Jump to content

Mazda CX-5 mi Yeni Subaru Forester mı ?

mtutun
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Sevgili dostum,

Tipsizlik sübjektif bir değerlendirme. Burada herkes Forester'a tipsiz diyor, Subaru forumunda da herkes CX-5'e tipsiz diyor. Bence bu kişiye göre değişen sübjektif bir yorum. Her iki araç da bence çirkin araçlar değil. Tamamen dizaynlarını beğeniyorum da diyemem.

Ama Subaru'ya ruhsuz demek! Subaru'ya ruhsuz diyen bunca yıllık otomotiv hayatımda ilk seni gördüm...

Hem Mazda, hem de Subaru çok karakterli, düzturlu ve ruhlu firmalardır. Zaten ikisini de bu sebepten seviyorum. Her ikisi de yatırımını belli bir düztur dahilinde mühendislik güzelliği üzerine yapan firmalar. Mükemmel ticari ürünü değil, mükemmel mühendisliği arayan firmalar.

sadece diyebileceğim tek şey var tipsiz ruhsuz güçlü bir subarudansa tipli ruhlu az güçlü aşklı zoom zoom ruhlu cx5 diyorum mtutun abi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• Yanıt 396
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

• Burak

38

• Fotifoti

52

• emregc

41

• mtutun

125

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

Gönderilen Fotoğraflar

Kesinlikle doğru ona da rakip olur bu araç. Çünkü içi ve bagajı çok geniş, amortisörler heavy duty ve tüm Forester'lar gibi otomatik yükseklik ayarlı arka süspansiyon sistemi var...

Ford Transite ticaride yeni bir rakip geldi :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ben 2014 forester'i begendim hem tasarim hem de donanim olarak oldukca iyi.

tabi TR'de olmasi gerekenden daha pahali olacak like % mazda..

subaru bence mazda'dan sonra yada mazda ile birlikte alinabilecek (benim gozumde bir cok acidan degerlendirince) bir iki markadan biri.

Turkiye icin servis/bayi yetersizligi ve yuksek vergiler yine duz duvar oluyor tuketicinin karsisinda.

ben forester almam neden cunku cidden cok buyuk, tarzim olan bir boyut degil. cx-5 ise 4x4 modellerde beklentiye cevap verebilecek makul boyutlarda bir arac. bmw x1 yada x3 de bu sekilde degerlendirilebilir. x5 ve x6 da cok buyuk. bakalim simdi x4 gelecekmis...

duygusallik, karakter, guc, saglamlik vs kesinlikle basarili bir marka subaru.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Abi boşuna karşılaştırmayalım  o zaman CX-5 ile , bu araç sol şeritteki ticarilerle bereber gazlaya dursun, biz çiçeğin , böceğin Jinba Itai nin keyfine varalım yoksa soyumuzu kurutur bu araç , İngilizler  bu araca  Elizabeth adını takmışlar bile şimdiden :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Akyıldız'da bir tane beyaz CX-5 var, 96 yazmışlar. kesin söylüyorum 90'a kadar yolu vardır. Hem Suzuki bayisi de aynı zamanda, yani senin aracı iyi değerlendirebilirler. Sana bir tane yakışır gibi geliyor Emre...

Buzdolabı, çamaşır makinası taşıyacağın zaman da endişe etmezsin. Bi abimizde transit kapasitesinde araç var dersin, beraber taşırız... Nasıl fikir?

Abi boşuna karşılaştırmayalım  o zaman CX-5 ile , bu araç sol şeritteki ticarilerle bereber gazlaya dursun, biz çiçeğin , böceğin Jinba Itai nin keyfine varalım yoksa soyumuzu kurutur bu araç , İngilizler  bu araca  Elizabeth adını takmışlar bile şimdiden :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Akyıldız'da bir tane beyaz CX-5 var, 96 yazmışlar. kesin söylüyorum 90'a kadar yolu vardır. Hem Suzuki bayisi de aynı zamanda, yani senin aracı iyi değerlendirebilirler. Sana bir tane yakışır gibi geliyor Emre...

Buzdolabı, çamaşır makinası taşıyacağın zaman da endişe etmezsin. Bi abimizde transit kapasitesinde araç var dersin, beraber taşırız... Nasıl fikir?

neymis o 96 olan cx-5 model?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ah, kafama geldi taş!!!

Türkiye gibi vergi sistemini otomotiv ve bordrolular üzerine kurmuş bir ülkede, devlet kimseye vergiyi hiçbir yerden düşürttürmez, Emre. Düzen sadece vergiyi tahsil etmek üzerine kuruludur.

Bak sistem nasıl işliyor?

