Jump to content
  • Test Günlüğü

    Tarahumara
    C segmentinin iddialı araçlarından biri olan Mazda 3 yenilendi. 2014 yılında piyasaya çıkan, tamamen yenilenmiş Mazda 3’e 2017 yılı itibarı ile ufak, etkili ve yerinde dokunuşlar yapıldı. Ülkemizde sadece 1.5 benzinli ve 1.5 dizel motor seçenekleri ile sunulan Mazda 3, hem düz hem de otomatik şanzıman ile alınabiliyor. Yapılan güncellemeler ve yeni özellikleri ile hedef kitlesini biraz daha genişleten Mazda, övünerek sunduğu yeni teklonojisi G-Vectoring ve daha da geliştirdiği i-Activsense güvenlik donanımlarıyla dikkat çekmeyi başarıyor.
    Makyaj öncesi en çok dile getirilen şikayetlerin başında kabin içinde duyulan yol sesi konusunda Mazda, bu ve benzeri şikayetlerin bir çoğuna kulak vererek nokta atışları yapmış.  Kapılara, kapı contalarına ve şanzıman tüneline gürültüyü azaltacak materyaller koymuş. Yaptığımız testlerden sonra bu uğraşın kesinlikle olumlu yönde etkisini hissettik.
    Motor ve Şanzıman
    Motor ve şanzıman seçenekleri, makyaj öncesindekiler ile aynı.
    SKYACTIV-G 1.496 cc atmosferik benzinli motoru, 14:1 sıkıştırma oranı ile benzinle çalışan otomobillerde kaydedilmiş en yüksek oranı sunuyor. Sofistike 4-2-1 egzoz sistemi (headers), çok noktalı enjektörler ve eşsiz piston tasarımı ile vuruntu sesinin üstesinden geliyor. 6.000 devirde 120 PS ve 4.000 devirde 150 Nm tork üretiyor.  Düşük karbon salınımı ile çevreci olduğu kadar ekonomik bir yakıt sarfiyatı da sağlıyor.
    SKYACTIV-D 1.499 cc dizel motoru, 14.8:1  gibi oldukça düşük bir sıkıştırma oranına sahip. 4.000 devirde 105 PS değerinde azami güç ve 1.600 ile 2.500 devir arasında 270 Nm değerinde azami tork üretiyor.  Bu dizel motorda, hız sensörlü ve değişken geometrili turboşarj kullanımı sayesinde lineer bir tork ve düşük yakıt tüketimi sağlanıyor.
    Tüm Mazda3 modelleri, Mazda’nın ezber bozan i-stop teknolojisi ile donatılmış. Tamamı ile Mazda bünyesinde geliştirilen bu sistem, yanma teknolojisini kullanarak aracı tekrar çalıştıran ilk ve tek sistem. Benzinli motorlar için 350 milisaniyede yeniden başlatılan motor, dizel motorlar için 400 milisaniyede motoru tekrar başlatabiliyor.
    Sürüş, Konfor ve Güvenlik
    Yeni gelen G-Vectoring ve i-Activsense güncellemeleri ile sürüş, konfor ve güvenlik yeni bir boyuta taşınmış desek abartmış olmayız. Formula 1 yarışlarında kullanılan, bir viraja girerken pilotun fren dozajını ayarlayarak, çok daha hızlı ve kontrollü bir dönüş için ağırlık dağılımını ters köşeye vermesini, G-Vectoring size hissettirmeden kendisi yapıyor. Yine dönüşlerde kendisini gösteren bu sistem, çok daha az direksiyon müdahalesi ile dönüş yapmanızı sağlıyor. Süspansiyon sisteminde yapılan ufak değişiklikler ve akıllı bir yazılım sayesinde çalışan bu G-Vectoring’e, maalesef 2017 öncesi Mazda modellerine beklenildiği gibi sonradan bir güncelleme ile sahip olunamayacak. Hâlihazırda sınıfında yol tutuşu olarak üst limitleri zorlayan Mazda3, bu güncellemeler ile kendisini bir adım daha öteye taşımış bulunuyor. Eksikliği hissedilen spor sürüş modu da nihayet makyajla birlike gelmiş. Vites yükseltme devirlerine ve gaz pedalı hassasiyetine yaptığı değişiklikler ile amacına ulaşıyor.
    Daha önce kullanıcıları tarafından çokça dile getirilen yalıtım eksikliğine de el atan Mazda, dışarıdan gelen kabin sesini hissedilir derecede azaltmış. Gelişmiş Akıllı Şehiriçi Fren Desteği ( Advanced SCBS ), daha önce 4-30 km/s hızlarında çalışırken, artık 4-80 km/s hız aralığında çalışıyor. Sadece araçları değil, lazer yerine kullandığı gelişmiş kamera ile artık yayaları da tespit edebiliyor ve Soul donanım paketi hariç bütün Mazda 3’lerde standart olarak sunuluyor. Gelişmiş Akıllı Şehiriçi Fren Desteği ile birlikte artık sadece ileriye giderken değil, geri geri manevra yaparken de Mazda3 sizin için 2-8 km/s hızlarında çarpışma olacağını hissettiğinde fren uyguluyor. Bunlara ek olarak parelel park yaptığınız yerden geri geri çıkarken Mazda 3, göremediğiniz yerden gelen araçlar için 90 derece açıyı izleyebiliyor ve engel gördüğü anda sizi uyarıyor.  Makyajla birlikte Bi-Xenon farların yerini artık sis lambalarıyla da beraber tamamen LEDler almış.  Adaptif LED Farları - ALH özellikle uzun yolculuklarda ve uzun farlarınız açıkken karşı taraftan gelen araçları görerek, belirli led bloklarını söndürebiliyor. Yine uzun yolculuklarda otomatik olarak otoban moduna geçiyor.
    Eski adı ile Şerit Uyarı Sistemi - LDW  artık sizi sadece şeritten çıktığınızda uyarmakla kalmıyor, müdahalelerde de bulunuyor ve bunu çok iyi yapıyor. Şaşırtıcı şekilde iyi yapıyor. Bu sebeple de ismi Şerit Koruma Asistanı yani LAS olarak değiştirilmiş.
