Jump to content

Klima A/C ECO

AKayhan
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Benim arabamda Auto dügmesine bastigimda klima A/C ECO modunda çalisiyor.  Simdiye kadar ben klimayi hep bu modda kullandim.  Aracin kitabinda A/C ECO için "klima sisteminin ekonomik çalismasi için tasarlanmistir" diye yaziyor.  Baska bir ayrinti vermiyor.  Aslinda A/C dügmesine basarak normal A/C moduna geçilebiliyor.  Ben bu ikisi arasindaki farki teknik olarak bilmiyorum.  Bilmedigim için de normal A/C modunu hiç kullanmadim, hep A/C ECO modunu kullandim.  Teknik olarak bu iki mod arasindaki fark(lar) nedir?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Gerek duyduğunda eco modundan çıkacaktır klima. Benim eski aracımda da hep eco modunda kullanırdım, çok sıcak havalarda kendisi otomatik olarak klima kompresörünü çalıştırırdı. Sizin ya set değeriniz yüksek ya da bulunduğunuz Yer gerçekten sıcak değil 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Eğer full auto modda çalıştırılırsa, klima kendisi AC ya da Eco AC arasında geçiş yapıyor. Kendiniz elinizle AC tuşuna basarak bu aradaki otomatik geçişi iptal edebiliyorsunuz. Eco AC modunda, araç kabin içi sıcaklık sensorüne göre hareket ediyor ve içerinin sıcaklığı ile sizin seçtiğiniz derece arasında çok fark yoksa Eco AC moduna geçiyor ve belli aralıklarla klima kompresörünü açıp kapatıyor. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

8 saat önce, Tarahumara :

Eğer full auto modda çalıştırılırsa, klima kendisi AC ya da Eco AC arasında geçiş yapıyor. Kendiniz elinizle AC tuşuna basarak bu aradaki otomatik geçişi iptal edebiliyorsunuz. Eco AC modunda, araç kabin içi sıcaklık sensorüne göre hareket ediyor ve içerinin sıcaklığı ile sizin seçtiğiniz derece arasında çok fark yoksa Eco AC moduna geçiyor ve belli aralıklarla klima kompresörünü açıp kapatıyor. 

23.06.2019 at 23:25, Mehmet Özdemir :

Gerek duyduğunda eco modundan çıkacaktır klima. Benim eski aracımda da hep eco modunda kullanırdım, çok sıcak havalarda kendisi otomatik olarak klima kompresörünü çalıştırırdı. Sizin ya set değeriniz yüksek ya da bulunduğunuz Yer gerçekten sıcak değil 

Aslında kompresörü açıp kapatmıyor. 

2 çeşit klima var on / off ve inverter

on/off klimalar  ayarlanan dereceye gelince kapanır. 2 °C sıcaklık farkı olunca tekrar açılır. Kompresör sürekli açılıp kapanır. Kompresör ilk devreye girdiğinde daha fazla enerji tüketir.

inverter klimalar ise; kompresör hiç kapanmaz. sadece gücünü azaltır. yavaşlayıp hızlanır. Klimada ortamı sürekli aynı sıcaklıkta tutmaya çalışır. Sıcaklık farkı yaratmamaya çalışır.

sürekli devreye girip çıkan kompresör olmadığı için demeraj akımını ilk çalıştığı zaman çeker. Böylelikle enerji tasarrufu sağlar.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arabada inverter sistemi yok, eco modu kompresörü daha seyrek devreye alma sistemidir. 

Proton marka araçlarda da eco modu var. Onlarda expansion valfi iki kademeli oluyor. Kompresör çıkış basıncı düşürülüp daha az sıkıştırma ve daha az motora yük binme aktif oluyor. 

Passatta cama alınca ac düğme ışığı yanmıyor ve kompresör kısa aralıkla devreye giriyor. Şayet ac tuşuna basarsam kompresör ayarlı ısıyı okuyana kadar devrede oluyor. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

17 dakika önce, Servet :

Proton marka araçlarda da eco modu var. Onlarda expansion valfi iki kademeli oluyor. Kompresör çıkış basıncı düşürülüp daha az sıkıştırma ve daha az motora yük binme aktif oluyor. 

sonuçta kompresör kapanmıyor. valf ile basınç düşüyor. pik yüke  tek sefer maruz kalıyor

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

14 dakika önce, Koray74 :

Düz mantık soruyorum. Eco modunda kullanmak avantajlı mı oluyor yakıt bakımından.

Aracınızda stop-start sistemi ve AC Eco modu aktifse, örneğin bir trafik ışığında durduğunuzda, klima kompresörü de duruyor ve stop -start sisteminin daha uzun süre etkili olmasını sağlıyor. Eğer AC modunda kullanırsanız stop-start kompresör devreden çıkmadığı için motoru daha erken çalıştırmak durumunda kalıyor. Sonuç olarak, AC Eco yakıt tasarrufu sağlar ama bu tasarrufun önemli bir değer olması için aracı yılda 50.000 - 60.000 km kullanıyor olmak lazım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...