Şirkete otomobil aldığında 5 yıllık amortisman uygulanıyor. Yani ödediğin bedelin her sene %20'sini vergiden düşebiliyorsun. Bu arada şunu da düzelteyim. Bu rakamları vergiden değil, vergi matrahından düşüyorsun! Böylece hersene vergiden düşemediğin kısmı sanki harcamamışsın gibi, %20'sini kurumlar vergisi olarak ödüyorsun. Böylece ilk sene %16, ikinci sene %12, üçüncü sene %8 ve son sene %4 ekstra ve hakedilmemiş bir vergi ödüyorsun.

Aracı satarken de, aracı normalde aldığın fiyat 100 diyelim. Sen 5 yıl sonra 40'a sattın diyelim. Normalde değer kaybıyla sattığın için vergi ödemiyecekmişsin gibi mantık yürütsen bile, araç bedelinin tamamını sen 5 yılda vergiden indirdin, bu sebeple sattığın 40'ın tamamı senin karın mantığı ile hareket ederek, bu 40'tan da %20 kurumlar vergisi alıyorlar. Üstelik alırken %18 KDV ödediğin aracı satarken %1 KDV ile sattırıyorlar ki, ödeyeceğin kurumlar vergisi arttsın...

Eğer aracı şirket üzerine almak çok karlı ve devlet için de çok zararlı olsaydı, şimdiye kadar bununla ilgili 50 kere düzenleme gelirdi.

Şimdi ben şirkete kapalı kasa kamyonet alıyorum. Bu aracın yaptığı herbir kilometre iş maksatlıdır. Bu araca da aynı davranılıyor.

Bir diğer konu da, şirket üzerine kayıtlı araçlarda ceza, vergi vb. tahsilat oranı çok daha yüksek. Çünkü şirketlerin korkacağı, riskte çok daha fazla şey var. Şahsa kayıtlı cezaların çoğu tebliğ dahi edilemiyor. Örneğin şirkete kayıtlı ticari araçlara K2 belgesi almak gibi bir saçmalık getirildi. Yani kendi malını, kendi irsaliyenle, kendi aracınla ve kendi sürücünle taşıyamıyorsun artık! Gidip ciddi bir miktar para veriyorsun, K2 diye bir geçirme belgesi veriyorlar. Konu ne? Kendine ait malı taşıma izni...

Bizim yaptığımız başvuruda koltuklu ve yolcu taşıma amaçlı yazan aracımıza K2 belgesi vermeyi reddetti karayolları. Daha sonra da aynı araca içinde yük dahi olmadığı halde Kayseri'de 2.615-TL K2 belgesi yok cezası kestiler. Şimdi bu cezayı gel de ödeme. On-line haciz durumu da çıktı. 2.615-TL için şirketin tüm hesaplarına el koyar, seni yok ederler...

Özetle araçların şirkete kayıtlı olması, karlı bir durum maliye için. Diğer bir kar da akaryakıt ve bakım vb. durumlarında. Fiş almamak, fatura almamak gibi bir şansın yok. Genellikle resmi ve dürüst çalışan şirketlere satış yapan istasyonların kaçak akaryakıt kullanma şansı yok gibi... Giren ve çıkan hesabı tutmaz çünkü...

Abi ben aracı alınca vergiden düşemediğim için verginin düşmesini bekliyorum :)  ufak ufak takipteyim 5 senem kaldı inş.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Abi ince detayını sen daha iyi bilirsin ama vergiden düşmek için  genel uygulama değil midir  lüks araç alımı bu ülkede :

http://www.muhasebedergisi.com/sukru-kizilot--hurriyet-gazetesi/luks-arac-alana-cifte-bayram-var.html

Lüks Araç Alana Çifte Bayram Var

BİRİNCİSİNİ biliyorsunuz; yaklaşan kurban bayramı...

İkincisini de bu yazıyı okuduktan sonra öğreneceksiniz.

İKİNCİSİ NE?

Onu da açıklayalım.

Lüks otomobil ya da cip alanlar, fatura bedelinin yarıdan fazlasını defterlerine masraf yazabiliyorlar.

Örneğin bu gün “sıfır kilometre” lüks bir otomobil ya da cip alan bir doktor, avukat, mimar, noter, aldığı aracın fatura bedelinin yarısından fazlasını, defterine anında masraf yazıp, gelirinden düşecek.

Olay bu meslek grubu ile sınırlı değil. Aynı avantaj mobilyacı, yedek parçacı, konfeksiyoncu, inşaatçı gibi ticari kazanç elde edenler için de söz konusu. Kuşkusuz limited ya da anonim şirket adına alınan lüks araç için de...

