Jump to content

Lider Tablosu

  1. Burak

    Burak

    Kurucu Üye


    • Puan

      8

    • İçerik sayısı

      65.444


  2. Tarahumara

    Tarahumara

    Moderatör


    • Puan

      7

    • İçerik sayısı

      2.249


  3. Katil Balina

    Katil Balina

    Kıdemli


    • Puan

      6

    • İçerik sayısı

      3.061


  4. ibrasoft

    ibrasoft

    Katılımcı


    • Puan

      6

    • İçerik sayısı

      491


Popüler İçerikler

Showing content with the highest reputation on 01-07-2020 tüm alanlarda

  1. Akü işi biraz çetrefilli... Şarj dinamosunun regülatörünün neye göre çalıştığı belli değil. (En azından bizim açımızdan parametrelerini bilmiyoruz) Benim araçtaki 150 Amperlik mesela. Aküm 70 Amper. Akü belirli bir değerin üzerinde boşalmaya başladığında sulu tip 6 hücreli aküler için yaklaşık 12,40V altına inmesi sülfatlaşma başlangıcı ve bunun devamında kapasite kaybı ile sonuçlanacak sürecin başlangıcı olarak kabul ediliyor. (Bu arada bu ölçüm için akünün en az 1 saat boşta dinlenmiş halde ve kutup başı boşta iken yapılması gerekiyor. Araca bağlı yapılan ölçümler yanıltıyor.) Kendi aracım için konuşayım; 70 amper aküye bağlı, ses sistemi vs de olmayan, tüm aydınlatma grubu led olan bir aracın günlük 1 saat kullanımla aküsünün hiç bu değerlere düşmemesi gerekiyor. Yani rahatlıkla en üst perdeden dolumu yapması gerekiyor. Ama rolantide içerideki ledlerde regülatörden gelen frekanslı gerilimi hissedebiliyorum. @Tarahumara nın dediği gibi tüketim, emisyon vs için motora olabildiğince az yüklenecek şekilde dizayn edildiği kesin. Kaldı ki benim aracım eski nesil, yenilerde durum daha sıkı tutulmuştur. @Mehmet Özdemir in dediği gibi aküsüz sistemin sağlıklı olması ve uzun süre kullanılabilmesi zaten pek mümkün değil. Akü her durum için dengeleyici ve gecikmelerde destekleyici konumda. Regülatör 13,7-14,4 V (Modeline göre değişiyor) sabit gerilim verse de akım talebine göre çıkış akımı hiç bir zaman sabit değil. (Aküyü koruma ve sülfatlaşmayı önleme için belirli durumlarda bir frekansla şarj sağlıyor. Tam DC değil.) Araçtan gelen akım talebine göre çıkış akımını arttırıyor. Ama bunun bir gecikme süresi var, bu durumda da akü devreye giriyor. Farları açtınız regülatör talebi görüp cevap verene kadar geçen gecikme süresinde akü her daim hazır. Bu ani yük girip çıkmalarında tüm yük aküde, akü olmasa zaten dinamo içerisindeki regülatör çok uzun süre dayanamaz. (Çok hızlı tepki veren, cpu destekli vs bir sistemi yok. Gecikme ve kademeli güç arttırımı/düşümü konusundaki tepki süresi bundan kaynaklı) Tam emin olmamakla birlikte belirli kademelerde akım kapılarını açıyordur diye tahmin ediyorum. Misal dinamo 10 A yüklüyken bir grup aktif, bu grup 10-20 Amper aralığına kadar desteği sağlayabiliyor, 21. Amperden itibaren diğer kademe açılıyor gibi. Akü de kendi başına zaten sıcaklığa göre değişik değerler veren bir yapıda. Kimyasal yapısı gereği hava sıcaklığına göre kapasitesi değişiyor zaten. Evde akü şarjı yaptığımda bayağı incelemiştim. Aküyü en azından senede 1 kere redresör şarjına almak ve sülfatlaşmayı gidermek kesinlikle ömrünü uzatmada büyük etken. Bir de bir daha akü alırsam EFB akü düşünüyorum. Fiyat olarak çok fark olmasa da şarj çevrim ömürleri daha yüksek. Aradaki ortalama 100 TL fiyat farkına değer. AGM ler EFB ye göre fiyat/performans olarak biraz düşük kalıyor. En azından benim aracım gibi start stop olmayan araçlar için gereksiz maliyet.
    4 points
  2. Ben sıkışık trafikte dur kalk yaparken titreme yapıyordu araç. Boşa aldığımda ya da farları açtığım anda titreşim gidiyordu. Aküyü değiştirir değiştirmez bu sorun ortadan kalktı. Bir de bu araçların alternatörleri sürekli çalışma halinde değil. Alternatörü minimum çalışaşacak şekilde ayarlamışlar. Yokuş aşağılarda, fren yaparken vs devreye giriyior. Sürekli çalışmıyor. Akü doldurmak için 2 saat gezebilirsiniz ve akünüz hiç dolmayabilir mesela şartlara göre. Yakıt tasarrufu emisyon vs durumları için böyle yapıyorlar sanıyorum.
    3 points
  3. Burak

