Jump to content

Dijital Fotoğraf Makinesi

MuRDoC_111
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Telefonların megapixel muhabbetleri yazılım destekli. Örneğin 3 megapixel normal şartlar altında atıyorum 3000x2200 pixele kadar net görüntü verirken telefonlardaki fotoğraf makineleri 1 megapixel çekip otomatik olarak onu 3000x2200'e dijital zoomla çıkartıyolar. Bu da netlik kaybı demek. Ayrıca focus ve optik zoom imkanları aşırı kısıtlı yer darlığından dolayı. Sensörlerin çakma olması nedeniyle de ışık biraz kötü oldu mu kalitesi acayip düşüyor.

Hatayı kabul etmek en büyük erdemdir, yukarıda megapixel muhabbetiyle alakalı saçmalamışım baya. Araştırdım buldum işin doğrusunu. (Yalan, nette denk geldim :) )

Olay şu, cep telefonları harbiden söyledikleri gibi 3 megapixel filan hem de hiçbi yazılım desteği filan olmadan. Ama megapixel tek başına çekilen fotoğrafların kaliteli olmasını garanti etmiyor. Şöyle ki, bu söylenen megapixeller fotoğraf makinesinin sensörünün kaç pixel olduğunu anlatıyor. Ancak eşit megapixele sahip iki makine arasında da dağlar kadar kalite farkı olabilir. (Örneğin benim 6 senelik 1.3 megapixellik fotoğraf makinesi şu anki çakma (snoopy, vs. tarzı markaların) 7 megapiksellik fotoğraf makinelerinden daha iyi görüntü veriyor.

Bunun nedeni de şu. Kaliteyi asıl belirleyen şey sensördeki pixellerin boyutları. Cep telefonlarında yer sıkıntısı nedeniyle sensörler daha küçükken fotoğraf makinelerindeki aynı pixeldeki sensörler daha büyük ve hassas.

Aynı şey kompakt fotoğraf makinelerinden dSLR'lara, dSLR'lardan SLR'lara geçişte de yaşanıyor. 11 megapixellik bi kompakt fotoğraf makinesiyle yine 11 megapixellik bi dSLR'ın görüntü kaliteleri de çok çok farklı.

Bu konuda bulduğum çok güzel bi site http://web.canon.jp/imaging/enjoydslr/ dSLR kullanımının inceliklerini, terimleri anlatıyor. (Zaten Canon'un kendi sitesi)

Sensör ve megapixellerle ilgili bölümü için de: http://web.canon.jp/imaging/enjoydslr/part1/1Bb.html

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İlk linki açamadım ama muhtemelen benim firefoxun kıskançlığındandır, ikincisi gayet faideli, sağolasın...:)

Tam anlıyamadığım birşey var, muhtemelen sen de netleştirememişsin bunu ; Benim piksel sayısından anladığım, belli bir alan üzerinde ne kadar çok piksel yani ne kadar küçük pikseller varsa  o kadar net ve ayrıntılı görüntü oluşacağı yönünde, tabii bu bizim gibi çektiklerini bilgisayarından izleyenler, hatta forumlara eklemek için kaliteyi picasa vs programlarla düşürenler açısından hiç önemli değil, gerektiğinde duvar boyunda baskılar yapan profesyonelleri ilgilendiriyor.

Ancak yukarıda diyorsun ki, "Sensör ve piksel boyu da önemli, aynı megapiksel aynı kalite demek değil", iyi peki ama ne oldu şimdi? Daha çok sayıda ve daha küçük olsun, görüntü ayrıntılı olsun dediğimizin tersi oldu bu... Sensörün büyüklüğü önemliyse daha doğrusu sensör büyüdükçe pikseller de büyüyorsa normal olarak  o zaman bir noktada ayrıntı netliğini kaybetmiyorlar mı? Bunu anlamadım valla...