Hemen belirtelim bu avantajdan yılın ilk günlerinde, yıl içinde ya da yılın son gününde lüks araç alanlar da yararlanıyor. Ancak ikinci el araç alana bu avantaj yok.

OLAYIN AYRINTISI

Türkiye’de satılan otomobil ve ciplerin, vergisi tabloda gösterilmiştir.

Tabloda da gördüğünüz gibi, motor silindir hacmi 2000 cm3’ün üzerinde olan otomobil ve ciple ilgili bir örnek verelim;

? FABRİKA ÇIKIŞ FİYATI: 100 bin Euro.

? VERGİLER: 117.1 bin Euro

? Özel Tüketim Vergisi: (100 x % 84 = 84)

? Katma Değer Vergisi: (100 x % 18 = 18)

? ÖTV’nin KDV’si: (84 x % 18 = 15.1)

? TOPLAM: 217.1 bin Euro

Görüldüğü gibi, değeri 100 bin Euro olan bir otomobil ve cipten, 117.1 bin Euro vergi alınıyor.

Başka bir anlatımla, otomobil veya cip için ödenen 217.1 bin Euro’nun, 117.1 bin Euro’su yani yüzde 54’ü vergi oluyor.

DEVLETTEN VE ŞİRKETTEN

Görüldüğü gibi, lüks otomobil ve cip alanlar, ödedikleri yüzde 117 ÖTV ve KDV’nin tamamını, defterlerine gider yazabiliyorlar (Bkz. KDV Kanunu Md.30/b.ve 23 seri No.lu KDV Genel Tebliği ve VUK.Md.270/2).

Ayrıca, aynı otomobil veya cip için yıl sonunda amortisman yoluyla ilave bir gider yazma imkanı da oluyor (VUK Md.320/2). Bunların yanı sıra; bakım, onarım giderleri ile şoför ücreti de şirketten ödenip, masraf yazılabiliyor.

Özetle, giderler ve ödemeler, Devletten ve şirketten karşılanmış oluyor.

DİĞER ARAÇLAR

Olay yalnızca lüks araçlarla sınırlı değil. 2000 cm3’ün üzerinde silindir hacmine sahip ve lüks sayılmayan diğer otomobil ve ciplerin alımında da yukarıdaki avantajdan yararlanılıyor.

Kuşkusuz silindir hacmi düşük olan araçların alımında da...

Ancak tabloda da görüldüğü gibi, silindir hacmi küçük olan araçların vergi oranı düşük olduğu için, gider yazılabilecek tutar da buna göre oluyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Listede sayılan kişisel gelir elde edenler için doğru olabilir. LTD ve A.Ş'lerde KDV'yi indirebilirsin KDV matrahından. Ana para için ise, hiç kaçış yok! Aynen dediğim gibi... Bir de hızlandırılmış amortisman uygulaması var, onu tam olarak bilmiyorum. Belki İlhan bize anlatır.

Sonuçta Türkiye'de otomotiv sektörünü çeviren şirket satın almaları, servisleri çeviren şirket bakımları, sigortaları şirket poliçeleri ve devleti de şirket vergi ve cezaları. Bu bir gerçek! Sürekli konuşuyoruz aramızda sektörden arkadaşlarla...

Şükrü Kızılot benim çok beğendiğim, okuduğum ve saygı duyduğum bir insan. Ama yazısının gerçeği tam olarak yansıttığını söylemek yanlış olur. Dürüst çalışan, parayı güçlükle ve terleyerek kazanan, vergisini tam va zamanında ödeyen, çalışanlarının hakkını tam ve zamanında ödeyen hiçbir patron, olaya bu şekilde bakamaz.

Sonuçta öyle bir anlam çıkıyor ki yazıdan, şirket sahipleri lüks araç alıyor ve devletten parasını alıyor gibi... O zaman ben de hemen bir S350 4matic çekeyim altıma! Sonuçta şahsa da, şirkete de alsanız ÖTV, KDV ve diğer vergiler aynı oranlarda ödeniyor devlete. Bunu kimse yerinize ödemez. Daha önce de dediğim gibi, bu rakamı daha sonra kademeli olarak Vergi'den değil, Vergi matrahınızdan düşmenize izin veriyorlar.

Bu ne demek? 100 bin TL bir aracı aldınız diyelim. Bu aracı almasaydınız ve o sene de karlı kapattıysanız, vergi matrahınız 100.000 TL artacaktı, değil mi? Böylece kurumlar vergisi %20 olduğu için, siz 20 bin TL daha fazla vergi ödeyecektiniz. DİKKAT; Aracın sadece %20'si kadar vergi ödeyecektiniz!

