Jump to content

Sizin Mazda3'ün AT Şanzımanları da Böyle mi?

karaşimşek58
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

o dediğiniz vites değiştirme konularında da herkes istediği uzman görüşüne ulaşmakta ve inanmakta serbesttir ben kimseyi yanlış yönlendirmek niyetinde değilim

fakat eğer o vitesin değişmemesi gereken bir modda olsaydı N den D ye geçişler daha farklı bir kilit sistemi ile olurdu. R ye alırken farklı bir açıya çekmeniz gerektiği gibi bir farklı vites konumlandırması olabilirdi.

otomatik şanzumanlar düşük hızlarda bu bahsettiğimiz konuları kaldırabilirler fakat esas sorunlara yüksek hızdaki yanlış veya hatalı vites değiştirmeleri yol açacaktır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• Yanıt 60
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

• NoooFearrrr

13

• domestos

7

• yed

6

• mimar2125

5

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

Siz kendiniz tam net olarak açıklamışsınız zaten, motor ısınıncaya kadar araç oto jikle de gaz verme durumunu, işte bu aşamada bir müddet yağın devir daim edip motorda dolaşıp tüm aksamı yeniden yağlaması için süre vermelisiniz. Durup kalkma veya vites durumlarını kendi durumunuza göre anlatmışsınız, yüksek devir yapma imkanınız yok zaten ama gene de kapıyı geçtikten sonra gaza basıyorsunuzdur motor soğuk iken,  ben olması gerekeni yani uzman ve de üretici önerilerini ifade ettim, motoru ısıtma yöntemleri kullanıcıların tercihine bakar lakin yerinde ısınması uygundur.

Oto vites ile alakalı kullanım tercihiniz sizin tercihinizdir,  benim bunu anlatmak istememdeki amaç oto viteste bir kullanım alışkanlığı oluşturup en doğru ve de hatasız kullanım yollarını  belirlemektir, bu  yüzden uzman görüşüne başvurmanızı önerdim, sizin şahsi kullanımdaki uygulamanız kendi tercihinizdir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Siz kendiniz tam net olarak açıklamışsınız zaten, motor ısınıncaya kadar araç oto jikle de gaz verme durumunu, işte bu aşamada bir müddet yağın devir daim edip motorda dolaşıp tüm aksamı yeniden yağlaması için süre vermelisiniz. Durup kalkma veya vites durumlarını kendi durumunuza göre anlatmışsınız, yüksek devir yapma imkanınız yok zaten ama gene de kapıyı geçtikten sonra gaza basıyorsunuzdur motor soğuk iken,  ben olması gerekeni yani uzman ve de üretici önerilerini ifade ettim, motoru ısıtma yöntemleri kullanıcıların tercihine bakar lakin yerinde ısınması uygundur.

Oto vites ile alakalı kullanım tercihiniz sizin tercihinizdir,  benim bunu anlatmak istememdeki amaç oto viteste bir kullanım alışkanlığı oluşturup en doğru ve de hatasız kullanım yollarını  belirlemektir, bu  yüzden uzman görüşüne başvurmanızı önerdim, sizin şahsi kullanımdaki uygulamanız kendi tercihinizdir.

Rica ederim anlaştığımıza sevindim gerçekten...

işte bende aracın yerinde ısınması normal rölanti seyrine geldikten sonra hareket ettirilmesi taraftarı olsam da pratikte her zaman dikkat edemediğimiz bir konu oluyor acelemiz oluyor veya geç kalmamak için vb. zaten bi şekilde sabah trafiğine girdiğinizde öyle yada böyle motor düşük devirde kendine gelmiş oluyor.

birde bu activematic bahsettiğimiz vites kutusu tam otomatik bir aracın vites kutusu fakat mazda bunu bizim tiptronik diye bildiğimiz bir manuel sistemle sunmuş bizlere. inanın o manuel 1 saat yüksek devirlerde 3-4, 4-3 gibi kullansanız bile ortalama 140 süratle ve D modunda  kullansanız dahi belli bir ısınma ve yüklenme modunda kendini korumaya alıyor manuel tarafa alsanız dahi Otomatik D modundaymış gibi tepkiler veriyor. ve hatta 185 km/saat hızı size geçirtmiyor

bu da başka bir koruma şekli.

özet olarak otomatik vitesli araçlarda manuel bile kullansak ne kadar nazik davranırsak o kadar şanzumanın ömrüne faydası olacaktır. ama bu demek değildir ki seri ve süratli olarak otomatik vitesli araç kullanamayacağız.

önemli olan zamanla kazanılacak doğru sürüş yöntemlerini duyarak dinleyerek gözlemlyerek öğrenerek ve  azıcıkda deneme ve test ederek kazanabiliriz diye düşünmekteyim.

herkese emniyetli güvenli sürüşler dilerim

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Manuel de 4. viteste tutatsanız, sanırım kasnaklardan tekini manuelde hareket ettirmiyor. Yani arkadaşların 4,5. vites dediği durum oluşmuyor. Tam net değilim, arkadaşlar açıklarsa sevinirim.