    Test sürüşümüzde virajları aracın kendi kendine dönüşünü hayretler içinde izledik.  Radar sabit hız sistemiyle birleştiğinde muazzam bir sürüş, konfor ve güvenlik sunuyor.
    65 km/s hızın üzerinde etkinleşen bir yeni özellik ise Sürücü Dikkat Uyarı Sistemi - DAA. Direksiyon açısını ve aracın hızını sürekli gözlemleyen bu sistem, ön tarafta bulunan kamera görüntüsünü de yorumlayarak, sürücünün yorgunluk belirtisi gösterip göstermediğini anlıyor. Sürücünün yorulduğuna kanaat getirirse sesli ve görsel bir şekilde uyarıda bulunuyor.
    9 hoparlörlü Bose ses sisteminde bir değişikliğe gidilmemiş. Önceden olduğu gibi mükemmel berraklıkta bir ses sunmasa da sesi bozulmadan güçlü baslarıyla sizi fazlasıyla tatmin edecektir. Ortalamanın çok üstünde bir ses sistemi olduğunu söyleyebiliriz.
    Test aracımızda bulunan sürücü için elektrikli beyaz deri koltukları, yanal destekler ve ayarlanabilir bel desteği ile sizi güzelce sarıyor ve konfora etkisi büyük. Ön koltuklarda ısıtmalar da mevcut. 1500 km’de bir araç olmasına rağmen yavaş yavaş koltuk üzerinde beliren kot mavisi izlerini görebiliyoruz. Uzun süreli kullanımlar için siyah deri opsiyonu daha mantıklı olacaktır.
    Dış Tasarım
    Makyajla birlikte Mazda 3’ün dış tasarımında pek radikal bir değişiklik yok. Ön-arka tampon, yan aynalar ve jant tasarımı değişmiş. Ön tamponda Mazda logosu biraz daha aşağıya alınmış. Bir leyleğin kanat çırpışını anımsatan krom çıta artık farların içine kadar giriyor. Makyaj öncesinde bulunan sis farları, led olmalarının da faydasıyla daha da ufalmış ve sinyal lambaları ile bir bütünlük sağlamış.
    Arka tampondaki reflektörler inceltilip sündürülmüş ve tamponun yarısından fazlasını kapsayan siyah plastik alan, ufaltılarak aşağıya doğru çekilmiş. Bu değişiklikler sayesinde, arkadan bakıldığı zaman aracı olduğundan daha geniş zannedebiliyorsunuz.
    Aynalarda ise, ufak ama etkili bir güncellemeye gidilmiş. Makyaj öncesi sadece belirli bir açıdan gözüken ayna üzerindeki sinyal lambaları artık ayna boyunca yayılmış ve her açıdan görülebiliyor.
    İç Tasarım
    Dış tasarımın aksine, iç tasarımda radikal bazı değişikliler yapılmış. Bunlardan en göze çarpanları direksiyon, el freni ve orta konsol. Tamamen yenilenen direksiyonun, hem görsel tasarımı hem de kullanılan deri materyali değişmiş. Ufak tefek tuş farkları olsa da kullanımı makyaj öncesi hali ile hemen hemen aynı.
    Kimileri tarafından sevilen, kimileri tarafından o kadar da teknolojik olmaya ne gerek var denilen, bir tuş dokunuşuyla çalışan el freni sonunda Mazda 3’de de kendine yer bulmuş. Bu tuş ile açılan yer, biraz daha geriye doğru uzatılarak, akordiyon sürgülü kapaklı ve destekli bardak cepleri ile doldurulmuş. Kol dayama kısmı da Mazda 6’da gördüğümüz hali ile bizi karşılıyor. Hem sürücünün hem de yolcunun birbirini rahatsız etmeden, kolayca kolunu dayamasına olanak sağlıyor.
    Ön konsoldaki 7 inçlik ekran artık oraya tutturulmuşçasına değil de, o konsolun bir parçasıymış gibi yükseliyor. Ekranın içeriğinde ve kullanım şeklinde bir değişiklik bulunmuyor. İhtiyacı da pek yok açıkcası.
    Makyajla birlikte gelen özelliklerden biri de sadece yeşil renk olan Aktif Sürüş Ekranı. Artık çözünürlüğü artırılmış, renkli ve yeni özellikleriyle bizi karşılıyor. Aktif sürüş ekranındaki yeniliklerin başında, çok daha detaylı navigasyon yönergeleri, trafik işaretlerini tanıyıp gösterme ve daha önce sadece aynalarda bulunan kör nokta uyarı sisteminin işaretleri eklenmiş.
    Gösterge paneli de bu değişikliklerden nasibini almış. Yazı karakterleri değişen ve sadeleştirilen gösterge paneli , acil durumlarda yorumlamayı ve aranılan bilgiye kolayca ulaşmayı sağlıyor. Hoş, aktif sürüş ekranı varken bu göstergelere bakma gereği pek hissedilmiyor.
    Sadece bir şişe koyabileceğiniz ön kapı içi saklama alanları, geriye doğru uzatılarak daha fazla saklama alanı sunmuş.
    Uzun zamandır Mazda’nın bir ayıbı olarak görülen cam açma tuşlarının ışıklandırma eksikliği ve tek tuş ile camları açıp kapatma özelliği de sonunda eklenmiş. Daha öncesinde sadece ek bir modül ilave edilerek otomatik kapanması sağlanan aynalar, artık bu modüle gerek kalmadan otomatik seçeneği ile kapılar kilitlendiğinde kapanabiliyor. Uzaktan kumanda ile hala neden camların indirilip kaldırılamaması ise bir soru işareti.
    Sonuç
    İlk lansmanının ardından geçen 3 sene boyunca Mazda, kullanıcı şikayetlerini dikkatlice dinlemiş, bunları gidermekle kalmayıp, yeni teknolojiler ile aracı donatmış. C segmentindeki yerini daha da sağlamlaştırmış. Bu aracı almalı mıyım diye düşünenler, hiç beklemeden en yakın Mazda bayisinde bir test sürüşüne çıksınlar.
     
