Jump to content

LPG Zararının Maliyeti

ceyhun29
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

aracınız LPG' de yüksek devirlerde daha fazla ısı ürettiği için sübaplar hasar görüyordu

Acaba böyle mi gerçekten? LPG daha fazla ısı mı üretiyor? Daha fazla enerji demek yani... O zaman üst devirlerde arabamın LPG ile daha iyi gitmesi gerekiyor! Zaten böyle bir durum oluyorsa sıkıntı var demektir.

Bana bu yaklaşımlar hep bilimsellikten uzak geliyor. Acaba gerçekten bir test var mı yapılmış? BRC nasıl böyle bir geliştirmeye karar vermiş ki? Hangi parametreleri değiştirmiş? Yoksa standart yapılamayan entegrasyonun zararını en aza indirmeyi mi amaçlamışlar? Yani usta efendi sistemi nasıl takarsa taksın, kalibreyi yanlış yapsın ama zarar az olsunu mu kovalamışlar?

Sorular sorular sorular..... :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• Yanıt 129
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

• Burak

22

• Fotifoti

10

• dakyildiz

11

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

Hehehehe, geçmeyin geçmeyin. Zaten bu konunun içinde muhtelif kere hesaplar yapılıp, parasal durumlar ortaya kondu. LPG karlı bir yatırım en nihayetinde.

Yanlış programla ilgili de şöyle bir anım var: LPG yeni yeni popüler olmaya başladığında bir arkadaşımın arabası LPG takıldıktan sonra daha iyi gitmeye başlamıştı. İçimiz rahat etmedi, geri götürdük. Baktılar, yanlış motorun programını yüklemişler, o yüzden öyle olmuş  :kafa: ... Muhtemelen öyle kalsaydı sübaplar bozulacaktı gerçekten.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Çok yazdım yine yazayım. Likit petrol gazı denen; bütan ve propandan oluşan yakıtın kalorofik ısıl değeri benzinden daha azdır. Yandığı zaman daha az ısı açığa çıkartır. Bu sebepden dolayı benzinle aynı gücü elde etmek için benzinden 1.2 kat daha fazla lpg yakılır. Ancak böylece aynı güç elde edilebilir. Subapların yanmasının tek sebebi var. Fakir ya da zengin karışımdır. Sadece lpg de değil benzinli bir aracın karışımınıda değiştirseniz subap sorunları yaşanır. Kısaca yazdım. Sayfalarca yanma formülleriyle yapılan yanlışlıkları yazacağım uygun bir zamanda.

Doğru montaj, doğru kit, doğru kalibrasyonla sorunsuzca kullanırsınız.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Çok yazdım yine yazayım. Likit petrol gazı denen; bütan ve propandan oluşan yakıtın kalorofik ısıl değeri benzinden daha azdır. Yandığı zaman daha az ısı açığa çıkartır. Bu sebepden dolayı benzinle aynı gücü elde etmek için benzinden 1.2 kat daha fazla lpg yakılır. Ancak böylece aynı güç elde edilebilir. Subapların yanmasının tek sebebi var. Fakir ya da zengin karışımdır. Sadece lpg de değil benzinli bir aracın karışımınıda değiştirseniz subap sorunları yaşanır. Kısaca yazdım. Sayfalarca yanma formülleriyle yapılan yanlışlıkları yazacağım uygun bir zamanda.

tecrübelerinizi bizimle daha detaylı paylaşmanızı bekliyorum ömer bey teşekkürler...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

sizin aracınızda varmı? :)

