Jump to content

1. Nesil Mazda 3 Otomatik Viteste Zorlanma ve Vuruntu

Selimkayar
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

şanzıman yağınız en son ne zaman değişmiş bilginiz var mı acaba? ben 60000 km'de şanzıman yağı değişimi gerçekleştirdim, tabii bunun yanında değişmesi gereken diğer malzemeler de değişti. şanzıman geçişlerinde hissedilir bir rahatlama yaşadım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 yıl sonra ...

Selamünaleyküm konuyu hortlatmış gibi olacak ama neticeye ulaşılmamış bende 3 gün önce mazda 3 sahibi oldum ve bahsettiğiniz 2. vitese geçişte ara ara yapan sarsıntı benim aracımda da var son durum nedir çözüme ulaşabildiniz mi yardımcı olursanız sevinirim hayırlı günler.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Şanzımanı bakımlı(periyodik dogru seviye ve vizkozite yağ & filtre değişimi yapılmış) bir araçta sorun yaşıyorsanız, en son süphe duyacağınız yer şanzımanın kendisi olmalı bence.

Evet, D modda verimsiz bir otomatik şanzımana sahip 1. 2. nesil Mazda 3'ler ama bu verimsizlik, kesinlikle sorunsuzluk olarak da kullanıcıya geri dönüyor.

Hava emiş & ateşleme sistemi, gaz kelebeği konum sensörü vs. bunlar da vites geçişlerinde etkin olan elemanlar.

Benim araç 155 k. 2. nesil.

Yaşı ve kilometresi itibari ile (görünür de herhangi bir sorun/arıza lambası olmamasına rağmen) maf ve bank 1 lambda/oksijen sensorlerini yeniledim. 

Maf sensoru değiştikten sonra, bahsi geçen bu durum (özellikle ilk çalıştırmada motor ve şanzıman sogukken, devir saatinin 2000-2500 de takılı kalıp, 2. vitese vuruntulu geçmesi ve devrin küt diye düşmesi) tamamen ortadan kalktı.

Dedigim gibi arıza lambası vs. hiç birşey yoktu. Düzenli olarak bakımını/temizliğini yaptığımı  da söyleyebilirim.

Sonuç: üreticinin ön gördüğü aralıklarda  hangi parça olursa  olsun değişim yapmak gerekiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hocam öncelikle dikkate alarak cevap verdiğiniz için teşekkür ederim benim aracım 2004 1.6 mazda 3 otomatik dynamic 206k da 181k da şanzıman yağı değişmiş yağına baktırdım seviyesi iyi rengi iyi daha fazlası hakkında bilgim yok aracı 3 gün oldu alalı bu yüzden aynı sorunu yaşamış (tabi tam olarak sorunsa çünkü sürekli yapmıyor genelde motor soğukken) ve aynı modelde olan arkadaşın sorunu nasıl çözdüğünü merak ettim 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 7 ay sonra ...

Selamünaleyküm hayırlı akşamlar konuyu yeniden tazelemiş olacağım ama sorunun çözümü ile alakalı dönüş olmamış hiç benim aracımda bu olay hala devam ediyor ilk aldığım zamanda arıza lambası yanmıştı ama katkı malzemesi kullandıktan sonra bir daha yanmadı ama hala 1 den 2 ye geçişte aynı problemi yapıyor ara ara

1. si ben vites değiştirme selenoidini değiştirsem çözüm olurmu

2. si https://tr.aliexpress.com/item/4F27E-FN4AEL-XS4Z-7H148AA-Otomatik-anz-man-Vanalar-Selenoid-Filtre-Hizmeti-Kiti-I-in-Ford-Focus/32880012743.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.266.1cfa3c003x3OTX bu linkteki malzemeyi alsam sıkıntı olur mu internette bunun değişimi ile alakalı bir sürü video var çok kolay yapılabilecek bir işlem yardımcı olursanız sevinirim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

30 dakika önce, Eyüp Kara :

Selamünaleyküm hayırlı akşamlar konuyu yeniden tazelemiş olacağım ama sorunun çözümü ile alakalı dönüş olmamış hiç benim aracımda bu olay hala devam ediyor ilk aldığım zamanda arıza lambası yanmıştı ama katkı malzemesi kullandıktan sonra bir daha yanmadı ama hala 1 den 2 ye geçişte aynı problemi yapıyor ara ara

1. si ben vites değiştirme selenoidini değiştirsem çözüm olurmu

2. si https://tr.aliexpress.com/item/4F27E-FN4AEL-XS4Z-7H148AA-Otomatik-anz-man-Vanalar-Selenoid-Filtre-Hizmeti-Kiti-I-in-Ford-Focus/32880012743.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.266.1cfa3c003x3OTX bu linkteki malzemeyi alsam sıkıntı olur mu internette bunun değişimi ile alakalı bir sürü video var çok kolay yapılabilecek bir işlem yardımcı olursanız sevinirim.

