Jump to content

Otomatik Mazda3 İçin Şanzıman Yağı Önerisi?

Guest msone26
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

• 5 ay sonra ...

Merhaba,

FN4A-EL şanzımanın yağını flush yaptırmak ile sadece 4 lt karter yağını değiştirmek arasında o kadar kararsız kaldım ki. Tansu87'nin ve quietquide'ın'da bu konu ile ilgili doğru tespitleri var. aracım şuan 106000km,  57000'de iken aldım ve benden önce bildiğim kadarı ile atf değişikliği hiç yapılmamış. ilk defa yaptıracağım.

öcelikle motul multi atf 9 litre yağ aldım, bunun 1.5 litresi direksiyon için. forumda motul multi atf kullanan ve iyi kötü sonuç alan var mı? öncelikle bunu merak ediyorum.

ikincisi şuanki yağ rengim ortadakinin biraz daha açık renklisi (tam olan rengi işaretledim) ve araç 106000km'de, Tansu87 ile dünden beri yazışıyoruz konu ile ilgili değerli yorumlarını aldım, mutlu tekir ve quiteguide sizler bilen arkadaşlar olarak yorumunuz nedir?

mazda yetkili/özel servisleri dışı istanbulda tam flush yapan 2 yer buldum bunlardan biri eral oto(avrupa yakası) diğeri ise ATCO (ümraniye). gidip de sonuç alan var mıdır? bu iki yer de makina kullanarak değişim yapıyorlar, ATCO ile telefonda konuştuğumda mazdalarda flush işlemlerinden sonra sorunlar olabiliyor, problem yoksa tam değişim önermiyoruz şeklinde yorumları oldu.

eğer tavsiyeler sadece 4lt değiştir, radyatör kısmına karışma ise dexelia eski yağ ile motul multi atf karışması problem yaratır mı? 

teşekkürler şimdiden.

7.thumb.jpg.0bd5028680065192640e4a21fb193cce.jpg

düzenleme:

lazım olur diye FN4A-EL kitapçıklarını buraya ekliyorum

http://www.osaczony.pl/mazda/1746-1E-02C.pdf

http://www.shinseiauto.com/japanese/transtar/usford4f27e04.pdf

http://shop.ukrtrans.biz/wp-content/uploads/catalogs/4F27E.pdf

http://www.transmax.co.nz/files/5414/2732/9524/FORD.pdf

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben 96bin km. De flush, 160bin km. De ise yarısını değiştim. Bir fark göremedim. Herter yetkili servisi de ful değişiyor, Adem usta ise değişmiyor, yarısını değiştiriyor. 40 50bin kmde 1 yarısını değişin hiç yoksa diyor. 

Ben de yağ değişsin de nasıl değişirse değişsin düşüncesindeyim. Makine ile değişiyorsa güzel bir seçenek. Değerlendirin bence. Bir dahaki değişim için de bu kadar beklemeyin. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mutlu Bey bilgi için teşekkürler, istanbulda tamamını değiştiren bir yetkili / özel mazda servisi var mıdır? Ankara biraz uzak açıkçası :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

19 saat önce, SlayerX :

Merhaba,

FN4A-EL şanzımanın yağını flush yaptırmak ile sadece 4 lt karter yağını değiştirmek arasında o kadar kararsız kaldım ki. Tansu87'nin ve quietquide'ın'da bu konu ile ilgili doğru tespitleri var. aracım şuan 106000km,  57000'de iken aldım ve benden önce bildiğim kadarı ile atf değişikliği hiç yapılmamış. ilk defa yaptıracağım.

