Jump to content

2.Nesil Mazda 3 İçin Hangi Motor Yağını Kullanmalıyız ?

Guest axela
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

8 dakika önce, Renegade :

Ort. 50.000 km yi geçmiş araçlarda LIQUI MOLY, Wynn,s veya WÜRHT vb. çok kaliteli yağ katkıları kullanmanızı öneririm, ayrıca yağ yaktığı düşünülen motorlar içinde yağ yakmayı önleyici motor koruyucu katkılarıda var. Benim aracım için 55 000 km den sonra her yağ değişiminde kaliteli yağ katkısı kullanıyorum, özellikle kışın donmuş yağın motoru yağlaması zaman alacağı için katkı konulmuş motorlar daha az hasar görüyor, bu yağ katkıları motorun parçalarını kaplama yaparak, cila gibi sürtünmeyi azaltıyor, ilk çalıştırmada ve yüksek süratlerde motoru önemli ölçüde koruyor.

En iyi yağ katkısı yağın kendisidir. Yağ katkıları rektefiye öncesi son çare olarak düşünülmelidir. Yağ katkılarıyla motorun durumu daha kötü olan bir sürü kişi var. Kışın da yağın donmaması için bulunan yere göre ilk numara küçük seçilmelidir. İlk yağlama esnasında en çok aşınma olduğundan ötürü ben Karabük'te olmam sebebiyle 0W-40 kullanmaktayım. Kalınlaştırmam gerekirse de heralde Motul'un 0w-50 sini kullanırım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Daha önce bu konu gündeme gelmişti, eğer kötü ve ucuz marka katkı kullanılırsa bazen bu sonuçlara maruz kalabilir. Fakat rektefiye öncesi için bırak katkıyı altın tozuda koysan faydası yok, kanser her yeri sardıktan sonra tedaviye kalkmak gibi, kaliteli markaların katkılarını formda okuduğumuz zaman fayda görenler oldukça fazla, vatandaş ölmüş motordan, bakımsız arabalarından bu katkılar ile mucize bekliyor, kısaca motor iflas etmiş katkı kullanayım motoru kurtarayım derdinde olan çok.

10 dakika önce, Mutlu Tekir :

En iyi yağ katkısı yağın kendisidir. Yağ katkıları rektefiye öncesi son çare olarak düşünülmelidir. Yağ katkılarıyla motorun durumu daha kötü olan bir sürü kişi var. Kışın da yağın donmaması için bulunan yere göre ilk numara küçük seçilmelidir. İlk yağlama esnasında en çok aşınma olduğundan ötürü ben Karabük'te olmam sebebiyle 0W-40 kullanmaktayım. Kalınlaştırmam gerekirse de heralde Motul'un 0w-50 sini kullanırım.

iki sene önce eşimle yenipazardan, karabük, oradan safranboluya geçtik, girişte sağdan yukarı doğru bir akaryakıt istasyonu vardı, firmayı unuttum, oradan lpg aldım, sonra safranbolunun tarihi mahallesine inerken sağ tarafta bir okul bahçesi park yeri idi, orada ücretli park ettik, tarihi dokuyu gezdik, bayıldık, sonra ünlü ve tarihi küçük bahçeli bir restorantta yemek yedik süper ve hesaplı, daha sonra dağlık yoldan aşağıya ağaçlı mağara benzeri bir yoldan(süper manzara) bartın ve amasra...inkumu derken sizin ilçeye bayıldık, ayrıca sıcakdan dahafazla bayıldık. Kışın karlı geçer sizin orası ama çok soğuk olurmu bilmiyorum, 0W-40 kullandığınıza göre.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

18 dakika önce, Renegade :

Daha önce bu konu gündeme gelmişti, eğer kötü ve ucuz marka katkı kullanılırsa bazen bu sonuçlara maruz kalabilir. Fakat rektefiye öncesi için bırak katkıyı altın tozuda koysan faydası yok, kanser her yeri sardıktan sonra tedaviye kalkmak gibi, kaliteli markaların katkılarını formda okuduğumuz zaman fayda görenler oldukça fazla, vatandaş ölmüş motordan, bakımsız arabalarından bu katkılar ile mucize bekliyor, kısaca motor iflas etmiş katkı kullanayım motoru kurtarayım derdinde olan çok.

