Jump to content

İnternette Sahte Otomobil Parçaları İle Büyük Vurgun!

Revivo73
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

bilgilendirme için saol ucuza kaçmamız gerektiğini  hatırlattığın için geçmiş olsun bu arada

Aslında yaşadığım bu sorun 2 aşamada meydana geldi ve 2sinde de ucuza kaçmak gibi bir niyetim pek olmadı.

1. aşama: Amerika'da aynı orjinal OEM parça servisten satış $80 iken bizim servis satışı $168 olması. Ayrıca Amerika'da yine aynı orjinal OEM parça Internette $58+ $3 kargo. Bursa'daki servise neden o kadar yüksek old sorduğumda gümrük falan dediler. Oysa ki gümrük 5%. (Ayrıca Y.dışından ben getirttiğimde gümrüğe takılmadı, 0 gümrük oldu)

2. aşama: Arabamın soğuk çalışmasında egzostan öksürük sesi yapmasının eskiyen bobinlerden kaynaklı olduğuna kesin kanaat getirdikten sonra bu parçalardan hemen almaya karar verdim. Dünyanın en büyük ve en güvenilir ticaret sitelerinden eBay.com'da aramaya başladım. Benim sahtecinin sayfasına denk geldim. Şimdi ucuz fiyattan neden şüphelenmeden aldığımı açıklayacağım: Sahteci ilanında RX-8 bobininin 100C adında yeni serisinin çıktığını ve 4'ünün kargo dahil $256 olduğunu belirtmişti. Ancak bir önceki seri olan 100B de benim işimi görüyordu. 100B'nin fiyatı ise kargo dahil $209 'du. Bu durumda $256 olan 100C Amerika'daki orjinal OEM fiyatları ile kafa kafaya oluyordu. O yüzden sahtecinin o ilanındaki parçaların gerçek orjinal OEM olduğundan emin oldum.  $209 'luk 100B'nin ise, 100C serisi çıktığı için Mazda tarafından düşürüldüğünü tahmin ettim ve başka sayfalarda fiyat karşılaştırması yapmaya, araştırmaya zaman ayırmadım (hata). Onun yerine bu parçayı satan satıcının eBay rating'ine göz attım. 129 işlemde 100% olumlu oy aldığı görülüyordu. O noktada bu 129 işlemin ne tür işlem olduğuna da bakmaya zaman ayırmadım (hata). Ve siparişi verdim. $209'u öderken "Mazda fiyatları düşürmüş bu çok iyi" düşüncesi hakimdi.

---------------------

Gördüğünüz gibi sahtekar satıcı ucuzluğ Mazda'nın kendisi yapmış gibi zannetmeme sebep oldu. O ucuzluğu satıcının kendisinin yapmış olduğunu fark etsem muhakkak süphelenir ve olayı biraz daha incelerdim ve sahte parça old farkına varırdım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• Yanıt 60
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

• honuuu

8

• NoooFearrrr

6

• domestos

6

• Revivo73

28

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

Benim bu konuda bir fikrim var biz direk avrupa veya amerikadaki mazda servislerinden parça alamazmıyız, yani anlatmak istediğim aynen TR deki servislere nasıl şasi numaramızı verip parçayı istiyosak dışarıdaki servislere ulaşıp şasiyi verip bize parçaları ulaştırmalarını istesek acaba yanlış bir davranışmı olur , bu arada da aracılık eden site veya satıcılarla muhatap olmayıp bu tür sıkntılar yaşamyız, tabii bu işin etik vede yasal sürecini bilmeden rasgele şu an aklıma gelen bir fikir bu .

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Teslim almama gibi bir durumu söz konusu olur mu ?

Normalde "teslim almama" gibi bir durum biraz zor cunku öyle bir durumda eBay, müşteri/alıcıdan yana olur ve satıcının yalan/hile yaptığına kanaat getirir. Bunu kafadan atmıyorum cunku ben de eBay'den birşey yurt dışına (Kanada'ya) sattım ve müşterim bir şikayette bulunmuştu (kargoda ürünün zarar görmesi) Şikayet sayfasında eBay 'in yönergeleri vardı, şuna benzer şeyler vardı: "Müşterinin mağduriyetini x-x süre içinde gidermezseniz, ürünün parası hesabınıza aktarılmaz" gibi..

Ancak orada satıcı bendim ve her pahasına Kanada'daki müşterimi memnun etmeye niyetliydim. Nitekim, sorunu ürün bedelinin yarısını müşteriye iade ederek çözdüm. Ürün kargoda çok az hasar görmüştü. Bir yapıştırıcı ile yapıştırıp sorun giderilebiliyordu. Müşteri ürünü yarı fiyatına almış oldu ve gerçekten memnun kaldı. Benimse karım mundar oldu :) Ama değer. Satıştaki olumlu Rating'im gerçek olumlu olarak kaldı.

