, yeni SKYACTIV 2.5T Turbo motoru ile insanların motor güçleri hakkında yaptığı eleştirileri bertaraf etmeyi hedefliyor. Yeniden tasarlanmış 2016 Model Mazda CX-9 da tanıttığı 250 HP, 2.5 litre 4 silindir turbo motor, markanın zoom-zoom felsefesini her iki yönde de ilerletiyor.

    Daha fazla tork ve gerçek yakıt ekonomisi.

    "Beygir gücü yerine insanların torktan bahsetmesini istiyoruz" diyor Kuzey Amerika Üretim Planlama Müdürü Tim Barnes.

    mazda_cx-9_2015_technical_25l_engine_wo_

    Mazda,  hali hazırda motorlarını tepkiye duyarlılık üzerine tasarlayarak bunu gösteriyor ve bu daha çok düşük devirlerdeki yüksek torktan geliyor. Araştırmalar gösteriyor ki bir çok insan araçlarını 3000 devirin üzerine zorlamıyor. Bu yakıt ekonomisinde de yardım ediyor, özellikle de EPA test süreçlerinde. Sorun ise şu ki sürücüler gerçek dünyada bu test sonuşlarındaki değerleri elde edemiyorlar. Bu sebeple Mazda da tüketim değeri hedeflerini bir laboratuada dynamometre üzerinde çalışan araçlara göre değil gerçek müşterilerinin deneyimlerine göre belirliyor.

    Peki Mazda motoru 2000 gibi düşük bir devirde nasıl 410 Nm'lik bir tork elde ediyor ve markanın değimi ile sınıfının öncüsü bir yakıt ekonomisi sunuyor ?

    Bunun nasıl gerçekleştiğini öğrenmek için konuyu Mazda ile enine boyuna konuştuk.

    Daha küçük hacim, artı turbo besleme

    Mazda SKYACTIV motorun geliştirmesinin başından beri V6 motorlara karşı büyük avantajlara sahip olan turbo beslemeli dört silindir bir motor planlamıştı. Sebeplerden birincisi, küçük motor daha az ağırlık demekti. Bu hali hazırdaki 3.7, 6 silindirli araca göre 68 kilogram hafiflik demekti. Bir turbo motor atmosferik SKYACTIV motorlar kadar yüksek sıkıştırma oranına sahip olamazdı ama daha az iç sürtünmeden dolayı 1.6 kat daha az mekanik kayıp yaşayacağı anlamına geliyordu. Ayrıca küçük motorları yapmak özellikle direk enjeksiyon ve değişken sübap zamanlaması gibi teknolojileri kullandığınızda daha ucuza mal olacaktı.

    2.5 litre motoru turbo beslemek daha fazla güç ve tork almanızı sağlar ama bu kendi dezavantajlarını da beraberinde getirir. Birincisi turbo-lag olarak adlandırılan turbo gecikmesidir. Turbo beslemeli motorlar aynı zamanda yüksek devirlerde ve yüksek yük altında daha kötü performans gösterirler çünkü motor iç ısısını aşağıda tutabilmek için daha fazla zengin karışım ile çalışmaya başlar. Bu da tabii ki yakıt israfı demektir. Mazda ise bu iki sorunun üzerinden gelebilmek için birkaç numara kullanır.

    Değişken Püskürtmeli Turbo Besleme

    Mazda bu değişken püskürtmeli turbo beslemesini DPT ( Dynamic Pressure Turbo ) yani Değişken Basınçlı Turbo olarak adlandırıyor. Turbo beslemesini çalıştırmak için kullandığı egzoz darbesini değiştirerek ve yönlendirerek kullanan SKYACTIV-G 2.5T , bu şekilde düşük devirlerde daha fazla güç üretir. Sistem düşük devirlerde türbüne egzoz gazını 3 küçük delikten göndererek çalışır ki bu da hızlı bir şekilde 17.4 psi basınç üretmesini sağlar. Daha büyük 3 delik ise yüksek devirlerdeki akşı besleyebilmek için sonradan açılır. Mazda bu fikri bahçe sularken parmağımızı hortumun çıkışına tutup suyu sıkıştırmamıza benzetiyor. Bu da akışın kuvvetini arttırıp turbonun daha kolay beslenmesini sağlıyor.

    Mazda'nın insanların sürdüğünü düşündüğü şekli yansıtırsak, yeni motor hayatının büyük kısmını 3000 devir altında geçirecektir. Alt devirlerde kadar yüksek tork üretebilen  bir motor sayesinde  araçlar vites düşürmeye çok  daha az ihtiyaç duyar. Bu da sadece yakıt tasarrufu sağlamaz aynı zamanda uzun yolda araç geçmek gibi durumlarda ihtiyaç duyulan tepkisel gücü de sağlıyor.