Fabrika çıkışlı var :) Daha bayiden teslim almadan taktırdım. Önceki 1.6 fiestamda da vardı...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Buna bir ekleme yapmak isterim. Araştırmalarımda şöyle bişeyle karşılaşmıştım: Enjektörlerin açık kalma miktarları PWM(Pulse width modulation) denen bir kontrol metodu ile ayarlanmakta imiş. Kısaca, benzin enjektörlerinin açıp kapanma hızı LPG enjektörlerine göre daha hızlı olduğu için, özellikle yüksek hızda ve yüksek devirlerde benzin enjektörleri hızlı aç-kapa yaparken, LPG enjektörleri bu hıza erişemeyip, gelen sinyale cevap veremeyip, sürekli açık kalma durumu oluyormuş. Bu da motora olması gerekenden daha fazla yakıt gönderilmesi anlamına gelmekte( bir nevi zengin karışım). Bu da sırf sübapa değil, tüm motor mekaniğine zarar verebilecek bir durum. Ama bununla ilgili de bir makale veya test sonucu görmüş değilim... Kulaktan dolma, başkalarının tecrübelerine dayalı bilgi işte!

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

1- Doğru montaj:

Buharlaştırıcı yani halk diliyle beyin mümkün olduğu motor bloğundan çıkan kalorifer hortumlarına yakın, yüksekte olmadan, en kısa mesafede olmalı. Buharlaştırcıya giren motor suyu sıcaklığı ne kadar yüksek ve debisi fazla olursa sıvı gelen yakıt o kadar fazla buharlaşır, atomize olur.

Ayrıca manifoldda her silindir için delinecek deliklerin hepsinin aynı açıda mümkünse benzin enjektörüyle aynı uzaklıkta ve subaplara eşit uzaklıkta olması lazım. Böylece her silindire eşit yakıt göndererek fakir ya da zengin kalma. gaz tepskisinde gecikme vs gibi durumlar oluşmaz.

Buharlatırıcıdan çıkan gaz hortumunun kısa aynı zamanda enjektörlerden nipellere gide hortumlarında kısa olması gerekir.

İşin elektronik kısmında ise mutlaka kit destekliyorsa manifold basıncı oem kullanılmalı devir doğru yerden alınmalıdır.

Motor hacmine göre daha kalın yakıt hattı (bakır boru), Silindir başına üretilen güce göre de uygun debide enjektör ve  buharlaştırıcı seçilmeli.

2. Doğru kit,

Mutlaka enjektörleri gerçek enjektör olmalı. 2-10ms arasında açılıp kapanabilmeli. Vana tipi enjektör olmamalı. Bu aslında en önemli nokta.

6000 devir/dakika dönen bir motorda 1 çevrim yaklaşık 0.01sn de yani 10 ms civarında gerçekleşir. Bu sürede aracın benzin ecusu sensörlerden bilgileri toplar içindeki yazılımdaki datalara göre karar verip tekrardan enjektör ve ateşleme sistemine gönderir. Bu sırada gaz ecusu benzin enjektörüne gönderilen açık kalma bilgisini okur yine içindeki datalara göre değerlendirip bu çevrim için enjektörlerden ne kadar yakıt püskürtüleceğine karar verir. Aslında bu süre çok kısadır. Yani hem benzin beyni hem de lpg beyni 1 çevrim için hesaplama yapmak zorunda kalır. Lpg kiti kaliteli olmaz ise ne işlemcisi ne de enjektörleri bu kısacık sürede düzgün çalışamaz. Ya enjektörler tam açık kalır. Ya da az yakıt gönderir. Yani gerçek enjektöre sahip kaliteli bir kit seçmemiz gerekli. Yüksek devir çeviren  motorlarda bu sıkıntı saha fazladır. Örneğin 8000devir\dakikada çevrim süresi %20 kısalır.

3. Doğru kalibrasyon.

Buraya o kadar çok şey yazılırki belki sayfalarca sürer. Ancak, üstteki 2 madde doğru olmaz ise kalibrasyon için isterseniz Denso dan ya da F1 den yarış mühendisi getirseniz işe yaramaz.