Buradaki satıcı ise sahtecinin teki. O yüzden çamura yatabilir. Rating'i şişirme. İnsanlara yüzlerce sahte parçayı kakalayıp sonra ortalıktan toz olacak bir uyanık. Bakalım benim parayı bir iade etsin, sonra onunla ilgili diğer işlemlere başlayacağım. RX-8 motoru zaten hassas ve ona sahte parça üretip insanları kandırmak hiçbir yönden kabul edilebilir birşey değil.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim bu konuda bir fikrim var biz direk avrupa veya amerikadaki mazda servislerinden parça alamazmıyız, yani anlatmak istediğim aynen TR deki servislere nasıl şasi numaramızı verip parçayı istiyosak dışarıdaki servislere ulaşıp şasiyi verip bize parçaları ulaştırmalarını istesek acaba yanlış bir davranışmı olur , bu arada da aracılık eden site veya satıcılarla muhatap olmayıp bu tür sıkntılar yaşamyız, tabii bu işin etik vede yasal sürecini bilmeden rasgele şu an aklıma gelen bir fikir bu .

Valla ben sonuçta y. dışında güvenilir bir yerden alarak o dediğini farklı şekilde yapmış durumdayım. Aslında ilk başta ben de Amerika'da bir y.servisten direkt parça isteyecektim. Alttaki faturaya bak, Colorado'da bir Mazda servisinin, bobinlerin tanesi $80 olarak görünüyor. 4 tane bir kutuya koyup USPS (US Postal Service) ile gönderebilir misiniz dye soracaktım, ancak onu sormaya kalmadan Arizona'da zaten Internetten gönderen satıcıyı bulunca gerek kalmadı. Bu arada faturanın satırlarına dikkat edin, servis çok sağlam çalışıyor. İşin bizim açımızdan çok acı tarafları var. Tanesi $80'den satan bu servis, elemanın maaşını ödüyor ve karını yapıyor. Bizde tanesi $168. Her açıdan ters bir durum.

9298156274_f90bd13a94_b.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Valla ben sonuçta y. dışında güvenilir bir yerden alarak o dediğini farklı şekilde yapmış durumdayım. Aslında ilk başta ben de Amerika'da bir y.servisten direkt parça isteyecektim. Alttaki faturaya bak, Colorado'da bir Mazda servisinin, bobinlerin tanesi $80 olarak görünüyor. 4 tane bir kutuya koyup USPS (US Postal Service) ile gönderebilir misiniz dye soracaktım, ancak onu sormaya kalmadan Arizona'da zaten Internetten gönderen satıcıyı bulunca gerek kalmadı. Bu arada faturanın satırlarına dikkat edin, servis çok sağlam çalışıyor. İşin bizim açımızdan çok acı tarafları var. Tanesi $80'den satan bu servis, elemanın maaşını ödüyor ve karını yapıyor. Bizde tanesi $168. Her açıdan ters bir durum.

9298156274_f90bd13a94_b.jpg

Siz bu getirdiğiniz ürünlere Gümrük Vergisi ve KDV ödüyormusunuz ?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Siz bu getirdiğiniz ürünlere Gümrük Vergisi ve KDV ödüyormusunuz ?

Hayır. Şu ana kadar Mazda için y.dışından Buji , Buji kablosu, Debriyaj üst merkezi ve Bobin  (kargo dahil fiyatları sırasıyla $85, $64, $72, $209)  getirttim hiçbirinde gümrük vergisi çıkmadı. Bu tür alışverişlerde, alışveriş Türkiye sınırları dışında gerçekleştiği için KDV uygulanmıyor zaten.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bunun kanunen mümkün olduğunu sanmıyorum...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Anılarım depreşti;) geçen yaz Amerika da arkadaşlarla Mazda 626 almıştık 600 dolar a , aldığımız gün otomatik şanzıman bozuldu yolda kaldık daha sonra çıkma şanzuman buduk fiyatı 400 dolar olunca arabayı hurdacıya 25 dolara satmıştık evet yanlış okumadınız yirmibeş dolar ;) daha snra gittik Toyota Camry aldk 650 dolara :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bunun kanunen mümkün olduğunu sanmıyorum...

Bence de. Y.dışındaki servis Türkiye'den aradığını söyleyince "ülkendeki servisi arasana" der zaten. 

