Jump to content

RX-8 'te Sahte Buji

Revivo73
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Bugün eBay'de RX-8 için 4'lü buji setlerine baktım. Önce 2013'te aldığım buji setinin satıcısının (autopartssupplygroup) ilanlarına baktım geçen zamanda fiyatlar değişmiş mi diye.

2013'te $73.5+ kargo $12.75 olan set $69.50 + kargo $12.75 olmuş (şu linkte: http://www.ebay.com/itm/4-RX-8-NGK-Laser-Iridium-Spark-Plugs-RE7CL-RE9BT-Leading-Trailing-1-3-2004-2011-/160830716572)

Yani kargo sabit kalırken set fiyatı biraz düşmüş. Sonra aynı set daha ucuza var mı diye biraz daha bakarken Kıbrıs'tan tsernoblack-mike adlı satıcının aynı seti $60 + kargo $13.50'den sattığını gördüm yani bir öncekinden $9 daha ucuz (şu linkte: http://www.ebay.com/itm/4-Pieces-oem-NGK-Laser-Iridium-Spark-Plugs-RE7CL-RE9BT-RX-8-Leading-Trailing-/321739265320)

Ancak (burası çok ilginç) Kıbrıs'tan satıcı olması haricinde pek bakmadığım "tsernoblack-mike" ismi bir yerlerden tanıdık geldi ve nitekim 2013'te RX-8 için ateşleme bobini aldığım satıcı olduğunu hatırladım. O zamanlar bu forumda konusunu da açmış olabilirim, o satıcı aslında Yunanistan'dan ve bana sattığı bobinler sahte çıkmıştı! Gerceğine çok benziyor ve gerçeği gibi calışıyordu ancak bazı ciddi eksikleri vardı, örneğin motorun soketlerine girerken çok zorlanarak girmesi , bazen girmemesi, girerse motorun soketlerini bozma ihtimalinin olması gibi. Onu geçin orjinali tanesi 200TL ise bunun tanesi 180TL 'den satılıyor ancak orjinalinin üretim maliyeti yarısı olsun 100TL olsun, bu sahtelerin maliyeti $10 'lu ifade ediliyor yani 30TL gibi. Düşünün ki o kadar değerli arabanızın bu kadar önemli kısmına 30 liralık çakma sahte bir parça koymuş oluyorsunuz. Dolayısıyla hemen iade etmiş ve eBay'in güvence sistemi üzerinden paramı geri almıştım.

Aklımdaki bu deneyimden sonra piyasada normalde en ucuz $69.50 olan buji setini $60.00 gibi düşük rakamda görünce acaba dedim bu bujilerin de sahtesi olabilir mi yapmışlar mıdır diye ve ilanı tekrar incelemeye başladım. İncelemede dikkat çeken şeylerden birisi, 3 ürün resminden sadece biri yüksek çözünürlüklü ki o da ambalaj resmi. Bujilerin kendisini gösteren sadece 1 resim var, dar açıdan cekilmiş ve düşük çözünürlükte, 2000'lerde kullanılan eski cep telefonu çözünürlüğü gibi birşey. Diğer ilanda bujilerin kendisi cesitli acılardan ve yüksek çözünürlükte resimleri var görüyorun bu ilanda göremiyorsun, kıllandım ve google'da fake nkg plugs kelimeleri ile bir arama yaptırdım ve çeşitli gerçeklerle karşılaştım:

NGK'nin resmi websitesi dahil olmak üzere Denso resmi websitesi ve çeşitli otomobil forumu kullanıcıları "fake" yani sahte bujilerle ilgili yığınla gönderi ve resim yayınlamışlar. Yani piyasada sahte bujiler var ve satılıyor! Sözkonusu site ve forumlardan alıntı resimler. Yorumları size bırakıyorum.