iki sene önce eşimle yenipazardan, karabük, oradan safranboluya geçtik, girişte sağdan yukarı doğru bir akaryakıt istasyonu vardı, firmayı unuttum, oradan lpg aldım, sonra safranbolunun tarihi mahallesine inerken sağ tarafta bir okul bahçesi park yeri idi, orada ücretli park ettik, tarihi dokuyu gezdik, bayıldık, sonra ünlü ve tarihi küçük bahçeli bir restorantta yemek yedik süper ve hesaplı, daha sonra dağlık yoldan aşağıya ağaçlı mağara benzeri bir yoldan(süper manzara) bartın ve amasra...inkumu derken sizin ilçeye bayıldık, ayrıca sıcakdan dahafazla bayıldık. Kışın karlı geçer sizin orası ama çok soğuk olurmu bilmiyorum, 0W-40 kullandığınıza göre.

Teşekkürler, buralı olmasam da artık buradayım. :) Geçen gün -9 dereceydi. Yağın ilk numarası ne kadar küçük olsa da, sıcakkenki en yüksek numaralı yağdan her halükarda daha kalındır. Bu nedenle ilk numarayı 0, bilemedin 5 kullanma taraftarıyım. Yağ firmaları düşük ve yüksek sıcaklıktaki akışkanlıkları birbirine yaklaştırmaya çalışıyor (viscosity index), bunun için son senelerde tam sentetik yağları çıkardılar, üstüne 0-40, 0-50 yağları çıkardılar. Eminim yakında 0-60 da çıkarırlar.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Motul 8100 Eco-Clean+ 5W30 c1 onaylı c2 ike karıştırmayın alacaktım ama orjinal ile aynı fiyat olunca orjinal yağ aldım servisten

LG-D802 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...

merhabalar.

bende de 2005 model mazda 3 var otomatik vites. bende aldıktan sonra yağını değiştirmedim. çalıştığım şantiyedki usta başı şefim ben değiştiririm istersen 0-40 0-30 bişeyler söyledi durdu. 

İşin acemisi olunca her söylenen söz dikkat çekiyor ne yapacağınıda bilmiyor insan.

Aranızda hiç 2005 mazda3 kullanıcısı olan birisi var mı benzinli otomatik. Hangi yağ en iyisi olur yardımcı olabilir misin bana 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir saat önce, onurr26 :

merhabalar.

bende de 2005 model mazda 3 var otomatik vites. bende aldıktan sonra yağını değiştirmedim. çalıştığım şantiyedki usta başı şefim ben değiştiririm istersen 0-40 0-30 bişeyler söyledi durdu. 

İşin acemisi olunca her söylenen söz dikkat çekiyor ne yapacağınıda bilmiyor insan.

Aranızda hiç 2005 mazda3 kullanıcısı olan birisi var mı benzinli otomatik. Hangi yağ en iyisi olur yardımcı olabilir misin bana 

Yukarıdaki mesajları okuyun lütfen.  Gerekli bilgiler vardır. Motor yağı aracın yaşı, yaptığı km, eksiltme durumuna göre değişir. Eksiltme yapmayan ince yağda kalınmalı. Eksiltme yaptığı gibi bir dahaki değişimde kalınlaştırılmalı. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...

Lpg li araçlarda durum nedir ?? Yağ numaraları acısından ?? 50bin km de sıkıntısız 5-30 a devam mı ??

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

10 dakika önce, rubin :

Lpg li araçlarda durum nedir ?? Yağ numaraları acısından ?? 50bin km de sıkıntısız 5-30 a devam mı ??

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Eksiltme olmadığı sürece devam. Eksiltme olduğu gibi tam sentetik mobil 1 new life 0w-40 ya da castrol edge 5w-40

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 11 ay sonra ...
07.03.2016 at 14:45, constantine41 :

