Jump to content

2017 Model Mazda 3 ve Yeni Kasa Skoda Octavia Arasında Kararsız Kaldım

Adil kandaz
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Bu baslik bana elma ile armut arasinda kararsiz kaldim demek gibi geliyor.  Bir otomobil seçerken önce analitik/rakamsal verilerden baslayarak birçok veriyi degerlendirmek gerekir.  Herkesin öncelikleri farkli olabilir.  Yine de küresel olarak kabul gören bazi ölçütler vardir.  Öncelik her zaman insanda oldugu için ilk basta güvenlik olmalidir.  Herhangi bir aracin çarpisma testlerine ücretsiz webden ulasilabiliyor.  Bu basit ve önemli adimi atlamamak gerekir.  Hemen ardindan aracin aktif/pasif güvenlik özelliklerine bakmakta yarar var.  Seneler içinde bu özellikler sayica ve nitelik olarak artiyor.

Güvenlik boyutunu inceledikten sonra benim aklima güvenilirlik ("reliability") konusu geliyor.  Bu benim yakindan izledigim bir boyut ama Türk halki maalesef buna hiç bakmiyor.  Örnek vereyim, Türkiye'de ODD verilerine göre 2019 senesinde 24,548 adet ile en çok satan otomobil Fiat imis.  Consumer Reports verilerine göre tüm markalar içinde en düsük güvenilirlige sahip marka yine Fiat.  Bence güvenilirligin öyle Türkiye'si Amerikasi pek olmaz.  Bu veriler küresel veriler olarak alinabilir.  Demek ki Türk halki Fiat markasinin güvenilirlik konusundaki ününden bihaber, bir baska deyisle bu konuda oldukça bilinçsiz.  Bir baska örnek, yine ODD verilerine göre 2019 senesinde Türkiye'de Lexus sadece 15 adet satmis.  Halbuki Consumer Reports verilerine göre Lexus dünyada üretilen en güvenilir (ilk siradaki) otomobil markasidir.  Diyeceksiniz ki Türkiye'deki ortalama gelir seviyesi çok düsük, yani kimse kolay kolay Lexus alamaz.  Kabul ediyorum ama diger lüks markalar Lexus'dan çok daha fazla satmis (örnegin, Audi, BMW, Benz).  Bu veri de Türk halkinin araç güvenilirligi konusunda bilinçsiz oldugunu gösteriyor.  Sunu da iddia edebilirsiniz: Türk halki kullandigi aracin ne siklikta ariza yapip yapmayacagi ile o kadar ilgilenmez.  Bu nedenle de güvenilirlik verilerine bakmaz.  Belki de olayin dügüm noktasi budur.

Ardindan aracin teknik performansi ve teknik verilerine bakmak gerekir.  Bunlar genellikle aracin web sitesinde duyurulur.  Burada da herkesin tercihi farkli olabilir.  Kimi benzinli motor tercih eder, kimi de dizel.  Kimine göre ivme daha önemlidir, kimine göre de yakit tüketimi.  Kimi hatchback sever, kimi sedan.  Bence buradaki tercihler yukaridaki paragraflarda anlattiklarim kadar önemli olmayabilir.  Yine de kisisel seçimlerdir ve saygi duyulmalidir.  Potansiyel bir hata, güvenlik ve güvenilirlik boyutlarini tamamen atlayip bu teknik detaylara odaklanmaktir.  Sanirim bu hata bizde çok yapiliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

11.06.2019 at 18:47, M.E.G :

Valla ben de octavia da var, mazda da var. Bagaj hacmi ciddi derecede farklı 590 litre :) 

Yol bitsin diye de beklemiyorsunuz, geniş, ferah, az yakan tam bir aile otomobili. 

Ablamda octavia bende mazda var. Arada o aracı kullanıyorum. Ablam ve eniştem mazdayı kullandığında kafaları karışıyor. Bagaj konusu ise tamamen görünüş itibari ile. Litre bazında nedir ne değildir emin değilim. elma ile armutu karıştırmamak lazım. az yakan derken sıkleti bir motor ile bakmak gerek. mesela 1.4tsi ile bakmak gerek diye düşünüyorum. ama evet iç mekan geniş. e tabii biri fastback biri sedan... biri spor biri aile aracı.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 saat önce, Anarchist :

Ablamda octavia bende mazda var. Arada o aracı kullanıyorum. Ablam ve eniştem mazdayı kullandığında kafaları karışıyor. Bagaj konusu ise tamamen görünüş itibari ile. Litre bazında nedir ne değildir emin değilim. elma ile armutu karıştırmamak lazım. az yakan derken sıkleti bir motor ile bakmak gerek. mesela 1.4tsi ile bakmak gerek diye düşünüyorum. ama evet iç mekan geniş. e tabii biri fastback biri sedan... biri spor biri aile aracı.

Elma ile armut ne alaka? İkisi de C segmenti aile otomobilleri. Mazda 3 spor otomobil değil karıştırmayın. Sürüş dinamikleri iyi olan aile otomobili sadece. 

Sikleti bir motora sahip passat aracım da vardı. 1.4 tsi act 150 bg. Fotoğrafta uzun yol tüketimi mevcut. (120-130 hızlarla)

20C3CAEB-8C42-412F-9E04-EF56A395F525.jpeg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

1 saat önce, M.E.G :

Elma ile armut ne alaka? İkisi de C segmenti aile otomobilleri. Mazda 3 spor otomobil değil karıştırmayın. Sürüş dinamikleri iyi olan aile otomobili sadece. 

Sikleti bir motora sahip passat aracım da vardı. 1.4 tsi act 150 bg. Fotoğrafta uzun yol tüketimi mevcut. (120-130 hızlarla)

20C3CAEB-8C42-412F-9E04-EF56A395F525.jpeg

Düzeltiyorum. Siz söyleyince fark ettim, ben dizel ile karşılaştırıldığını düşünüyor ve bu nedenle elma ile armut diyordum. 1.4 ile arasında yakıt farkı olmayacağını değerlendiriyorum. bu durumda kesinlikle mazda diyorum. spor deme sebebim sürüş dinamikleri, kabin, dış görünüş gibi farklılıklar....

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...