Bu arada benim Internette orj. parça aldığım Avondale Mazda y. servisleri kazıkçı olarak itham ettiği için Amerika'da servislerin ne kadar kazık olduğuna baktım. Üstteki resimde bobinin tanesi serviste $80,30 . Avondale ise $58+ $3 'ten satıyor yani y.servistekinin 25% altına. 25% 'i kazık olarak nitelendiriyor. Bizdeki kazığı görse ne derdi kim bilir, %200-300.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Anılarım depreşti;) geçen yaz Amerika da arkadaşlarla Mazda 626 almıştık 600 dolar a , aldığımız gün otomatik şanzıman bozuldu yolda kaldık daha sonra çıkma şanzuman buduk fiyatı 400 dolar olunca arabayı hurdacıya 25 dolara satmıştık evet yanlış okumadınız yirmibeş dolar ;) daha snra gittik Toyota Camry aldk 650 dolara :)

:D

Komik rakamlar... Bizim ülkenin bu piyasaya ulaştığını torunlarımız mı görür acaba ??

8)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Komik rakamlar... Bizim ülkenin bu piyasaya ulaştığını torunlarımız mı görür acaba ??

8)

;) torunlarımız bile görürse iyi diyorum orada tanıdığımız türk bi oto tamir e atış işi yapan abimiz 2900 dolara aık arttırmadan mercedes s500 lmıştı manda kasa :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

En ilginç kısmı şanzumanın daha ilk gün bozulması. Amma ayarlamışlar haa. Yuh yani

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

En ilginç kısmı şanzumanın daha ilk gün bozulması. Amma ayarlamışlar haa. Yuh yani

Ya da; bozuktu...  ;)

3 yıl önce buna benzer bi üçkağıtçıya rastlaşmıştım da, arabayı adam edene kadar göbeğim çatlamıştı... Gerçi iyi bir tecrübe olmuştu da; besili guzuyu alırken üç ayrı yere baktırmıştım...

Yoksa Mazda'nın ölüsünü adam etmek daha da zor olurdu... Maazallah.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hayır. Şu ana kadar Mazda için y.dışından Buji , Buji kablosu, Debriyaj üst merkezi ve Bobin  (kargo dahil fiyatları sırasıyla $85, $64, $72, $209)  getirttim hiçbirinde gümrük vergisi çıkmadı. Bu tür alışverişlerde, alışveriş Türkiye sınırları dışında gerçekleştiği için KDV uygulanmıyor zaten.

Mazda Türkiye bu parçaları getirirken. Gümrük vergisi, Kdv, Ordino, Navlun, Demuraj, Nakliye, gümrük komisyonu, uygunluk belgesi, vs...gibi giderleri oluyor. Bu durumdan dolayı, fiyatın üzerine biniyor. Siz bunları getirirken hiç birisini ödemiyorsunuz.

Yurt dışından malum bir mal getirme sınırı var. Bir dönem 75 Euro idi, bir ara da 150 Euro'ya çıktı diye bir duyum almıştım. Ama bunun resmiyetinden tam emin değilim. Gümrükçüme bir danışırım, bu konuyu.

Yurt dışından bireysel ürün getirenlerin tercih ettiği yöntemlerin başında.Satıcı firmaya faturayı düşük kestirme geliyor. Fatura içeriğinde ürün cinsi farklı gösterilebiliyor. Birde satıcı firma ürünü Ups/Dhl/Fedex vs. gibi kargo şirketlerine değil, Posta'ya veriyor. Posta ile gelen ürünlerde takılma  olasılığı çok düşük oluyor. Ancak orada görevli personelin o günkü ruh hali psikopata bağladıysa. O zaman sıkıntı oluyor işte.

Bu yukarıda saydığım kargo şirketleri bazen daha çok para kazanabilmek için. Ürünü özellikle gümrüğe takabiliyorlar. Bahsi geçen şirketler aynı zamanda gümrük (ordino/navlun/demuraj vs.) hizmetleride verdiği için. Gümrüğe takılması onlar için avantajlı oluyor.

Kanunların belirtmiş olduğu rakamlar üzerinde getirilen her ürün, gümrüğe girerek geçmelidir. Aksi taktirde zaten kanunsuz bir iş olup, vergi ziyanına neden olmaktadır.

O yüzden Mazda Türkiye'de yada diğer otomobil firmalarında olsun, parça fiyatlarının yurt dışından farklı olması, çok doğal. Çünkü üzerine yukarıda saydığım masraflar biniyor. O yüzden buradaki fiyatları, yurt dışıyla mukayese etmek çok doğru değil. Bu ülkemizdeki gümrük ve vergi mevzuatından kaynaklı bir durum.