Bu arada İzmirde falan değilseniz, kışın rölantide otomatik ciklenin devre dışı kalması 4-5 dakika sürebilir.

Bu kadar süre bekleyebilen var mı acaba :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Manuel de 4. viteste tutatsanız, sanırım kasnaklardan tekini manuelde hareket ettirmiyor. Yani arkadaşların 4,5. vites dediği durum oluşmuyor. Tam net değilim, arkadaşlar açıklarsa sevinirim.

Bu arada İzmirde falan değilseniz, kışın rölantide otomatik ciklenin devre dışı kalması 4-5 dakika sürebilir.

O kadar sure beklemek araci isitmak degil sadece yakit sarfiyati. Kitapcikta da yaziyordu. 20 sn sonra hareket edin falan diye. Dakikalarca beklemenin bi yarari yok. Yaginiz ince olsun yeter ki.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Evet aynen dediğin gibi, manuelde 4.vites buçuklamıyor, bizzat denedim... ;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Evet aynen dediğin gibi, manuelde 4.vites buçuklamıyor, bizzat denedim... ;)

Bucukluyor ama biraz sabirli olmak lazim. Uzun bi sure devri dusurmuyor bakiyorki gaza fazla yuklenmiyorsunuz devri dusuruyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bucukluyor ama biraz sabirli olmak lazim. Uzun bi sure devri dusurmuyor bakiyorki gaza fazla yuklenmiyorsunuz devri dusuruyor.

Bu bilgiler ışığında tekrar test yapmam gerekiyor... Pardon !! :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

18 -20 li yaşlarda otomatiğe ilk binmeye başladığımda otomatik aracın yürüyerek ısındığı idi ..Bunu bana uzun yol gemi kaptanı eniştem söylemişti .. Biryerlerde de sonradna okuduğıumu hatırlıyorum ..aracı 2000 devir geöirmemek kaydı ile yavaş yavaş yürüyerek ısıtabilirsin .. bu mantıklı ..

Ben yine de kuzuyu biraz ısıtıyorum mavi ışığın sönmesini bekliyorum .. Ancak çok acil durumlarda çıkmam gerekiyor mecburen 2000 deviri aşmamak kaydı ile yürüyorum .. ışıkta durup boşa aldığımda eğer araç halen soğuk ise yüksek devirde ısınmasına devam ediyor ..

Vites küçülteceğim zaman bazen devrine göre yarı dip gaz yapmayıp direkt manuele alıyorum ..  o yarı dip gazdaki bazı saniyelik anlarda benzin tasarrufu yapıyorum ..Manuelde çok rahat küçültüp sonra tekrar D ye atıyorum ..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ayrıca her türlü duruşlarda ayağım frende iken vitesi boşa alıyorum hemen sonrasında küçük bir el freni çekiyorum .. kalkarken önce vites D sonra el freni indirmece .. bazen ayağm frende iken D sonra el freni indiriyorum ..  Bu bir alışkanlık ve çok seri oluyor ..Aynı şekilde el freni çekmeden ne olursa olsun aracı P ye atmam .. bu hem o kısacık iniş binişlerde yolcuları rahatsız ettiği gibi tüm aracın yükünü de P kilitine veriyor ..Hele hele küçük eğimli bir yolda iseniz daha zarar ..Gerçi bu kilidi yapan bu yükü karşılayacak  sağlamlıkta mazleme yapıyor ancak yine de diyoruz ..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Otomatik vitesi yeni kullanmaya başlayanlar için güzel bilgiler... Teşekkürler...

P'de yük bindiğini anladığım andan itibaren bende önce el frenini çekiyorum daha sonra P'ye alıyorum... Ayrıca; frene basmadan P'den R'ye geçmemesi çok güzel özellik veya gereklilik... P haricinde araç stop ettirildiğinde sistemin kontağa el koyması da çok hoş.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Şekil olarak , durduğunda  ayak frende iken  önce P sonra el freni daha yakışıklı olur :))  el frenine de abanmaya gerek yok .. yarı çekmek yeterli..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Rampada iken araci el frenini cekmeden P konumuna almak aracin tüm yükünü şanzıman kiliti yada eskilerin tabiriyle defransiyel kilitine yükü bindirmek demektir. Tekrar aracinizi yürütmeye calistiginizda P konumdan alirken takk diye vuruntu sesi duyarsınız buda pek iyi bir durum degildir otm.sanziman icin. Bu yuzden rampada once el freni cekip yuku el frenine bindirmek sonra P konumuna almak otm. Şanzıman icin daha fazla ömür ve bakim demektir. Ayrica seyir halinde vitesi N ye almak tork konvektoru icin saglikli bir hareket değildir. Ancak duran trafikte N ye almanin kisa yada uzun sureli hiç bir zarari yoktur

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

alınabilir ama bu iki hareketi yaparkende en azından araç kendi devir ve seyrinde olmalı yani hem gaza basarken bi yandanda boş vitese N konumuna çekmeyin veya M içinde aynı geçerli..

tüm aklımdakileri dökeyim bende bari :)

bizim guzuda otomatik vites .. fakat şu konuda aklımda soru işareti kaldı ..

