Jump to content

2005 Mazda6 Şanzıman Yağı Değişimi

mm_albuz
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Valla, benim de 6-7 ay once Sanzuman yagi degisimim gelmisti. Ankarada hep gittigim yetkili servise verdim. Motor yagini bile her seferinde dexelia koyduran biriymdir..

Araci almaya gittigimde liqui moly koyduklarini ogrendim. Kavga dovus emin deiglim ama ya mobil ya shell koydular.. ama arac basinda olmadigimdan bilemiyorum.Neyse.. birkac ay sorunsuzdu ama 2 aydir falan.. ozellikle gaza ani yuklenmemde 3ten 2ye inislerde arac vuruntu yapiyor.

Ben yine yagdan supheleniyorum.

Son soz nedir simdi. yag tavsiyesi var mi :) dexelia ankaraya geldi mi gelmedi mi :))

geçen hafta SMB mazda'da servis müdürü olan cenk bey ile sohbet ediyorduk ayak üstü. dexelia atf'nin kendisinde olduğunu söyledi. bi arayıp sorun isterseniz. eğer yoksa bile benim yaptığım gibi yapın, şaşmazdaki aydoğmuş şanzımana gidip mobil synthetic atf koydurun. ben dexelia'yı o zamanlar hiç bir serviste bulamadığım için alternatif olan ve Türkiye'de bulabildiğim yağ olarak koydurmuştum bu yağı. dexelia M-V gereksinimlerini karşılıyor bu yağ. 3'den 2'ye geçişlerdeki kemikli geçişten şikayetçiydim bende. yağ değişiminden sonra pamuk gibi oldu 8)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

DUn ankaradaki servisleri aradim. Basayar maalesef dexelia satmiyormus. Mobil ile anlasmalari varmis.

SMB ve Opanin elinde m-v m5 varmis.. evoya da sordum. onlarda da varmis ama ankaraya kargo olarak gonderemeyiz dediler.

hepsi de 43 tl fiyat verdi litresine.

ne guzel fiyatlarimiz var. rastgele bir arama yapayim dedim. polonyada ayni yag 22 tlye falan geliyor :))

Bir ilave soru daha.. sadece karterdeki yagi degistirmem yeterli olur mu. yoksa bir sekilde tum sanzuman yagini bosaltabilecekleri bir yol var mi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

DUn ankaradaki servisleri aradim. Basayar maalesef dexelia satmiyormus. Mobil ile anlasmalari varmis.

SMB ve Opanin elinde m-v m5 varmis.. evoya da sordum. onlarda da varmis ama ankaraya kargo olarak gonderemeyiz dediler.

hepsi de 43 tl fiyat verdi litresine.

ne guzel fiyatlarimiz var. rastgele bir arama yapayim dedim. polonyada ayni yag 22 tlye falan geliyor :))

Bir ilave soru daha.. sadece karterdeki yagi degistirmem yeterli olur mu. yoksa bir sekilde tum sanzuman yagini bosaltabilecekleri bir yol var mi

filtreyle birlikte değiştirmek lazım en temizi. filtreyi sökmek içinde şanzıman karteri sökülüyor. bu sayede yaklaşık 5 lt yağ alıyor. tapadan boşaltıp filtreyi değiştirmezsenizde 3-4 lt arası gidiyor yağ. tüm şanzımanın yağı şanzıman inmeden boşalmaz. makinayla bir taraftan eski yağı boşaltıp bir taraftan yeni yağı doluranlar var ama ankarada böyle bir yer bulamadım. istanbulda da 600 tl civarı bir rakam istiyolar. eski yağı ne kadar fazla boşaltırsanız o kadar iyi...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 ay sonra ...

