Jump to content

Mazda Ödülleri ve Rekorları


Guest élégancé
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Guest élégancé

Mazda’nın aldığı ödüllerin üçte biri olan 249 adedi, dünya çapında Yılın Otomobili ödüllerinde birincilik veya ikincilik ödülüne layık görüldü.

Mazda'nın döner motoruna ödül yağıyor

Mazda ödüllerinin uzun hikâyesi döner motor RX-2'yi 1971'de lanse etmesiyle başladı ki hem Japonya'da hem de ABD'de 1972'de Yılın Otomobili ödülünü aldı. Bu döner motor, karbon tabanlı apex contası için Mainichi Sanayi Teknolojileri Geliştirme Ödülü dahil pek çok prestijli ödülü kazandı. Bu başarı 78 Grand Prix Yılın Otomobili ödülünü kazanan RX-7 ile devam etti ve 1979'da ABD'de Yılın En İyi Spor Otomobili ödülüne aday gösterildi ve 1980'de Japonya'da son 10 yılın otomobili ödülünü kazandı. RX-7 spor arabalarının üç başarılı nesli,  durmak bilmeyen bir konsept gelişimi ile devam etti. 2003'de, Sportif Coupe RX-8'de RENESIS olarak adlandırılan yeni bir döner motor lanse etti. Mazda hatta daha ileriye oynayarak daha az yakıt tüketen ve Euro Stage IV olan bir döner motor üretti. Aynı yıl, RX-8 RENESIS Uluslararası Yılın Motoru yarışlarında 3 kategoride ödülleri topladı: En Yeni Motor, Yılın Motoru Üstün Ödülü ve 2.5 -3.0L kategorisinde En İyi Motor Ödülü. Sadece 1.3L (2 x 654 cm3) olan gerçek silindir hacmine rağmen İngiltere yasaları döner motoru gerçek silindir hacminden 2 kat büyük olarak veya 2.6L olarak sınıflamaktadır. RENESIS, gördüğü ilgi sonucunda 2004'de kendi kategorisinin sahibi oldu.

Mazda’nın başarılı kompaktları – 323 ve Mazda3

Mazda küçük otomobil üretmek söz konusu olunca bir liderdir. Örneğin şimdiki Mazda2 B-otomobili, 2008'de Yılın Dünya Otomobili ödülünü kazandı ama ödüllerin pek çoğu kompakt sınıfında geldi. 1980'de, Mazda'nın ilk modern kompaktı, önden çekişli 323, Yılın Avrupa Otomobili ödülünde birinci oldu ve Japonya'da, Avustralya'da ve Yeni Zelanda'da 1981'de Yılın Otomobili ödülünü almaya hak kazandı. 1983'de ABD'de Yılın İthal Otomobili ödülüyle birlikte 74 ödül kazandı. Ama bu sadece başlangıçtı. Halefleri, ilk Mazda3 jenerasyonu, daha iyisini yapacaktı ve yedi yılda (2003 – 2010) toplam 99 ödül kazandı. Bunların çoğu 2003'de lanse edildiği yılda alındı. Ödüller arasında Yılın Avrupa Otomobili yarışmasında ikincilik ödülü ve Danimarka ve Çek Cumhuriyetinde, Türkiye ve Japonya'da (RJC En İyi 6) Yılın Otomobili Ödülü vardı. 2004'de dokuz ülkede Yılın Otomobili Ödülünü kazandı ve ödül almaya devam etti. Bunlar arasında Hong Kong'da 2004'de En İyi Hatchback özel ödülü de vardı.  2009'un başından sonuna kadar, en sonuncusu Tayland'da ilk jenerasyon yılın makyajlı araç versiyonu ödülü. İkinci nesil Mazda3 pazarda ilk iki yılında oldukça başarılıydı ve 23 ödül kazandı.

Mazda çevre ödülleri

Mazda birçok çevre ödülü aldı. ABD'de şimdiki Mazda MX-5 roadster, Çevre Koruma Derneği (EPA) tarafından En Verimli İki Koltuklu Araç ödülü verildi ve Mazda Tribute Hybrid Yılın En Yeşil Otomobili yarışmasında ilk beş finalist arasında yer aldı ki her iki ödül de 2008'de geldi. Bir yıl sonra, ilk nesil Mazda6 (makyajlı versiyonu) Çevre Taşıma Derneği'nin En iyi Geniş Aile Otomobili olmaya aday gösterildi. İkinci nesil Mazda6, altta kalmayarak, 2008'de Hollanda'da Royal Dutch Touring Klüb'ün ECOTEST'inde En Yeşil Benzinli Otomobil seçildi. Ancak, 2009'da lanse edildiğinden beri toplam altı ödül kazanan yakıt tasarruflu start/stop sistemli en başarılı Mazda Çevre Teknolojisi, i-stop (şuan ki Mazda3), JSAE ödülü dahil ödüller kazandı. Mazda aynı zamanda 2010'da şuan ki Mazda benzinli araçlarında kullanılan devrimci tek nanoteknolojili katalist'in üretimine sebep olan araştırmalar için JSAE ödüllerini kazandı.  Bu yenilikler yeni yeşil SKY-Teknoloji motorlarının ve şanzımanlarının gelecek yıldan itibaren Avrupa'da lansmanını yapacak olan Mazda'nın Gelişmiş Zoom-Zoom teknolojisinin bir parçasıdır.

Mazda rekorları

MX-5 roadster ve Mazda’nın döner motorlu otomobilleri şu anda firmanın en önemli ödüllerini elinde tutmaktadır. 20 yıl dönümünü bu yıl Avrupa'da kutlayan Mazda MX-5, tarihte en çok satılan üstü açık iki koltuklu spor otomobili olarak Guinness Rekorlar Kitabına girdi. Şu anki modelin popülaritesine bakarak, gelecek yıllarda da bu rekoru elinde tutmaya devam edecek gibi görünüyor. 1991'de, Mazda döner motorlu otomobil ile, Mazda 787B, Le Mans'ın 24 Saat'ini kazanan ilk araç olarak (ve sadece üretici olarak) rekorlar kitabına girdi. Ayrıca bugüne kadar bu büyük ödülü kazanan ilk ve tek Japon Otomobil üreticisi oldu. Mazda RX-7 tarihte 1.8 milyon adetten fazla satarak, en çok satılan döner motorlu spor otomobil başarısını elinde tutuyor. Öte yandan 2004'de, Mazda RX-8 Almanya, Papenburg'daki test alanında 40 uluslararası FIA hız ve dayanıklılık rekorunu kırdı. Pistte döner motor konseptinin sportiflik ve dayanıklılığını kanıtlayarak uzun bir Mazda kültürüne devam etti.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

furkan paylaşım için teşekkürler.ama mazda ile ilgili herşey arşivde mevcut.konu açmadan önce detaylı olarak araştırabilirsin.eğer yoksa uygun başlık altında konu açarsın :) :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest élégancé

furkan paylaşım için teşekkürler.ama mazda ile ilgili herşey arşivde mevcut.konu açmadan önce detaylı olarak araştırabilirsin.eğer yoksa uygun başlık altında konu açarsın :) :)

pekala silelim o zaman :) gözümden kaçmış demekki.

edit:ben silemiyorumda moderatörlere zahmet olacak :(

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...