    Otomobil fiyatları ucuzluyor! ÖTV indirimi yolda

    Merhaba Emir, dediğin gibi uzun süredir üyemizsin, komşu da sayılırız Bir zamanlar gök mavisi Mazda3 lerimiz Maltepe'de nadir görünen güzelliklerindendi ÖTV indirimi beklenmediği az çok belirtildi. Ben de beklemiyorum, olsa bile @Luparanın dediği gibi önce arttır sonra indir şeklinde olur. Beklemememin sebebi ise pandemi sebebiyle oluşan cari açık. Devlet böyle bir ortamda gelirinden feragat etmek istemeyecektir diye düşünüyorum ama dikkat etmen gerekene diğer konu ise sıfır araçların gelmeye başlaması. Şu and 2. eldeki bu bahar havası malum sıfır araç yokluğundan. Bu sebeple şahsi kanaatime göre araç satmak için mükemmel bir ortam. Geçenlerde okudum sıfır araçların Eylül ayından itibaren düzenli bir şekilde gelmesi bekleniyor üreten ülkelerdeki faaliyetlerin yavaş yavaş normale dönmesi ile birlikte. Eğer bu olursa ikinci elde fiyatların daha dengeli bir seviyeye gelmesi beklenebilir. Tabii bunlar hep tahmin. Virüs sonbahar sebebiyle tekrar bir atak yaparsa hikaye bambaşka yöne evrilebilir.
    3 points
  4. ediz07

    Otomobil fiyatları ucuzluyor! ÖTV indirimi yolda

    ötv indirimi geleceğini hiç zannetmiyorum. bayiler satacak araba bulamıyor deli gibi talep var. zaten ekonomiye dişarıdan döviz de gelmiyor. birde ötv indirimi yapıp niye döviz borcunu arttırsınlar. bu arada ithal ürünlere gün geçtikçe ekstra vergi geliyor. şuan otomobil sektörü için altın çağ gibi bir şey oldu. sıfır araba olmadığı için bazı modellerde 2. el arabalar sıfırdan fazla fiyata satılıyor. ötv indirimi gelmesi için hiç bir neden görmüyorum. ötv indirimi gelmesini bekleyenlenler daha çok beklerler.
    3 points
  5. 72'lik Mutlu aküyü(kodunu anımsamıyorum) tam 5 sene kullandım, son 3-5 ay sabah ilk marş geç çalışmayı, hafif sapıtan vites geçişlerini saymazsak gayet memnundum. Bu kontrol modülü, ateşleme voltajı, alternatör vs. verilerini de 3 senedir takip ediyorum, Mutlu sağlamken, kontak kapalı 12.60-70 v, marşa basınca hepsi 13.7-14.7 volt arasıydı. Şu an alternatör hariç, diğerleri akü gibi eşik değerde. Benim sorun yeni aküden, şarj tutmuyor diyorum. Başka birşey çıkarsa da, yazarım.
    2 points
  6. ne alakası var ki akü voltajı bitik akü 11 - yeni akü 12-13 volt olsun herneyse marşa bastığın anda- marş dinamosu dönmesiyle birllikte sistem voltajı 13.4 veya 14volta çıkıyor. kontak kapalıyken + besleme yapan akücük motor çalışırken - şarj oluyor hep.. uzun kısa far + 100 amper ses sistemi falan bağlarsanız anca böle ucundan etki eder sisteme araba çalıştıktan sonra aküyü söküp, istanbuldan kars'a stop etmeden gidebilrsiniz. araba çalıştıktan sonra akü yok. gitti akü . no akü.
    2 points
  7. MazdaClubTR