AgE9dq.jpg

0L8YoL.jpg

XJyarD.jpg

MWXO39.jpg

bYjndj.jpg

d0o1An.jpg

524Z1d.jpg

qR35Zq.jpg

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Konuyu açmıştınız ben hatırlıyorum. Araç, özel bir araç olduğu için riske girmeyip servisten ornijal parça sipariş etmekte fayda var diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Serviste aynı buji seti 630TL ; ancak indirimli olarak 480TL yani eBay'deki orjinal olan kargo dahil $82 yani 237TL. Arada 240TL fark var ki insanı servisten caydırır. Risk olayı, orjinal buji setinin 237TL olan taban fiyatının da altına inerek 210TL ile müşteri çekmeye çalışan uyanıklar yüzünden oluyor.

Belirledikleri bu fiyattan çok daha aşağıya inseler de yine karlı satacaklar aslında fakat o zaman alıcılar sahte olduğundan şüphelenir ve almazlar diye inmiyorlar.   2013'te ben sahte bobin alırken kargo dahil 623TL ödemiştim, orjinali ise 700TL'ydi yani 75TL fark yüzünden sahtecilere yem olmuştum (tabi sonradan eBay'ın güvence sistemiyle yem boğazlarından geçemedi o ayrı)

Taban fiyatla aynı fiyatı verseler bu sefer ilanlarının özel cekiciliği kalmayacak, Çin'den toparladıkları binlerce sahte bujiyi nasıl satacaklar. İşte bu şekilde bir düzen tutturmuşlar.

Ancak ilanda bahsettiğim düşük çözünürlüklü ve ürün resmini tam göstermeyen resimlerle kendilerini ele veriyorlar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Gecen hafta bujı ve bobın sordum arkadaşımızın dediği gibi 480 tl indirimli buji fiyatı, bobın ise 400 civarıydı adet fiyatı yorum sizin az fark yok yani .

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 hafta sonra ...

Japonya tabi ki. Özellikle benim seri sadece Japonya'da üretiliyor. NGK buji de Japonya üretimi. Sahteleri ise çok büyük ihtimalle Çin.

Japonya tabi ki. Özellikle benim seri sadece Japonya'da üretiliyor. NGK buji de Japonya üretimi. Sahteleri ise çok büyük ihtimalle Çin.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Japonyadaki alışveriş istesi bulup oradan almak nasıl olur onun için sormuştum 2004 model avensisime navigasyon cihazı bulamamıştım rast geldi japonyada birebir uyumlu orijinal üretilmişini görmüştüm

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aslında güzel olurdu yani Japonya'dan almak fakat özellikle teknoloji alanındaki birçok şey Japonya'da farklı. Örneğin navig cihazı Japonya piyasası için üretileninde İngilizce menü olmayabilir, olsa bile ing yazılım yönetimi olmayabilir. Hadi o da var diyelim, bu sefer alışverişi yapacağım Japon sayfasının ingilizce olması lazım ki alışverişi güvenli yapabileyim.  Yani arada birçok doğal engel var.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...

bujileri değiştirdim 25000 km olmasına rağmen çok tırnaklı olanlar baya yıpranmış dı hatta o halde ateşleme yapmasına baya şaşırdım buji değiştirme aralığımı 15000 km indirmeye karar verdim 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yıpranmış dediğin sadece üstünün karbonla kaplanması ise o çalışmasında problem çıkarmaz ve temizlenip bakımı yapılabilir. Asıl yıpranma buji çekirdeğinin iyi iletmemesi sonucu eksik / yanlış ateşleme yapması ki değişim ona göre km'de yapılmalı.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

12 dakika önce, revivo73 :

Yıpranmış dediğin sadece üstünün karbonla kaplanması ise o çalışmasında problem çıkarmaz ve temizlenip bakımı yapılabilir. Asıl yıpranma buji çekirdeğinin iyi iletmemesi sonucu eksik / yanlış ateşleme yapması ki değişim ona göre km'de yapılmalı.

karbondan ziyade ateşleme kısımları baya deforme olmuş du ateşlemede sıkıntı yoktu 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...