öcelikle motul multi atf 9 litre yağ aldım, bunun 1.5 litresi direksiyon için. forumda motul multi atf kullanan ve iyi kötü sonuç alan var mı? öncelikle bunu merak ediyorum.

ikincisi şuanki yağ rengim ortadakinin biraz daha açık renklisi (tam olan rengi işaretledim) ve araç 106000km'de, Tansu87 ile dünden beri yazışıyoruz konu ile ilgili değerli yorumlarını aldım, mutlu tekir ve quiteguide sizler bilen arkadaşlar olarak yorumunuz nedir?

mazda yetkili/özel servisleri dışı istanbulda tam flush yapan 2 yer buldum bunlardan biri eral oto(avrupa yakası) diğeri ise ATCO (ümraniye). gidip de sonuç alan var mıdır? bu iki yer de makina kullanarak değişim yapıyorlar, ATCO ile telefonda konuştuğumda mazdalarda flush işlemlerinden sonra sorunlar olabiliyor, problem yoksa tam değişim önermiyoruz şeklinde yorumları oldu.

eğer tavsiyeler sadece 4lt değiştir, radyatör kısmına karışma ise dexelia eski yağ ile motul multi atf karışması problem yaratır mı? 

teşekkürler şimdiden.

7.thumb.jpg.0bd5028680065192640e4a21fb193cce.jpg

düzenleme:

lazım olur diye FN4A-EL kitapçıklarını buraya ekliyorum

http://www.osaczony.pl/mazda/1746-1E-02C.pdf

http://www.shinseiauto.com/japanese/transtar/usford4f27e04.pdf

http://shop.ukrtrans.biz/wp-content/uploads/catalogs/4F27E.pdf

http://www.transmax.co.nz/files/5414/2732/9524/FORD.pdf

Ne hikmetse kitapçıklarda bakım ile ilgili bölüm yok. Mazdanın kitapçığında yok. Nedir tork konvertörlerin bu belirsizlikten çektiği. bakım konusunda amerikalıların görüşü şu. Siz avrupalıları boşverin. Onlar kullan at yapıyor. Bir çok parçanın bakımını yapmıyor. Biz yapıyoruz ve uzun biniyoruz şeklinde. Amerikalılar ise çoğunlukla yarım değişim yapıyor. Öyle okuyorum forumlarda

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

doğru söylüyorsun tabii ama amerikalılardan çok japon Aisin firmasının bu konuda ne dediği ancak ne hikmetse şöyle yapın demiyorlar. yukardaki pdfleri okuyacağım diye fıtık oldum. eşimde de polo 9n3 6 ileri Aisin 09g şanzıman var, onda da hiçbirşey belli değil. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

1 saat önce, SlayerX :

doğru söylüyorsun tabii ama amerikalılardan çok japon Aisin firmasının bu konuda ne dediği ancak ne hikmetse şöyle yapın demiyorlar. yukardaki pdfleri okuyacağım diye fıtık oldum. eşimde de polo 9n3 6 ileri Aisin 09g şanzıman var, onda da hiçbirşey belli değil. 

Şanzıman japon ama zaten amerikalılar da japonları seviyor uzun ömürlü diye

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, SlayerX :

Aslında aisin firmasının belirtmesi lazım. Bmw’ de de öyleydi. Bmw, ZF6 ve ZF8 için bakım gerektirmez ömürlük dese de ZF kendi sitesinde şuan tam haturlamıyorum ama 60 bin veya 100 bin km de bir yağı değiştirin yazıyordu. 

Şuan DSG dq200 kullanıyorum ve servis yağ değişimi yok, ömürlük diyor. Şirket aracımız Focus dizel otomatik aynı tip şanzıman olmasına rağmen servislerde 30 bin km de şanzıman yağını değiştiriyorlar. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

@SlayerX

Geçenlerde (Mart ayı gibi) bu makine işini allayip pullayan bir arkadaş vardı, onun konusunda birşeyler yazmıştım. Konuyu forumda bulamadım şimdi. Google da aratinca bu arkadaşın mazdagaraj'da da aynı konuyu aynı tarihte açtığını gördüm. 

Ya servisçi ya da çok iyi niyetli biriydi. Neyse...

Aslında bizim yaptığımız işlem, ( aracın kendi şanzıman pompasını kullanarak) flush değil, tam değişimdir.