Olabilir, zaten değişmekte de fayda var.  İmkan varsa tüm selenoid valfleri değişin. Öte yandan şanzıman yağı temizleyici katkısı var liqui moly nin onu kullanabilirsiniz değişimden önce.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

45 dakika önce, Mutlu Tekir :

Olabilir, zaten değişmekte de fayda var.  İmkan varsa tüm selenoid valfleri değişin. Öte yandan şanzıman yağı temizleyici katkısı var liqui moly nin onu kullanabilirsiniz değişimden önce.

çok saol daha önceki tavsiyelerle katkıyı kullandım biraz faydası oldu en azından hata vermedi hiç linkteki sette iki değiştirme selenoidide var Türkiye de sordum tek selenoide 320 lira istiyor ve garantisi yok bu adamlar 1 yıl garanti veriyo ve seti yarı fiyatına alıp almamakta kararsız kaldım birinin beni gaza getirmesi lazım 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arıza lambası yandı/söndü demişsin.

Kod P0772 miydi?

Değiştirmeyi düşündüğün solenoidlerden biri (resimde en sağda ki) bu koda sebep olabilir.

Masrafa girmemek için, mevcut solenoidlere önce bir direnç testi yapabilirsin. Yalnız direnç testini geçen solenoid, yine de kaçırıyor olabilir. Bir de basınçlı hava testi yapmak gerekir.

Elindeki solenoid demir tozlarından tikandiysa, temizliği kolay, ilacı beyaz ispirto ama sorun/durum, beyin denen kısımda, bu solenoidin uyguladığı basincla hareket eden yaylı valfde/yağ kanalında ise.......

Neyse.

20 derece/oda sicakliginda olması gereken direnç aralıklarını diğer resimde görebilirsin.

IMG_20190330_223046.jpg

Screenshot_2019-03-30-22-32-23-406_com.android.chrome.jpg

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

p0772 kodu ile değiştirme selenoidi E takılı kalmış arızası vardı daha sonra hiç vermedi bu arızayı sadece geçişlerde arada bir hissettiriyor ya almadan önce bir söküp direnci ölçüp ona göre hareket edecem yada alıp direk iki selenoidi de yağ filitresinide değiştirip yağını süzüp deneyeceğim çünkü yağı iyi durumda rengine kokusuna baktım

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sorun ya bu solenoidin kendisinde (bence demir tozlarından, manyetik kısmı tıkalı) ya da daha önce dediğim gibi basınçla on/off yaptığı yaylı valfte/kanalda. Arıza ışığı ilk yandığında yanındaki diğer solenoid ile yer degistirseydin ve bu sefer farklı bir kod verseydi sorunun kesinlikle bu solenoidden kaynaklandığını soyleyebilirdik. Arızalı ateşleme bobinini, başka silindirdeki bir bobinle değiştirmek gibi düşün.

Direnç testini bir de solenoid sicakken yapman gerek. Ayni şanzımanın içindeki ortam gibi 65-70 derece olmalı. Mikrodalga da halledebilirsin.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aslında benim düşüncem selenoidinde sağlam olduğu arada bir yapıyor olması ve sıcakken nerdeyse hiç yapmıyor olması dediğiniz gibi yağ içerisinde metal tozu olduğu ve arada bir döngü içinde selenoidde takılmaya yada geç iletime sebeb olması ama emin değilim sorunun beyinden olma ihtimali varmı diyede düşünmüyo değilim 

2004-2005 MAZDA3 - 1 - 2 SHIFT ŞOK 
UYGULANABİLİR MODEL (S) / VINS 
2004 2005 Mazda3 (Sadece otomatik şanzıman) 

TANIM 
Bazı araçlar 1-2 vites büyütme sırasında aralıklı vites çarpması gösterebilir. Semptom uygunsuz PCM kalibrasyonundan kaynaklanmaktadır. Bu sorunu düzeltmek için revize edilmiş bir PCM kalibrasyonu şimdi mevcuttur. 

Bu endişeye sahip müşteriler, aşağıdaki onarım prosedürünü kullanarak araçlarını tamir ettirmelidir. 

ONARIM PROSEDÜRÜ 
1. Yeniden programlamadan önce belleği temizlemek için WDS PTU'yu yeniden başlatın. 
2. WDS B39.11 veya sonraki bir yazılımı kullanarak, "Modül Yeniden Programlama" prosedürünü izleyerek PCM'yi en son kalibrasyona yeniden programlayın ("Kalibrasyon Bilgileri" tablosuna bakın). 
NOT:

Her zaman önce WDS PTU'sunu güncelleyin, ardından PCM'nin yeniden programlanması sırasında WDS'nin görüntülediği gerekli kalibrasyon dosyasını yükleyin. ESI'de "WDS Kalibrasyonu" na gidiniz ve "güncelleme" dosyasını indiriniz. PTU en son WDS kalibrasyon seviyesine güncellenmezse, kalibrasyon dosyası PTU'ya yüklenmez. 

