Hatırlayacağınız üzere aşağıdaki dokümanımızda kısa ve uzun dönem yakıt ayarları, oksijen sensörünün görevi ve sürekli değişken yakıt / hava karışımından bahsetmiştik.
Buna ek olarak bilmekteyiz ki OBD olmayan yani ECU ile haberleşmeyen LPG kitleri daha önceden tanımlanmış ayarlar ( devir - yakıt karışım bilgileri ) yapılarak ideal AFR yani hava yakıt karışımını simule etmeye çalışmaktadır.
Peki iyi ve kötü ayarlı LPG kitleri ne çeşit sonuçlar doğurur ? Bunu @Mutlu Tekir arkadaşımızın blogundan derlediğimiz bilgilerle yanıtlamaya çalışalım ;
"Kötü ayarlı araçların STFT değerlerinin %5 den çok fazla olduğu ve dağınık olduğu görülebilmektedir. Aşağıdaki grafiklerin üst tarafı fakir karışımı, alt tarafı ise zengin karışımı simgelemektedir. Üst kısım tehlikelidir. Silindir içi sıcaklığı artırır. Bu da subapların erken yanmasına sebep olur. Aynı zamanda silindir içi yanma sıcaklığı arttığından NOx emisyonlarını çok artırır, bu da katalitik konvertörün ömrünü azaltır. Zengin kısımda ise COx emisyonu artar, silindir içi sıcaklık çok yüksek olmaz. Benzinli sürüşte zengin karışım kurum oluşumuna ve tıkanmasına yol açar, fakat lpg gaz olduğundan böyle bir durumla karşılaşılmaz.
İyi ayarlanmış grafikte 1500-2000 devirden sonra karışımın tam olması gerektiği yerde olduğu görülmektedir. Diğer kötü ayarlı grafiklerde ise karışımın fakir kaldığı görülmektedir. Bu yüksek devirlerde kullanım ile uzun vadede motora zararı olacaktır.
Subap yakıp az yakmasındansa, birazcık fazla yakıt yaksın ama subapları geç yaksın."
Kötü Ayarlı Motor - 1
Kötü Ayarlı Motor - 2
İyi Ayarlı Motor
Buradan da anlaşılacağı gibi sistemimizde OBD2 gibi ECU ile haberleşmeyen bir sistem olduğu sürece ayarların doğru yapılması aracın ve motorun sağlığı açısından önem taşımaktadır.
Yine bununla bağlantılı olarak Mutlu arkadaşımızın
"LPG ayarı bir kere yapılınca neden tekrar tekrar yapılıyor?" sorusuna verdiği cevap da bu konuda bizlere fikir veriyor.
"OBD2 kitler olsa ayarı motorun ecusu ile iletişim kurarak simüle ediyorlar ve sınırlar dahilinde tutuyorlar. Fakat OBD2 olmayan kitler değişen hava koşulları, mevsim koşulları, gündüz gece sıcaklık farkı, uzun yolda rakım farkı gibi sebeplerle değişen hava yoğunluğu sonucunda motor içindeki hava-yakıt karışımı da değişmekte. Bu da motorun ecu sunun değerlerini yükseltmektedir. (Bakınız STFT, LTFT)
Bir diğer koşul da, OBD2 olmayan kitlerin ayarı ne kadar iyi yapılırsa yapılsın, eninde sonunda çok küçük değerler motorda birikiyor ve topyekün bir büyümüş hata teşkil ediyor. Bu nedenle de mevsimsel değişimlerde değişen değerler, ayarlama ile düzeltilmelidir.
Bir diğer hata ise, kendilerini usta zannedenlerin araç dururken rölantide ayar yapmalarıdır. Rölantide yapılan ayar aracın yüksek devirlerindeki ihtiyacı bilemez. Yüksek devirlerde fakir kalmaya sebep olur ve de bu silindir içi sıcaklığın artmasını sağlar, uzun vadede de subap sıkması ardından subap yanması..."
Kısacası bilinmesi gerekir ki LPG ayarı bir seferlik yapılan ve sürekli doğru çalışacak bir ayar değildir. Aracın belirli toleranslara sahip olmasından dolayı hata vermiyor olması o aracın sürekli doğru çalıştığı anlamına gelmez.
Bu sebeple zaman içerisinde oluşacak veriler yetkin bir usta tarafından değerlendirilip ince ayarlar yapılarak mevsim ve şartlara en uygun hale getirilirse LPG'den alınan verim artarve motora olası zararları minimuma indirgenmiş olur.
Tavsiye Edilen Yorumlar
Henüz görüntülenecek bir yorum yok