Jump to content

3.Nesil Mazda 3 Sağ Ön Taraftan Gelen Ses

ceylanengin
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

merhaba arkadaşlar,

1 buçuk ay önce 2014 mazda3 hb satın aldım. yaklaşık 3 hafta sonra sağ ön taraf (sanki havalandırma - hoparlorun olduğu yerden) ara ara bir ses duymaya başladım. tam manasıyla bir 'çıt çıt' sesi diyebilirim. her zaman olmuyor ancak olduğu zaman çok net duyuluyor ve kimi zaman artıyor ve aşırı sinir bozuyor.

1000 bakımı için servise gittiğimde bu sesten bahsettim, duymak istediler doğal olarak. ama klasiktir ne kadar uğraştıysak canım arabam hiçbir ses çıkarmadı. sonrasında da devam etti fakat son iki gündür iyice can sıkmaya başladı. (çok saçma ama sanki yağışlı havalarda iyice artıyor gibi hissediyorum)

sonuç olarak bu araçlar konusunda çok bir tecrübemiz yok belki biliyorum fakat belki yorum yapabilecek yardımcı olabilecek, fikir verebilecek arkadaşlar vardır diye sizlere danışmak istedim. çünkü kalkıp servise gitsem (ki 100 km uzakta) biliyorum yine hiçbişey duyamayacağız. boşu boşuna 200 km yol yapmış olacağım.

çok uzattım biliyorum fakat sorun bu desteğinizi bekliyorum :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu sesi rolantide çıkarmıyor, sadece hareket halinde çıkarıyor sanırım.

Çıt çıt sesi bende de çok sık oluyor. Sebebi ise lastiklerimin dişlerinin arasına, küçük mıcır giriyor. Hareket halinde iken, hele ki birde camlardan birisi açık ise. İnanılmaz rahatsız edici bir ses yapıyor. Çıt çıt çıt diye.....

Ne yapıyorum sesin geldiği lastiğe yönelip, kontak anahtarının ucu ile sıkışan taşı yerinden çıkarıyorum. Genelde yeni ilk lastiklerde bu olayı çok yapar. Sonra lastik eskiyip, diş kalınlığı gittikçe bu durum azalıyor.

Sizin durum %100 bu demiyorum. Lakin çıt çıt deyince ilk aklıma gelen bu olay...

Kolay gelsin size.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hocam benim araçta da olurdu. Özellikle yağmurlu havalarda (sileceği çalıştırdığımız için akü kasıyor belki, akşamsa farlar vs) daha aktif sık bir şekilde duyuluyor... Bu benim araçta LPG Sorunu ile ilgili çıktı... Benzinden LPG ye geçiyor , tekrar benzine... Geçiş sesiydi o... Çözülemeden satıldı... Umarım ciddi bir sorun değildir. Uzun yolda hiç çekilmiyor (du) çünkü...  :dua:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

evet rolantide böyle bi ses yok. sadece hareket halinde iken ses geliyor. Bahsettiğiniz gibi tekerden geliyor ise her hareket ettiğimde ve sabit periyotlarda gelmesini beklerim o yüzden pek öyle olduğunu sanmıyorum. çünkü kimi günler hiç gelmiyor kimi zaman zirveye ulaşıyor. ama bi yandan da umarım öyledir diye dua ediyorum :) mesai bitiminde ilk işim ona bakmak olacak.

benim aracımda lpg yok. ama dediğim ve dediğiniz gibi özellikle yağmurlu havada çok artıyor ya da bana öyle geliyor. ama çok sıcak kuru havalarda da duyuyorum ben bu sesi.

nası olacak bilmiyorum..canımı sıkıyor..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Lastiğin arasına sıkışan taşın sesi, periyot aralığının sabit olması mümkün değil. Sizin sürüş hızının hızlı, yavaş, orta durumuna göre değişkenlik gösterir. Aynı keza asfaltın yapısına göre de bu ses değişkenlik gösterir.