WDS ekranı bunu yapmanızı istediğinde, PCM yeniden programlama sırasında herhangi bir sigortayı veya röleleri çıkarmak gerekli değildir. Kazara PCM terminallerinden birini yanlışlıkla kesebilir ve PCM'nin boşalmasına neden olabilirsiniz veya WDS yeniden programlama işlemi sırasında hata mesajlarını alabilirsiniz. 

WDS, PCM'yi programladıktan sonra kalibrasyon parça numaralarını gösterir.

Lütfen, herhangi bir Hizmet Bülteni'nde listelenen PCM kalibrasyon parça numaralarının ve dosya adlarının, WDS yazılımının gelecekteki sürümleri ve hizmetle ilgili endişeler için bu ayarlamalar için yapılan ek düzeltmeler nedeniyle değişebileceğini unutmayın. 

Bir PCM'yi yeniden programlarken, WDS daima bu araç için mevcut olan "en son" P / N kalibrasyonunu gösterir. Herhangi bir kalibrasyon yeni bir hizmet kaygısı / sorunu için yeni bilgiler içerecek şekilde revize edildi / güncellendiyse, önceden yayımlanmış tüm kalibrasyonları da içerecektir.

Bu prosedürü gerçekleştirirken, WDS PTU takılı değilse ve 115V-120V'ye bağlı değilse, araç aküsünün şarj edilmesi için akü şarj cihazının akünün üzerine monte edilmesini ve maksimum 20 AMPS'lik bir maksimum şarjla AÇIK konuma getirilmesini öneririz. kapasiteye 20 AMPS'yi aşarsanız, WDS PTU'ya zarar verir. Ayrıca harici akü güç kaynağı kablosu araç aküsüne ve PTU'ya bağlanmalıdır. 

3. PCM yeniden programlama prosedürünü uyguladıktan sonra, motoru çalıştırarak onarımı doğrulayın ve MIL aydınlatması veya anormal ikaz ışıkları olmadığından emin olun.

daha önce araştırmamda böyle bir yazı bulmuştum ama anlamadım ne demek istediğini :S

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

1-2 vites geçişlerinde sarsıntı yaşayan ilk nesil 2004-2005 Mazda 3 ile ilgili yazılım güncelleme prosedürü. 

Amerika'da ki 2000 cc, 3'lere uygulandığını biliyorum. Aynı şanzıman kullanılan ülkemizde ki 3'lerin durumunu bilmiyorum. 15-20 yıldır Mazda yetkili servisliğini yapan bir yer varsa, aranıp sorulabilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 yıl sonra ...
30.03.2019 at 23:24, quiteguide :

Sorun ya bu solenoidin kendisinde (bence demir tozlarından, manyetik kısmı tıkalı) ya da daha önce dediğim gibi basınçla on/off yaptığı yaylı valfte/kanalda. Arıza ışığı ilk yandığında yanındaki diğer solenoid ile yer degistirseydin ve bu sefer farklı bir kod verseydi sorunun kesinlikle bu solenoidden kaynaklandığını soyleyebilirdik. Arızalı ateşleme bobinini, başka silindirdeki bir bobinle değiştirmek gibi düşün.

Direnç testini bir de solenoid sicakken yapman gerek. Ayni şanzımanın içindeki ortam gibi 65-70 derece olmalı. Mikrodalga da halledebilirsin.

Abi bizde 2. Vites selenoidi hangisidir 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

52 dakika önce, Serkanm3 :

Abi bizde 2. Vites selenoidi hangisidir 

Canlı canlı göstermek gerekirse, budur.

Manuelden de konfirmesi, 2. resim.

IMG_20201209_004600.jpg

IMG_20201209_003706.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ararız aramasına sıkıntı yok da, buradan bir kaç kelam edelim. Sorun nedir, ne değildir...

Forumun mantığı bu.

İlerde başka bir mazdacinin başına gelirse, açar konuyu okur, yardımımız olursa bir hayır duası, bonus sevap daha alırız?

Ahirete de yatırım yapmak lazım.

Şimdi tam olarak sıkıntı nedir?

En önemlisi de, benim gözümden kaçan & tecrübem olmayan bir duruma diğer arkadaşlar ekleme & düzeltme yaparlar seni doğruya yönlendirirler.

