Jump to content

Mazda 3 BK benzinli MT şanzıman yağı?

DonQuichotte
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Merhaba arkadaşlar,

Aracım Mazda 3 2009 BK kasa benzinli düz vites. Baskı balata yenilemem gerekiyor, baskı balata yenilemişken, keçeler ve şanzıman yağını da yenilemek istiyorum.

LuK 620 3234 00 Debriyaj Seti sipariş verdim. Aslında satıcı, İzmir'de ve baskı balatayı değiştirtmeyi düşündüğüm Ferser Otomotiv'in iki sokak ötesinde, ancak web sitesinde nakit 4900 ₺ olan set, elden teslim için telefonla sorduğumda 6200 ₺ istediler, klasik Anadolu esnafı, tecrübelerime göre, aracımla gitseydim, 6200'den daha fazla, elimde parçayla gitseydim, daha da fazla, araç liftteyken usta isteseydi, çok daha fazla fiyat isteyeceklerdi.

Bir Mazda ustasına yaptırırım diye düşündüm ancak Ferser Oto, 1 aydan önce yapamayacağını, Dündar ustanın dükkanı ise ancak bayramdan sonra randevu konuşabileceğimizi söyledi. Bu durumda ya kendim değiştireceğim, ya da bu şanzımanı bilmeyen bir başka ustaya götüreceğim. Gerekli alet edevatı edinmek pek zor değil ama bazı bilgiler bende yok, Mazdacı olmayan ustalarda da olduğunu sanmıyorum, şu bilgiler:

• Şanzıman yağının tipi; manuel vitesinki, kitapçıkta yer almıyor, sadece 100k km'de değişim yazılmış hatırladığım kadarıyla, Firmaların yağ seçici sayfaları, API GL 4 veya SAE 75W sertifikalarını gösterdi, kimisi 75w-80 önerdi, kimisi 75w-90. Skyactive benzinli manual vites araçların kitapçığında da bunlar önerilmiş sanırım.
  • Şanzıman tam dolum yağ miktarı: Şanzıman ineceği için, tam bir yağ değişimi yapılabilir, ancak tam dolumda kaç litre yağ gerekeceğini bilmiyorum, tam olarak nereye kadar doldurmam gerektiğini de. Sanayideki ustalar, şanzıman tam düz terazideyken, üst dolum tapasından taşana kadar dolduruyorlarmış. Febi yağ seçicisi, 3,4 litre derken, Castrol ve Liqui Moly siteleri 3 litre demiş.
  • Vida ve somunların tork değerleri: aracın bendeki versiyonunun servis kılavuzuna ulaşamadım, global servis kılavuzlarında sadece 2.0 ve 2.3 motorlar var.

Bu konularda bilgi ve tecrübeleriniz çok makbule geçer.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...