Örneğin kaymak gibi hakkıyla yapılmış olan bir asfaltta. Bu sıkışan taşın çıt çıt sesini çok daha fazla duyarsınız.

Ama bozuk zeminli bir asflatta bu sesi daha az yada hiç duymayabilirsiniz. Çünkü bozuk yolun sebebiyet verdiği gürültü kirliliğinden, bu sesi duymanız mümkün olmayabilir.

Camın-Sunroofun açık kapalı oluşu. Müzik sisteminizin sesinin yüksek, alçak olması hepsi etkiler.

Vallahi bu taş sıkışması konusunda ihtisas yaptım artık. Ses konusunda çünkü çok takıntılıyım. Sesi duyduğum anda üşenmem. İner kontrol eder, o taşı bulur çıkarırım. :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Lastiğin arasına sıkışan taşın sesi, periyot aralığının sabit olması mümkün değil. Sizin sürüş hızının hızlı, yavaş, orta durumuna göre değişkenlik gösterir. Aynı keza asfaltın yapısına göre de bu ses değişkenlik gösterir.

Örneğin kaymak gibi hakkıyla yapılmış olan bir asfaltta. Bu sıkışan taşın çıt çıt sesini çok daha fazla duyarsınız.

Ama bozuk zeminli bir asflatta bu sesi daha az yada hiç duymayabilirsiniz. Çünkü bozuk yolun sebebiyet verdiği gürültü kirliliğinden, bu sesi duymanız mümkün olmayabilir.

Camın-Sunroofun açık kapalı oluşu. Müzik sisteminizin sesinin yüksek, alçak olması hepsi etkiler.

Vallahi bu taş sıkışması konusunda ihtisas yaptım artık. Ses konusunda çünkü çok takıntılıyım. Sesi duyduğum anda üşenmem. İner kontrole der, o taşı bulur çıkarırım. :D

Çok iyiymiş abi... Neden olmasın olabilitesi yüksek ihtimaller arasında... Peki bu ses bir parçaya mı ait yoksa ne... Bu kısmı netleştirmek lazım bence... Çarpma gibi sesmi, aşınma gibi mi,...gibi mi??

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

taşdır taş  :) ( inşallah )  lastiklerin dişlerinin köşeleri birz yedikçe taş sıkışması azalır ozaman bu olayda azalacaktır diye umuyorum..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

yav inşallah taştır.. benim hiç aklıma gelmediydi ama dediğim gibi direk kontrol edecem.. ama diyorum ya daha çok konsolun içinden duyuyorum ben sanki sesi.. ya da bana öyle geliyor belki de..

ben de acayip takıntılıyım ses konusunda bi şekilde çözmem lazımm..

ya sankı böyle en sağdaki havalandırmanın orda ya da hoparlörde, böyle bişey sıkışmış ta mekanik ses yapıyo mu deseemm.. yoksa elektrik atlaması yapıyo çat çat o ses yapıyo mu desem...

bi netleştirebilsem..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Çok iyiymiş abi... Neden olmasın olabilitesi yüksek ihtimaller arasında... Peki bu ses bir parçaya mı ait yoksa ne... Bu kısmı netleştirmek lazım bence... Çarpma gibi sesmi, aşınma gibi mi,...gibi mi??

Çıkan ses aynı şu şekilde. 2 tane misket büyüklüğünde ki deniz taşını, bir birine orta hızda vurduğunda ki çıkan ses gibi. :D Bilmiyorum kulaklarında canlandımı ama :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Dediğim gibi önce sesin tam olarak vurma, çarpma, sürtme, tıklama...gibi seçeneklerden hangisi olduğunu; bu seçeneklerden yada başka seçeneklerden biri ise, tam olarak kabin içi mi yoksa dış aksam mı (taş vs) olup olmadığı tespit edilmelidir... Umarım "TAŞ"tır. Mümkünse Atillasız bir taş olsun... Çıkıp gitsin...  :tey:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bu arada tabir çok uygun geldi.. :) iki tane misket büyüklüğünde deniz taşını değil, direk iki tane misketi vur birbirine aynı o ses var bende :)

az önce üşenmedim kalktım gittim otoparka, sağ ön lastiği incelemeye.. orasına burasına baktım, böyle leblebi büyüklüğünde iki taş çıkarttım ama hiç öyle bi ses yapabilecek taş gibi değildi sanki :) keza diğer lastiklere baktığımda onlarda da benzer taşlar var sonuçta ufak taşlar giriyor araya..