     
    MazdaClubTR
    Mazda'nın uzun süredir eleştirildiği konulardan birisi C segmentinde Türkiye piyasasının taleplerine uygun bir dizel motor ve buna eşlik eden otomatik vites seçeneğinin olmaması idi. 2016 Haziran ayında yapılan lansman ile Mazda, Türkiye pazarına Mazda 3'ü kendi geliştirdiği SKYACTIV-D 1.5L dizel motoru ve SKAYACTIV-Drive şanzımanla birlikte sunarak bu açığı kapatmış oldu. 
    Motor dışında benzinli modelinden çok farklı olmayan araçta ek olarak beyaz deri opsiyonu ve elektrikli sürücü koltuğu seçenekleri sunulmaya başlanmış. 
     
     
     
     
    Teknik Özellikleri
    Test ettiğimiz 2016 model Dizel Mazda 3 Power Sense, Mazda'nın bu modelde sunduğu en donanımlı paketiydi.
    14:1’lik sıkıştırma oranına sahip, 1.5 Skyactıv-D 105 Hp turbo dizel bir motora, otomatik SKYACTIV-Drive tork konvertörlü şanzıman eşlik ediyor. 1.5 cc hacmindeki motor 4000 devirde 105 PS güç üretirken. 270 Nm torka sahip. Test ettiğimiz modelin 6 kademeli hem otomatik, hem de manuel şanzıman seçeneği mevcut. Manuel versiyonda 0-100 km/s hızlanması 11 saniyede, otomatik versiyonda ise 11.6 saniyede.
    Motor , Sürüş ve Konfor
    Mazda 3'te kullanılan SKYACTIV-D 1.5 Dizel motor, bire bir CX-3'te kullanılan dizel motorla aynı. Bilindiği gibi bir önceki 2.Nesil Mazda 3'te, PSA grubunun dizel motoru kullanılıyordu. Kendi dizel motorunda en dikkat çeken unsur ise, çok sessiz ve titreşimsiz oluşu. 180-190 Km hızlara ulaştığımız test aracında motor sesi kesinlikle rahatsız edici değil ve hatta sürüş esnasında bu aracın bir dizel motora sahip olduğunu anlamak çok güç.
    Ama Mazda 3'ün motorundaki sessizliğine rağmen, maalesef uzun yol testimizde içeriye biraz rüzgar sesini aldığını söyleyebiliriz.  Aracın yol sesi normal seviyelerde olup, bunda aracın üzerindeki  215 / 45 / 18 Michelin Pilot Sport 3 lastiklerin katkısı da olsa gerek. Test boyunca her türlü kullanım koşullarında, bizi hiç üzmedi diyebiliriz bu lastikler.
    Performans
    Test aracımız olan 2016 Mazda 3 1.5 SKYACTIV-D Dizel Otomatik Power Sense, Mazda Türkiye internet sitesinde 75.-Kg sürücü dahil 1370.-Kg ağırlığında gözüküyor. Dizel Mazda 3'ün manuel vesiyonu ise, yine sürücü dahil 1340.-Kg ağırlığında.
    İlk hızlı kalkışlarda, otomatik vitesten dolayı olsa gerek anlık bir gecikme yaşıyor araç. Aracın kalkışından sonraki ara hızlanmalar ise yeterli seviyede diyebiliriz. Test sürüşümüz esnasında maksimum 194.Km hızı  görebildik aracımızda. Araçta 3 kişi ve bagaj yüküyle bu hıza ulaştı araç.
    Araçta gözlemlediğimiz en iyi şeylerin başında, yine her zamanki gibi aracın çok iyi yol tutuşu. 170 – 190 km ile giderken bile aracın hızını hissetmiyorsunuz. Daha düşük hızlarda gidiyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz.
    Yüksek süratlerde denemiş olduğumuz ani sert frenlemelerde, aracın frenlerini oldukça başarılı ve güvenli bulduk diyebiliriz .
    Tasarım