merhabalar aracım 2006 mazda 3 sedan benzinli ve 86000 km de,şu yağ konusu oldum olası aklımı kurcalamıştır her yağ değişimi öncesi araştırma yaparım viskozite değerlerini değiştirsemde marka olarak mobil den şaşmadım şaşmamda,şu anki aracımı 2015 ağustos ayında aldım aldığım gibi yağ bakımını yaptım ve mobil 5w30 esp koydurdum benden önceki sahibi sürekli olarak 10w40 castrol kullanmış sanırım,kocaelide yaşıyorum bu kış oldukça sert geçti ve bahsedilen ilk çalıştırmadaki traktör sesini bende sürekli yaşadım (ilk çalıştırmadan sonra 1-2 dakika sürüyor) servis bu durumu normal olarak görüyor bu arada,yağ bakımını 6 ayda bir yaparım pek yol yapmasamda mesela bu hafta yağ bakımı yapacağım oysaki 3000 km önce değişmiştim yağını.ben bu zamana kadar üreticinin belirlediği viskozite değerlerinde veya çok yakınındaki yağları kullandım ama üretici onaylarına hiç bakmadım ve yaptığım araştırmalarda viskozite değerlerinden daha önemlisinin üretici onayları olduğunu öğrendim benim aracımın kitapçığında üretici API SL yada ACEA A3 onaylarını istiyor ve bu onayları mobil markasında tek karşılayan yağ 0w40 new life ve bende bu yağı aldım.motor iç temizleyicilere gelince aracımın servis kaydı yok bakımları serviste yapılamamış(araç Tekirdağ da kullanıldığı ve bu bölgede mazda yetkili servisi olmadığı için) ilk yağ değişimimde istemeyerekte olsa würth ün motor iç temizleyicisini kullandım ama bir daha kullanmam zararını gördüğümden değil ama zararı olabilecek bir ürün olduğu için,bu tür ürünlerin içerisinde yüksek miktarda deterjan ve aşındırıcı kimyasallar var sonuçta bu temizliği 10-15 dk gibi kısa bir sürede yapıyor ürün ambalajının üzerinde her ne kadar contalara ve keçelere zarar vermez yazsada ben aksini düşünüyorum içerisinde bu kadar yoğun deterjan ve aşındırıcı kimyasal olan bir ürün her yağ değişiminde kullanılırsa bir zaman sonra contalara veya keçelere zarar verir düşüncesindeyim.

Sabahları ilk çalıştırmada eğer gaz verirsem ben de o sesi duyuyorum hafif. 1 dk gibi beklersem sorun yok. 

Ben bu zamana kadar yetkili servisin önerdiği 5w30 mobil yağ koydurdum hep. Dışarıda kutuda satılan yağlarla bir farklı var mı bu yağların ? 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

14 dakika önce, S.Halilduru :

Ben bu zamana kadar yetkili servisin önerdiği 5w30 mobil yağ koydurdum hep. Dışarıda kutuda satılan yağlarla bir farklı var mı bu yağların ? 

Bence hiçbir fark yok.  Mobil 5W-30 ayni speclere sahiptir.  Sadece yetkili servisler yüksek miktarlarda aldiklari için daha ucuza alip bize pahalliya satarlar.  Toptan alip perakende satma durumu.  Biz disaridan almak istedigimizde de yine pahalliya aliriz.  Özetle hep biz fazla ödüyoruz.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 dakika önce, AKayhan :

Bence hiçbir fark yok.  Mobil 5W-30 ayni speclere sahiptir.  Sadece yetkili servisler yüksek miktarlarda aldiklari için daha ucuza alip bize pahalliya satarlar.  Toptan alip perakende satma durumu.  Biz disaridan almak istedigimizde de yine pahalliya aliriz.  Özetle hep biz fazla ödüyoruz.

Fazla ödeme konusunda haklısın evet :) 

Teşekkür ederim.  

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sabahları soğuk motorda duyduğunuz o dizelimsi sesin sebebi, aşağıda ki konuda da geçen emme manifoldunda bulunan takla kapakçıkları olabilir. Bilumum ford ve mazda işbirliği ile üretilmiş araçlarda, ford duratec motorlarda özellikle 50-60 k kullanımdan sonra duyulur. 

Çözüm ise ya kapakçıkları değiştirmek ya da komple sökmek. 

Yağ olarak da Motul'u denemenizi şiddetle tavsiye ederim, LPG'li  aracımda Motul 8100 X-Cess 5w40 serisini kullanıyorum.

Yağ yakma 0.

Şahsi düşüncem, periyodik yağ değişimi süreci çok daha uzun, sessiz çalışma ve performans yönüyle Mobil'den üstün bir yağ.

Bunu uzun dönem Mobil 1 5-30, New life 0-40 kullanmış biri olarak söylüyorum.

Daha sessiz ve rahat çalışan bir motor için, araç 100 k üzeriyse motor iç temizliği de yapılabilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

O kapaçıkları çıkartırsak da düşük devirlerde tork düşebilir abi. Yine de zamanı gelinceye kadar değiştirmemekte fayda var. Sırf onun için de manifold sökülmez yani. :)
Motul, Eneos zaten Mobilden daha kaliteli yağlar. Fiyatı da uygunmuş o yağın.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Evet, 2 ucu sıkıntılı kapakçıklar.

