Jump to content

Arabayı Boş Viteste Sürmek ve Cut-Off Sistemi

dkiskac
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Arkadaşlar selam,ben arabayı bazen boş viteste kulanıyorum mesela hızla giderken boşa alıyorum yada rampa aşağı inerken boşa alıp öyle gidiyorum,bu anlattığım durum benim arabanın motor yada başka bir yerinde sorun çıkarır mı acaba?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• Yanıt 50
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

• Burak

6

• SalihÇakmakçı

5

• NoooFearrrr

8

• domestos

11

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

internette bi araştırma videosu izlemiştim. boşta giden araç ile aynı mesafeyi viteste ama gaza basmadan giden aynı marka ve model aracın karşılaştırması neticesinde viteste giden aracın daha az yaktığı ispatlanıyordu.

yeni nesil motorlarda gaz verilmediği sürece yakıt tüketilmediği için sanırım daha az yakıyor...

Bu yüzden ben de; yavaşlayacağım zaman fren yapmak yerine vites küçülterek yavaşlamayı tercih ediyorum, bazen frene bile gerek kalmıyo, fren balatalarından da tasarruf yapmış oluyorum...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yalnız şöyle de bir durum var, eğer mehil tatlı ise viteste mesafe yapılamıyor. Araç hemen yavaşlıyor. Daha dik inişlerde tabiki viteste inmek doğru olan ama bence çok az mehil olan inişlerde boşta giderek daha fazla tasarruf edilir. Tabi bu benim yaptığım ve düşündüğüm şey.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ben yavaşlarken firene basmak yerine ayağımı gazdan çekiyorum ve arabayı boşa alıyorum,ama mesafemi öncesinden ayarlamak koşuluyla böylece hem daha az yakıyorum hemde gene aynı mesafeyi alıyorum

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

araçhareket halinde boşta kullanmak otm de olsa düz de olsa tavsiye edilmez. edeni görmedim. benim aracın katalogda da büyük puntolarla "hareket halinde boşa almayınız" diyor .

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

arkadaşlar aracı hreket halindeyken boşa alıp gene hareket halindeyken vitese takmak şanzımanı mahveder ,özellikle oto şanzımanları, boşta giderken vitese taktığınızda aniden aracın yükü şanzımana küt diye otorur , kesinlikle ne manuel nede oto şanzımanlara önermiyorum yaptığınız tasarruf aracın gördüğü zarara değmez.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

internette bi araştırma videosu izlemiştim. boşta giden araç ile aynı mesafeyi viteste ama gaza basmadan giden aynı marka ve model aracın karşılaştırması neticesinde viteste giden aracın daha az yaktığı ispatlanıyordu.

Buradaki mesele şu, yeni nesil araçlar vitesteyken de, daha az olması mümkün değil ama, aynı yakabilir boştaki araçla lakin her zaman daha kısa mesafede yavaşlar, yani yakıt tüketimini değil gidilen mesafeyi baz alırsak boştaki araç motor freni olmadığı için eğimine göre çok daha uzun mesafeler gider..

Ben bildim bileli manuel araçları eğimli yollarda boşa aldım, aracın hızı 4. vites düzeyine düştüğünde de 5 e atarak devam ettim, bir zararını da görmedim, ne kadar tasarruf ettiğim de ölçmedim, sadece alışkanlık diyelim...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Buradaki mesele şu, yeni nesil araçlar vitesteyken de, daha az olması mümkün değil ama, aynı yakabilir boştaki araçla lakin her zaman daha kısa mesafede yavaşlar, yani yakıt tüketimini değil gidilen mesafeyi baz alırsak boştaki araç motor freni olmadığı için eğimine göre çok daha uzun mesafeler gider..

Ben bildim bileli manuel araçları eğimli yollarda boşa aldım, aracın hızı 4. vites düzeyine düştüğünde de 5 e atarak devam ettim, bir zararını da görmedim, ne kadar tasarruf ettiğim de ölçmedim, sadece alışkanlık diyelim...

otomotiv sektorundeki bir makina muhendisi olarak diyecegim sudurki :) ;

su anki araçlarda boşta calısmakla aracın vitesde goturmek arasında yol koşullarının , bir sonrasında yapacagınız hareketin ve boşta ya da vitesde gideceginiz mesafelerin hepsinin ayrı onemi vardır yakıt sarfiyatında

yani siz boşa aldıktan sonra frene basıp yavaşlayıp duracaksanız vites kuculterek yavaşlamanız ve son noktada debriyajla durmanız daha az sarfiyata neden olur ancak boşa aldıktan sonra onunuzü gorebildiginiz ve kontrol edebildiginiz uzun bir mesafeyi boşta gidecekseniz sarfiyatınız azalır yani durum degiskendir

ama genel ortalama su anda vitesdeyken boşta olmasına gore cok az birfark da olsa daha az yaktıgıdır

ancak abiminizin de dedigi gibi benim de genelde kullandıgım surus sekli budur ki ben de 17 yıldır hicbir aracımda bir zararını gormedim ve sadece alıskanlıktır ve araca ya da motora bir zarar vermez

ancak kesin olan birsey var arac otomatikse niye bosa alınır ki ? ozaman tabi ömrünü kısaltırsınız sanzıman grubunun....