yine de bakalım akşama görürüm belki de geçmiştir ses belli mi olur.. pek ümidim olmasa da umuyorum geçmiştir..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bu arada tabir çok uygun geldi.. :) iki tane misket büyüklüğünde deniz taşını değil, direk iki tane misketi vur birbirine aynı o ses var bende :)

az önce üşenmedim kalktım gittim otoparka, sağ ön lastiği incelemeye.. orasına burasına baktım, böyle leblebi büyüklüğünde iki taş çıkarttım ama hiç öyle bi ses yapabilecek taş gibi değildi sanki :) keza diğer lastiklere baktığımda onlarda da benzer taşlar var sonuçta ufak taşlar giriyor araya..

yine de bakalım akşama görürüm belki de geçmiştir ses belli mi olur.. pek ümidim olmasa da umuyorum geçmiştir..

O leblebi büyüklüğünde ki dediğiniz taşlar. Size öyle bir akustik sesler çıkarır ki şaşarsınız !! Zaten lastiklerin dişlerinin arasına girip, o bölgede kalmaları içinde. Ebatlarının zaten nohut büyüklüğünde olması lazım. Zaten biraz büyük olsa, dişlerin arasına girip kalmaz.

Direksiyonunuzu iyicene tam sağa ve sola çevirerek lastiklerinizi kontrol edin. Tüm yüzeyini kontrol ettikten sonra çok hafif aracınızı ileri alın ki. Tabana değen yeri, sizin görebileceğiniz bir konuma gelsin. Tüm yüzeyi ön arka kontrol edin...Bence bu iş tatştan kaynaklı bir durum. :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben de çok ümitliydim fakat olmadı.. :( az önce gittim tek tek lastiğin bütün oluklarındaki çakıl, taş, kıl, tüy ne varsa temizledim. Ama ses gitmedi maalesef.. ve direk araç içinde on konsolun içinden geldiğini düşünüyorum artık..tabi bu iyice can sıkıyor çünkü tam bir soru işareti? :/

Hayırlısı diyim ne diyim..servis yolu görünüyor heralde bize..

Dün baya yağmur yağdı ses çok artmıştı.. bugün nispeten iyi durumda.. ben mi kuruntu yapıyorum yoksa bir alakası var mıdır acaba.. :-[

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu ses klima açık/kapalı her iki konumda da yapıyor mu ?

Müzik sisteminin açık/kapalı durumda da bir kontrolünü yapın bence. Aklıma gelen diğer ihtimalleri sıralamaya çalıştım.

Diğer bir seçenek, aracın içinde ki derece ölçer-termostat bölümü. Forumda bir konuda bahsi geçmişti. Aracın içinde bir sesten şikayet eden bir üyemiz vardı. O bölümün aşırı tozlanmasından dolayı, fan/pervane ses yapıyormuş sanırım. O bölüm tozdan arındırıldıktan sonra bu şikayet ortadan kalkmıştı. Ama bu seçenek size pek uymaz gibi. Çünkü aracınız daha çok yeni..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben de çok ümitliydim fakat olmadı.. :( az önce gittim tek tek lastiğin bütün oluklarındaki çakıl, taş, kıl, tüy ne varsa temizledim. Ama ses gitmedi maalesef.. ve direk araç içinde on konsolun içinden geldiğini düşünüyorum artık..tabi bu iyice can sıkıyor çünkü tam bir soru işareti? :/

Hayırlısı diyim ne diyim..servis yolu görünüyor heralde bize..