Aslında en iyi kalibrasyon wideband oksijen sensörü ile yapılır. Benzin de log alınarak kaydedilir. Aynı şekilde gazda log alınarak loglar karşılaştırılıp ayarlanabilir. Ancak her lpg beyni buna izin vermez. Son yıllarda daha basit arayüzü olan bu ayarlara imkan vermeyen yazılımlar kullanılıyor.

Sonuç olarak araca özel yani kopyalayıp yapıştırma yapmadan o araç için kalibrasyon yapılmalı. Hazır bir dosya olarak değil de her araca özgü kalibrasyon yapılmalı.

Bu son madde çok geniş. Ayarı yapan kişinin bilgisine göre yakıt sarfiyatınız. motor gücü ve torku, motor ömrü vs gibi otomobiliniz için çok önemli noktaları seçmiş olursunuz. 

Son olarak montajdan sonra mutlaka otomobilin lft ve sft değerlerine bakılmalı, mutlaka ve mutlaka arıza ışığı yanmadan dönüşüm gerçekleştirilmelidir. Arıza işığınız yanıyorsa, kısa aralıklarla yanıp sönüyorsa mutlaka yanlış giden birşeyler var demektir.

Daha da geniş yazılabilir. Taa lpg nin formülünden başlayıp kimyasal yanma denkleminden tutunda dinamometre eğrilerine kadar değerlendirilebilir. Ancak gündelik kullanıcının fark edebileceği temel noktaları kısaca yazdım.

İyi akşamlar.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

çook teşekkür ederim emeğinize elinize sağlık.eğer bi uygulama yaptıracak olursam sölediklerinizi mutlaka göz önünde bulundurucam.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar merhaba

Daha önce konusunu açmıştım aracımda ciddi çekiş problemi var diye kompresyon testi sonucunda subaplarda sorun olduğu sonucuna vardık aracı yetkili servistemi özel servistemi yaptırayım kararsızlık sürecinden sonra babamında mardin sanayi sitesinde esnaf olması sebebi ve onun önerisi ile ( oğlum gel burda yaptır hem özenerek yaparlar hem uygun olur önerisi üzerine ) aracı özel serviste yaptırmaya karar verdik

Motora bakan usta üst kapağı söktükten sonra rektefeci ile birlikte subap takımının subap lastiklerinin ve conta takımının değişmesi gerektiğini söylediler... bu parçalar için yetkili servisten aldığım parça fiyatı 1000 tl civarındaydı. ustam istersen wax marka yan sanayi subaplar var bu markayı yıllardan beri kullanıyoruz herhangi bi sorun sıkıntı yaşamadık her hali ile orjinal magnezyum subaplardan daha sağlam olacaktır yan sanayi takalım hem daha iyi olur hem daha ucuz olur tavsiyesi üzerine tamam dediğin gibi olsun dedim ve izmirden bi yakınım aracılığı ile 16 subap , subap lastik takımı ve conta takımını 300 tl ye getirttik rektefeci gerekti alıştırma işlemini yaptıktan sonra montajı yapıldı ve test sürüşüne çıktık.

Daha önce 60 70 le zorlanarak çıktığım bi yokuşu şu anda 120 ile çok rahat çıkıyorum :)

Aracımda çok ciddi bi performans değişimi oldu.

Daha önce forumda lpg nin subap yuvalarını bozduğunu bu sebeple subapların buna bağlı olarak bozulduğu yazılmıştı ama motoru açtığımızda subap yataklarında hiç bi sorun olmadığını söyledi bakan usta ile rektefeci sadece subaplar hasar görmüştü dedi... Şu an için aracın performansından memnunum bakalım uzun vadede yan sanayi subap kullanarak iyimi kötümü ettiğimizi görecez (ben açıkçası daha uzun ömürlü olacağına inanıyorum : )

Yapılan işlem ve değişen parçalar

16 subap subap lastik takımı ve conta takımı 300 tl  ( izmirdeki tanıdık vasıtası ile bu fiyatlara temin ettik

el emeği 200 tl (ben şahsen usta olsam 200 tl ye o motoru dağıtmazdım :) )

rektefeci akrabam olduğu için sağolsun para almadı :)