    İç tasarım konusunda mevcut benzinli Mazda 3’e ilave olarak iki değişiklik gelmiş. Elektrikli sürücü koltuğu ve deri koltuk seçeneği. Deri koltuk seçeneğine ilave bir ücretle çift (Beyaz) renkle sahip olabiliyorsunuz. Test ettiğimiz aracın koltukları  siyah/beyaz kombinasyonundan oluşuyor. Beyaz renk aracın içini hem aydınlık hemde geniş ferah gösteriyordu.
     
    Artıları
    BOSE müzik sistemi Güvenlik donanımları ( Başta MRCC ) Sürüş keyfi Eşsiz tasarım Çok sessiz ve titreşimsiz dizel motor Dizel motorla uyumlu, konforlu şanzıman Üst düzey yol tutuş Sunduğu konfor. Rakiplerinden kesinlikle ileride Yüksek hızlarda verdiği güven harika Başarılı direksiyon Fren performansı Hem yazılım olarak, hem duygusal olarak  çok kullanışlı vites kulakçıkları Dijital klima kullanışlılığı Güzel oturma ve pedal konumu  
    Eksileri
    Kabine giren rüzgar sesi Torpidonun küçük ve kullanışsız olması Tek dokunuşla açılan kapanan camların hâlâ donanım olarak sunulmaması Camların kumandadan açılılıp kapanmaması Arkada havalandırma kanallarının eksikliği Arkada bağımsız okuma lambası mevcut değil. Ön tavan lambasına bağlı, birlikte açılabiliyor. Kapı ceplerinin çok küçük ve yetersiz olması Çağ dışı el freni kolu AFS sisteminin hıza duyarlı bir yapıda olmaması Aydınlatma mesafesinin yetersiziği Orta-yüksek yakıt tüketimi Viteste spor mod eksikliği  

     
    Yakıt Tüketimi
    3 kişi ve 1/3 bagaj yükü ile İstanbul - Konya - İstanbul arası 1400 Km arası yol yaptık bu test süresince. Giderken de, gelirken de değişimli olarak direksiyonun başına üç farklı kişi geçtik. Değişmeyen tek şey güzergah boyunca, ağırlıklı olarak  tüm hız limitleri kurallarına uyularak sürüş sağlandı.
    Bu sürüş ve güzergah neticesinde ortalama 5.2.-Litre yakıt ortalamasını sağladık.  Test sürüş esnasında en düşük alt değer 4.4 Litre. En üst değer olarak da 6.5.-Litre değerleri gördük.
     
    Fiyatlar
    Motion AT HB - Sedan         :  92.000 ₺
    Reflex Manuel HB - Sedan  :  92.000 ₺
    Reflex AT HB - Sedan            :  96.000 ₺
    Power AT HB - Sedan           : 102.000 ₺
    Powe Sense AT HB - Sedan : 107.000 ₺
     
     
    MazdaClubTR
    Mazda mühendisleri tarafından ilk kez 1989 yılında Hiroshima'da üretilen Mazda MX-5, aynı yılın aralık ayında Chicago Autoshow da meraklı gözlerle buluştu. Küçük, hafif, çevik yapısı ve her zaman modern görünen tasarımı ile roadster sınıfının en çok satan otomobillerinden olmayı başardı.
     
    Efsanevi Roasdsterın son versiyonu olan 2016 Mazda MX-5 1.5L, üzerine kurulduğu Jinba Ittai yani at ile binicisinin bir olması hissini oturduğunuz ilk andan itibaren size hissettiren bir araç. Teknolojiyi ikinci planda tutarak doğal bir bütünlük sağladığı sürücüsü ile bütünleşen araç bu özelliğinden ve çekici dış tasarımından olsa gerek  bugüne kadar 15 ten fazla ödül aldı ve daha alacağa benziyor ama ne bu ödüller, ne resim ne de videolar bu aracı anlatmak için yeterli gelmiyor.
     