    Mazda CX-5'te Dizel Devri Sona mı Eriyor ?

    Mazda Türkiye'de sadece bir dönem getirdiği 2.2 Dizel motor seçeneğini getirmeyi ülkemizdeki vergiler sebebiyle durdurmuştu ve sadece 2.0 benzinli seçeneği ile yola devam etmişti ama son günlerde Amerika'da da benzer bir durumun sessizce gerçekleştiği CarsDirect'in Did Mazda Quietly Kill The CX-5 Diesel? yazısında dile getirildi. 2020 Model Mazda CX-5 lerin sadece benzinli olarak yer aldığı Amerika'da dizel araçlar için bayilerin yorum yapmaktan kaçındığı ve ellerinde sadece 30 kadar araç kaldığı tahmin ediliyor. Bu durumun arkasındaki temel nedenlerden birinin de Mazda CX-5 dizelin yakıt ekonomisinde beklendiği kadar başarılı olamadığı, sadece ufak bir avantaja sahip olduğu, getirilen ek vergilerin de bu avantajı ortadan kaldırdığı belirtiliyor. Şu and böyle bir seçenek dile getirilmese de Avrupa için de benzer bir gelişmenin ileride ortaya çıkabileceği değerlendiriliyor.
    1 point
  8. MazdaClubTR

    Volkswagen Manisa'da Fabrika Kurmaktan Vazgeçti

    Volkswagen'in açıklamasına göre Alman üretici, pandemiden ötürü düşen otomobil talebinden dolayı yeni kapasite artırımına bir süre gerek duymayacak Alman otomobil üreticisi Volkswagen AG, koronavirüs pandemisinden kaynaklı talep düşüşünden dolayı Türkiye yatırımında vazgeçti. Volkswagen tarafından yapılan e-posta açıklamasına göre şirket koronavirüs pandemisinden kaynaklı düşen otomobil talebinden dolayı yeni kapasite artırımına bir süre gerek duymayacak. Pandeminin ekonomik ve sosyal açıdan ciddi sonuçlar doğurduğu ve tüm dünyada ekonomik büyümenin ciddi ölçüde yavaşlayacağının öngörüldüğü belirtilen açıklamada, "Gerçekçi olmak gerekirse krizin üstesinden gelmek ve pandemi öncesinde planladığımız satış rakamlarına tekrar ulaşabilmek için en az 2 - 3 yıl gibi uzun bir zamana ihtiyacımız var." ifadesine yer verildi. VW'nin Çarşamba günkü açıklamasında "Bu koşullarda Volkwagen Grubu faaliyetlerini ve planlamalarını, uluslararası otomotiv pazarındaki değişen koşullara göre revize etmek zorunda kalmıştır. Manisa'da açılması planlanan yeni üretim fabrikası da elbette bu kapsama dahildir." dendiği belirtildi. Buna göre şirket, mevcut tesislerinde üretim artışına gidecek. Açıklamada, satışlardaki sert düşüşleri telafi etmeye öncelik vermek durumunda olan markanın gelecek yıllar için ek üretim yapılmasının söz konusu olmayacağı ifade edildi. "Volkswagen Grubu Yönetim Kurulu, yeni üretim tesislerine yönelik planlarını durdurma kararı almıştır. Korona krizi geride kalana kadar, belirli bir süre boyunca tüm otomotiv projeleri mevcut üretim tesisleri ve mevcut üretim ağı dahilinde gerçekleştirilecektir." dendi. Kaynak : BloombergHT Tüm haberi görüntüle
    1 point
  9. Burak