Edit : Alıntı düzeltildi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Burada karıştırmamamız gereken noktalar var. Sorulan soru; araç giderken boşa alınırsa ve bir süre gidilip ve tekrar vitese alınıp devam ettirildiğinde motora veya herhangi bir parçaya zararı olup olmadığı.  Yakıt tasarrufu ile ilgili sorulan bir soru değil.

Yakıt tasarrufu için (yukarıda mesajlarda da çok güzel örnekler ile belirtilmiş) değişkenlik gösterir. Gideceğiniz mesafe, yolun eğimi, yolun açıklığına göre yapacağınız hamleler yakıt tüketimini etkiler.(Şehir içinde 1 depo ile 800 km yapabilmemin bir nedeni de bu denklemlerdir. :)

İlgili konular;

http://www.mazdaclubtr.com/21516/2010-ve-sonrasi-manuel-mazda3-yakit-tuketimi

http://www.mazdaclubtr.com/18061/2010-ve-sonrasi-otomatik-at-mazda3-yakit-tuketimi/msg404793/#msg404793 )

Benim kendi görüşüm manuel turbosuz araçlar için bir sıkıntı çıkarmayacağı yönünde. Uzun yıllar bende eğimlerden inerken yol müsait ise boşta indim ve sonrasında viteste devam ettim bir problem de görmedim. Yine yukarıda yazılan şanzımana yük bindireceği konusuna manuel araçlarda katılmıyorum. Zaten vites değiştirirken debriyaja basıp aracı boşa almış oluyoruz ve sonrasında vites değiştirip devam ediyoruz. Eğer bu nedenden zarar vermiş olsaydı çoğu otomobilde kronik olarak bu sorunun karşımıza çıkması gerekirdi diye düşünüyorum.

Otomatiklerde ise zaten üreticilerde kesinlikle araç hareket halinde iken boşa alınmaması gerektiğini belirtiyorlar üzerinde tartışmaya gerek yok.

Yine servisi olan arkadaşlarımızdan da açıklamaları alırsak doğru bilgilere ulaşmış oluruz.

(Okan okuyor musun burayı :) )

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

yol bilgisayarında vites boşta iken daha fazla yakıt tükettiğini görüyoruz.

''nooofearrr'' arkadaşımızın dikkat çektiği bilgileri göz ardı etmeyelim derim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben yol bilgisayarında boşta giderken de viteste inerken de aynı değerleri görüyorum. Bu nedenle yıllardır tatlı mehillerde boşa alırım ve yukarıda abinin yazdığı gibi hız 65-70'lere düştüğünde 5. vitese takar şanzımana vurdurmadan nazikçe vitese geçerim. Hiç bir zararını görmedim şimdiye kadar.

Tabi dik bir yokuşsa söz konusu olan viteste iner (Mehile göre 4 veya 3'e düştüğüm bile olur) frenden de tasarruf ederim.

Otomatik vitesi boşa alıp iniş yapmak tabiki de çok zararlıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

arkadaşlar tabiki boşta 100 yada daha yüksek hızlarla giderken ve hemen peşinde düşük bir vitese takıp aniden ayağını depriejden çekersen sanırım arabanın motoruna yada başka yerlerine ani bir yük bindirir ve yıpratırsın,benim yaptığım ise aracın hızına göre uygun bir vitese takmam ve devamında ayağımı deprejden birden değilde beli bir sürede yavaş şekilde kaldırmam şeklindedir

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Günümüz modern araçların çoğunda cuttoff denilen bir sistem var, bu sistem araç belli bir devir üstündeyken ayağın gazdan çekilmesinde devreye giriyor ve araç belli bir devrin altına düşüne kadar devrede kalıp yakıt tüketimini sıfırlıyor, şuanki aracım ot. Olduğu için bu sistem yok ama önceki arcımda çok test ettim. Bolu dağından inerken biraz gazverip süratimi 100 üzerine çıkartıp ayağımı gazdan çekince anlık tüketim 0 oluyordu ama vitesi boşa attığımda anlık tüketim 0,8 ile 1,2 gibi değerler gösteriyordu. Sizde aracınız manuel ise deniyebilirsiniz, anlık tüketim gösterirken devri 4000 gibi çıkarın ayağınızı gazdan çekin ve 5. vitesdeyken anlık tüketime bakın. Ayrıca takip ettiğim tüm forumlar aracın boşta yürütülmesinin oto. Olsun olmasın şanzımana yeterince yağlanamama sebebiyle zarar vereceği konusunda hemfikirdiler.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ömer arkadaşımız son noktayı koymuş. Üzerine çok fazla konuşmaya gerek yok aslında.

Boşta gitmek demek şanzımanın yağlanmaması demek, yakıt sarfiyatı demek... Ayrıca boşta gitmek demek ani bir durumda frenleme mesafesinin artması demek, daha kolay savrulmak demek, aracın kontrolünün kaybedilmesi demek... Boşta gitmeyiniz...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...