Aynı keza elektronik eşyalarda öyle. Örneğin ben bir fotoğraf makinesi almaya kalkışayım. Yurt dışında 750-800  Usd arası iken. Burada 1900-2000 TL arası değişken bir fiyat. Distribütör firma aracılığı ile gelen ürün tamam pahalı. Ama en az 2 yıl garantili ürün alıyorsunuz. Bir sorun yaşadığınızda muhatap buluyorsunuz.

Birde kendi bünyesinde dış ticaret deparmanı güçlü olan şirketler var. Hususi gümrükte koşturan, gemiden, gemiye..Tırdan, tıra mal takip eden gümrük elemanları oluyor. Sorun çıkabilecek ürünleri farklı GTİP'leden çekebiliyorlar. Gümrükteki memurlarla iyi geçiniyorlar, gönüllerini hoş tutuyorlar. vs..bu da işin gayri resmi boyutu. Bu firmalar mesela daha ucuza mal ediyorlar.

Bir örnek daha vereyim. İntercity kiralama şirketi. Aracı Bmw Borusan otodan alıyor. Ama her hangi bir parçası arızalandığında, kaza yaptığında. Değişmesi gereken parçayı, Borusan'dan almıyor. O parçayı kendi ithal ediyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

arabayı bi tane siyahi bi elemandan almıştık araba deri koltuk sanruff vs full dü dışı yeni boyanmıştı meğer şanzıman ölüymüş daha sonra şikayetçi olacaktık ama uğraşmak istemedik sürekli kalmayacağımız için ;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

arabayı bi tane siyahi bi elemandan almıştık araba deri koltuk sanruff vs full dü dışı yeni boyanmıştı meğer şanzıman ölüymüş daha sonra şikayetçi olacaktık ama uğraşmak istemedik sürekli kalmayacağımız için ;)

Şikayetçi olmamanıza adamın renginin de etkisi olmuştur heralde ??

Not; tamamen espriydi...

Bi daha not; şimdi sistempro buradalarda olacaktı da, esprilerin içeriği konusunda bilgilendirme yapacaktı... Ah Ali ahhhh...

Bi daha bi not; sistempro'nun konu ile hiç ilgisi yoktur, sesli düşündüm sadece...

:tey:

İlhan bilgilendirme için teşekkürler... Az çok işleyiş hakkında bilgi edinmiş olduk...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Şikayetçi olmamanıza adamın renginin de etkisi olmuştur heralde ??

Not; tamamen espriydi...

Bi daha not; şimdi sistempro buradalarda olacaktı da, esprilerin içeriği konusunda bilgilendirme yapacaktı... Ah Ali ahhhh...

Bi daha bi not; sistempro'nun konu ile hiç ilgisi yoktur, sesli düşündüm sadece...

:tey:

İlhan bilgilendirme için teşekkürler... Az çok işleyiş hakkında bilgi edinmiş olduk...

eheehe yok abi ondan değilde uşrassakta bir sonuç alana kadar türkiye ye dönecektik zaten ve başımızı belya sokmak istemedik ;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazda Türkiye bu parçaları getirirken. Gümrük vergisi, Kdv, Ordino, Navlun, Demuraj, Nakliye, gümrük komisyonu, uygunluk belgesi, vs...gibi giderleri oluyor. Bu durumdan dolayı, fiyatın üzerine biniyor. Siz bunları getirirken hiç birisini ödemiyorsunuz.

...

Bursa'da $168 'llik şeyi $78'e mal etmemi sağlayan Avondale Mazda'nın "hakkında" kısmı

r5q13.png

3. satırdaki ifade yeter: "Amacımız çalma sisteminden kurtulmak" diyor. Burada lafı tüm yetkili servislere veriyor.

Ben kendim de işim dolayısı ile ithalat yaptım, masraf kalemlerini bayağı bir biliyorum. Uygunluk belgesi dediğiniz şey sadece bir kere alınıyor, sonra isterseniz 10 yıl kullanılıyor. Gümrük vergisi 5% KDV 18%. aradaki farkı haklı çıkarmıyor. 2 haftada teslim ediyorlar ayrıca, karayolu ile nakliye en ucuzu. Bilemiyorum Amerika 'da servis $80'e satıp kâr ediyor, bizde $168 bu işte bir bit yeniği olmalı

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Şu sahtekardan para dönüşü olur umarım, şimdiye kadar ebay'den hiç iadem olmadı, sizin tecrübeleriniz bizim de tecrübelerimiz olacak... Kolay gelsin, daha fazla uzamadan alırsınız inşallah...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...