Jump to content

DSC Nedir? Ne Değildir?


sudef
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

abiler şimdi ben aldım mazda3 esp kapatılsada kontak kapatıp tekrar açılında tüm yol güvenlik sistemleri otomatik tekrar devreye giriyor degilmi

bu arada gerçekten kral araba mazda3:=)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Nasip.. Nerdeyse 1 yıldır arıyorum mazda3 anca bulabildim Darısı başınıza.

Bilgi için teşekkürler ekran tertemiz sıkıntı yok o zaman.Az önce 80,000km bakım için merser servisine bıraktım

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 4 hafta sonra ...
  • 1 yıl sonra ...

Konu biraz hort olmuş ama DSC off konumunda aracimin şehir içinde kesinlikle daha az yaktığını gozlemledim. Azımsanmayacak %5 ile %10 arasında bir değer. Bu arada off konumunda frenlere daha çok yük bindigini de unutmayalım. Benim gozlemlemem ancak beni bağlar, lütfen referans alıp da Allah korusun kazaya sebep vermiyelim, hele de araç ta can taşırken.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Rican başım ustune, yabancı bir mazda forumundan okuduğum kadarı ile, elemanın biri tekerlere giden kuvvetin DSC off ken daha yüksek olduğunu bunun da haliyle aracı yavaslatmak için fren pedalına biraz daha fazla müdahale gerektirdiğini iletmis.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

size de hayırlı bayramlar.. aracınızın DSC OFF konumunda  %1 bile daha az yakması , olanaksızdır.  imkansızdır.

 zaten dsc devrede iken gerekmedikçe sadece bir gözlemcidir. kimseye zararı yoktur.

aldığınız yakıt etki etmiş olabilir veya plasebo etkisi ..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

42 lt benzinle her zaman aynı güzergahta aynı kullanım koşullarında 470 kusur km yol yapan aracim, DSC off konumunda aynı yol ve surus sartlarinda 507 km yol yaptı. Benzini aracı aldığım günden beri aynı yerden alırım yakıt kaynaklı olmasına ihtimal vermiyorum. Aracımin ivmelenmesi kesinlikle çok daha iyi, gazdan ayağımı çekince motor devrinin ve hizinin düşmesi daha yavaş, vites geçişleri daha kararli. İster kelebek etkisi ister plasebo deyin, aracimi civatasina kadar bilirim. Bundan sonra bildiğim güzergahta kesinlikle Dsc ye off. Sizden ricam, DSC kapanınca araçta nelerin pasif edildiğini biliyor iseniz paylaşabilirsiniz sevinirim. Konunun bununla alakalı olabileceğini dusunuyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Öyle bir hikayeyi ben de ilk kez duydum yani DSC OFF iken 5% - 10% az yakıt tüketmesini. O hikaye gerçek olsaydı Mazda tüketime etki edeceğini Kullanım Kitapçığına kesin yazardı cunku kitapçıkta kullanıcı için gerekli olan her birşey tüm ayrıntısıyla var.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Dsc off konumunda iken TCS( anti patinaj diyelim ) ve ESP devre dışı kalıyor. 1 kere basarsanız TCS basılı tutarsanız hem TCS hem ESP devre dışı kalıyor da bunun yakıtla ne alakası var çözemedim. Sürekli patinaj halinde gidiyorsanız fren yapmayı bırakır mantıklı geliyor ama o araç sürekli patide gidemez :) Rüzgarsız veya arkadan rüzgar alan günlere denk gelseniz bile o kadar km fark ettirir merak etmeyin...

ya da sizin aracın teker çapları farklı sürekli fren yaparak gidiyor... :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

dsc açıkken  muhtemelen direksiyonun altında konumlandırılmış olan dsc  beyni,     tekerleklerdeki abs sensörleri vasıtası ile sürekli tekerleklerin tur sayılarını ölçen ABS beyninden tekerlek tur verilerini almaktadır..  ek olarak  direksiyon açısını da kontrol eder.