Makinenin, dışardan şanzımana basınç uygulamasına karşıyım. Servolarin, solenoidlerin, valve body denen yerde bulunan millerin durumunu düşündürücü, sağlıklı bir sıvı dolaşımı olduğuna da kesinlikle inanmıyorum.

Bizim yaptığımız işlemde, araç(şanzıman pompasi, tork konvertör, P konumunda devreye giren yada çıkan solenoid, mil) çalışır/hareket halinde olduğu için hiç bir yere ekstra yük/stres bindiren bir durum yok.

Sıvı, olması gerektiği gibi akıp gidiyor, yenisini ekliyoruz.

Şu an aracımın sanzimaninda komple Eneos Eco Atf var. Çok memnunum. Olurda başka marka bir sıvı koyacak olsam(şu an, mobil, motul, castrol, liqua moly vs. gibi pek çok spesifikasyonunu karşılayan ve aklıma yatan piyasa da ki tek ürün Valvoline Maxlife ATF, 100 k üzeri şanzımanlar icin formüle edildiği iddiası var), yine aynı işlemi yapardım.

Bundan sonra Eneos'la devam edeceğim için, sadece tapayi açıp, çıkan yağ kadar ekleme yapacağım.

Gerisi sana kalmış.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

quiteguide teşekkürler yorumun için. Aslında adem veya yüksel usta bu işi keşke yapmayı kabul etseler. Karteri açıp temizleyip 4lt yağ koyup daha sonra radyatör geri dönüş borusundan 3 kere 1er litre çekip üstten 1er litre ilave etseler aslında dediğin gibi flush işlemi tamamlanacak. Ben de senin gibi düşünüyorum, her 10000 bakımda alttaki tapadan 1 litre eksiltip, 1 litre yukarıdan ilave etme niyetim var. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Tapadan 1 lt eksiltemezsin. Açtın mi akar gider. Ancak yağ dolum/kontrol haznesinden büyük bir şırınga ile çekersin. 

Her 10k da 1 lt değiştirmekle, 30k da tek seferde karterden çıkan (3-4 lt) yağ kadar yenisini koymak aynı sonucu verir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Radyatör deki 3 ltyi ve karterdeki 1 ltyi anlamadım, cahilliğime ver.

Demek istediğin, yağın soğumak için dolandığı, motor suyuna/radyatöre bağlı, soğutucu hazne ise, 0 400-500 (belki daha az) ml anca alır. Hem giriş hem de çıkış hortumunu söküp, basınçlı havayı yada kuvvetli nefesini yukarıdan dayadın mi, içinde yağdan eser kalmaz.

106k'dır sıvının hiç değişmemiş olması, şanzımanın herhangi bir yerinde kalan 1 lt yağ kadar korkutucu olamaz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Estağfurullah burada en çok bilgi sahibi insanlardan birisin o yüzden tartışıyorum. Şimdi karterde bahsedilen kapasite 4 lt radyatörde 3lt, ya da karterde pompanin altında kalan bizim bosaltabildigimiz 4lt, Pompadan sonraki erisilemeyen bosaltilamayn kısım 3.5lt, radyatordeki 500ml ise toplamda 7lt ediyor. Her halükarda toplam 6.5litre yağ alması gereken karterde 3 litre yağ kalır. Bu durumda yağsız kalan dişli olur mu muallak. Fn4a-el in konstrüksiyonuna bakmak lazım.

Rengi açık kahverengi yağın, benden önceki geçmişini bilmiyorum. Bostancı ikiler serviste Taber usta ilgilenmiş. Yağ değişim ya da flush yapmış mıdır muallak. En azından kendi doldurduğu defterde öyle bişey yazmıyor ama o zaman rengi nasıl koyu sarı açık kahverengi ben de çözemedim. Her ay kontrol ederim renkte değişme nedense olmuyor. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazdaş dostum, şu noktada sana verebileceğim tek tavsiye, servisten 4 lt orijinal yağ & filtre temin edip, yarım değişim yapman. Bir kaç bin km sonra bir 4 lt daha temin et, karterden çıkan yağ kadar ekleme yap. Sıcak/soğuk seviyesinden emin ol, 60-70 k kafan rahat olsun.