    Bu aracı gerçekten anlamak için direksiyonuna oturmak gerekiyor. Oturduğunuz anda da bambaşka birisi olabiliyorsunuz ( en azında test sırasında biz öyle olduk ). Sürdüğünüz günlük arabalardan sonra üstü açılan, hafif, çevik, performanslı ve arkadan itişli bir araç sizi dönüştürebiliyor.. Daha doğrusu dönüştürüyor.
     
    Teknik Özellikleri
     
    Test ettiğimiz araç 2016 Mazda MX-5'in 1.5L 130 HP üreten bir motora sahip Power Sense versiyonu. Çok büyük oranda bu motor seçeneği ile sunulacak aracın bir de 2.0 versiyonu mevcut ama bu, Mazda tarafından sipariş ile getirtilecek. Bose müzik sistemi, Cruise Control, şerit değiştirme uyarı sistemi,anahtarsız giriş,deri döşeme, ısıtmalı koltuk ve MZD Connect gibi üst düzey güvenlik ve konfor özelliklerine sahip aracın tabii ki en önemli özelliği üstünün açık olması. Henüz hard top , Mazda'daki ifadesi ile RF ( Retractable Fastback ) satışa sunulmadığı için soft top olarak sunulan araç çok basit, kolay ve çabuk açıp kapatabilme özelliğini de barındırıyor.
     
     
    Motor , Performans ve Sürüş
     
    Mazda'nın daha önce Mazda 3 lerde kullandığı motorun biraz daha performanslı hali olan MX-5 motoru sessiz yapısı ile dikkatimizi çekiyor. Yüksek sıkıştırma oranına sahip ve 7500 devir çevirebilen motor  4800 devirde krankta 151Nm tork değerine ulaşıyor. Yine 4800 devirde 103hp güç üreterek bunu lineer bir şekilde 7000devir/dakika ya kadar arttırıyor ve 7000 devirde ürettiği 130Nm tork ile dakikada 131hp çıkış gücü sunuyor.
    Performans olarak araç bir çok insanı tatmin edeceğini düşündüğümüz, 8.5 saniye civarı 100km/h hıza çıkan ve sonrasında da oldukça etkileyici performans sergileyen MX-5, hiç zorlanmadan yokuş yukarı 4. viteste 180km/h hıza ulaşıp devir kesiciye giriyor. 200 km hızın üstüne çıkmakta çok istekli olan agresif roadster, yüksek hızlarda da oldukça güven veriyor.
    Şanzıman ise oldukça keyifli. Kısa aralıkları, yuvarlak topuzu ve dişli yapısı ile nerede ise elinizi kaldırmak istemiyor, sürekli devirli kullanmak adına vites değiştirme hissine kapılıyorsunuz. Vites uzunlukları oldukça güzel ayarlanmış olan araçta 7. vites ve daha kısa oranlarla çok daha keyifli olabilir miydi diye düşünmüyor değiliz.
    Araç 195x50x16 jant ve üzerinde Yokohama Advan Racing lastikleri ile geliyor. Isındığında oldukça iyi yol tutan lastikler konfor açısından da hiç bir sıkıntı yaşatmamakla birlikte oldukça da sessizler.Buna Power Sense ile birlikte gelen spor süspansiyon da eklenince araç değil ama siz yoldan çıkmaya meyilli oluyorsunuz.
    2.0 motorlu versiyondaki Billstein süspansiyonların araca daha neler kattığını düşünmeden edemiyoruz. Kaliteli asfaltta adeta ray üzerinde ilerliyormuş hissi veren MX-5, ıslak zeminde gaza basmanız ile arkasını bırakıyor. Mazda mühendisleri tarafından daha çok güneşli günler için tasarlandığı belli olan aracın Direksiyon tepkileri 100-120 km/h hıza kadar çok harika olsa da , yüksek hızlarda bizi biraz tedirgin etti. Uzun süreli Mazda deneyimimize rağmen açıkçası direksiyona 120km/h hızdan sonra alışmakta zorlandık. Hıza duyarlı direksiyonun, hızlandıkça sertleşmek yerine, fazla duyarlı olduğunu söyleyebiliriz. Kısa test süresi boyunca biraz yadırgadıysak da araç ile uzun süreler geçirince rahatlıkla alışılabileceğini düşünüyoruz.
    Tasarım ve Konfor
    Tasarımı konusunda bir çok ödül almış olan araç özellikle ön tasarımı ve önden görünümü ile çok kışkırtıcı. Oldukça sportif ve modern görünen Mazda MX-5'in farlarının arasında ızgara bulunmuyor ve kaput ile tampon farların arasında birleşiyor. Araca oldukça farklı ve sportif bir görünüm sağlayan bu tasarım anlayışı,  aracın burnunun kesit olarak incelmesine olanak sağlamış.
    Led özellikli farlar aracın modern görünümüne katkıda bulunmuş. Yıldırım hızında selektör yapan aracın burnunu dikiz aynasında görenler zaten saygı gösterip yollarına geçici olarak sağ şeritten devam ediyorlar.
    MX-5 e yandan baktığınızda kaportada görüken hatlar göze çok hoş geliyor ve şişkin çamurluklar aracın görünümüne sportiflik katıyor.
     