 

ön tekerleklerden birinin tur sayısının diğerinden fazla olduğunu anladığında , motora yakıt gönderimini keser,  yetmezse tur sayısı fazla olan tekerleğe fren yapar.   traction control

 

bir diğer yandan 4 tekerlek izlenirken, aracın savrulması durumunda, tekerlek tur sayılarında oluşan farkları ve direksiyon açısını kontrol eder. sizin sağa direksiyon çevirdiğinizi ama aracın düz gittiğini anladığı anda,  sadece 1 tekerleğe ve ardından başka bir tekerleğe fren yapar.. (asla bir insanın yapamayacağı şekilde)..     dynamic stability control

 

sistem böyle işliyor.

dsc off konumunda  ABS devrede ,   sistem izleme yapıyor ama herhangi bir müdahale yapmıyor..  

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Dostlar, amacım polemik degil. Hikâye de anlatmiyorum revivonun dediği gibi. Rakamlarla konuşuyorum. İsteyen acsin isteyen kapatsin dscsini. Yalnız benim için DSC bitmistir :) zealot bilgi için minnettarım bu arada.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Şu ana kadar birkaç kez DSC OFF konumunda kullandım ki o da aküyü çıkartıp taktıktan DSC'nin kendini ayarlaması yüzündendi.

 

DSC OFF iken normal bir makas attım ve araç kendini herzamankinden daha zor topladı (daha doğrusu aracı kendim topladım) DSC ON'dayken en sert makaslarda dahi araç kendi kendini ve anında topluyordu Yani DSC dediğimiz olay sadece o tür durumlarda devreye giren bir yardımcı; yakıt tüketimine etkisi ne kadar olabilir diye düşünüyor insan. Ha yol boyunca sert makas atarak gidiyorsam o zaman belki 1% etki edebilir .)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim anlatmak istediğim ve yaptığım sey şey, surus esnasında DSC off yapmak degil. Aracı her çalıştırmadan önce off yapıp, stop edene kadar DSC off da seyir etmek. 2. nesil mazda 3 sahibi bir kac arkadaş araclarini şehir ici, kazaya mahal vermeyecek sekilde bir sure böyle kullanıp tecrubelerini paylasabilirlerse sevinecem. Değişiklik hissetmezlerse benim husnu kuruntummus diyeceğim. Takipteyim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yanlız göstergede yanan sarı ışıkları da hesaba katıyoruz değil mi? Benim modelde DSC OFF iken göstergenin ortasında sarı yol üstünde kayan araba ışığı, yanında da DSC OFF ışığı yanıp sönüyor. DSC OFF'ken onların yanmaması için bir ayar var mı?

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Buzda tcs ve abs işe yaramaz çünkü buzu kazıyarak durmak veya kalkmak daha fazla kuvvet sağlar. Tcs ve abs kaydığı anda buzdan kaynaklı yol tutuş çok azdır. Halbuki birazcık patinaj ya da kızaklama sonucu buzu kazıyarak yol tutuşu artmaktadır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2010 model mazda 3 umde DSC off isigi en sağ da on ve arka sis lambalarının da sinyalinin olduğu yere konumlu. Direksiyonun solunda konumlu DSC dugmesine Tek basma da DSC off ikazı hemen geliyor ama benimki yanıp sonmuyor, motor stop edene kadar sadece yanıyor. DSC düğmesine bi 10 snye kadar basınca konsolun ortasında ki sarı renk kayan araç işareti çıkıyor. Ben tek dokunuşla sadece dscyi kapatiyorum. O kayan araç olayına girmiyorum. Araç kaç model bu arada?

Edit: anti patinaj/sarı renk kayan araç isareti dsc off a uzun sure basarak kapatamadim. Eski aracim swift deki esp ile karistirdim galiba.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş


×
×
  • Yeni Oluştur...