    Turbonun sadece tepkisel değil aynı zmanda verimli olmasını sağlamak için egzoz çıkışları da oldukça zeki bir şekilde ayarlanmış. Bu bir 4-3-1 egzoz sistemi, yani ortadaki 2 silindir aynı egzoz çıkışını paylaşırken ve dış iki silindir kendi çıkışlarına sahip. Bu aynı zamanda silindirlerin atım aralarında birbirlerini çektiği anlamına gelir, yani kendi çıkışı sırasında komşu silindirin de egzoz gazını çekmeye yardımıcı olur. Mazda bunu boya sprey tabancasındaki mantık ile açıklıyor. Yüksek bir akış ile boyanın içinden geçen hava boyayı da kendi ile birlikte sürükler.

    Soğutmalı Egzoz Resirkülasyon Sistemi (EGR)

    Mazda yük altında motorun ısısını korumak ve zengin karışımı engellemek için benzin motorlu yolcu araçlarında pek görmeye alışkın olmadığımız  özel bir yöntem kullanır, soğutmalı egzoz gazı resirkülasyon sistemi (EGR). Kullandığı özel ve nispeten pahalı bu modül ile  motor, turbonun içinde dolaşan havayı soğutarak iç ısısını düşürür ve etkileyici bir 10.5:1 sıkıştırma oranını sağlar. Mazda esas faydanın EPA test değerlerinden çok gerçek kullanıcılarda görüleceğini söylüyor.

    mazda_cx-9_2015_technical_25l_engine_w_i

    "EGR olmasa idi müşterilerimizin görmesini istediğimiz gerçek yaıt ekonomisini sunamayacaktık" diyor tasarım mühendisi Stan Hortinela. "Ve bu modül ki hiç de ucuz değildir, testlerdeki puanımızı bir zerre bile etkilemez. Bunu sadece müşterilerimizin testlerden bekledikleri yakıt ekonomisini sağlamak için koyduk.". Bu modül aynı zamanda motorun iç ısısının çok yükselmesini engelleyerek zarar görmemesini de sağlar.

    3.7 V6 motor ile eski mazda EPA testlerinde 16.6 lt/100 km şehir içi, 11.8 şehir dışı yakıt tüketimine sahipti. Mazda yeni araçta bunun %20 iyileşmesini bekliyor. Derecelendirmeler tamamlandığında 2016 Mazda CX-9'un şehirdışında 9.4 leri görmesi çok olası görünüyor.

    Mazda Los Angeles Auto Show boyunca bu motorun başka hangi araçlarda kullanılacağı sorusunu ustaca bertaraf ettiyse de konu sürekli bir sonraki nesil Mazdaspeed3 ( Mazda3 MPS ) e geldi ama Mazda gelecek ürünler için yorum yapmayı reddetti.

    Bir önceki Mazdaspeed3 de turbo beslemeli 2.3, 263 HP lik bir motora sahipti. Bizim tahminiz Mazda'nın bu motoru yakıt ekonomisi yerine daha çok keyif ve performans veren bir motora dönüştürmek için çok büyük çaba harcamayacağı yönünde.

    Mazda SKYACTIV 2.5T Turbo Motorun Özellikleri

    Motor Hacmi : 2488 cc
    Silindir Çapı : 89 mm
    Strok : 100 mm
    Maksimum Güç : 186 kW ( 250 HP ) / 5000 d/d
    Maksimum Tork :  420 nM / 2000 d/d

     

    mazda_cx-9_2015_technical_25l_engine_cut

    Kaynak

    • Beğen 4



    Kullanıcı Yorumları

    Tavsiye Edilen Yorumlar

    ah şu motoru mazda 3 e takabilsek :)

    • Beğen 1

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    11 saat önce, navim :

    ah şu motoru mazda 3 e takabilsek :)

    Ülkemizde satilan güncel 1.5 motor için de iyileştirme sart. Turbo olmasa bile, tork en az 180 nm olmali. Bu kasaya ve motora 150 nm yakışmıyor.

    • Beğen 4

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Elinize sağlık.. Bu motorla ilgili tek Türkçe kaynak bu makale şu anda. Sadece CX-9 için değildir mutlaka bu kadar Ar-ge.

    • Beğen 1

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    13 dakika önce, quiteguide :

    Ülkemizde satilan güncel 1.5 motor için de iyileştirme sart. Turbo olmasa bile, tork en az 180 nm olmali. Bu kasaya ve motora 150 nm yakışmıyor.