LPG yoksa, manifoldu sökmek, kapakçıkları çıkartmaktan daha kolay.

Önce motor içi temizliği yap, sonra bir dene bu Motul'u.

Mobil, 3-5 k sonra geç ısınıyor, bariz ses yapıyor. 

Motulla, kafam gerçekten çok rahat.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bende uzun yıllar mobil kullandım. Şimdiki aracımda motul 0-20 w kullanıyorum. Motul, redline ve luqiumoly hakikaten ayrı dünyalar. Orjinal yağım 290 tl artı kdv.motulu 139 tl aldım. Orjinal yağdan daha kaliteli ve ucuz. Mobil 1 esp 0w40 lpgli yaris aracımda kullanıyordum. Güzel ve kaliteli yağdır. Ancak 4veya 5bin sonrası ilk konulduğu zqmanla performansı kıyaslandığında arasında dağlar var. Serviste araca 10-40 yarı sentetik yağ koyan bir çok ustamız tam sentetiklere laf soylemesini iyi bilirler. 100 bün sonrası motor zincir sakırtıs yapmaya baslayınca anlarsın yağı.Kendi yağımı kendim alırım ve her halukarda servisten ucuza ve kaliteli olur. Sanzuman ve motor soğutma suyu için macera aramam. Sonuçta araca özel bir sıvı varken teknik spesifikasyonunu tam uyacak mı uymayacakmı diye düşünmeye gerek yok.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Harfiyen katılıyorum.

Mobil, tam sentetik yağlarını sanki çabuk eskisin diye özellikle formüle ediyor. Araç ta LPG yokken de kullandım, max 7-8 k da beni değiştir diyordu.

Motul tam bir fiyat/performans ürünü. 

8-9 k da  periyodik değiştiriyorum ama, sorunsuz 15-20 k yapabilecegini düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Motul güzel tamam da testlerde akıcılığı ( viskozitesi) castrol ve mobilden iyi değil. 3 yağın da 5-30 ları karşılaştırılıyor, en iyisi castrol çıkıyor mesela. Linkini bulursam paylaşırım. 

A1D1DEA3-2198-4866-912D-53972DA95557.jpeg

E68B879B-0C54-4D42-BF5F-1DF6B294B9A1.jpeg

C8C29944-E8CA-4698-9D60-8F70756E0815.jpeg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yüksek HTHS’ye sahip yağlar arasında da bir dayanıklılık kıyaslaması yapmak gerekirse, mpa.s değerleri kıyaslanabilir. Ama genel olarak 100 derecedeki cSt cinsinden viskozite değeri HTHS değeri ile orantılı olacaktır.

Mobil 0w-40 ile motul 5w-40 örneğinde iki yağın 100 derecedeki cSt değerleri arasında da HTHS değerleri ile aynı doğrultuda bir fark vardır.

Sonuç olarak, gerek 100 derecedeki viskozite değerleri, gerekse 150 derecedeki HTHS değerleri bize özellikle yüksek ısıda yağın işlevselliği, dayanımı ile ilgili bilgi verir. Esasen 150 derecedeki dayanım bizi daha çok ilgilendiriyor. Mesela Amerikan pazarındaki mobil 1 0w-40 ın teknik özellikleri ( mobil ve castrol ülke ülke aynı mal olduğu halde, özelliklerini değiştiriyor! 😞

Mobil 1 0W-40SAE Grade 0W-40

Viscosity, ASTM D 445cSt @ 40ºC 80cSt @ 100ºC 14.3

Viscosity Index, ASTM D 2270 187

Sulfated Ash, wt%, ASTM D 874 1.2

HTHS Viscosity, mPa-s @ 150ºC, ASTM D 4683 3.6

Pour Point, ºC, ASTM D 97 -54

Flash Point, ºC, ASTM D 92 236

Density @ 15ºC kg/l, ASTM D 4052 0.855

Bu da motul super300V 5w-40 ın özellikleri:

Viscosity grade SAE J 300 5W-40

Density at 20°C (68°F) ASTM D1298 0.895

Viscosity at 40°C (104°F) ASTM D445 74.2 mm²/s

Viscosity at 100°C (212°F) ASTM D445 13.1 mm²/s

HTHS viscosity at 150°C (302°F) ASTM D4741 4.53 mPa.s

Viscosity Index ASTM D2270 180Pour point ASTM D97 -36°C / -33°F

Flash point ASTM D92 216°C / 420°F

Sulfated ash ASTM D874 1.17% weightTBN ASTM D2896 10.3 mg KOH/g

Şu hususa dikkatinizi çekmek istiyorum, viskozite Motul’un daha kalın gibi gözükse de 40 derecede de, 100 derecede de daha akışkan gözüküyor. Ayrıca HTHS değeri yani ısıya dayanımı Mobil’e kıyasla oldukça fazla. Burada Motul yağın hem ne kadar stabil hem de ne kadar Wide Range, yani stabil ve uzun aralıklı ısılarda sabit hem de film kopması dediğimiz şeye karşı ne kadar da üstün geldiğini anlatmak istiyorum. Tabii bu sihirli bir buluş değil, derler ya hani, kalite detayda gizlidir. Ha işte aynen öyle. Piyasa ürünü yağların çoğu sentetik yazar ama aslında madeni yağ karışımı ithiva eder.

Bütün Makale için;

https://www.otopark.com/2016/06/motor-yaglari-hakkinda-merak-edilenler/

Bu makaleyi okuduktan sonra mobil 0-40 dan motul 5-45 e gecmistim. İyi ki gecmisim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...
07.03.2016 at 13:45, constantine41 :

merhabalar aracım 2006 mazda 3 sedan benzinli ve 86000 km de,şu yağ konusu oldum olası aklımı kurcalamıştır her yağ değişimi öncesi araştırma yaparım viskozite değerlerini değiştirsemde marka olarak mobil den şaşmadım şaşmamda,şu anki aracımı 2015 ağustos ayında aldım aldığım gibi yağ bakımını yaptım ve mobil 5w30 esp koydurdum benden önceki sahibi sürekli olarak 10w40 castrol kullanmış sanırım,kocaelide yaşıyorum bu kış oldukça sert geçti ve bahsedilen ilk çalıştırmadaki traktör sesini bende sürekli yaşadım (ilk çalıştırmadan sonra 1-2 dakika sürüyor) servis bu durumu normal olarak görüyor bu arada,yağ bakımını 6 ayda bir yaparım pek yol yapmasamda mesela bu hafta yağ bakımı yapacağım oysaki 3000 km önce değişmiştim yağını.ben bu zamana kadar üreticinin belirlediği viskozite değerlerinde veya çok yakınındaki yağları kullandım ama üretici onaylarına hiç bakmadım ve yaptığım araştırmalarda viskozite değerlerinden daha önemlisinin üretici onayları olduğunu öğrendim benim aracımın kitapçığında üretici API SL yada ACEA A3 onaylarını istiyor ve bu onayları mobil markasında tek karşılayan yağ 0w40 new life ve bende bu yağı aldım.motor iç temizleyicilere gelince aracımın servis kaydı yok bakımları serviste yapılamamış(araç Tekirdağ da kullanıldığı ve bu bölgede mazda yetkili servisi olmadığı için) ilk yağ değişimimde istemeyerekte olsa würth ün motor iç temizleyicisini kullandım ama bir daha kullanmam zararını gördüğümden değil ama zararı olabilecek bir ürün olduğu için,bu tür ürünlerin içerisinde yüksek miktarda deterjan ve aşındırıcı kimyasallar var sonuçta bu temizliği 10-15 dk gibi kısa bir sürede yapıyor ürün ambalajının üzerinde her ne kadar contalara ve keçelere zarar vermez yazsada ben aksini düşünüyorum içerisinde bu kadar yoğun deterjan ve aşındırıcı kimyasal olan bir ürün her yağ değişiminde kullanılırsa bir zaman sonra contalara veya keçelere zarar verir düşüncesindeyim.

Merhabalar foruma bayadır girmemişim 🙂 aracım şuan 106.000 km de 92.000 km bakımında ustamın baskısıyla mobil takımtımdan kurtulup motul a geçiş yaptım ve memnunum birşey hissettin mi derseniz 110-120 km hızdan sonra aracım çok bağırıyordu(tabir doğrumudur bilemedim 🙂) motuldan sonra bu ses %50 oranında azaldı diyebilirim.bu arada aracımı satışa çıkarttım ama mesaj sayım yetersiz olduğu için burada ilan veremiyorum 🙂

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...