Dün baya yağmur yağdı ses çok artmıştı.. bugün nispeten iyi durumda.. ben mi kuruntu yapıyorum yoksa bir alakası var mıdır acaba.. :-[

lastiğin hızı ile değişiyormu ses ? yani tık tık sesi araç hızlandıkça tıklama sesi tıktıkı gibi hızlanıyorsa lastiğin dönmesi ile akalaı bir sestir ve mekanik olarak dönen lastik veya lastiğe bağlı aksamların bir yere sürmesi ile oluşuyor ve her devirde çarpıp oluşuyor demektir yere yatıp iç taraftan lastiğe veya araya sarılmış takılmış bişey olup olmadığına bakma imkanınvarmıdır peki?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bu akşam bütün kombinasyonları deneyeyim..

bahsettiğiniz pervane nereed oluyor acaba? ses pek benzemese de başından beri sanki birşey takılı kalıyor dönemiyor da böyle bir ses yapıyor hissiyatı var bende.. evet araç yeni ama bi kontrol edeyim olmazsa..

ses lastiğin devri ile de pek değişmiyor.. hızlı, yavaş, aracın hareket ettiği her hızda sesi duyuyorum..

bir de şu var..bu gün çok daha farklı bir ses geldi..tamamen alakasız ve hiç kesilmeyen bir sesi bu..yine önden geliyor gibi baya arandım..ama ses tepe aydınlatmanın orada gözlük bölmesinden geliyormuş gözlüğü biraz yamuk koymuşum.. çok şaşırttı beni sesin ordan gelmesi..

bu nedenle bahsettiğim ses te gerçekten nereden geliyor şüpheliyim artık..arabayı başkasına kullandırıp yolcu koltuğuna oturup dinlemeye çalışacağım..hiç alakasız bir yer tespit edersem şaşırmayacağım..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bu akşam bütün kombinasyonları deneyeyim..

bahsettiğiniz pervane nereed oluyor acaba? ses pek benzemese de başından beri sanki birşey takılı kalıyor dönemiyor da böyle bir ses yapıyor hissiyatı var bende.. evet araç yeni ama bi kontrol edeyim olmazsa..

ses lastiğin devri ile de pek değişmiyor.. hızlı, yavaş, aracın hareket ettiği her hızda sesi duyuyorum..

bir de şu var..bu gün çok daha farklı bir ses geldi..tamamen alakasız ve hiç kesilmeyen bir sesi bu..yine önden geliyor gibi baya arandım..ama ses tepe aydınlatmanın orada gözlük bölmesinden geliyormuş gözlüğü biraz yamuk koymuşum.. çok şaşırttı beni sesin ordan gelmesi..

bu nedenle bahsettiğim ses te gerçekten nereden geliyor şüpheliyim artık..arabayı başkasına kullandırıp yolcu koltuğuna oturup dinlemeye çalışacağım..hiç alakasız bir yer tespit edersem şaşırmayacağım..

dediğin çok mantıklı arabayı başkası kullanıp arkada oturmak ... not eğer ses bagaj dan geliyorsa stepnenin yerinde yeller estiği için ordaki bölümden de gelebilir

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Öncelikle ses sürekli mi geliyor? Yani araç soğukken yapıyorsa ısınınca kesiyorsa muhtemelen

plastik parçaların birleşim yerlerinde (ön cam ile) gerekli malzemelerin yeterince yumuşak olmadığından olabilir.Bence ses devam ederken dashboard'u sesin geldiği yerden ön cama doğru bastırmayı ve sesin kesilip kesilmediğini kontrol edebilirsiniz. Gerçekten can sıkıcı bir durum inşallah tez zamanda bulursunuz sesin kaynağını ;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...

Röle sesi olabilirmi, belki bir sensör veya başka bir elektronik aksam çalıştığında çıkıyodur, sileceklerde var benim oto modda çı çıt ses yapıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...