Usta felan değilim ben güzel kardeşim, sadece araştırmayı, yağlı paslı işleri, kendi sökügünü dikmesini seven bir insanım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sorun şu ki Mazda 3 2004 model var. 230 binde 1 den 2 ye bazı zamanlar vuruntu yapiuo diğer geçişlerde bı sıkıntı yok...

Kaç tane usta ile görüştüm adamlar direk beyin diyo...hatta bazı cahiller km yi sorarak ooo revizyon zamanı gelmiş diyo daha aracı bile görmeden..

Yağ ve filtre 2 hafta önce değişti... 

3 gün vuruntu yapmiyo 1 gün yapiyo tabi genelde sicakken...

Bugün ustanın birine selenoid olabilir dedim ölçüm yapiyo musuniz onlar hikaye gibi bı şey dedi yani gerçekten bu ülkede otomatik ustalarının bı çoğu kara gürültü çalışıyor sanırım işini hakkıyla yapanlar müstesna..

Durumu izah ettim

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

7 dakika önce, Serkanm3 :

Sorun şu ki Mazda 3 2004 model var. 230 binde 1 den 2 ye bazı zamanlar vuruntu yapiuo diğer geçişlerde bı sıkıntı yok...

Kaç tane usta ile görüştüm adamlar direk beyin diyo...hatta bazı cahiller km yi sorarak ooo revizyon zamanı gelmiş diyo daha aracı bile görmeden..

Yağ ve filtre 2 hafta önce değişti... 

3 gün vuruntu yapmiyo 1 gün yapiyo tabi genelde sicakken...

Bugün ustanın birine selenoid olabilir dedim ölçüm yapiyo musuniz onlar hikaye gibi bı şey dedi yani gerçekten bu ülkede otomatik ustalarının bı çoğu kara gürültü çalışıyor sanırım işini hakkıyla yapanlar müstesna..

Durumu izah ettim

Yağ değişimi için gittiğim, o usta görünümlü birileri bana 120 binde şanzıman revize ettireceklerdi. Bir de, başka bir 'sözde ustanın' referansiyla gittim. Sanırım, oltaya düşürdükleri insanlardan yaptıkları haksız kazanci paylaşıyorlardı. Bu olaydan sonra, ikisinin de dükkanının önünden geçmedim.

Beni gerçek bir ustayla tanistirdigi için de, @zoptrike her fırsatta teşekkürü borç bilirim.

Sizin duruma gelince;

Hangi sürüş şartında bu vuruntu oluyor? Yüksek devir? Düşük devir?

Herhangi bir ariza kodu var mı?

Alt motor/şanzıman takozu ne alemde?

Bu durum yağ değişiminden sonra başladıysa, seviyesi ne alemde?

Hangi marka ve ne kadar yağ kullanıldı?

Akü ne durumda? Ne zaman değişti? Bu solenoid valflerin randımanlı çalışması için, sağlam bir şarj sistemi ve düzgün bir akü olmazsa olmazdır.

Ayriyeten, kontrol edilmesi gereken bir diğer parça da gaz kelebeği konum sensorudur.

Maf sensörü temizliği tavsiye edilir.

Şanzımanın üzerinde 2 tane hız sensörü var. Biri on tarafta akünün altında, diğeri arka tarafta şanzıman takozu/alt motor takozunun üst tarafında temizlenmesi kolay parçalar. Sorunla alakaları olmasa bile, mıknatısların üzerine zamanla yapışan demir tozlarını kuru bir bezle almak, sensörlerin işlerini tam yapmalarını sağlar.

Üst kapakta bulunan eksantrik mili konum ve krank kasnağının yanındaki krank sensorunu temizlemek de faydalı bir iştir.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yağ degisiminden öncede vardı yağ değişimi zamanı geldiği için değişti 4 litre Castrol transmx dex3 kondu...

Akünun durumunu bilmiyom ama sabah soguk şartlarda bile tek marsda çalışıyor.

Gaz kelebeği ve maf sensörü temizlendi..

Düşük devirde 1 den 2 ye geçerken yapiyo sert kalkarsam vuruntu yapmıyor.

Diger dediklerinizle ilgili bı şey yapılmadı...

Yakınlarda bi yerde yaşıyorsanız görüşmek isterim o yüzden tel no yazabilirseniz sevinirim

Bu arada daha önce e selenoid hata kodu vermiş 2 yıl once 2 hafta önce cihaza bağlandı bir hata vermedi

Bu arada 2 hafta önce sanzimanci cihaza bağladı hata kodu vermedi ancak 2 yıl önce e selenoidi takılı kalmak diye hata vermis..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

En son kullanılan yağ, kesinlikle yanlış.

Bu şanzımana uyumlu değil.

Ancak, direksiyon hidroliği olarak kullanılabilir.

IMG_20201209_231655.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...