    3. Nesil Mazda 3 Akü Tavsiyeleri

    Bugün sizler için üşenmedim araştırdım aldım taktırdım
    1 point
  10. Katil Balina

    3. Nesil Mazda3 Akü Değişimi - Mutlu 64 AH EFB Yüksek Düz Akü

    ben de bir yıl kadar önce serviste inci akü ile işi halletmiştim. sorunsuz çalışıyor.
    1 point
  11. emc6767

    Otomobil fiyatları ucuzluyor! ÖTV indirimi yolda

    İlerleyen yaştan mıdır bilinmez hiç bir araçtan o mavi mazda kadar keyif almadım. Büyükler hep söylerdi. Geçip giden zaman kadar değerli bir şey yok. Dünyanın geldiği son noktada ortada. O araçla buluşmaya geldiğimde yanımda kız arkadaşım vardı. Kendisi eşim olur ve selim beyin annesi oluyor. Banka çalışanı kendisi. Korona döneminde çalışmak zorunda kaldı. Asıl onun aracını yenilemem gerekiyor. Benim için vicdani bir durum oldu bu. Aklımda cx-3, kia soul, ch-r, ds4 var. Bu konuda bilgilerinize başka bir konu başlığı altında başvurmalıyım heralde.
    1 point
  12. Anladım. Burak abinin dediği koddaki akü sana BL ye de oluyor sanırım ölçülere baktığım kadarıyla. 64 Amper EFB ile değiş istersen (EFB.D23.64.062.C) yer tanıdıksa ve değişim imkanın varsa tabii. Aküyü değiştirirsem 72 Amperlik EFB yi düşünüyorum ben de. Onun kodu da EFB.D26.72.076.A
    1 point
  13. Alternatorden yana hiç kuşkum yok, İbrahim. Sürekli takip ettiğim parametreler bunlar. Aküyü yine mutlu alacaktım, kayinpederin tanıdığı yerden 60'lık varta aldık, eleman 2019 sonu üretim olduğunu söylemişti zaten. 1 hafta normal çalışmadan sonra, sabahları ilk marş uzamaya gösterge ışıkları geç sönmeye başladı. Ekleme; alternatörde sıkıntı oluşturabilecek durum 15 voltun üzerine çıkması.
    1 point
  14. Katil Balina

    3.Nesil Mazda 3 Geri Görüş Kamerası Montajı

    sorma hocam:)) verdim siparişi artık bakalim ne zaman gelir, gelince eklerim konuya sonucu. bi de servisten randevu aldım ön tamponu bi daha boyatacam malum köpek ısırığından sonraki boyada taş izleri oluştu. ayrıca ben benzin alırken bir doblo hafiften dokunmuştu geri geri gelip, o zaman görmedik, kayıt tutmadık ama sonradan boya çatlakları oluştu. öte yandan linktekini aldım evet, montajını yapınca direkt sorun çözülüyormuş, türkiye'den alıp memnun kalanlar da var, hayırlısı bakalım.
    1 point
  15. Akü değiştirme arefesinde güzel bir bilgi oldu İbrahim sağ olasın . Ben de Mutlu EFB.D23.64.062.C düşünüyorum. Mazda3 ler için hem teknik hem de boyutlar olarak uyumlu diyorlar.
    1 point
  16. Mehmet Özdemir