    Yapılan çalışmalar 1.5 motor için de umut vaad ediyor ama Mazda'nın bu yola girip girmeyeceği henüz meçhul. Baksana adamlar Mazda3 MPS için bile ser verip sır vermiyor. @Mehmet Özdemir'in de dediği gibi bu kadar yatırım sadece CX-9 için yapılmış olmamalı mantık olarak. İnşallah umduğumuz şekilde gelişmeler olur.

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Cok iyi degerler ama vergi sisteminde 2.5 motor olmaz neden dusuk hacimli turbo motor olsa mazda 3 o kasayla yok satar bence

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    hayaller hayaller :) türkiyede vergilerden el degmez buna

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    400 tork konuşulur :D konuşturur, ağlatır. mps ile ağlatmışlığım var. Daha çok "abe yavaş git" şeklinde bir ağlamaydı. Bununla ne tarz bir ağlama yakalarız bilmiyorum. Neyse ki yaşlandım da artık ortalama yakıt, radara düşmemek gibi sıkıntılarımız var. @M.E.G'e yarar böyle makineler :) 

    • Beğen 4

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Bence de artık bu motor diğer modellere ümit olsun :) Turbo şart güncel pazarda çünkü turbo geldi mertlik bitti :)

    • Beğen 1

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Bence de artık bu motor diğer modellere ümit olsun [emoji4] Turbo şart güncel pazarda çünkü turbo geldi mertlik bitti [emoji4]

    Mazda turbo olayını da çözmüş bence. 1.5'deki turbo sürüş olarak kesinlikle atmosferikten farklı değil. Aracı bilmeyen turbosu olduğunu düşünmez. Bastın mı da gidiyor kerata [emoji1] uzun yol sonrası motoru bekletip kapatmaya dikkat ediyorum tabi :)

    • Beğen 2

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    400 tork konuşulur [emoji3] konuşturur, ağlatır. mps ile ağlatmışlığım var. Daha çok "abe yavaş git" şeklinde bir ağlamaydı. Bununla ne tarz bir ağlama yakalarız bilmiyorum. Neyse ki yaşlandım da artık ortalama yakıt, radara düşmemek gibi sıkıntılarımız var. @M.E.G'e yarar böyle makineler [emoji4] 

    Foti ne olursa olsun pazarda mücadele için turbo şart. Bana kalsa biturbo şart alt devir ve üst devir için :D Bakımını adam gibi yapar bir kaç noktaya dikkat edersen kolay kolay da arıza veren bir şey değil... Atmosferik 5.0 motor V6-V8- V12 olacak ki zevki olsun bir de petrol ofisin tabi :)

    • Beğen 2

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    13 dakika önce, M.E.G :

    Foti ne olursa olsun pazarda mücadele için turbo şart. Bana kalsa biturbo şart alt devir ve üst devir için :D Bakımını adam gibi yapar bir kaç noktaya dikkat edersen kolay kolay da arıza veren bir şey değil... Atmosferik 5.0 motor V6-V8- V12 olacak ki zevki olsun bir de petrol ofisin tabi :)

    Ferrari de öyle diyor 5.0 motora turbo felan olmasın kardeşim diyor :D  Ne diyelim Mustafa Allah gönlüne göre versin :D 

    http://www.roadandtrack.com/car-culture/news/a24691/ferrari-engineers-dont-like-turbocharging/

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Foti ne olursa olsun pazarda mücadele için turbo şart. Bana kalsa biturbo şart alt devir ve üst devir için [emoji3] Bakımını adam gibi yapar bir kaç noktaya dikkat edersen kolay kolay da arıza veren bir şey değil... Atmosferik 5.0 motor V6-V8- V12 olacak ki zevki olsun bir de petrol ofisin tabi [emoji4]

    Ferrari de öyle diyor 5.0 motora turbo felan olmasın kardeşim diyor [emoji3]  Ne diyelim Mustafa Allah gönlüne göre versin [emoji3] 

    http://www.roadandtrack.com/car-culture/news/a24691/ferrari-engineers-dont-like-turbocharging/

    Ferrari de benim kafadan demek ki 😀 Allah herkesin gönlüne göre versin abi [emoji1]

    • Beğen 1

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Ferrari'de Mazda gibi sürüş keyfi diyor başka bir şey demiyor :) en azından Mazda alabiliyoruz :P 3sn de 100' çıkan araçta turbo lagı nasıl hissediyorlar o kısımı anlamadım :D acaba süre düştükçe gecikme daha çok mu sırıtıyor

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş


×
×
  • Yeni Oluştur...