Arkadaşlar merhaba. Bendede 2004 model mazda 6 var 202000 km de. Bugun şanzıman yağını değiştirdim. Biraz ilginç oldu. Önce bu forumdan takip ettiğim için aydoğmuş şanzımana gittim. Ama ellerinde istediğim yağ yokmuş. Başayara sordum onlarda yağ olarak shell kullanıyorlarmış. Bende smb ye gittim. dexelia marka yağ olduğunu fakat yağ filitesinin olmadığını söylediler. Bende yağı alıp tekrar başayara gelerek değişimi yaptırttım. Şimdi herşey iyi hoş ta ben smb den 5 lt yağ aldım fakat başayarda 3,5 lt yağ koyduklarını söyleyerek kalan 1,5 lt yi bana geri verdiler. Filitreyle beraber değişim olduğunda 5 lt kadar yağ gittiği söyleniyor. Sizce başayarda filitre değimemişmidir? yoksa bu şanıman modelinde doğrusu bumudur? Araç 4 ileri otomatik. Faturaya baktığımda yağ süzgeci yazıyor 81,88 tl den. Acaba yağ süzgeci denilen şey filitre değilmidir? Son olarakta bu elde kalan 1,5 lt yağı isteyen varmı?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben durumu şöle ifade edeyim, oto şanzımanda yağın tamamı karterin dibine sızmaz,  tork konvektörü vede radyatörün içinde kalan yağ olduğu gibi kalır, servis mevcut karterdeki yağı değişip bırakmıştır, yapabileceğide budur,  filtre zaten karterin dibindedir, yağın miktarıyla alakası yoktur, zaten aracınız tahminimce toplamda 6- 6.5 ltr gibi bir yağ alır lakin bu yağın yarısına yakını behsettiğim ekipmanların içinde kalıp, boşalmadığından 3,5 ltr kadar bir yağ değişimi olur, oto viteslerde yağ değişim makinasıyla yağı değişmek daha iyidir,  bu makina bir taraftan eski yağı çekerken yerine yenisini basar , daha yeni yeni yaygınlaşmaktadır, yani tümünü değişir, eğer isterseniz filtreyi değişmeden elinizde kalan yağa 2 ltr daha ekleyin vede bir daha değişin, en azından %80 ini yenilemiş olursunuz, makina dışında yağın tümünü değişmek , komple şanzımanın inmesi ile mümkün olur, oda çok gereksizdir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Düzeltme yapma gereği duydum , konuda daha önce sayın apojitsu şanzımanın doğru yağ kapasitesini belirtmiştir, 5.ltr,  ben kendi arabamla kıyaslayarak yaklaşık tahmin yamıştım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

yalnız şöyle bir durum var;

sizin aracınızın şanzımanı Jatco FN4A-EL modeli. 4 ileri otomatik şanzıman. benim kendi aracımla ilgili verdiğim veriler Jatco FS5A-EL 5 ileri tiptronik şanzıman için geçerli...

sizin aracınızın tamamen boşken ki şanzıman yağı kapasitesi 7,2 lt'dir. filtre ile birlikte ki yağ değişiminde yaklaşık en fazla 4 lt civarı yağ boşalır...

benim aracımın tamamen boşken ki şanzıman yağı kapasitesi ise 8,2 lt'dir. filtre ile birlikte ki yağ değişiminde yaklaşık en fazla 5 lt civarı yağ boşalır...

iki şanzımanda da aradaki yaklaşık 3 lt'lik fark tork konvertörünün içinde kalır...

NoooFearrrr arkadaşımızın dediği gibi makine ile boşaltmak en mantıklısı ama ankarada bu işi yapanı bulamadığımdan 2 hafta arayla tekrar yağ değiştirdim ki, mümkün olduğunca eski yağı şanzımandan çıkarayım...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yanıtlarınız için teşekkür ederim çok yardımcı oldu. Galiba 1-2 ay böyle kullanıp tekrar değişime gitmek en doğrusu olacaktır. Peki sizce tekrar değişime gittiğimde filtreyide tekrar değiştirmek gerekirmi? Yoksa sadece yağ değişirse olurmu. Son olarak sadece yağ değiştirsek gene 3,5 lt mi alır yoksa bir azalma söz konusu olabilirmi?

Bu servisleride anlayamıyorum. Adam 5 lt yağ satıyor. araba 3,5 lt alıyor. öbürü dexelia yok diyor bari uygun bir yağ getir. Adam sorentoya da bu yağı koyuyoruz bi sıkıntı olmuyor diyor :) Galiba internetten araştırmadan yada gerçekten bildiğine inandığımız birilerine sormadan hiçbirşey yaptırmamak lazım. Yetkili servis bile olsa güven vermiyor neyazıkki. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Filtreyi değişmene gerek yok diye yazmıştım yukarıda, sadece yağı bie kez daha değiş , olsun bitsin.

aynen, filtreyi değiştirmeye gerek yok. yağı değiştirin yeter. yalnız bu sefer 3 litre civarı yağ alacaktır...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Teşekkürler tekrardan. Tavsiyelerinize dayanarak 1-2 ay sonra tekrar değiştireceğim.