Başka bir ilgisiz daha doğrusu kısmen ilgili bilgi, bugün için 10 mp üzeri makinelere sıcak bakılmıyor pek, sebebi de işlemcilerin sınırlara dayanmış olması, işlemci teknolojisinde sıçramalar yapılmadıkça mevcut işlemcilerin yüksek çözünürlükte makinelerde yetersiz yani yavaş kaldığı söyleniyor, yani işlemci de çok önemli diye okudum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İlk linki açamadım ama muhtemelen benim firefoxun kıskançlığındandır, ikincisi gayet faideli, sağolasın...:)

...

Selman Abi ana düşünce şu, 11 megapixel (yani toplamda 11.000 pixel) iki makinede o 11.000 pixelin toplam boyutu ne kadar büyükse sensör o kadar hassas ve fotoğraf da o kadar kaliteli oluyor. http://web.canon.jp/imaging/enjoydslr/part1/1Bb.html'>http://web.canon.jp/imaging/enjoydslr/part1/1Bb.html linkini açabilirsen orda çok güzel anlatıyor olayı.

İlk link aslında aynı sitedeki ilk bölümler, http://web.canon.jp/imaging/enjoydslr/ yazınca bende çıkıyor ama bir de http://web.canon.jp/imaging/enjoydslr/part1/1B.html dene, bende bu da çalışıyor. Yine çalışmazsa ikinci linkten gittiği yere kadar Back tuşuna basarsan başa dönebilirsin.

Sitede de söylediği gibi aslında dSLR makineleri kullanmak kompaktları kullanmaktan daha zor değil, hatta daha kolay bile denebilir... Sadece makineyi taşımak var. (Makinenin gövdesi yaklaşık yarım kilo + lensi (objektifi) var. Yani gidip arkadaşın doğumgünü partisinde barda fotoğraf çekmek için taşımak çok uygun değil ama turistik gezilerde filan compact makinelerden çok daha iyi sonuç veriyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 gündür araştırma içerisindeyim. Fotoğraf makinesine ayırabileceğim bütçe belli oldu. 200 TL civarında makine alacağım bu durumda Selman abi senin makineyi alamıyorum. Fakat araştırmalarım sonucu 2 makine arasında kaldım. Yine 2.el makine alıyorum. Bu makinelerin ortalama sıfır fiyatları 300TL lerde.

Panasonic Lumix FS3

Canon PowerShot A570 IS

Panasonic araştırmalarım sonucu sektöründe birçok ilki bulunduran çok kaliteli bir marka, ayrıca ürününde de oldukça güzel özellikler var. Diğer ürün ise Canon, Kullananlar arasında oldukça beğenilmiş güzel bir ürün. İnternetteki karşılaştırmalara göre arasında çok bir fark yok bu makinelerin. Fakat benim ilk tercihim boyutlarından dolayı Panasonic. Sizin öneriniz nedir ? Cihazı yarın alıp toplantıya yetiştirmeyi düşünüyorum :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Tek kelimeyle Lumix....:) Zaten şöyle söyliyeyim hangi sınıfta olursa olsun makine bakıp dikkatlice araştıranların varacağı nokta hep burası, Canon ya da  Lumix neticesine geliyorsunuz....

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Lumix'i aldım :) Makine hoşuma gitti. Gayet kaliteli. Şimdi manuel modları çözmem gerekiyor. Sanırım Chip dergisinin fotoğrafçılık rehberi vardı.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Lumix'i aldım :) Makine hoşuma gitti. Gayet kaliteli. Şimdi manuel modları çözmem gerekiyor. Sanırım Chip dergisinin fotoğrafçılık rehberi vardı.

dslr alcak olsaydın nikon u tavsiye ederdim ama panasonic kompakt makinelerde gayet kaliteli .

bu arada fotoğraf teknikleri konusunda yardımcı olabileceğim birşey olursa seve seve yardım ederim. her türlü konuda çekinmeden danışabilirsin ;) nacizane bilgilerimi paylaşırım

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Okan, Steve çok yavaş kalıyor yeni makinelerde sanırım yeterli uzmanı yok, dpr daha hızlı, 4-5 kişilik ekiplerle gayet güzel raporlar çıkartıyorlar, hemencecik....

Mesela o verdiğin listelerde Lumix G1 ve LX3 yok ki bunlar piyasaya çıkalı 6 ay oldu ve bütün ödülleri bile toparladılar...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...