Aracı aldınız ve vergi matrahınızdan kademeli olarak amortisman düşüyorsunuz diyelim. Devlet sizden amortisman sonuna kadar, yaptığınız %20 tasarruftan daha fazlasını alıyor. Satınca da biraz daha alıyor. Şahıslar araçlarını satınca, araç bedeli üzerinden %20 kurumlar vergisi ve %1 KDV ödüyor mu?

Yani böyle bir yazıya neden gerek duyulmuştur? Anlamak zor! Eğer şirket üzerine yapılan satın almalar gerçekten devlet için daha dezavantajlıysa, hadi buyursunlar iptal etsinler. Ben de göreyim???

Bir de Türkiye'de lüks araç veya normal araç gibi bir ayrım yok ki Maliye'de, hepsine yönetmelik aynı. Lüks araç alana çifte bayram gibi bir başlıkla yazılmış...

Bizim ülkemizdeki sıkıntı bu değil. Ülke ekonomisinin %50'si gayrı resmi, yani kayıt dışı! İşte bizim sorunumuz bu. Yani bir şahıs, bir şirket dürüstse, hakça çalışıyorsa, zaten kazandıklarıyla ne isterlerse yaparlar. Hiçkimse de vergi avantajı sağlayamaz, yönetmelik hükümlerine uygun olarak vergilerini öder. Ancak kayıt dışı olarak kara para elde edenlerden şahıs olsun, şirket olsun hiçbir şey alamazsınız. İşte gerçek sıkıntı bu!

Onlardan alamazsanız da, bordrolulara ve otomotive ve hatta suya,elektiriğe,gaza, iletişime vb. yüklenip kafesteki kazların canını çıkarırsınız.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mustafa Abi'nin dediği gibi; Devlet bu sistemde vergi mükellefini avantajlı görseydi bu sistemi hayatta uygulamazdı...

Petrolün varili 200 dolara çıktığında, bahane olarak "dışa bağımlıyız, fiyatlar arttı biz de zam yapıyoruz elimiz mahkum" dediler... Fakat ne hikmetse petrolün varili yarı yarıya ucuzladı bizde akaryakıtın fiyatı o dönemdekinden daha fazla...

:sopa:

Amiyane bir tabirle "kör tuttuğunu öpüyor"

:(

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aslında bunlar kör de değil, Veli. Çok da iyi görüyorlar ve önlerine çıkan herkesi de bir güzel öpüyorlar! Sorun öpülecekler listesine adını yazdırmayan %50 var bu ülkede. Bunlar adlarını bir şekilde yazdırırsa, belki bizim yanaklarımız da kurumaya vakit bulur biraz...

Mustafa Abi'nin dediği gibi; Devlet bu sistemde vergi mükellefini avantajlı görseydi bu sistemi hayatta uygulamazdı...

Petrolün varili 200 dolara çıktığında, bahane olarak "dışa bağımlıyız, fiyatlar arttı biz de zam yapıyoruz elimiz mahkum" dediler... Fakat ne hikmetse petrolün varili yarı yarıya ucuzladı bizde akaryakıtın fiyatı o dönemdekinden daha fazla...

:sopa:

Amiyane bir tabirle "kör tuttuğunu öpüyor"

:(

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aslında bunlar kör de değil, Veli. Çok da iyi görüyorlar ve önlerine çıkan herkesi de bir güzel öpüyorlar! Sorun öpülecekler listesine adını yazdırmayan %50 var bu ülkede. Bunlar adlarını bir şekilde yazdırırsa, belki bizim yanaklarımız da kurumaya vakit bulur biraz...

Aynen öyle abi...

Vergi adaletini tabandan başlayarak hakkaniyetli bir şekilde sağlayabilseler, herkes hak ettiği şekilde öpülse ortam daha farklı olacak ama bunu isteyen siyasi irade yok maalesef... Ya da işlerine böyle geliyor...

>:(

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sevgili dostum,

Tipsizlik sübjektif bir değerlendirme. Burada herkes Forester'a tipsiz diyor, Subaru forumunda da herkes CX-5'e tipsiz diyor.

Yani Mustafa Abi  Subaru forumu okutturdun bana, aklın yolu bir değil mi ne gerek vardı ama hadi neyse :)

Yeni Forester'ın tasarımını Subarucularda tutmamış anlaşılan:

http://www.subaruclubtr.com/2052/yeni-forester-2013/

Ayrıca CX-5 e senden başka laf diyen de görmedim Hacı ile Sen dahil 5 kişinin yazdığı bu forumda , aşk olsun abi :)

http://www.subaruclubtr.com/1088/2012-mazda-cx-5/

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

burak mod ve mtutun ayni zamanda subaru forumunda yaziyolar.

"yazi"klar olsun size :)

ben de gidip renault forumunda yazicam :P

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...