    3. Nesil Mazda3 Düşük Voltajlı Akü - Şanzımanda Titreşim İlişkisi

    o, bağladığımız cihazın tasarımında filtre eksikliğinden kaynaklanıyor. şarj dinamosunun tek bir görevi var, o da aküyü devamlı tam şarjda tutmak. yazık olur malzemelerine
    1 point
  17. Mehmet Özdemir

    3. Nesil Mazda3 Düşük Voltajlı Akü - Şanzımanda Titreşim İlişkisi

    o iş öyle olmaz maalesef, akü çıktıktan sonra rolantide idare edebilirsiniz, belki 10 - 20 km gidersin ama şarj sistemini eline alırsın. online ups'ler gibi düşünebilirsiniz sistemi; şarj dinamosu akünüzü besler ama araçtaki yük için gerekli tertemiz dc gerilimi hep aküden alırsınız. ekleme: orijinal şarj dinamonuzu çıkarıp, kamyonlarda kullanılan şarj dinamolarından falan takarsanız belki
    1 point
  18. Lupara

    Otomobil fiyatları ucuzluyor! ÖTV indirimi yolda

    Sizin aracınızın fiyatı yüksek olduğu için Ötv indirimi gelirse etkilenmesi mümkün. Çünkü araç almak için o paralara çıkacak olan alıcı, sıfır araç almak isteyebilir. Ancak benim bildiğim -tabiri mazur görün- bizim ülkede inen tek şey dalgadır. O yüzden şahsen ben ötv indirimi olacağını sanmıyorum. Olursa da önce fiyatlar tavan yapar sonra o seviyeden indirim olur.
    1 point
  19. 52 TL den alanların vay haline. Borsada nedense durduğu yerde kimse suratına bakmaz ama ne zaman tavan yapmaya başlar millet başına üşüşür. 24 gün üst üste tavan olmuş bir hisseye hangi akılla girilir izahı yok. O yüzden o hissenin forumu daha çok malzeme olur @tansu87 Bu arada Haluk Canberk'i de yakından takip ederim
    1 point
  20. Katil Balina

    Satılık 3. Nesil Mazda 3

    yanlış anlaşılmasin ama akıl sağlığı yerinde bir insan mecbur değilse bu piyasada araç alıp satmaz hocam. ben birkaç gün bulaştım, bugün de birkaç araç dolaştım arkama bakmadan kaçtım. bu arada söylemekte bir mahsur görmüyorum, araç için 153 bin liraya anlaşmıştım. kayıtlarda bulunsun. herkese yardımları dolayısıyla teşekkürler. -- arkadaşla konuştum durumu izah ettim, çok üzüldü biraz da ısrar etti ama yapacak bir şey yok, hakkını helal etsin. ankara'da olsa baklavamı dondurmamı alır yüz yüze gönlünü alırdım.
    1 point
  21. Katil Balina

    Turbo Mazda3, Güç Onu Bekleyenlere Gelir

    geç gelen güç güç değildir.... şaka şaka, gelsin tabi ama bize geleceğe pek benzemiyor.
    1 point
  22. tansu87

    Mazda 3 1.5 Skyactiv / Dizel mi Benzinli mi?

    Yeni nesil dizel hiçbir markada almam. Emisyon değerleri sağlanacak diye bin türlü elektronik mekanik sistem koydular. Arıza yapmaya çok müsait
    1 point
  23. Leanback

    Mazda 3 1.5 Skyactiv / Dizel mi Benzinli mi?