    Uzun ve neredeyse aracın yarısını kaplayan kaput, arkaya çok yakın oturma pozisyonu hem içeriden hem de dışarıdan çok atik bir görüntü sergiliyor.
     
    Aracın iç mekanı diğer Mazda araçlarından alıştığımız yapıda olsa da koltuklar konusunda araç biraz cimri davranıyor. Sadece öne ve arkaya ( o da nispeten kısıtlı )  hareket eden koltuklarda yükseklik ayarı olmaması bazı kullanıcılar için sıkıntı teşkil edebilir. Direksiyonda da eksik olan derinlik ayarını sadece kısıtlı yükseklik ayarı kurtarıyor. Test sırasında bize bir sorun çıkarmadıysa da uzun boylu bazı arkadaşlarımızın binip inmesinde sıkıntı yaşadığını gözlemledik.
    Konfor olarak çok bonkör olmayan MX-5, yaşattığı sürüş keyfi ile bunu telafi etmeyi amaçlıyor. Konfor yönünden bakıldığında sadece lastik sesi açısından başarılı olduğunu söylebileceğimiz roadster spor süspansiyonlarının dar çalışma aralığı ile bir süre sonra yormaya başlıyor. Tabi ki bu aracın kimseye konfor vaad etmediğini de hepimiz biliyoruz. Üstü açık bir şekilde 200km/h hıza kadar denediğimiz mx-5 in ön camı yolcularını rüzgardan başarılı bir şekilde koruyor diyebiliriz.
    Araç power sense paket ile kullanıcısına Recaro koltuk deneyimi yaşatıyor ve yanal destekleri harika olan bu koltuklar gerçekten övgüyü hakediyorlar. Aracın içindeki yaşam alanının dar olduğunu söylemeden geçmemek gerekir ve önde eşya gözleri az olsada, koltukların arkasındakilerle birlikte toplam eşya gözleri yeterli miktarda diyebiliriz.
    Son olarak MX-5 in iki kişilik olduğunu düşünürsek, kesinlikle iki kişiye yetecek bir bagajı olduğunu da söyleyebiliriz.
     
    Artıları
     
    Mükemmel sürüş dinamiği
    Yeterli motor gücü
    Dengeli yapısı
    Hakimiyet kolaylığı
    BOSE müzik sistemi
     
     
    Eksileri
     
    Koltuklar
    Torpido ve göz eksiklikleri
     
    Yakıt Tüketimi
     
    Aracı nasıl sürdüğünüz ile çok orantılı. Diyeceksiniz ki bu her araç için geçerli ama bu araçta gerçekten sakin sürmek çok kolay değil. Bunu başarabilirseniz size fabrika verisi olan 6.0 lt/100 km ortalamayı çok rahat yakalayabilirsiniz. Test sırasında otobanda 6.2 , şehir içinde 7.5 değerlerini yakalamamıza rağmen bunların biraz da aracın zorlanarak elde edildiğini söylemekte fayda var.
    Fiyatlar
    Mazda MX-5, 3 tanesi 1.5 , 1 tanesi 2.0 motor olmak üzere toplamda  4 seçenek ile sunuluyor. 1.5 motordaki seçenekler olan Motion, Power ve Power Sense sırası ile 102, 112, 119 bin TL fiyattan satılırken sadece Power Sense donanım ile sunulan 2.0 motor seçeneği vergilerin etkisi ile 150 bin TL fiyata ulaşıyor. Bunların üzerine eğer talep edilirse Metalik boya için 1.500, Ateş Kırmızısı içinse 2.000 TL fark ödenmesi gerekiyor.
     
     
     