"hem gaza basarken bi yandanda boş vitese N konumuna çekmeyin veya M içinde aynı geçerli.."

D konumunda gazladık gidiyoruz gaza basarken M konumuna alıp düşürüp yada yükselttiğim çok oldu bu yanlış bir davranış mı ? ya yokuşta bayılmasın diye yada sollama yapacağım esnada çok kullandım .. yanlış mı yaptım ?

bir ikincisi aracı P konumda çalıştırdıktan sonra 0.750 rpm e kadar düşmesini bekliyorum düşmeden yola asla çıkmıyorum .. 0.750 rpm ye düştüğü andan 5 10 saniye sonra yola çıkıyorum otoparktan aşağı inene kadar mavi ışık sönüyor zaten ki sönene kadar yada söndükten 1 2 dakika sonra da gaza abanmıyorum ..

üçüncü olarak durduktan sonra D konumunda frene basıp N ye alıp el frenini 3 diş çekiyorum ayağımı frenden kaldırıp tekrar basıyorum ve P konumuna alıyorum tüm yük el frenine binmiş oluyor .. fakat otoparkta kış aylarında otomatik komşularım bmw 116 audi a3 direk P konumuna alıp kontağı kapatıyorlar kışın donmasın diye ... iyide o kadar soğuk yok ayrıca japonlar onları göze alcak bir milyon şey düşünmüştü .. bunda bir sıkıntı yoktur sanırım ?

dördüncü olarak P R N D M +/- yazan tuşların olduğu yer de hafif de olsa biraz sıcaklık hissediyorum her seferinde sizce bu normal mi ve sizde yaşadınız mı ?

beşinci olarak M konumunda 1 2 kalkıp 5000 devirlere kadar test eden çok gördüm bir kaç kez denedim bunun bir zararı varmıdır şanzımana ?

herkes otomatik şanzımanın masraflarından korkuyor Allah kimseye yaşatmasın inşallah ..

Cevap verenlere şimdiden teşekkür ederim  :hi:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Kullanım yöntemlerin çok ideal, bu kış aylarında balata donmasın diye el freni çekmeme alışkanlığı da  sanırım bir şehir efsanesi ben ülkenin en sert iklimlerinde büyüdüm vede hep el frenini çekerim, şimdiye kadar donduğuna şahit olmadım. :D

Her zaman durduğumuz da frene basıp N yapıp el frenini çektikten sonra ve de araç el frenine yaslandıktan sonra P yapmalıyız, yokuşlarda da el frenine yeteri kadar asılmalıyız kaydırmaması için.

Küçük viteslerde aşırı devir genel itibarla şanzımana şöle zarar verir gaza yüklenip bırakınca araçta ister istemez yığılır yani şanzımana yüklenir, çok yüksek devirdeyken araç hızlı olacağında vites büyütseniz dahi bir an gene şanzımana yüklenecektir,  diyeceğim şu ki her şey ayarında olmalı ne fazla ne eksik.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

alınabilir ama bu iki hareketi yaparkende en azından araç kendi devir ve seyrinde olmalı yani hem gaza basarken bi yandanda boş vitese N konumuna çekmeyin veya M içinde aynı geçerli..

Gaza basarken manuele alırsak ne oluyor?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Herhangi bir sikinti olmaz. Teknik olarakta D ye de alsaniz belli disli oranlarina gore vites attigi icin M ye aldiginizda o disli oranina devam ediyorsunuz. Sadece otomatik olarak vites atmiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

Problem sizin duruş şeklinizde,  aracı P ye almadan önce N alıp el frenini çekiniz,aracın yükünü el frenine bindirniz sonra P alınız vede deneyiniz bu problem vede ses olmayacaktır tahminimce ,neden derseniz sizin yaptığınız şekilde ( öyle yapıyosanız tabii, P ye dediğim gibi alıyosanız, önerim geçersizidir )  direk aracın yükünü şanzımanın P yani kilitleme fonksiyonuna aktarmış oluyosunuz , bu aradada frene basınsa aracın yükünden ötürü kilit tıkırdıyor olabilir.

abi eskişehire gitmiştim kontrol etmiştim ama söylemeyi unutmuşum şimdi söylüyorum da. ben sizin dediğiniz gibi arabanın ağırlığını vitese veriyor muyum diye baktım ama öyle bişey yapmadım hatta ben zaten P ye alırken frene basıldığı için ayağımı hiç çekmeden el frenini çekerim ki ona da dikkat ettim. neyse yine aynı frene bastığım zaman TIK TIK vites çok azda olsa elimi vitese koyduğumda teması hissettiriyo ve ses geliyo. frenle vites arasında bi temas var. yani sizin teziniz çürüdü maalesef. başka fikriniz var mı acaba??
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...