    Bunun sebebi kullanılan balatanın tipi ile alakalı büyük ihtimalle. Balata tozunun yanması kötü birşey değil, çünkü aşırı balata tozu saçılımı sıcak frenlerde rotor-kaliper içlerinde veya disk merkezinde birikebiliyor. Ancak BMW'de Mazda da yüksek hızda ve arka arkaya fren zayıflıkları ile ünlü özellikle BMW. İki marka da ilk frenlerde ve dozlamada çok başarılı, sonraki frenlerde cortluyorlar, bu yüzden aşırı ısınma ile de ilgisi olabilir çıkan kıvılcımın. Videoya gelince, gidiş hayal kırıklığı ne yazık ki, 1430kg araç ağırlığı da etkiliyor. Eski Mazda 3 2.0 165 Sky-G modelle kıyaslayım dedim 60-160kmh hızlanmayı, eskisi 15.5sn'de alırken, yenisi tam 18sn, az buz fark değil. Emisyonlar ve ekonomi süper ama motorun ümüğü epey sıkılmış.
    1 point
  24. Solenoidlerin(şanzuman beyni), sağlıklı beslenememesi durumu.
    1 point
  25. Burak

    Ankara Yetkili Servis Önerisi

    Doğuş otomotiv distribütör olsa ne fark eder ki? @Leanbackin dediği gibi Mazda bu ülkede satabileceği araç üretip göndermedikten, ECALL problemi aşılamadıktan (diğer markalar nasıl aşıyor bu problemi bilmiyorum) sonra kendisine araç gelmeyen ve satamayan hiç bir bayinin yaşaması mümkün değil. İnsanlar araç soruyor bayiler ya cevap veremiyor ya da zaman kazanmak için 2021 diyor. Böyle bir ortamda kim yaşayabilir? Bunun için çabalayacağına inşaat işine de girer başka markaya da. Biz de mi girelim inşaat işine ha ne dersiniz?
    1 point
  26. AKayhan

    Orjinal teyble ses sistemi

    Bir önerim var. Crutchfield diye bir Amerikan audio firmasi var. Çok bilinen bir yerdir. Onun web sitesine gidip "Car Speakers" üzerine tiklayin. Burada size araç senesi, markasi, modeli, vs soracak. Onlari teker teker seçin. Ardindan size araç hoparlör önerileri yapacak. Onlardan satin almak için degil ama araciniza uyan hoparlörleri bulmak için bence çok yararli bir yöntem. Bir deneyin. www.Crutchfield.com
    1 point
  27. Her bir cümleye katılmakla beraber, geçen ay yeniledigim Varta akü. Control Module Voltage 12.60-12.70 v olması gerekirken marşa basmadan önceki durum bu. Kranklayınca 14.10-14-20 v olması gerekirken, 13.50-13.75 v arası değişiyor. Neredeyse durmaksızın Nevşehir-Mugla arası 720 km yol yapmama rağmen durum bu. Alternatörde sorun yok, çıkış voltajı 14.70 v, yani aküm şarj tutmuyor. Garantiden değişecek. Bu durumun yaşattığı olumsuzluklar; İlk marş haliyle normalden uzun. Özellikle dur/kalk vites geçişleri (1-2-3), geç ve sarsıntılı. Klima açmak tam bir kabus, kompresörün devreye girme, devreden çıkma sesi araç içerisinden duyuluyor. Huyunu suyunu bildiğim & 155k kullandığım araç olmasa, sorunu belki başka yerlerde arardım.
    0 points
  28. Benim akü araba yattığı için hep sınırda. Geçen AA yı test etmek için biraz açık kaldı, hoop ikaz ışıkları yandı ama Pazartesi sabah bir işim için Kartal'a gittim geldim ışıklar da söndü i-stop da çalışmaya başladı. Şehir dışına çıkıp aküyü ölçeceğim haftaya, eğer bir düzelme olmazsa dönüşte akü değişimi gerekecek gibi. Bu arada ben de titreşimi hissettiğimde farları yaktım ama bir fark olmadı @Tarahumara . Yalnız benim bahsettiğim titreşim 2010 modellerde de var olan ışıklarda durduğunda oluşan çok hafif bir titreşim. Sık kullanmadığım için fazla arabayı fazla dinliyor da olabilirim
    0 points
This leaderboard is set to Istanbul/GMT+03:00
×
×
  • Yeni Oluştur...