    MazdaClubTR
    2015 Haziran ayından itibaren Türkiye'de satışa sunulan Mazda CX-3, Mazda'nın B-SUV yani kompakt crossover segmentine dizel-otomatik-AWD üçlüsü ile güçlü bir giriş yapmasını sağladı. Lanse edildiğinde Türkiye'de bu donanıma sahip tek araç olma özelliğini taşıyan Mazda CX-3, aynı zamanda markanın küçük hacimli ilk dizel motoru olan SKYACTIV-D 1.5'in de Türkiye'de sunulduğu ilk araç olma özelliğini taşıyordu. Avrupa'da daha önce Mazda 2 de sunulan motor bu modelin yüksek fiyat sebebi ile Türkiye'ye getirtilmemesinden dolayı ilk olarak CX-3 te karşımıza çıkıyor.
    Genel hatları ile Mazda2'nin biraz uzun ve iri versiyonu olan araç, temelinde yatan "KODO – Hareketin Ruhu" felsefesi sayesinde özgün ve çekici dış tasarımını basit ama akıllı iç tasarımı ile birleştiriyor. Baştan aşağı yeniden tasarlanan SKYACTIV şase, şanzıman,  motor ve AWD sistemi ile de Mazda CX-3, sürücüsüne konforlu ve keyif veren bir sürüş dinamiği sağlıyor.
    Teknik Özellikleri
    Test ettiğimiz 2015 Mazda CX-3 Power Sense, Mazda'nın bu araçta sunduğu en donanımlı paket. Ek olarak üzerinde geri görüş kamerası da mevcut olan aracı test için aldığımızda henüz 23 kilometrede olması sebebiyle sıfır almayı düşünenleri nelerin beklediği konusunda da oldukça güzel fikirler veriyor.
    1.5 SKYACTIV-D 105 HP turbo dizel bir motora, otomatik SKYACTIV-Drive şanzımana ve oldukça dolu bir donanım paketine sahip olan araç, adaptif LED farlar, MRCC ismi verilen Mazda Radar Hız Kontrol sistemi, aktif sürüş ekranı, anahtarsız giriş sistemi, 18 inç alaşım jantlar, BOSE müzik sistemi gibi bir çok üst düzey güvenlik konfor ve eğlence seçeneklerini içeriyor.
    Test ettiğimiz aracın tüm özelliklerini ekteki PDF dosyasında bulabilirsiniz.
    Mazda-CX-3-Power-Sense.pdf
    Motor , Performans , Sürüş ve Konfor

    Mazda CX-3'te kullanılan SKYACTIV-D 1.5 Dizel motor muadillerine göre oldukça sessiz. Seri üretim dizel motorlarda alışkın olmadığımız kadar düşük bir sıkıştırma oranına ( 14.8.1 ) sahip olması sanırım bunda en önemli etken. Motorun özel tasarımı sayesinde turbo gecikmesi azaltıldığından daha geniş bir devir aralığında torku hissedebiliyorsunuz. Bu da size daha esnek bir sürüş sağlıyor.
    Mazda CX-3 motorundaki sessizliğine rağmen uzun yolda içeriye biraz ses alıyor. Edindiğimiz izlenim bunun çoğunlukla lastik ile alakalı olduğu. Üzerinde gelen 215 50 R18 ebadındaki TOYO lastiklerin biraz sesli olmasından dolayı Mazda CX-3 alacakların bu sese lastik ömrü kadar sabretmeleri gerekiyor veya bunu başka bir lastikler değiştirmeleri..
    Performans
    Test aracımız olan 2015 Mazda CX-3 - AWD 1.5 SKYACTIV-D Dizel Power Sense, Mazda Türkiye internet sitesinde "75kg sürücü dahil 1295kg" , ruhsatında "1360kg", son olarak mazda-tr broşüründe "75kg sürücü dahil 1429kg" olarak belirtilmiş.
    Kullanım açısından araç 1429 kilogram ağırlığındaymış izlenimi veriyor. ( Sanırım birisinin bu aracı kantara sokmasında fayda var  ) . İlk kalkışta çok çabuk olmayan  CX-3 ara hızlanmalarda tatminkar performans sunuyor. Fabrika verilerinde belirtilen son sürate   (170 km/h)  çok da zorlanmadan çıkan aracın daha yüksek hızlarda büyük hacmi sebebiyle rüzgara yenik düşeceğini düşünüyoruz. 
    Gaza ayağınızı ilk koyduğunuzda 1-2 sn lik düşünme süresi olan CX-3 ile ilerken, aracın şanzımanının konfor ve şehir içi odaklı tasarlandığını düşünüyorsunuz. Her ne kadar agresif bir görüntüye sahip olasada, bu araç uzun şehirler arası yolculuklar için tasarlanmadığını kullandığınzda belli ediyor.
    Araç için üstüne basa basa söylenmesi gereken bir diğer konu ise, yere çok sağlam bastığı. 170km ile giderken bile araç içinde asla hızınızı hissetmiyorsunuz. Rahatça şerit değiştirebiliyorsunuz. Direksiyonu serbest tutabiliyorsunuz. Araç her hızda güven veriyor. 