50 tl sıvı conta ıvır zıvır parası

yani özetle 550 tl ye tüm işlemleri yaptırdık yetkili servsin bu işlemler için istediği tutar 2580 tl idi...

biraz uzun bi yazı oldu ama sizlere fikir ve bilgi vermesi açısından faydalı olacağına inanıyorum...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ayrıca küçük bi ayrıntı aracı tanıdık bi lpg ustasına gösterdiğimde 2. ve 3. lpg enjektör kablolarının ters bağlandığını söyledi 2. kablo 3 e 3. kablo 2. lpg enjektörüne bağlanmıştı ayrıca subapları söküp baktığımızda 2. silindirin subaplarının diğerlerine göre çok çok aşırı derecede hasar görmüş olduğunu gördük...  enjektör sıralaması bu subap sorununa sebep olmuş olabilirmi ? bu konudada fikirlerinizi bekliyorum

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim bildiğim sadece 8 sübap değişir. 16 sına hiç gerek yoktur.

ben sadece egzoz subaplarını değiştirelim dedim emme subaplarında hasar yoktur dedim usta açmışken hepsini değiştirelim dedi

Sanırım bu diğerlerinden biraz farklı bir vaka olmuş. Subaplarda sorun yok ama subap lastikleri ve conta takımında sorun çıkmış. 2. ve 3. enjektörlerin kablosu karıştıysa skıntı olmaz diye düşünüyorum

subaplarda sorun yok diye yazmadım ki subapların hepsi değişti diye yazdım :) contayıda usta değiştirmesekte olur dedi ama içime sinmedi onuda değiştirdik

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Alla alla ben neden öyle okumuşum onu kusura bakmayın. Sildim o mesajımıda yanlış anlaşılmaya sebep olmasın diye :) Bu arada baya ucuza çıkartmışsınız bu işi yan sanayi parçalar ile umarım uzun süre sorunsuz kullanırsınız.

est ne kusuru...

kullanılan yan sanayi subapları bizim ustada rektefeci tanıdıkta defalarca kullanmışlar bu markayı şimdiye kadar hiç bi olumsuz geri dönüş olmadığını söylediler hatta çelik subap oldukları için orjinalinden daha dayanıklı olacağını söylediler ama bakalım artık ben ve şansım..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Üniversitedeyken Lab.da sayısız testler,deneyler yapıldı bu konuda,o yüzden konuyu uzatmıyorum, Lpg motoru öldürür,bitirir vs diye hala iddia eden varsa buyursun hem misafirim olsun hem de kendi gözüyle bazı gerçekleri görsün :)

Benim Lantis'i de,evdeki diğer araba olan Accent'i de LPG'de gitmesinin mümkün olduğu en yüksek devir bantlarında kullanırım ki ne hikmetse yıllardır ikisinde de herhangi bir sorun çıkmıyor..

Bakın öyle 3-4 bin değil,gerçekten sağlam devirlerden (6-7K) bahsediyorum ..

Konu bakıma gelince ; 2 araçta da tüm sıvılar uyan spesifikasyonlarda Castrol ürünleridir ve Km'leri dolmadan değiştirilir.. Lantis'te Zavoli Type Zeta, Accent'de LandiRenzo kit var ve onların da filtre,enjektör temizliği vb leri zamanından önce düzenli yapılır..

Emisyon olarak olumlu katkısı da var evet ama önümdeki J9'cu tüm ön camımı siyaha bulayarak giderken bu umrumda mı? Kesinlikle değil..

Sonuç olarak LPG'yi seviyoruz :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

sağolsun solgaç hocam bizi bu konuda byağ cesaretlendridi. bende bu işi dışarıda yaptırmayı düşünüyorum. benim trabzondaki ustam 600-700 civarında bimeblağ tutar dedi. bakalım hayırlısı..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...