apojitsu hocam siz servis için nereye götürüyorsunuz? Ankarada tevsiye edebileceğiniz bir yer varmı? genel bakımlar için bir türlü sabit bir yer ayarlayamadım. her bakımı başka yerde yaptırıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Teşekkürler tekrardan. Tavsiyelerinize dayanarak 1-2 ay sonra tekrar değiştireceğim.

apojitsu hocam siz servis için nereye götürüyorsunuz? Ankarada tevsiye edebileceğiniz bir yer varmı? genel bakımlar için bir türlü sabit bir yer ayarlayamadım. her bakımı başka yerde yaptırıyorum.

yıllardan beridir bütün arabalarımı götürdüğüm ustam var. gösterişli, havalı diye girilip milleti soyan dükkanlardan değil. aksine orta halli, gösterişsiz bir dükkan. ustamı tanımasam, dükkanının önünden bile geçmem aslında :) ama nazımızın geçtiği, bir dediğimi iki etmeyen, sıkıntı hakkında istişare yapılabilen, anlatmaktan ve izah etmekten sıkılmayan, "şunu şöyle yap, bunu böyle yap" dediğimde "hadi len oradan" demeyip ne dersem yapan, yapamayacağı işi bir bilene yönlendiren, peugeot yetkili servisinden ayrılıp kendi işini kuran, borcumuz ne dediğimde az söyleyecek diye karşısında utandığım bir ustadır benim seyfullah ustam 8) etrafımdaki tanıdıklarımın çoğu ve benim bütün arabalarım gitmiş ve gitmektedir kendisine...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 ay sonra ...

Arkadaşlar merhaba, aldığım 2006 mazda 6 nın tüm bakım kayıtları elimde, araç 98000 km'de ve şanzıman yağı hiç değiştirilmemiş...

Aracın kullanım kılavuzunu inceledim, otomatik şanzıman yağı için 180000 km'ye kadar her 60000'de bir kontrol edilmesi gerektiği belirtilmiş ancak değişim öngörülmemiş...

Daha önce otomatik aracımda yağ değişimi yaptırdım ama önemli bir fark yaşanmadı, diğer yandan hangi yağ olursa olsun belli bir kullanım ömrü var...

Bu konuda ne yapmalıyım??? Açıkçası biraz kafam karıştı...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar merhaba, aldığım 2006 mazda 6 nın tüm bakım kayıtları elimde, araç 98000 km'de ve şanzıman yağı hiç değiştirilmemiş...

Aracın kullanım kılavuzunu inceledim, otomatik şanzıman yağı için 180000 km'ye kadar her 60000'de bir kontrol edilmesi gerektiği belirtilmiş ancak değişim öngörülmemiş...

Daha önce otomatik aracımda yağ değişimi yaptırdım ama önemli bir fark yaşanmadı, diğer yandan hangi yağ olursa olsun belli bir kullanım ömrü var...

Bu konuda ne yapmalıyım??? Açıkçası biraz kafam karıştı...

yukarıda her şey yazıyor  ;D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

yukarıda her şey yazıyor  ;D

konuyu başından okudum...

aldığım araç ESOTO bakımlı ve şanzıman yağını değiştirmemişler, ayrıca kullanım kitapçığında da sadece kontrol olarak belirtilmiş, değişimden bahsetmiyor...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

konuyu başından okudum...

aldığım araç ESOTO bakımlı ve şanzıman yağını değiştirmemişler, ayrıca kullanım kitapçığında da sadece kontrol olarak belirtilmiş, değişimden bahsetmiyor...

Değiştirin o zaman :hi:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 8 ay sonra ...

Merhaba değerli üyeler,

2006 Mazda 6 aracım için şanzuman yağı değişim zamanı geldi. Benden önceki sahibi değiştireli 70.000 km olmuş. Benim de değiştirmem gerek. Orjinal yağının hangisi olduğunu söyleyecek arkadaşlar varsa memnun olurum.

Saygılarımla

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

"Mazda Dexelia ATF M-V" sizin araca uygun orjinal şanzıman yağı. litresi 35 Tl demişlerdi en son sorduğumda yetkili servisde.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Anlamadığım Şey, Bugün Mazda Başayar yetkili servisini aradım. Bana Dextron 3 yağ koyduklarını söyledi, Sonra İstanbul Evo'yu aradım ATF  M-5 koyduklarını söyledi.

Başayar diyorki 8 litre yağ gerekli, Evo diyor ki 4 litre yağ yeter. Hangisine güveneceğiz?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...