    Tasarım ve Konfor

    Mazda'nın "Hareketin Ruhu" anlamına gelen KODO anlayışı, Mazda CX-3'te de hayat buluyor ve adeta otomobil seven herkesin detayları incelemesi arzusunu tetikliyor. Mazda tasarımcıları gergin, kaslı ama yine de akıcı hatlarını yaratmak için doğal habitatlarındaki hayvanların hareketlerinden, bir okçunun okunu bıraktığı enerji dolu ana kadar, her şeyi çalışmışlar. Dış tasarım konusunda rakiplerinden açık ara ayrılan CX-3, test süresince gittiğimiz her yerde tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Sedefli Beyaz rengin, rakiplerinden çok farklı durduğunu mutlaka belirtmeliyiz. 
    İç Tasarım olarak Mazda, CX-3'te sadeliğe önem vermiş. Ön konsolda sadece klima kumandalarına yer veren Mazda mühendisleri, multimedya için gerekli tüm düğmeleri vitesin arkasında yerleştirmiş. Kullanım açısından ergonomik olan bu düğmelerin basma ve kullanma kalitesinin de üst düzey olduğunu söyleyebiliriz. Araca alışık olmayan birisinin ses açma tuşunu ön konsolda araması ise sizi hiç şaşırtmadı.
    Direksiyon modern, şık ve kullanışlı. Direksiyonun sol tarafı müzik kumandaları için, sağ tarafı Cruise Control için ayrılmış. Orta konsolda kullanılan deri malzemeler araca çok zengin bir görünüm sunarken, konsolun üstünde kullanılan plastik malzemenin sert olması, bizden oldukça eleştiri aldı. 
    En donanımlı versiyon ile gelen test aracımız, konfor donanımları olarak bir kaç eksikliğe sahip. Sürücü camı dışında tek dokunuşla kapanan camlara sahip olmayan CX-3 ön ve arka kol dayama yüzünden de eleştirimize maruz kaldı. Uzun yolculuğumuzda arka koltukta orta kol dayamanın eksikliğini hissettik. Ön kol dayamanın aksesuar olarak satın alınabiliyor olması bir nebze olumlu karşılansa da, eminiz fiyatta az bir artış ile standart olarak sunulması çok daha az eleştiri alırdı. Yine de opsiyonel alınan ön kol dayamanın çok kullanışlı ve şık olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. 
    Klima kumandalarında ön cam buğu çözmek için kısa yol tuşu olmadığını gözlemledik. Otomatik klima için tek bir auto tuşu yerine, fan hızı ve üfleme kanalları için iki ayrı ayarı auto konumuna getirmeniz gerekiyor, buna ek olarak klimanın dijital göstergelere sahip olmamasını da ilk etapta yadırgadık.
    Lastik basınçlarını düzenledikten sonra yere çok sağlam basan ve 18" jantlarına rağmen darbeleri çok iyi emen süspansiyon bizden tam not aldı. Konfor yönünden beklentileri tamamen karşılayan CX-3 , rüzgar sesi konusunda çok iddialı değil ve maalesef lastik sesi konusunda hayal kırıklığı oluşturuyor. 215 / 50 R18 Toyo lastiklerin sebep olduğunu düşündüğümüz yol sesi konusunda lastik değiştiren kullanıcıların yorumlarını merakla bekliyoruz.
    Artıları
    BOSE müzik sistemi ( Sırf bu bile başlı başına Power almak için sebep olabilir )
    Güvenlik donanımları ( Başta MRCC ) 
    Sürüş keyfi
    Eşsiz tasarım
    Sessiz motor
    Başarılı şanzıman ve AWD
    Çok fonksiyonel direksiyon
    Eksileri
    Yol sesi
    Bagaj hacmi
    Ön ve arka kol dayamanın olmaması
    Klimanın dijital göstergesinin olmaması 
    Makyaj aynasında ışık olmaması
    Kararmayan dikiz aynası 
    Sürücü koltuğunda ek bel desteği olmaması 

    Yakıt Tüketimi
    Mazda CX-3'ün Mazda resmi sitesinde açıklanan yakıt tüketim değerleri şehir dışı 4.9, şehir içi 5.6 ve ortalama 5.2 l/100km olmasına rağmen yaptığımız test boyunca maalesef bu rakamlara yaklaşamadık. Tekirdağ - İstanbul arası nispeten düz sayılabilecek bir yolda 110 km sabit hızla yaptığımız yolculuk gişelerde 6.2 ortalama ile sonuçlandı. Burada belirtmek isteriz ki bu değerler daha sıfır olan bir araçta 4 kişi, bagaj dolu ve klimamız açıkken elde edildi. Bu da bizde kişisel kullanımda ve ilerleyen kilometrelerde bu değerin düşüceği yönünde bir izlenim bıraktı.
    Bunun üzerine takıldığımız şehir içi trafik ile birlikte  elde ettiğimiz ortalama değer de 6.8 civarında idi. Bu da bize bir önceki günde elde ettiğimiz tecrübe ile şehir içi ve sıkışık trafikte yaklaşık 7.0 civarında bir tüketime sahip olacağımız izlenimini veriyor.
    Fiyatlar
    Mazda CX-3, 8 farklı donanım paketi ile sunuluyor. Sadece en alt 2 donanımda 4x2 ve düz vites seçenekleri varken üst donanımlara çıkınca AWD ve otomatik şanzıman seçenekleri ile sınırlanıyorsunuz. En alt donanım seviyesinde 82.200 olan araç en üst donanım seviyesinde 104.300 TL oluyor. Beyaz deri için 3.500, Metalik boya için 1.200, Ateş Kırmızısı boya isterseniz de 1.800 TL fark ödemeniz gerekiyor.
     
     
     
×
×
  • Yeni Oluştur...