Aracının şanzımanı( döküm ve montaj esnasında bir sıkıntı yaşanmamış, periyodik bakımları düzenli yapılmışsa) bu motor kombinasyonu ile yerküredeki en sorunsuz 3 şanzımandan biri.

Dertsiz başına dert alma.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir saat önce, SlayerX :

Estağfurullah burada en çok bilgi sahibi insanlardan birisin o yüzden tartışıyorum. Şimdi karterde bahsedilen kapasite 4 lt radyatörde 3lt, ya da karterde pompanin altında kalan bizim bosaltabildigimiz 4lt, Pompadan sonraki erisilemeyen bosaltilamayn kısım 3.5lt, radyatordeki 500ml ise toplamda 7lt ediyor. Her halükarda toplam 6.5litre yağ alması gereken karterde 3 litre yağ kalır. Bu durumda yağsız kalan dişli olur mu muallak. Fn4a-el in konstrüksiyonuna bakmak lazım.

Rengi açık kahverengi yağın, benden önceki geçmişini bilmiyorum. Bostancı ikiler serviste Taber usta ilgilenmiş. Yağ değişim ya da flush yapmış mıdır muallak. En azından kendi doldurduğu defterde öyle bişey yazmıyor ama o zaman rengi nasıl koyu sarı açık kahverengi ben de çözemedim. Her ay kontrol ederim renkte değişme nedense olmuyor. 

Karter 6.5lt almıyor 3.5 lt alıyor. Diğer bölüm tork konvertörü içinde kalıyor. 

Flush için zaten karter açılıp filtre yenileniyor, boşaltılabilen yağ boşaltılıyor. Tekrar karter geri takılıp bu sefer yağ ölçüm çubuğundan sonuna kadar yağ konuluyor. Böylece yağsız bir yer kalmıyor. Marş yapınca da o fazla doldurulan kısım eksik yağ kalmasını bir miktar önlüyor. Pis yağ çıkınca hemen motor durduruluyor zaten. Toplam süre 2 sn bile sürmüyor. Bu kadar kısa sürede bence birşey olmaz. Ama daha kötü hale gelen araçlar var. 

Bunun da sebebi yeni yağın temizleme özelliği daha iyi olduğundan olası pıhtıları söküp başka yerleri tıkaması sonucu sıkıntının oluşabilmesi deniyor. Yaşlı araçlara önerilmiyor zaten. Ayrıca yağın ömrü de 5 sene ama kimse bu süreye dikkat etmiyor sadece km ye bakılıyor ki bu da yapılan bir hata. O nedenle riske girmeyip karter tapasından boşaltıp boşalan kadar eklemek daha mantıklı 2 bin km sonra da bir daha işlem yapılır uzun süre götürür. Ustaların flush yapmamasının sebepleri sorgulanmalı. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Tansu87, quiteguide ve mutlu tekir teşekkürler. Sanırım flush yapmaktan vazgeçtim, ikna ettiniz beni. Tek olay 9 lt motul multi atf yağ almıştım (1.5 ltsi direksiyon için) sıkıntı onu ne yapacağımın cevabı :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yakınlarda bir yerde olsan boşa gitmezdi, komple değişim işini yarım saatte hallederdik, solenoidlerini de temizlerdik, direnclerini ölçerdik, yağ seviyesinin de 65 derece  olması gereken seviyeyi forscanden şanzıman yağı sıcaklığına bakarak ml'ine kadar ayarlardik.

İade edemezsen dursun, canın sıkıldıkça direksiyon hidroliğini değiştirirsin. Zaten çabuk siyahlaşan bir veled.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...